lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: samo rozciągnięcie basu jest małe, tych najniższych częstotliwości prawie nie ma Przepraszam, ale dziwnie mi się wcześniej wyskalował Twój pomiar @tomek4446. Tutaj widać, że jednak coś tam się dzieje na dole i wcale nie jest tak stromo, same dołki też się wypełniają. Pewnie Mariusz napisze coś więcej, ale obstawiam, że myślą przewodnią może być "to nie apteka" Trzeba podziałać coś z tym głównym modziskiem 27 minut temu, MMarek napisał: Rosenut bez połysku? Kolor pewnie tak, ale czy bez połysku? Tego nie wiem. Nie wiem też czy jednolity kolor nawiąże mimo wszystko jakoś do Twoich Bowersów i czy będzie to wizualnie spójne. Chyba lepiej wypadnie już tradycyjna czerń. Edytowano 1 godzinę temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Pewnie Mariusz napisze coś więcej, ale obstawiam, że myślą przewodnią może być "to nie apteka" Gdyby to było takie proste ... Na dB SPL widać, że 46 Hz mamy peak od fali stojącej i poniżej już jest mogiła. Z subem ujawnia się tam deep na ok. 32 Hz. Nie da rady tego zasypać subem, który jak będzie fazą ten dołek kontratakował to może kilka dB ugra, ale przecież nie gra sam tylko z kolumnami. Poprawisz subem jeden zakres to popsujesz drugi. Są jakieś systemy na kilka subów i z DSP można ogarnąć temat, ale jakim nakładem. Ja analizuję i bawię sią aktualnie filtrami VBA wg tego i tego tutoriala (od 12 min). Można z dołkami walczyć preparując odpowiednie filtry. Eversolo ma możliwość implementowania FIR. Pierwsze wyniki są całkiem obiecujące, ale nie ma gwarancji, że da się w każdym pomieszczeniu bo sporo zależy od symetrii, kolumn i innych warunków, które trzeba w matematyczny sposób "policzyć" i określić opóźnienia filtra by trafiał w konkretne częstotliwości. Są arkusze xls do pobrania pod tuto. Mimo to zachęcam do zabaw. W pierwszej części filmu z drugiego linka jest wszystko od A do Z co i jak mierzyć włącznie z ustawieniami w REW. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts