marcinmarcin Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 13 minut temu, Adi777 napisał: Doświadczenie i osłuchanie 😁 jakoś tak Odpisz, cytując
P-na Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, mateolo2 napisał: mateolo2 Zadałem pytanie na priv. na które już nie potrzebuję odpowiedzi. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, cymes napisał: To nie istotne Zapowiada się "sztorm w kałuży" a więcej nadchodzącego wolnego nie pomaga 🫣 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @lpomis Niektórzy potrafią opisać brzmienie każdego pojedynczego elementu audio w jakimś tam systemie, czyli przykładowo jak ten powyższy: DeVore, jak doskonale słychać grają gładkim, aksamitnym i analogowym dźwiękiem, radośnie, podobnie sprawa ma się z Lebenem, żadnej analityczności i suchości, pięknie pokazuje wszystkie barwy tęczy, Hifi Rose RS130 gra szeroką sceną, z dokładnymi źródłami pozornymi, ale ten cyfrowy nalot Chorda zaniża wyraźnie poziom całości, brak mu muzykalności, naturalności i namacalności, muzyka nie płynie. Słuchane na telefonie Samsung A05. Proste 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Adi777 napisał: Niektórzy potrafią opisać brzmienie każdego pojedynczego elementu audio w jakimś tam systemie, czyli przykładowo jak ten powyższy: Na forum tez przecież pełno takiej twórczości 😆 Ale co do cyfrowego nalotu Chorda akurat sie zgadzam 😀 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu A ja czekam na Mikołaja jutro który ma przynieść warmera 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Sto razy więcej pożytecznych informacji przed zakupami sprzętów wyciągnąłem słuchając i oglądając filmy na YT niż czytając bajań forumowych lub recenzenckich Moim zdaniem, żeby materiał na YouTube miał jakikolwiek sens porównawczy, musiałoby być spełnionych kilka warunków. Załóżmy już, że akceptujemy wszystkie niedoskonałości związane z mikrofonem i nagrywaniem smartfonem. Żeby jednak wywnioskować, że coś gra tak, a nie inaczej, potrzebny jest punkt odniesienia. Przykładowo: w nagraniu nr 1 słuchamy zestawu A, a w nagraniu nr 2 zestawu B, w którym zaszła jedna konkretna zmiana w stosunku do A, np. wymiana wspomnianego wcześniej przetwornika. Oba nagrania musiałyby być wykonane w tym samym miejscu, przy tych samych ustawieniach smartfona (tryb kamery, orientacja, umiejscowienie), koniecznie z tym samym materiałem muzycznym oraz przy wyrównanym poziomie głośności. Dopiero wtedy (mając nadal na względzie ograniczenia tej metody) moglibyśmy powiedzieć, że w próbce numer 1 słyszymy jakieś zmiany względem próbki numer 2. Słyszymy po prostu, że coś uległo zmianie, możemy to opisać. A tak nie mamy nic, przy jednym nagraniu nie mamy do czego się odnieść. No i przede wszystkim nadal nie wiem jak można z pojedynczego, przypadkowego nagrania wywnioskować, że DAC gra w jakiś konkretny sposób, i że to on narzuca charakterystyczne brzmienie całości. Odpisz, cytując
Recommended Posts