soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, kaczadupa napisał: Pytaj ? Zapytałem 😀 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 26 minut temu, il Dottore napisał: Nie daj się zwieść średnicy przetwornika. W tej klasie kolumn to nic nie znaczy. Tu się nie zgodzę. Poza tym, na AS pisali, że kształt był projektowany głównie dla designu i kosz midwoofera niemal ociera się o wewnętrzną ściankę obudowy przez co kolumna potrafi rezonować dla pewnych częstotliwości i przy głośniejszym graniu. Wprawdzie sam nie słucham głośno, ale takie rzeczy zniechęcają mnie do tej konstrukcji. Poza tym - jak napisałem - nie kręcą mnie monitory z przetwornikami mniejszymi, niż mam teraz. 18-tki w moich CF20 są dla mnie ok, ale na styk. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 22 minuty temu, kaczadupa napisał: Majster, nie przesadzasz troszkę z pouczaniem wszystkich i w każdym wątku ? Daleki jestem od pouczania. Jedynie dobrze radzę. Możesz skorzystać - nie musisz. Zwróć tylko uwagę, że mój głos nie jest jedyny. Kilka osób podpowiada Ci tutaj to samo. 8 minut temu, Rafał S napisał: na AS pisali, że kształt był projektowany głównie dla designu Na AS różne rzeczy pisali. Po 20 latach tam spędzonych mogę coś o tym powiedzieć. Niezwykły kształt wynika raczej z chęci likwidacji fal stojących a więc działa antyrezonansowo. Ja nie jestem czcicielem tej firmy ale to jest jednak jeszcze oryginalny projekt samego Franco i wątpię, żeby konstruktor tej klasy wykonał jakiś ewidentny babol bez problemu wychwycony przez znawców z AS. Edytowano 2 godziny temu przez il Dottore Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 8 minut temu, il Dottore napisał: Jedynie dobrze radzę. A skąd ta pewność? Przecież nie wiesz jak coś gra w moim pokoju? Nie znasz moich preferencji. Nie wiesz nawet jaką muzykę lubię. W sumie to nic nie wiesz. Grzecznie proszę - nie potrzebuję Twoich rad. Jak jesteś faktycznie taki kumaty w audio jak twierdzisz na forum, to zrozumiesz. Z mojej strony tyle. Miłego wieczoru. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kolumny tylko Tannoy, najlepszy dac to multibit, a i rozmiar ma znaczenie 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, il Dottore napisał: Jedynie dobrze radzę. Będę zgryźliwy 😉 Przewidujesz pełnopasmowe kolumny, na stare lata? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: A skąd ta pewność? Ta pewność bierze się stąd, że hajendowych monitorów (to jest chyba najbardziej wymagający rodzaj kolumn) nie żeni się ze wzmacniaczem średniej klasy. To mezalians. Zabawa oczywiście fajna, ale jak tu wyżej @Rafał S napisał - w ten sposób nie dowiesz się, jak naprawdę poszczególne paczki grają. Przecież te wszystkie Esotary w Dynaudio to jest absolutny szczyt techniki głośnikowej przeznaczony do współpracy ze sprzętem naprawdę topowym. Z rodzajem słuchanej muzyki nie ma to nic wspólnego. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Jednak jest tak jak myślałem…. Dobra, dalsza dyskusja nie ma sensu. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Adam, jak włączasz jeden z Twoich ulubionych albumów to odtwarzasz go w całości? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Jednak jest tak jak myślałem…. Dobra, dalsza dyskusja nie ma sensu. Kraft wie co czujesz i zapewne łączy się z Tobą w bólu 😉 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Słuchaj Adam słuchaj. Na mój nos z dnia na dzień będzie lepiej 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, pairtick napisał: Przewidujesz pełnopasmowe kolumny, na stare lata? Nie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, soberowy napisał: Adam, jak włączasz jeden z Twoich ulubionych albumów to odtwarzasz go w całości? Powiem tak, jeżeli chodzi o słuchanie, gdy zastanawiam się czy dany głośnik kupić to słucham całych albumów bo to pomaga mi wejść w muzykę. Gdy mam tylo swoje ATC w domu i wpadam po pracy na szybki obiad przed rowerem czy tam spacerem to często leci jakaś moja lista - składanka. Wieczorem wolę posłuchać cały album. Jak mówię, to pozwala mi poczuć klimat danej muzyki. Jak przyjeżdża nowy głośnik to w pierwszej chwili odpalam listę i wybieram losowo jakieś utwory - tak robię pierwszego dnia- następne dni to już całe albumy i poważne słuchanie. Czy wyczerpałem Twoją ciekawość? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: dalsza dyskusja nie ma sensu W takim razie życzę powodzenia i są to życzenia szczere. 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @kaczadupa jeśli na wszystkich kolumnach, włącznie z Bowersami słuchałeś całych albumów, to tę cechę musi mieć angażująca Rega. Dzięki za odpowiedź. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Panowie! Nie trollujcie Adamowi tematu. Nie chce rad, nie doradzajcie. Sprawy moderowania zostawcie moderatorom. Proszę bez uszczypliwości rozmawiajcie. Ukryłem kilka zbędnych postów. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 godzin temu, Piotr Sonido napisał: stawiam równie wysoko. Mam nadzieję, że masz na myśli stolarkę, a nie brzmienie 😉 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Zabawa oczywiście fajna, ale jak tu wyżej @Rafał S napisał - w ten sposób nie dowiesz się, jak naprawdę poszczególne paczki grają. Przecież te wszystkie Esotary w Dynaudio to jest absolutny szczyt techniki głośnikowej przeznaczony do współpracy ze sprzętem naprawdę topowym. To jest nasza "audiofilska" prawda i tu się zgadzamy. Ale teraz dochodzi proza życia i tutaj Adama rozumiem. Same Contour 20BE to pewnie ponad 20k kaucji. Jeśli dodamy do tego piec znacząco lepszy od Elexa mk4, to zrobi się z tego jakieś 35k. Raz, że jednorazowe wyłożenie większej gotówki, a dwa - zgranie terminów, jeśli bierzemy z dwu różnych źródeł. A wiemy jak jest: salony czasem coś deklarują, ale okazuje się, że demo nie wróciło na czas od poprzedniego klienta itp. Znacznie łatwiejsza logistycznie jest opcja: " Posłucham z tym, co mam, ocenię z grubsza typ brzmienia, podstawowe cechy...". I ta opcja ma sens, jeśli zachowamy świadomość, że odsłuch takiej "mezaliansowej pary" dał nam tylko próbkę możliwości kolumn i potraktujemy to jako pierwszą przymiarkę. Niestety, mam wrażenie, że @kaczadupa (Adam - nie obraź się ) traktuje taki odsłuch jako miarodajny, ostateczny i wyciąga z niego nieco zbyt daleko idące wnioski. Adam, jak już sprawdzisz wszystkich kandydatów z listy, to namawiam Cię żebyś albo postawił na tego z nich, który Ci się najbardziej spodobał (tzn. kupił i spokojnie budował tor pod jego kątem), albo jednak wypożyczył wzmacniacz, który dobrze rokuje i zrobił dogrywkę. Bo bez tego, to możesz się w nieskończoność bujać z scm7. A przecież widzę, że nie bawisz się w te wypożyczenia dla chwilowej rozrywki, tylko szukasz w konkretnym celu. Fajnie byłoby, gdyby jednak kiedyś coś z tego wyszło. 1 godzinę temu, soberowy napisał: @kaczadupa jeśli na wszystkich kolumnach, włącznie z Bowersami słuchałeś całych albumów, to tę cechę musi mieć angażująca Rega. Michał, może być też tak, że to nie jest immanentna zaleta Regi, tylko... Adama. Jak byłem młodszy i miałem mniej płyt, a więcej czasu, to z szacunku do wykonawców słuchałem albumów w całości mimo braku dobrego sprzętu. A teraz - swoich płytowych nowości czy ulubieńców wciąż wysłuchuję od początku do końca, natomiast reszty już różnie. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Nie chce rad, nie doradzajcie. Nie tylko nie chce rad, nie chce też przyjąć do wiadomości zdania innych. 😉 Myślę, że niektórzy już od dawna widzą co się dzieje. Za przykład niech posłuży odzywka w strone @il Dottore w mojej ocenie chamski atak i sprowadzenie dyskusji do twierdzenia, że nie ma sensu dalej dyskutować, to zwykła zagrywka. Mariusz, chyba sam widzisz postawę autora wątku w takich sytuacjach o czym pisał Sebastian @KrólKiczu chyba w innym wątku "Nie sprzęt jest problemem, tylko ludzie". Na co dzień nie miewam problemów gastrycznych, ale jak zaczynam czytać po raz "enty", jakie to SCM 7ki są świetne i łoją wszystko niemal do 20tys. za parkę kolumn, to zaczyna mnie kręcić na rzyg tęczą. Ile można czytać te bajki? sam kiedyś podsumowałeś te kwieciste opowieści jak dobrze pamiętam 😉 Mój wpis też możesz usunąć, bo i tak za chwilę mi się dostanie i będzie we mnie pstrykać bezpiecznikami i podstawkami 😆😆😆 Edytowano 18 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano przed chwilą Autor Napisano przed chwilą 20 minut temu, Rafał S napisał: Jeśli dodamy do tego piec znacząco lepszy od Elexa mk4, to zrobi się z tego jakieś 35k Rafał, nie mam zamiaru wymienić Elexa mk4 na żaden wzmacniacz z okolicy 15kzł a „trochę” tego znam. Przewaliłem swoje, jeżeli chodzi o wzmaki, wyciągnąłem wnioski. Zwyczajnie podchodzę do tego tak - podoba się, zostaw. A, że nie kosztuje dużo to przecież nic złego… Nie chcę mierzyć jakości ceną. 13 minut temu, DiBatonio napisał: Nie tylko nie chce rad, nie chce też przyjąć do wiadomości zdania innych. 😉 Myślę, że niektórzy już od dawna widzą co się dzieje. Za przykład niech posłuży odzywka w strone @il Dottore w mojej ocenie chamski atak i sprowadzenie dyskusji do twierdzenia, że nie ma sensu dalej dyskutować, to zwykła zagrywka. Mariusz, chyba sam widzisz postawę autora wątku w takich sytuacjach o czym pisał Sebastian @KrólKiczu chyba w innym wątku "Nie sprzęt jest problemem, tylko ludzie". Na co dzień nie miewam problemów gastrycznych, ale jak zaczynam czytać po raz "enty", jakie to SCM 7ki są świetne i łoją wszystko niemal do 20tys. za parkę kolumn, to zaczyna mnie kręcić na rzyg tęczą. Ile można czytać te bajki? sam kiedyś podsumowałeś te kwieciste opowieści jak dobrze pamiętam 😉 Mój wpis też możesz usunąć, bo i tak za chwilę mi się dostanie i będzie we mnie pstrykać bezpiecznikami i podstawkami 😆😆😆 @Redakcja AUDIO czy ja zaczepiam tego człowieka? Czemu nie potraficie wyciągnąć konsekwencji? Czy mam teraz tak samo załatwić się publicznie na forum na Jacka? Tyle razy po każdym banie zapewniał, że już nie będzie uczestniczył w wątkach na forum a tylko zajmie się pisaniem w dziale - czego słuchasz. I proszę, tradycyjnie już stare chłopisko musi kolejny raz trollować jak dzieciuch. Mało tego, doskonale wie, że trolluje a i tak czuje się bezkarny i robi na forum co mu się tylko podoba. Proszę, zróbcie coś z forumowymi trollami … Odpisz, cytując
Recommended Posts