Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
26 minut temu, il Dottore napisał:

Nie daj się zwieść średnicy przetwornika. W tej klasie kolumn to nic nie znaczy. 

Tu się nie zgodzę. Poza tym, na AS pisali, że kształt był projektowany głównie dla designu i kosz midwoofera niemal ociera się o wewnętrzną ściankę obudowy przez co kolumna potrafi rezonować dla pewnych częstotliwości i przy głośniejszym graniu. Wprawdzie sam nie słucham głośno, ale takie rzeczy zniechęcają mnie do tej konstrukcji. Poza tym - jak napisałem - nie kręcą mnie monitory z przetwornikami mniejszymi, niż mam teraz. 18-tki w moich CF20 są dla mnie ok, ale na styk. ;) 

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, kaczadupa napisał:

Majster,  nie przesadzasz troszkę  z pouczaniem wszystkich i w każdym wątku ?

Daleki jestem od pouczania. Jedynie dobrze radzę. :D 

Możesz skorzystać - nie musisz. Zwróć tylko uwagę, że mój głos nie jest jedyny. Kilka osób podpowiada Ci tutaj to samo.

8 minut temu, Rafał S napisał:

na AS pisali, że kształt był projektowany głównie dla designu

Na AS różne rzeczy pisali. Po 20 latach tam spędzonych mogę coś o tym powiedzieć. 

Niezwykły kształt wynika raczej z chęci likwidacji fal stojących a więc działa antyrezonansowo. 

Ja nie jestem czcicielem tej firmy ale to jest jednak jeszcze oryginalny projekt samego Franco i wątpię, żeby konstruktor tej klasy wykonał jakiś ewidentny babol bez problemu wychwycony przez znawców z AS. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano (edytowany)
8 minut temu, il Dottore napisał:

Jedynie dobrze radzę.

A skąd ta pewność? Przecież nie wiesz jak coś gra w moim pokoju? Nie znasz moich preferencji. Nie wiesz nawet jaką muzykę lubię. W sumie to nic nie wiesz.

Grzecznie proszę  - nie potrzebuję Twoich rad. Jak jesteś faktycznie taki kumaty w audio jak twierdzisz  na forum, to zrozumiesz. Z mojej strony tyle. Miłego wieczoru. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

A skąd ta pewność?

Ta pewność bierze się stąd, że hajendowych monitorów (to jest chyba najbardziej wymagający rodzaj kolumn) nie żeni się ze wzmacniaczem średniej klasy.  To mezalians.

Zabawa oczywiście fajna, ale jak tu wyżej @Rafał S napisał - w ten sposób nie dowiesz się, jak naprawdę poszczególne paczki grają. Przecież te wszystkie Esotary w Dynaudio to jest  absolutny szczyt techniki głośnikowej przeznaczony do współpracy ze sprzętem naprawdę topowym. 

Z rodzajem słuchanej muzyki nie ma to nic wspólnego.  

Napisano
2 minuty temu, soberowy napisał:

Adam, jak włączasz jeden z Twoich ulubionych albumów to odtwarzasz go w całości?

Powiem tak, jeżeli chodzi o słuchanie, gdy zastanawiam się czy dany głośnik kupić to słucham całych albumów bo to pomaga mi wejść w muzykę. 
Gdy mam tylo swoje ATC w domu i wpadam po pracy na szybki obiad przed rowerem czy tam spacerem to często leci jakaś moja lista - składanka. Wieczorem wolę posłuchać cały album. Jak mówię, to pozwala mi poczuć klimat danej muzyki. Jak przyjeżdża nowy głośnik to w pierwszej chwili odpalam listę i wybieram losowo jakieś utwory - tak robię pierwszego dnia- następne dni to już całe albumy i poważne słuchanie. 
Czy wyczerpałem Twoją ciekawość? :)