michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Niech każdy dobiera harmoniczne pod siebie. Jedni lubią szybkiego trana, z wyraźną nieparzystą trzecią harmoniczną, inni wolą parzyste z lampy. Tu nie ma jednej prawdy, co kto, lubi, wedle preferencji. Tego nie da się odmierzyć aptekarsko, pomiarami. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Podobno parzystych nie słychać, jeśli mieszczą w obwiedni utworzonej przez nieparzyste. Jeśli wystają poza tą krzywą, to wtedy może je być słychać. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 46 minut temu, kaczadupa napisał: A na końcu pojawia się taki Canor AI 1.20 i też gra naturalnie… Naturalne brzmienie, ale czy nasycone? Charakterystyka THD+N w funkcji mocy. Szum maskuje THD do ok. 20W. THD to linia pozioma, opadająca to dominacja szumu nad THD. Jak niby by mial brzmieć? THD w normalnym słuchaniu bez wpływu na brzmienie. Naturalny? Tak. Nasycony? Nie. Chyba, że słuchasz za mocą powyżej 20W. Rega OSIRIS. THD zaczyna dominować nad szumem już od 10W. Nasycone granie? Tak. Od ok. 10W. Naturalne? Możliwe. Lampowy KR Audio. THD ponad szumem od 0.1W. Szum nic nie maskuje. Nasycone granie? Totalnie. Naturalne? Nie wiem. Na pewno eufoniczne 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Podobno parzystych nie słychać, jeśli mieszczą w obwiedni utworzonej przez nieparzyste. Jeśli wystają poza tą krzywą, to wtedy może je być słychać. THD jako takiego nie usłyszysz. Dźwięki to suma tonu podstawowego i jego alikwoty będące wielokrotnością czyli x2, x3, x4 itd. THD pokryją się, nasycą alikwoty o wartość jaką dany wzmacniacz ma w specyfikacji. To ułamki procenta chyba, że ze wzmakiem coś nie tak. Przyjmuje się do 1% THD jako normę. Na obrazku czerwonym dodałem co do dźwięku doda thd wzmacniacza. Harmoniczne thd i alikwoty dźwięku "nadają" na tej samej częstotliwości. Będzie je słychać, albo i nie jeżeli pojawia się już poza naturalnymi alikwotami. Na przyklad w wyniku intermodulacji i pojawienia sie nowych tonów. Słyszymy THD jako nasycenie naturalnych alikwotów. To tak w uproszczeniu 😉 Link Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, lpomis napisał: Nie mam nawet własnego UMIKa. Mogę pożyczyć po znajomości, nic nie policzę, bardzo mało używany 😀 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Lampowy KR Audio. THD ponad szumem od 0.1W. Szum nic nie maskuje. Nasycone granie? Totalnie. Naturalne? Nie wiem. Na pewno eufoniczne 😉 Mariusz, a sprawdzałeś kiedyś, jak wymiana lamp na inne wpływa na THD i rozkład harmonicznych w paśmie? Odpisz, cytując
Recommended Posts