Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
25 minut temu, Kraft napisał:

Jeszcze takie się kojarzą

Fakt, podobne ale „makijaż”  AE1 robi robotę. :)

Nie pamiętam już ale chyba AE1 to metal jako materiał na obu przetwornikach. No ale ogólnie jak dwie krople wódki.

IMG_6442.jpeg

IMG_5679.jpeg

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
8 minut temu, soberowy napisał:

Choćby grały lepiej od SCM7, to na starcie są przegrane :)

We wszystkim z pewnością lepsze od ATC SCM 7 nie będą. Zarówno subiektywnie jak i starając się być obiektywnym na tyle na ile się da. Na spokojnie się posłucha. Najważniejsze kryterium - mają pokazywać bez spowalniania muzyczną energię i mają być namacalne. Tylko tyle i aż tyle. Bliskość, rytm, swoboda. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
21 minut temu, kaczadupa napisał:

Każdy ma prawo do własnego zdania. Ważne, żeby sam posłuchał i w miarę dobrze  poznał możliwości głośnika. 

Jeśli nie jestem w ignorowanych, z ciekawych monitorów MI OSOBIŚCIE podobały się małe boenicke.

Napisano
56 minut temu, kaczadupa napisał:

Najważniejsze kryterium - mają pokazywać bez spowalniania muzyczną energię i mają być namacalne. Tylko tyle i aż tyle. Bliskość, rytm, swoboda

To w połowie odpowiednie drivery i strojenie. W bonusie wymarzony design/kolor/forma i w końcu referencyjny bas w sweetspot. 
Brzmienie do poprawki i to do szybkiej korekty bez problemu.

Jeśli masz gotówkę, odwagę. 

Napisano
48 minut temu, Kraft napisał:

PS Porównują je z Bowersami! (707S3)

Jak wypadło porównanie i czy było bezpośrednie z wyrównanym poziomem głośności czy klasycznie znaczy po audiofilsku na nasz doskonały słuch i jeszcze bardziej doskonałą pamięć? 

Napisano

Napisali tak:

"Bowers & Wilkins 707 S3, to dokładnie taki rodzaj głośnika podstawkowego, z jakim AE1 40 konkuruje ceną. To klasa sama w sobie, więc Acoustic Energy ma pełne ręce roboty. B&W zapewnia superczysty dźwięk, który jest bardzo precyzyjny i szczegółowy, z zaskakującą mocą i głębią basu. AE1 40 ma mniej rozciągnięty dolny zakres, lekkie podbicie w górnym basie i odrobinę jasności w górze. Jednak jest o wiele bardziej dynamiczny i wciągający, a także ma wspaniałe wrażenie „od razu po wyjęciu z pudełka”. Innymi słowy, ma więcej wad, ale o wiele więcej frajdy."

Napisano

Przyjdzie mi trochę poczekać na monitorki. Jakiś zawodowy recenzent wszedł mi w kolejkę i chociaż byłem pierwszy to niestety nie mam takiej siły przebicia jak On.  Ciekawe kto mi je zwinął prosto z AVS. Stawiam na p. Karasińskiego. :) 

Napisano
33 minuty temu, kaczadupa napisał:

Przyjdzie mi trochę poczekać na monitorki.

To może lepiej przez ten czas sprawdzić coś większego? Bo jak by nie stroić tych różnych maluszków, to dynamiki i basu na miarę Twoich oczekiwań chyba się z nich nie wyciśnie? 

Napisano

Rafał, dajmy szansę AE1. Każda ich recenzja to wręcz łzy szczęścia recenzenta. Podobno wyjątkowe brzmienie. A do tego czarne ładne i powinny się dobrze czuć w małych metrażach. Trzeba posłuchać, koniecznie. 

17 minut temu, misiekx napisał:

Ja bym stawiał na naszego forumowego kolegę recenzenta 🤣

Jarek, proszę się przyznać, w tej chwili! ;) 

Napisano
12 minut temu, kaczadupa napisał:

Rafał, dajmy szansę AE1. Każda ich recenzja to wręcz łzy szczęścia recenzenta. 

Brytyjski Audiofil ocenia je na chłodno, dobrze ale bez zachwytów.

Ja pamiętam jeszcze test Jacka Kłosa w HiFi i Muzyce w latach 90-tych, oczywiście pierwowzoru obecnych. W skrócie: basu brak, ale reszta hajendowa. 

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Ostatnio przekonywałeś, że czarne się szybko opatrzą. 😎Ale rozumiem, że nie bierzesz pod uwagę zakupu, więc nie zdążą? ;) 

Bardziej martwi mnie coś innego.
Coś, co jest nawet ponad sformułowanym ostatnio przez Ciebie, nazwijmy to, dekalogiem forumowego audiofila. ;) 

Taka wręcz „konstytucja bardzo doświadczonego audiofila” o której akurat „przypadkowo” zapomniałeś wspomnieć a której to rygorystycznie przestrzegasz i uczciwie powinieneś to podejście do audio również przywołać bo jest nie mniej zabawne, a z całą pewnością naiwne, jak cała reszta, którą dziarsko przytoczyłeś.

Podoba Ci się taka rozmowa Rafał? Mnie to nie bawi. 

Nie wiem czy się nudzisz czy tam masz gorsze dni czy może ktoś na forum Cię denerwuje ale… od Ciebie oczekuję kierowania forumowych dyskusji w innym kierunku.
Mam nadzieję, że na tym zakończymy te drobne uszczypliwości, dwa razy ugryzłem się w język no ale teraz musiałem delikatnie zareagować.
Pogadamy poważnie, jak już przyjadą AE1.  A wcześniej może porozmawiamy o wzmacniaczu Unitry. :) pozdrawiam. 

23 minuty temu, misiekx napisał:

NEAT PETITE Classic

Uważam, że każdy kto szuka monitorów w tym zakresie cenowym koniecznie powinien dać im szansę. Dla mnie ich największą zaletą jest średnica. Nie do końca jestem przekonany do charakteru wysokich tonów. To tak z pamięci. 

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Nie wiem czy się nudzisz czy tam masz gorsze dni

Dużo treści doszukałeś się w moim krótkim poście. A sprawa jest prosta. Nie tak dawno, gdy w wątku Dynaudio gratulowaliśmy koledze nowych monitorów, pozwoliłeś sobie na komentarz, że czarne pewnie prędko mu się opatrzą. Stąd moje zaciekawienie faktem, że kolor ten cieszy się teraz Twoją przychylnością i zainteresowanie, jak daleko ta przychylność sięga (czy dopuszczasz myśl o zakupie). :)