Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, Marlin napisał:

ile osób z nas tutaj ma zestaw tak skompletowany, że od kolumn przez wzmaka po źródło tej samej firmy?

Chyba nikt, bo jaki to ma sens? Głośniki kupujemy od firmy specjalizującej się w produkcji głośników. Podobnie wzmacniacz, DAC... W rezultacie mój system wygląda paskudnie (choć już nie jest to Najbrzydszy System Stereo na Świecie, którego byłem kiedyś właścicielem), za to gra przyzwoicie. :) 

Napisano
3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Za 40 lat (...) na forum na naszym miejscu będą pisać obecni 20 latkowie grając na WSH 805 i 605. Mało tego, będą pisali, że nigdy ich nie zmienią bo takie dobre są. 

Co prawda, ja już tego niekoniecznie dożyję, ale za te 40 lat Unitry znowu nie będzie, w przeciwieństwie do Yamahy.

25 minut temu, il Dottore napisał:

Głośniki kupujemy od firmy specjalizującej się w produkcji głośników. Podobnie wzmacniacz, DAC...

A kobitkę?

Napisano
5 godzin temu, Kraft napisał:

Wszyscy się szczycą własną myślą techniczną i produkcją;). 

Zresztą, co to niby znaczy? Czy produkują przetworniki do kolumn? Nie. Czy mają własną stolarnię i lakiernię? Nie wiem. Przy tej skali produkcji bardzo wątpię. Czy produkują własne terminale? Raczej nie. Czy sami tkają materiał na maskownice? Szczerze wątpię. I tak dalej, i tak dalej. Dobrze będzie, jak chociaż u siebie skręcają to wszystko w całość. Choć właściwie, jakie to ma znaczenie? Co za różnica, czy gość, który uczestniczy w procesie produkcji kolumn Unitry ma na koszulce jej znaczek, czy jakiś inny. Ważne, że gotowa kolumna dobrze gra i dobrze wygląda.

To kolumny, ale przy wzmacniaczu może już sytuacja wygląda trochę inaczej.

Napisano
11 godzin temu, Kraft napisał:

Mówisz, że sami produkują potencjometry Alpsa, tranzystory Toshiby i scalaki ESS?;)

Polak potrafi. Nie takie rzeczy się zdarzały. ;)

A wracając do tematu: Wojtek (@lpomis) - Twoja tabelka świetna :), ale muszę sprostować, że nasze Audio gruntownie pomierzyło WSH 805 i wzmacniacz w labie wypadł naprawdę dobrze. Ciekawostką jest, że producent - jako jeden z nielicznych - podaje też poziom zniekształceń intermodulacyjnych (bardzo niski). Jak zostały one zmierzone - nie wiadomo, bo nie ma tu unormowanych metod, jak w przypadku THD. Ale może kiedyś się ich doczekamy. :) 

Napisano

Obejrzałem sobie wczoraj odcinek Reduktora Szumu z wycieczki po nowej Unitrze, trochę skakałem,bo to prawie 2 godziny,ale wniosek wyciągnąłem jeden,chłopaki nie poszli na łatwiznę. Zresztą sami o tym mówili ,że ta reaktywacja z 2014 z kleceniem towaru w Chinach, to był marketingowy strzał w kolano. Oby w obecnej odsłonie starczyło im forsy i czasu.

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, pairtick napisał:

A kobitkę?

Od teściów :)

25 minut temu, Nowy75 napisał:

Obejrzałem sobie wczoraj odcinek Reduktora Szumu z wycieczki po nowej Unitrze, trochę skakałem,bo to prawie 2 godziny,ale wniosek wyciągnąłem jeden,chłopaki nie poszli na łatwiznę. Zresztą sami o tym mówili ,że ta reaktywacja z 2014 z kleceniem towaru w Chinach, to był marketingowy strzał w kolano. Oby w obecnej odsłonie starczyło im forsy i czasu.

To, że to do cna polskie i że nie poszli na skróty wiadomo od dawna.

Edytowano przez Jacch
Napisano
Dnia 10.10.2025 o 11:57, Nowy75 napisał:

Zresztą sami o tym mówili ,że ta reaktywacja z 2014 z kleceniem towaru w Chinach, to był marketingowy strzał w kolano. Oby w obecnej odsłonie starczyło im forsy i czasu.

A tu jeden specjalista od marketingu utyskiwał, że Unitra zrobiła źle, bo powinna zacząć od tanich sprzętów i brandowania chińszczyzny. :D

Napisano
2 godziny temu, Marlin napisał:

, bo powinna zacząć od tanich sprzętów

Oczywiście że tak powinna zacząć. I nie od brandowania chińszczyzny tylko od budowy włanych prostych i tanich konstrukcji. Już może nie te czasy, żeby to miało tyle różnokolorowych światełek jak kiedyś Goldstar ale czym chata bogata. I to właśnie na produkcji taniej kolorowej tandety LG zbudowało swoją obecną technologiczną potęgę. Stopniowo.

Unitra sprzedając przetworniki z audiofilskim powietrzem za 3000€ nie zbuduje NICZEGO. Tylko kupę długów. 

Napisano
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Oczywiście że tak powinna zacząć. I nie od brandowania chińszczyzny tylko od budowy włanych prostych i tanich konstrukcji. Już może nie te czasy, żeby to miało tyle różnokolorowych światełek jak kiedyś Goldstar ale czym chata bogata. I to właśnie na produkcji taniej kolorowej tandety LG zbudowało swoją obecną technologiczną potęgę. Stopniowo.

Pokaż te produkty premium od LG, które są na analogicznym pułapie, w który celują obecne wypusty UNITRA.

Napisano
4 minuty temu, Marlin napisał:

w moim odczuciu UNITRA wybrała lepszą drogę.

Ale to się nie sprawdza. Panowie jest już 2,5 roku po premierze, a mało kto tego słuchał, w necie też nie chwalą.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, pairtick napisał:

tyle tylko czy ten rynek tak serio, kiedyś opuściła?

Stereo tak, po 2000 roku, aw zasadzie wcześniej było zachłyśniecie kinem domowym, od połowy lat90` w katalogach firm stereo było na końcu, często cokolwiek zmieniano co 2-3 lata, takie niechciane dziecko.

Edytowano przez Jacch
Napisano
3 godziny temu, Jacch napisał:

Ale to się nie sprawdza. Panowie jest już 2,5 roku po premierze, a mało kto tego słuchał, w necie też nie chwalą.

Ale w jakim sensie się nie sprawdza? Wiesz jaki był plan i czy rzeczywiście nie jest realizowany?