Chmarski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 37 minut temu, Prawie Audiofil napisał: Kilka miesięcy temu Hegel i Regi brzmiały wybornie. Mało tego Hegel h95 grał tak , że inne wydawało się :ze były zepsute"(miałeś 3 różne wzmacniacze w jednym czasie). No to teraz przyszedł czas na Unitrę. Nie kwestionuje , ze gra dobrze, oby! Ale, ze inne grają teraz małym dźwiękiem... Mi to przypomina moje testy. Było ileś tych wzmacniaczy. Różniły się między sobą jeden cieplejszy, inny chłodniejszy, kolejny więcej w basie a następny bardziej w średnicy. Kiedy jednak wjechał Quadral A8 to nagle się okazało, ze w tej muzyce jest zdecydowanie więcej szczegółów. Niektóre wzmacniacze w jakichś tam aspektach zbliżały się do niego, ale żaden według mnie nie przeskoczył go w żadnym. On natomiast miał te wszystkie aspekty wyniesione na ten poziom. Do jego szczegółowości i niuansowania dźwięku żaden się nie zbliżył. I tu sobie wyobrażam, że ta Unitra może iść właśnie w tego typu kierunku. Oczywiście, nie jest to idealne rozwiązanie dla każdego. Rega dla @kaczadupa pasuje bardziej do rocka itp. U mnie tak było z Synthesis Roma czy Atollem SDA200. Do cięższych brzmień Unico Due. Ale gdy przychodzi do klasyki czy symfoniki, to mogą się schować. Kwestia priorytetów i tego czego słuchacz słucha. Jeśli to słabe realizacje są i mają sprawiać przyjemność, to Quadrale (i pewnie Unitra) nie będą dobrymi kompanami, bo beznamiętnie pokazują słabe realizacje. Ja lubię słyszeć te niuansiki i chociaż oznaczało to, że wiele płyt które kiedyś robiły na mnie świetne wrażenie dzisiaj rozczarowują, to jednak zdecydowałem się na Quadrala. 5 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowany) Szczegóły, wibracje, faktury, brak kompresji, wyraźniejsze - bardziej czytelne rozstawienie instrumentów, bardziej słyszymy pogłosy, wokal może być bliżej ale jak jest tak nagrany a nie, że wzmak gra bardzo mocno środkiem (Naimy/Regi) i zawsze jesteśmy bardzo blisko muzyki. Konstruktorzy wzmaków mają swoje wizje dobrego czy fajnego brzmienia. Edytowano 10 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Naim Star Już któryś raz piszesz o nim. O co chodzi: zamieniłeś Naita 50 na Uniti Star? Na dobre, czy tylko wypożyczyłeś od kogoś? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowany) Jeszcze nie kupiłem, mam „Gwiazdę” z salonu audio ( z nieba niestety nie spadła…). Posłuchałem chwilę dwa razy, raz późno w nocy (pierwsza randka) i wczoraj późnym wieczorem. Jaram się CD ekiem. Edytowano 10 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Ktoś zada sobie trud i wypożyczy wzmacniacz W imieniu wszystkich forumowiczów dziękuję Ci za trud jaki włożyłeś w wypożyczenie i zrecenzowanie kolejnego "klamota". Do tej pory myślałem, że wypożyczanie i słuchanie kolejnych monitorów czy wzmacniaczy to taka Twoja zajawka jak u innych wędkarstwo czy zbieranie grzybów ale teraz widzę, że robisz to dla społeczności forumowej 🥰. Jeszcze raz brawo! 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Akurat ten wzmacniacz wziąłem też z uwagi na ogromny hejt pod adresem tego producenta. Naima wziąłem typowo pod swoje upodobania. Co do podziękowań to się nie odniosę bo uważam, że napisałeś to w złej intencji. I jeszcze jedno, bardzo proszę - skupmy się na wzmacniaczu. Dziękuję. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Po głębokiej analizie wybrałbym tego Design retro, cena niższa, a dodatkowo jeszcze Dirac Live. Bez żadnej analizy, szukając czystego wzmacniacza zintegrowanego nie patrzyłbym w kierunku jakiegokolwiek kombajnu. To inne systemy walutowe. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Po głębokiej analizie wybrałbym tego Design retro, cena niższa, a dodatkowo jeszcze Dirac Live. Ale wiesz, że to przepakowany Arcam? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Wiem. Ale to temat o wzmacniacza neoretro. Najlepiej z drewnianymi boczkami. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: O! Pomiary zaczęły grać? Chyba już pisałem o swoim stosunku do pomiarów, ale na wszelki wypadek powtórzę. Dla mnie wyśrubowany S/N "nie gra" w tym sensie, że nie gwarantuje dobrego dźwięku. Natomiast bardzo niskie wartości "grają" o tyle, że przekładają się na gorszą mikrodynamikę, szczególnie przy cichych odsłuchach. W przypadku tego JBL-a: S/N = 71dB dla 1W jest wynikiem słabym jak na czysty tranzystor. A 63dB dla 1W (bez trybu Direct) to już moim zdaniem wynik kiepski bez względu na typ wzmacniacza. Gdybym miał wskazać granicę powyżej której odstęp od szumu staje się dla mnie drugorzędny, to byłoby to ok. 80dB / 1W. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 10 minut temu, Rafał S napisał: Gdybym miał wskazać granicę powyżej której odstęp od szumu staje się dla mnie drugorzędny, to byłoby to ok. 80dB / 1W. Ranisz mnie 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: A Ty przeczytałeś wprawdzie dogłębnie, ale bez zrozumienia;). Mylisz się. Owszem, puszczając sygnał cyfrowy do Diraka da się uniknąć podwójnej konwersji (w przeciwieństwie do puszczania go po analogu). Ale i tak będzie musiał potem trafić do pokładowego daka pracującego w jednej obudowie z końcówką mocy. Więc po cyfrze ten JBL zagra lepiej niż po analogu z Dirakiem (z podwójną konwersją), ale gorzej niż po analogu w trybie Direct. Przecież to oczywiste. 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Ranisz mnie Siebie również. 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Czy ta UNITRA będzie lepsza od mojej małej Reguni? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Dla mnie Rega Elex mk4 cały czas nr 1. A dla Ciebie Seba mam to : hello@unitra.com Można i należy zdać się na własne uszy. Edytowano 5 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Czy ta UNITRA będzie lepsza od mojej małej Reguni? Skoro do swoich PMC wolałeś barwną Regę od neutralnego Marantza, to równie (albo i bardziej) neutralna Unitra chyba nie jest najlepszym kierunkiem. Edytowano 5 godzin temu przez Rafał S 3 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Skoro do swoich PMC wolałeś barwną Regę od neutralnego Marantza, to równie (albo i bardziej) neutralna Unitra chyba nie jest najlepszym kierunkiem. No i poza wszystkim była mega tania a jak napisał pewien pan, który sprzedaje Regę Brio na olx - ten wzmacniacz nie ma sobie równych w cenie do 10k PLN 😉. Pewnie to duża przesada ale bardzo go lubię (wzmacniac, nie Pana z OLX). Co do samego wypożyczania. Miałem u siebie bodajże 4 rzeczy wzięte za kaucją z salonów audio. Za każdym razem "przeżywałem", że coś może stać się w czasie transportu i stracę pieniądze. A nie było to 13k! Edytowano 3 godziny temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wszystko zależy od tego, jaki zestaw spełnia najlepiej nasze oczekiwania... Gdyby chodziło tylko o pomiary, to wszyscy mieliby wypasione pomiarowo piece. A jakoś tak nie jest... Jestem fanem rozwiązań środka. Lubię rozrywkowe granie Saby MI215 z prawdziwym Loudnessem z lat osiemdziesiątych (nie mylić że sztywnym, niezależnym od poziomu głośności podbiciem filtra "Kontur" w polskim sprzęcie), z dość rozdzielczymi współczesnymi kolumnami z bass-refleksem, (znacznie przyjemniejsze, niż niczym pukający palcem w karton bas z zamkniętych obudów kolumn z tamtego okresu) to jest dla mnie to. W głównym secie mam studyjnej proweniencji dac(rme adi2 pro-fs) plus A-klasowe granie lampy(Line magnetic 518ia) z w miarę wybaczającymi, nieco wygładzającymi brzmienie kolumnami z AMT(Audiovector QR5) W efekcie dostałem wypasioną wielowarstwową stereofonię, gdzie nie przeszkadza obiektywnie ograniczona (w porównaniu do zbalansowanego sprzętu) dynamika. (Która bywała realnie upierdliwa, bo nieraz potrafiła wystraszyć sporymi skokami głośności przysypiającą na moich kolanach psią melomankę) Da się tego słuchać z przyjemnością, tak audiofilskiego pitolenia, jak i metalu, czy rozpasanej elektroniki. Nic w tym graniu nie przeszkadza... Obojętnie, jak dobra jest realizacja dźwięku. Ten set wreszcie przestał dzielić moją płytotekę (600+) na te dobrze brzmiące płyty, i gorszą resztę... (W końcu nie jestem zmuszony do słuchania wyłącznie "jakościówki") Oczywiście słychać różnicę w realizacji, ale bez przepaści którą odczuwałem wcześniej w różnych innych konfiguracjach. Wcześniej raz jedne, raz inne płyty były "The best", a reszty nie dało się słuchać. Najlepszą zewnętrzną recenzją jest zachowanie gości naszego domu Mniej więcej 2/3 gości, spośród wszystkich odwiedzających nas kompletnie niekumających zasad audiofilii, niezależnie od poziomu głośności macha bezwiednie nóżką... To największa, bo kompletnie nieświadoma pochwała, niż dowolne recenzje w necie. Każdemu życzę, by znalazł swoje granie. Niezależnie od ocen innych. Najważniejsze jest dopasowanie sprzętu do własnych muzycznych oczekiwań. Nieważne są marki sprzętu, byle dawały nam frajdę ze słuchania muzyki. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: Czy ta UNITRA będzie lepsza od mojej małej Reguni? Wszystko będzie lepsze. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, il Dottore napisał: Wszystko będzie lepsze. Dzięki, biegnę kupić sugdena! 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, KrólKiczu napisał: Dzięki, biegnę kupić sugdena! 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Co do samego wypożyczania. Miałem u siebie bodajże 4 rzeczy wzięte za kaucją z salonów audio. Za każdym razem "przeżywałem", że coś może stać się w czasie transportu i stracę pieniądze. Ja też. Najbardziej jak odsyłałem Audio Analogue Maestro Anniversary RR (30-kilowy piec) na palecie do Warszawy. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mój Sansui waży 36 kg, kiedyś musiałem go wnieść na 4 piętro 😀 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Przebijam częściowo, mój lampowiec waży 37kg, ale targałem go tylko na wysoki parter. Ale kiedy przywiozłem go z Wrocka na Śląsk, to tylna kanapa mojego bolidu potrzebowała dwóch tygodni, żeby znikły z niej "odbitki" nóżek wzmacniacza 😁 Żeby nie było, jechał przypięty pasem bezpieczeństwa. Edytowano 1 godzinę temu przez michaudio Rozszerzenie treści 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, michaudio napisał: z prawdziwym Loudnessem z lat osiemdziesiątych (nie mylić że sztywnym, niezależnym od poziomu głośności podbiciem filtra "Kontur" w polskim sprzęcie) Filtr kontur wymagał potencjometru z dodatkowym odczepem pośrodku - dzięki czemu, wraz ze wzrostem głośności, głębokość działania filtru się zmniejszała. Odpisz, cytując
Recommended Posts