Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie może grać lepiej od Sugdena bo jest w klasie AB. Z założenia nie ma prawa.

Co to znaczy "grać lepiej"? Lepiej dla kogo i w jakich aspektach? Gdyby to było takie proste, to każdy kto posłuchałby tego Sugdena, zachwyciłby się nim i od razu go kupił albo na niego odkładał. Ja akurat mam podobny gust do Ciebie i wierzę, że by mnie on chwycił za serce. Ale jest sporo takich, którzy usłyszą w nim głównie ograniczenia wynikające z małej mocy, wzruszą ramionami na takie brzmienie i wybiorą coś innego. Szczególnie do bardziej wymagających paczek. 

Generalnie już w którymś Twoim poście widzę przedszkolną retorykę typu: "brukselka jest niedobra, bo mi nie smakuje". A podobno masz już więcej niż parę wiosen na karku. ;) 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, il Dottore napisał:

Po co zmniejszać zniekształcenia przy przejściu przez zero, jeśli można ich po całkowicie uniknąć? :)

A po pomiarach Sugdena A21ai redaktor Stereophile napisał tak:

"Jestem rozczarowany mierzalną wydajnością wzmacniacza Sugden A21ai Series 2. Kiedy pod koniec lat 60. po raz pierwszy zostałem audiofilem, konstrukcje wzmacniaczy klasy A nieżyjącego już Jima Sugdena były już legendarne. Jednak A21ai wydaje się nie wykorzystywać w pełni głównej zalety klasy A, jaką jest umożliwienie wysokiego prądu spoczynkowego minimalizującego zniekształcenia. Owszem, jego zachowanie przy impedancji 8 omów jest przyzwoite, ale ten wzmacniacz naprawdę nie toleruje impedancji znacznie poniżej tej wartości. Jego funkcja przenoszenia stopnia wyjściowego staje się coraz bardziej „wygięta” wraz ze spadkiem impedancji obciążenia, co drastycznie ogranicza liczbę głośników, które będzie w stanie z powodzeniem wysterować. Zakładając, że przedwzmacniacz gramofonowy w naszym egzemplarzu testowym nie miał żadnych wad, jego marny margines przeciążenia sprawia, że jest on niekompatybilny z większością wkładek z ruchomym magnesem i wkładek z ruchomą cewką o wyższym poziomie wyjściowym."

Edytowano przez Kraft
Napisano
9 minut temu, Nowy75 napisał:

Przypominam ,rozmawiamy o UNITRA A.D. 2025

Jasne. Ale w sensie społecznym nowi właściciele marki muszą się liczyć z tym, że kupili nazwę, która oprócz ciepłych wspomnień może też budzić negatywne skojarzenia. To druga strona medalu. :) 

Napisano

@Kraft, pamiętamy i przyczepiłeś się jedynie do zszywek w maskownicach, słusznie,nawet nie biorąc pod uwagę  ceny monitorów 😁

2 minuty temu, Rafał S napisał:
15 minut temu, Nowy75 napisał:

UNITRA A.D. 2025

Jasne. Ale w sensie społecznym nowi właściciele marki muszą się liczyć z tym, że kupili nazwę, która oprócz ciepłych wspomnień może też budzić negatywne skojarzenia. To druga strona medalu. :)

Też prawda. Jednak to forum audio,najpierw słuchamy,potem oceniamy😁

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Czyli już wszystko wiemy.Klasa A najlepsza, każdy jak kupi coć w klasie A, może wystawiać swoje klocki na znajome portale. Nie można było tego  napisać  jakieś kilkadziesiąt lat wcześniej? Ludzie kręcą się w kółko a rozwiązanie na wyciągnięcie ręki. Zamykać forum i do domu. 😀

No dokładnie.

Przy okazji tylko wspomnę, że przedmiotowa Unitra także może grać w klasie A...... Tak więc idąc tym tokiem rozumowania, nic w zwykłej klasie AB do niej podjazdu nie ma.

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Nowy75 napisał:

@Kraft 😁

Też prawda. Jednak to forum audio,najpierw słuchamy,potem oceniamy😁

Nie do końca.

Jak ktoś ma 30 lat doświadczenia w audio i jest po sześćdziesiątce to jest już profesjonalistą, który ocenia brzmienie sprzętu audio NA OKO.  

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
5 godzin temu, il Dottore napisał:

Te opowieści o "pierwszych watach oddawanych w klasie A" to są... opowieści. 

Żeby było zabawniej, ta Unitra może dawać w klasie A więcej watów przy 4 omach niż Sugden (17 W vs 15 W).

Napisano
8 minut temu, Kraft napisał:

Żeby było zabawniej, ta Unitra może dawać w klasie A więcej watów przy 4 omach niż Sugden (17 W vs 15 W).

Co w sumie nie dziwi,bo ma po 1 trafo na kanał i pobiera z sieci 500,a nie 300 czy 320 jak Sugden

Napisano
10 minut temu, Kraft napisał:

Który Sugden? Bo tak samo wyceniony A21 se signature przy 4 omach oddaje 40W ;) 

Ale gdzie mu tam do Unitry, grzeje się, słabosilny, nieefektywny...

Napisano
5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale gdzie mu tam do Unitry, grzeje się, słabosilny, nieefektywny...

Nikt tu nie twierdzi,że Sugden to zły sprzęt,za to jeden posiadacz Sugdena , że UNITRA, której nie słyszał jest kiepska😁 ,dlatego zacna brytyjska marka pojawia się ostatnich postach

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

Sugden A21ai Series 2

Niby ma dawać 40W, a w pomiarach wychodzi, że tylko 15W.

W cenie Unitry można kupić A21 Se Signature który ma 40W przy 4 omach. 

Co do mocy - nigdy nie miałem potężniej, bardziej energetycznie i dynamicznie grającego wzmacniacza. 

Arcam A29 miał 160W a grał przy Sugdenie chuderlawo i słabo, nie mówiąc już o Hypexie Nc252 który grał z moimi paczkami jakby nie miał siły i energii  - buła i muł w porównaniu do AB nie porównując nawet do Sugdena...

Napisano
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W cenie Unitry można kupić A21 Se Signature który ma 40W przy 4 omach. 

O ile tyle faktycznie ma, bo w pomiarach Stereophile byli zaskoczeni spadkiem wydajności Sugdena przy niskich impedancjach

Napisano (edytowany)
13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Co do mocy - nigdy nie miałem potężniej, bardziej energetycznie i dynamicznie grającego wzmacniacza. 

Arcam A29 miał 160W a grał przy Sugdenie chuderlawo i słabo, nie mówiąc już o Hypexie Nc252 który grał z moimi paczkami jakby nie miał siły i energii  - buła i muł w porównaniu do AB nie porównując nawet do Sugdena...

I taką rakietę od Sugdena chciałeś sprzedać na OLX? Przecież to klasa A!

I to jeszcze z taką stratą na tle ceny wyjściowej z salonu? Oj młody, młody… ;)

Dobrze, że nie było chętnych bo czas oczekiwania na nowego to pół roku. 
A to, że salony audio  z Wawy nawet w promkach przez pół roku nie mogły sprzedać Sugdena to się przecież nie liczy bo specjalista z 30 letnim doświadczeniem od oceniania brzmienia NA OKO wie, że trzeba czekać pół roku i już. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Wracając do Unitry, pojawiła się wersja z drewnianymi boczkami. Boczki te zostały przez producenta wycenione na 4 tys zł, więc WSH805 kosztuje 24tys. 
Czyli powoli wchodzi już w segment podstawowych Luxmanów i Accuphase’ow. 

image.png.caabefec84a2d7aea2a8c3f513c1f111.png

Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

A to, że salony audio  z Wawy nawet w promkach przez pół roku nie mogły sprzedać Sugdena 

Adam, nie idźmy w drugą stronę. O sprzedaży decydują różne czynniki. Bez względu na brzmienie, nie każdy chce mieć w domu taką prądożerną grzałkę. No i pewnie nie z każdymi paczkami zgrywa się równie dobrze. Z tego co pamiętam, to akurat Marcin dobrał do niego kolumny zaprojektowane do pracy z klasą A. Wyobrażam sobie, że gra tu u niego pięknie. W każdym razie - ja bym tego wzmacniacza chętnie posłuchał. Nie ma co go tutaj w ciemno krytykować tylko dlatego, że jeden z jego właścicieli znęca się nad Unitrą. :) 

Napisano
52 minuty temu, Kraft napisał:

Niech daje! :) Ale co jej to pomoże?

15 minut temu, Kraft napisał:

O ile tyle faktycznie ma, bo w pomiarach Stereophile byli zaskoczeni spadkiem wydajności Sugdena przy niskich impedancjach

Moje głośniki są dość łagodne do wzmacniacza - stała mniej więcej impedancja 6 Ohm. Może dlatego Sugden robi z nimi co chce mimo niskiej skuteczności Herbatników.

Wiadomo, że gra system. 

Napisano
11 minut temu, kaczadupa napisał:

I taką rakietę od Sugdena chciałeś sprzedać na OLX? Przecież to klasa A!

I to jeszcze z taką stratą na tle ceny wyjściowej z salonu? Oj młody, młody… ;)

Hehe po 2 latach z nim miałem chwilowy pomysł na spróbowanie czegoś innego... ale szybko mi przeszło, ogłoszenie zdjęte i piekarnik ze mną zostaje :D 

Właściwie brak konkurencji w tej cenie... ;) 

Napisano
Przed chwilą, Rafał S napisał:

W każdym razie - ja bym tego wzmacniacza chętnie posłuchał. Nie

Ja też bym posłuchał. Może nawet kupił. To tylko przykład, że nie jest to najlepszość bo jest w klasie A i trzeba się na niego zapisywać w kolejkach, czekać pół roku i takie tam…

Przed chwilą, marcinmarcin napisał:

Właściwie brak konkurencji w tej cenie... ;) 

Jak każdy poprzedni wzmak, DAC itd. Różnica jest taka, że Ty potrafisz się z tego śmiać a doświadczony 30 letnim stażem specjalista od oceniania brzmienia  NA OKO już nie. 

Wracając jeszcze do kolejek, właśnie jestem zapisany w kolejce do wzmacniacza cyfrowego a nie w klasie A. Co to się porobiło… a fe! ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Ale jest sporo takich, którzy usłyszą w nim głównie ograniczenia wynikające z małej mocy, wzruszą ramionami na takie brzmienie i wybiorą coś innego. Szczególnie do bardziej wymagających paczek. 

Czy ja pod każdym moim wpisem mam dawać disklejmer że nie jest to prawda objawiona a jedynie moja opinia? 

Oczywiście - kupa ludzi pozbywa się A21 bo nie potrafi dobrać głośników. Albo nie chce. Bo woli zatrzymać swoje ukochane głośniki niż wzmacniacz. Tak jak ja przez lata się łudziłem, że Concertino mi w końcu zagra, kwestia tylko podłączenia właściwego wzmacniacza... :) No i zmieniałem te wzmacniacze jak głupi. Bez efektu. W końcu koledzy pomogli swoim sprzętem. Concertino dostało sygnał z prawdziwej bestii. I dalej nie grało. :) 

I dopiero skumałem o co biega. Że problem nigdy nie leżał po stronie wzmacniacza. To kolumny po prostu nie są uniwersalne i za Chiny Ludowe nie zagrają nigdy rocka. Z A21 też nie grało. Wszystko zagrało dopiero, gdy kupiłem głośniki PMC.

5 minut temu, kaczadupa napisał:

właśnie jestem zapisany w kolejce do wzmacniacza cyfrowego

O, kupujesz Fosi? :D 

Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Jak każdy poprzedni wzmak, DAC itd. Różnica jest taka, że Ty potrafisz się z tego śmiać a doświadczony 30 letnim stażem specjalista od oceniania brzmienia  NA OKO już nie. 

Śmiech zawsze wskazany, czasem dobrze i nawet się pośmiać z samego siebie :P 

A czemu zdjąłem ogłoszenie? Brak szansy odkupienia w rozsądnej cenie... chcąc wrócić do Sugdena po sprzedaży musiałbym kupić nowego, jeszcze poczekać... od 2 lat nie było ani jednego SE signature w PL, a na zachodzie jak się pojawia jakiś 10 letni to kosztuje 3k Euro, więc tym bardziej mi było szkoda gonić 2 letni za ułamek ceny.