emzet Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Witajcie dużo tu czytam to czas coś napisać. Jak w tytule, szukam zestawu stereo do 18 tyś. Pomieszczenie to salon z kuchnią około 25m²(średnio ustawne) a muzyka której słucham to głównie elektronika i rock. Ale z wszystkich pasm najważniejszy jest dla mnie bass😁 Celuje głównie w sprzęt używany, uważam ze za duża jest utrata na wartości i można coś wyrwać na prawdę okazyjnie często nawet na gwarancji. Jestem już po kilku odsluchach . Bowers 702, proac dt8 i elac vela 407. Elacki skradły moje serce 😁 ale na drugą turę chce posłuchać pylon diamond 28/30 MK2, heco revolution 9 i liczę że jeszcze jakieś nieplanowane pojawia się do porównania. Ale zakladm że kolumny wybrane (vela) większy problem mam z elektroniką poniewaz obowiązkowo wzmacniacz ( Integra bądź jakiś zestaw dzielony ) musi posiadać HDMI arc/eArc. Udało się do tej pory posłuchać nad m33 ale póki co poza zasięgiem cenowym. Nad3050 wypadł przy nim bardzo słabo. Yamaha rn2000a tam trochę basu brakowało w porównaniu do m33. Chciałem jeszcze posłuchać rose rs520 ale się nie udało( trafiają się pojedyncze używane sztuki ) ale do rzeczy. Szukam szukam i co jeszcze mógłbym brać pod uwagę co zmieści się w budżecie 8-10k co zagra ciepło i przyjemnie?? Widziałem jeszcze że jest Marantz 40n ale czy tam te 70 w to nie będzie za mało ?? Czy są posiadacze rose rs520 i mogą mi coś więcej powiedzieć o dźwięku ??;) Przepraszam że tak lekko haotycznie napisane, prosze on wyrozumiałość chciałem przekazać jak najwięcej . Pozdrawiam 😉 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu HDMI arc/eArc możesz mieć w streamerze. Wtedy ilość potencjalnych wzmacniaczy mocno się zwiększa. Wzmacniaczy możesz szukać wyprzedażowych. Często mają rewelacyjną cenę i do tego zazwyczaj są objęte pełną gwarancją. Z tych, które testowałem powinny się sprawdzić w ciepłym i przyjemnym graniu AR Unico Due, Synthesis Roma 54 DC/DC+ lub zdecydowanie mocniej 37DC/DC+, Atoll in200. Tylko dobrze by było sprawdzić zestaw kolumny-wzmacniacz. Roma 54DC+ zadusiła basem największe Bowersy serii 6xx (ale poprzedniej generacji). Bardzo się starały ten bas oddać, ale nie dały rady. Odpisz, cytując
emzet Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Nie dopisałem po co mi ten HDMI Arc, w domu jest jeszcze żona i dwójka dzieci którzy chciałbym żeby też tego korzystali w najprostszy możliwy sposób , włączam TV stereo startuje samo stremer wzmacniacz nie jestem pewny czy zadziała automatycznie chyba że gotowe zestawy typu eversolo dmp a6 gen2 i Amp f2. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, emzet napisał: Ale z wszystkich pasm najważniejszy jest dla mnie bass To konieczne zarezerwuj ze 2 tysiace na sub. wypróbuje REL z serii T 5 powinien do 25 m2 wystarczyć. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu BluSound u mnie był ciągle włączony. Jak włączałem TV i dostawał sygnał po HDMI to się na nie automatycznie przełączał. OK, wzmacniacz musiałem sobie włączyć i regulowałem głośność pilotem od wzmaka, ale to nie jest jakiś wielki ból. Dadzą radę się nauczyć. I nie jest żadnym problemem to, że na przykład Synthesisy trzeba włączyć i wyłączyć ręcznie, bo nie mają trybu standby. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 16 minut temu, emzet napisał: w domu jest jeszcze żona i dwójka dzieci którzy chciałbym żeby też tego korzystali w najprostszy możliwy sposób Ja ten problem rozwiązałem czymś takim. https://allegrolokalnie.pl/oferta/logitech-harmony-elite-box?utm_feed=862ee648-9259-11ed-a1eb-0242ac120002 Skonfigurowałem np. - " oglądanie tv " - włącza się TV , amp. KD, dekoder , pojawiają się kanały na pilocie , steruje głośnością - " Muzyka " - włącza się streamer , DAC , wzmacniacz ..... nie bo mam lampy i tranzystor vintage Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ja używałem takiego. Można doprogramować piloty, których nie ma na liście zgodnych. A jak napisałem do supportu to mi w ciągu tygodnia dorzucili pilota do Quadrala. I tak ostatecznie TV obsługuję jednym pilotem, a głośność i inne aspekty audio drugim. SofaBaton leży w szufladzie. Odpisz, cytując
emzet Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 28 minut temu, Jacch napisał: To konieczne zarezerwuj ze 2 tysiace na sub. wypróbuje REL z serii T 5 powinien do 25 m2 wystarczyć. Liczę że dobre podłogowki mi zapewnią wszystko co potrzebuje, w przeciwnym wypadku brał bym po uwagę zestaw monitory z subem, mimo wszystko jest to dla mnie bardziej problematyczne w ustawieniu( chodzi o sam sub ) 33 minuty temu, Chmarski napisał: BluSound u mnie był ciągle włączony. Jak włączałem TV i dostawał sygnał po HDMI to się na nie automatycznie przełączał. OK, wzmacniacz musiałem sobie włączyć i regulowałem głośność pilotem od wzmaka, ale to nie jest jakiś wielki ból. Dadzą radę się nauczyć. I nie jest żadnym problemem to, że na przykład Synthesisy trzeba włączyć i wyłączyć ręcznie, bo nie mają trybu standby. Dzieciaki jeszcze małe , akurat w audio wolałbym żeby nie grzebali 😁 musi być full auto, ewentualnie wzmacniacz z trigerem. Ale chyba i tak wolałbym postawić na jedno dobre urządzenie niż uczuć wszystkich obsługi , tym bardziej że jak coś namieszaja a jestem w pracy nie ma ze mną kontaktu przez 8 godzin. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 minuty temu, emzet napisał: Liczę że dobre podłogowki mi zapewnią wszystko co potrzebuje, w przeciwnym wypadku brał bym po uwagę zestaw monitory z subem, mimo wszystko jest to dla mnie bardziej problematyczne w ustawieniu( chodzi o sam sub ) Też mam podłogówki (AP Tempo VI) i ten sub. Ktoś określił jego role jako grubą kreskę w basie i to ze kolumny/dwięk wydają się być dwa razy większe dzięki niemu i ja zgadzam się z tym całkowicie. W nim możesz ustawić głośność i odcięcie zwrotnicy, wiec to nie jest tak że on ci daje po prostu więcej basu. Radzę wypróbować. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 8 minut temu, emzet napisał: Dzieciaki jeszcze małe , akurat w audio wolałbym żeby nie grzebali 😁 musi być full auto, To dla dzieciaków soundbar dorzuć, a dla siebie i żony na bardziej zaangażowane granie porządny zestaw audio. Odpisz, cytując
rafalmm Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Subik daje pewne możliwości dodatkowo. Ja np. lubię słuchać w ciemności nocnej Jean-Michel Jarre z bardzo małą głośnością ale delikatnym mrukiem suba. Jeśli słucham średnio- głośno to już bez suba. Kolumny nadążają spokojnie. Odpisz, cytując
emzet Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, Jacch napisał: Też mam podłogówki (AP Tempo VI) i ten sub. Ktoś określił jego role jako grubą kreskę w basie i to ze kolumny/dwięk wydają się być dwa razy większe dzięki niemu i ja zgadzam się z tym całkowicie. W nim możesz ustawić głośność i odcięcie zwrotnicy, wiec to nie jest tak że on ci daje po prostu więcej basu. Radzę wypróbować. AP tempo ciężko gdzieś posłuchać a już wiem żeby bez słuchania nie kupować. Nie kwestionuje posiadania suba. I mnie nie bardzo jest gdzie go wcisnąć a na środku go nie postawie 😉 59 minut temu, Chmarski napisał: To dla dzieciaków soundbar dorzuć, a dla siebie i żony na bardziej zaangażowane granie porządny zestaw audio. Żona do ogarniania elektroniki jest jak moje dzieci 🤣 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Jacch napisał: To konieczne zarezerwuj ze 2 tysiace na sub. 4000, gdyż polecam SVS 3000 Micro! Do muzyki wyśmienity! Załatwia sprawę rocka i dużych składów orkiestrowych. https://rumble.com/v6qgz4s-queen-sub.html Wówczas możesz mieć wywalone na marne w porównaniu podłogówki i kupić świetne monitory! Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 18 minut temu, emzet napisał: AP tempo ciężko gdzieś posłuchać a już wiem żeby bez słuchania nie kupować. Nie kwestionuje posiadania suba. I mnie nie bardzo jest gdzie go wcisnąć a na środku go nie postawie 😉 Żona do ogarniania elektroniki jest jak moje dzieci 🤣 Ale soundbar jak już sam podłączysz i poustawiasz to wszystko jest bardzo proste, włączasz tv i działa. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Jasper 23/ 25 plus denon 2500ne lub iny ze starszej serii, będziesz miał kopnięcie z mocnym zejściem. grałem na każdych na 35m2 również na jasperach i nawet 18 miały mocne uderzenie w filmach i w muzyce na takim metrażu. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Cześć W takim budżecie z nówek jest kilka fajnych opcji do sprawdzenia, jak nie z kolumn, to ze wzmacniaczy - bo HDMI eARC to dość nowy dodatek do sprzętu. Ze wzmacniaczy na pewno posłuchałbym wspomnianego przez Ciebie Marantza 40n. Bardzo fajny, detaliczny wzmacniacz, od niedawna ma Heos Connect. Ciekawy jest też Audiolab 7000A, bardzo uniwersalnie brzmiący, lekko ocieplony, z fajnym DACiem. Jedna z popularniejszych opcji u nas, zwłaszcza pod Pylony W bardzo dobrej cenie mamy też Naima Uniti Atoma z HDMI, cieplejsze, ale żywe granie, z fajną barwą, ciekawym basem, szeroką sceną. Z kolumn też znajdzie się sporo opcji z nówek Na pewno warto posłuchać wspomnianych Diamondów, może lekko jaśniejszych Dali Opticonów mk2. Dalej barwne, ale z mocniej zaznaczonym detalem, mniejszą ilością basu (ale bardzo jakościowym dołem) i zaznaczoną, ale nieprzesadzoną górą. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Cześć. Kolego na olx masz Thiel 3.6 w ładnym stanie za niecałe 7 tyś do tego w Katowicach jest 907 MR Sansui za 7.5 tys lub Luxman l570. Zostaje ci 3.5 tys na DAC plus np malina lub NUC z Volumio do plików. Ewentualnie https://www.olx.pl/d/oferta/bladelius-idun-advantage-s150-piekny-zestaw-o-doskonalym-brzmieniu-CID99-ID17uE44.html Fajny zestaw. Jak większy kop na basie to można Krella kupić (choć bywają często grzebane). https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-krell-kav-500i-CID99-ID17sy1k.html Edytowano 5 godzin temu przez Wing0 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 14 godzin temu, il Dottore napisał: 4000, gdyż polecam SVS 3000 Micro! Do muzyki wyśmienity! Załatwia sprawę rocka i dużych składów orkiestrowych. https://rumble.com/v6qgz4s-queen-sub.html Wówczas możesz mieć wywalone na marne w porównaniu podłogówki i kupić świetne monitory! Najlepiej porównać co bardziej podchodzi pod własny gust. ale dla basolubów to obowiązkowy element zestawu stereo. 51 minut temu, Q21 napisał: W bardzo dobrej cenie mamy też Naima Uniti Atoma z HDMI, łał z 12kzł na 7,5? Aż tak bardzo się nie sprzedaje? A jak z innymi all-in-on? Miałem wrażenie, ze to sie dobrze sprzedaje. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Cześć. Kolego na olx masz Thiel 3.6 w ładnym stanie za niecałe 7 tyś do tego w Katowicach jest 907 MR Sansui za 7.5 tys lub Luxman l570. Zostaje ci 3.5 tys na DAC plus np malina lub NUC z Volumio do plików. Ewentualnie https://www.olx.pl/d/oferta/bladelius-idun-advantage-s150-piekny-zestaw-o-doskonalym-brzmieniu-CID99-ID17uE44.html Fajny zestaw. Jak większy kop na basie to można Krella kupić (choć bywają często grzebane). https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-krell-kav-500i-CID99-ID17sy1k.html Ale on chce, żeby było wszystko bylo łatwe do włączania, to nie może mieć tyle klocków. Najlepiej mu pasuje all on in, wszystko w jednym. Edytowano 4 godziny temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
emzet Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Ale on chce, żeby było wszystko bylo łatwe do włączania, to nie może mieć tyle klocków. Najlepiej mu pasuje all on in, wszystko w jednym. Dzięki Tomek 😉 dokładnie tak, ewentualnie jakieś dedykowane zestawy dzielone. Dla mnie jakość dźwięku dla reszty familii prostota obsługi 😉 Edytowano 4 godziny temu przez emzet Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, emzet napisał: Dzięki Tomek 😉 dokładnie tak, ewentualnie jakieś dedykowane zestawy dzielone. Dla mnie jakość dźwięku dla reszty familii prostota obsługi 😉 A oki nie pomyślałem że włączenie 2 urządzeni i pokręcenie gałką volume może być dla kogoś skomplikowane. Chyba że będzie się tym bawić 2 letnie dziecko to lepiej sobie odpuścić bo zaraz będzie po sprzęcie. Odpisz, cytując
emzet Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Q21 napisał: Cześć W takim budżecie z nówek jest kilka fajnych opcji do sprawdzenia, jak nie z kolumn, to ze wzmacniaczy - bo HDMI eARC to dość nowy dodatek do sprzętu. Ze wzmacniaczy na pewno posłuchałbym wspomnianego przez Ciebie Marantza 40n. Bardzo fajny, detaliczny wzmacniacz, od niedawna ma Heos Connect. Ciekawy jest też Audiolab 7000A, bardzo uniwersalnie brzmiący, lekko ocieplony, z fajnym DACiem. Jedna z popularniejszych opcji u nas, zwłaszcza pod Pylony W bardzo dobrej cenie mamy też Naima Uniti Atoma z HDMI, cieplejsze, ale żywe granie, z fajną barwą, ciekawym basem, szeroką sceną. Z kolumn też znajdzie się sporo opcji z nówek Na pewno warto posłuchać wspomnianych Diamondów, może lekko jaśniejszych Dali Opticonów mk2. Dalej barwne, ale z mocniej zaznaczonym detalem, mniejszą ilością basu (ale bardzo jakościowym dołem) i zaznaczoną, ale nieprzesadzoną górą. Zostaje Marantz 40n i audiolab 7000. Oba mają HDMI arc więc jest super. Tylko czy 70w to nie za mało na kolumny pokroju powiedzmy pylon diamond 30 bądź vela 407 ?? Jeszcze chłopaki mnie tym subem kuszą więc może gdzieś bym go wcisnąl w niedalekiej przyszłości pod stół 🤣 1 minutę temu, Wing0 napisał: A oki nie pomyślałem że włączenie 2 urządzeni i pokręcenie gałką volume może być dla kogoś skomplikowane. Chyba że będzie się tym bawić 2 letnie dziecko to lepiej sobie odpuścić bo zaraz będzie po sprzęcie. 6 letnie i dokładnie o to chodzi żeby się nie musiało tym bawić tylko włączy sobie tv i wszystko gra. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, emzet napisał: Zostaje Marantz 40n i audiolab 7000. Oba mają HDMI arc więc jest super. Tylko czy 70w to nie za mało na kolumny pokroju powiedzmy pylon diamond 30 bądź vela 407 ?? Jeszcze chłopaki mnie tym subem kuszą więc może gdzieś bym go wcisnąl w niedalekiej przyszłości pod stół 🤣 6 letnie i dokładnie o to chodzi żeby się nie musiało tym bawić tylko włączy sobie tv i wszystko gra. Szczerze bałbym się w takim razie inwestować w taki sprzęt. Albo TV po prostu niech sobie gra z wbudowanego głośnika. Przyjmij nawet że kombajn będziesz miał ciągle włączony prędzej czy później młody odpali TV puści sobie baje, a tam będzie głośność na full i po kolumnach. Ja bym nie ryzykował wywalania takiej kasy w sprzęt. Możesz sobie śmiało kupić system postawić pod TV ale nie podłączać ewentualnie do filmu dla siebie i żony wspinasz na szybko optyka z TV do DAC i gra, a młody niech słucha bajek z wbudowanego głośnika. Odpisz, cytując
emzet Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, Wing0 napisał: Szczerze bałbym się w takim razie inwestować w taki sprzęt. Albo TV po prostu niech sobie gra z wbudowanego głośnika. Przyjmij nawet że kombajn będziesz miał ciągle włączony prędzej czy później młody odpali TV puści sobie baje, a tam będzie głośność na full i po kolumnach. Ja bym nie ryzykował wywalania takiej kasy w sprzęt. Możesz sobie śmiało kupić system postawić pod TV ale nie podłączać ewentualnie do filmu dla siebie i żony wspinasz na szybko optyka z TV do DAC i gra, a młody niech słucha bajek z wbudowanego głośnika. Tak się zapytam masz dzieci ?? na full raczej nie będzie nigdy słuchane, nie boje się że coś tam mi będą dotykać bo nie będą. Jak jestem w pracy nie ma ze mną kontaktu , nie mają jak zadzwonić spytać " tato na co zmienić" bo nie gra. rozwiązania typu przełączyć coś na szybko to dla mnie żadne rozwiązanie, mam chyba dość jasno sprecyzowane potrzeby 😉 chce po powrocie z pracy zalegnac na kanapie i albo posłuchać muzyki albo coś pooglądać. A sprzęt ma być w domu dla wszystkich a nie schowany tylko dla mnie. Edytowano 3 godziny temu przez emzet Odpisz, cytując
Recommended Posts