Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cóż, prawie w każdej scenie są jakieś ciemne elementy, niekoniecznie czarne. Bardziej tu chodzi o kontrast, dynamikę obrazu. Sam mam dwa LCD od Sonego, obraz jak dla mnie bardzo dobry, czerni nic niby nie dolega, ale ten sam materiał z Oleda jak dla mnie jednak sporo lepszy. Następny będzie oled, pewnie od Sony.

Napisano

Ja w salonie mam jakiegoś Philipsa Oled 65" Ablilight. Model sprzed kilku lat ( i tyle go mam).

Fajnie odbiera, jest duża różnica pomiędzy nim, a sypialnianym LG  43" LED.

Polecam, dobry obraz, dobry dźwięk, fajne podświetlanie za tv, dobrze działające apki C+ czy Netflix.

To chyba tyle :) nie przywiązuję za dużej wagi do tv.

aaa wszedłem w menu i znalazłem opis :) 

Model: 65OLED706/12

Napisano (edytowany)
10 minut temu, terracan1929 napisał:

nie przywiązuję za dużej wagi do tv.

No i tego się trzymajmy. Nadgorliwość jest dużo gorsza od faszyzmu. Czerń owszem, może wpływa na kontrast, ale w ogólnym rozrachunku do niczego się nie przydaje. I demonizowanie tej czerni , dla zwykłego widza jest bezsensowne. Bo nie tv i jakość jego czerni jest tym co najważniejsze. Owszem, jesli ktoś dąży za wszelką cenę do perfrkcji w obrazie tv to nie w marketach, a w salonach i nie za cenę kilku lub kilkunastu tys , ale o kilka rzędów drożej. Nie wszyscy muszą jeździć Aston Martinem. A jeśli ktoś musi to jego sprawa. 

Edytowano przez Rega
Napisano
30 minut temu, Rega napisał:

Czerń owszem, może wpływa na kontrast, ale w ogólnym rozrachunku do niczego się nie przydaje.

I z tym zdecydowanie się nie zgadzam ;) czerń, obok jasności, to sól ziemi (znaczy obrazu).

Napisano (edytowany)

Zanim wybierzemy dobrze telewizor, musimy zadać sobie kilka pytań.

1. W jakiej odległości od TV będziemy się znajdować i jak duży TV mamy aktualnie?
2. Czy będziemy korzystać z telewizora sami lub maksymalnie we dwie osoby? Czy będzie oglądać więcej osób jednocześnie? Jak będziemy wtedy siedzieć? Idealnie na wprost, pod kątem czy mocno z boku - np. na ustawionej gdzieś pod kątem/w rogu sofie.
3. Czy TV będzie stał w mocno nasłonecznionym pomieszczeniu? Czy będą na niego padać bezpośrednio promienie słoneczne?
4. Czy oglądamy filmy w ciemności lub przy niewielkim świetle?
5. Jakie treści oglądamy? Co jest źródłem i ile urządzeń będziemy musieli mieć podpięte? Konsola, komputer, odtwarzacz mediów strumieniowych, Blu-ray, streaming z wbudowanych aplikacji, tv naziemna, kablówka, itd.
6. Czy telewizje informacyjne potrafią być u nas włączone całymi dniami, bez przerw?
7. Czy gramy w gry na nowoczesnych konsolach lub podpiętym do TV komputerze?
8. Czy planujemy wykonać profesjonalną kalibrację obrazu?
9. Czy zależy nam na przyzwoitym dźwięku już z samego TV, czy to raczej sprawa drugorzędna?
10. Jaki mamy budżet?

Edytowano przez lpomis
Napisano
30 minut temu, lpomis napisał:

Jaki mamy budżet?

Budżet na TV, na forum AUDIO? Zero 😉 Jestem kinomanem, a nie oglądaczem parametrów. 

Jak, po wielu latach, kupiłem TV 55", to do oglądania filmów. I tego się trzymam. Zamiast chodzić do kina, mam Netflix, Amazon etc. 

3984158174111640113_account_id=1.png

Napisano
5 godzin temu, Rega napisał:

A ile tej czerni oglądasz? Naczytałeś się o referencyjnej czerni OLEDA i powtarzasz. Czy w tv najważniejsza jest czerń? Oglądasz NIC? W rzeczywistości też NIE MA całkowitej czerni. Uczestniczyłem przez wiele lat w forum HDTVpolska, tym od Gmeru. I też czerń, czerń, i czerń. ALe ta czerń jest ułamkiem tego co się ogląda. Poza tym to nie czerń była najważniejsza  do czasu zaistnienia tam Kopera. Nawiasem mówiąc właściciela firmy kalibracyjnej. No i się zaczęło. Do wszystkiego na tematy czerni należy podchodzić z dystansem. Dużo ważniejsze są inne parametry niż ta sławetna czerń. 

Sam mówię że nie mam OLEDa. Ale nie, nie chodzi o czerń. Weź choćby strefy wygaszania w LEDzie, chwalą się że jest 32, 100, a OLED? Każdy piksel jest osobną strefą wygaszania. Ponadto reakcja każdego piksela jest szybsza (polecam kanał Vincenta Teoh i ekrany sfilmowane kamerą slow motion tysiąc klatek na sekundę) w sposób naturalny i niedościgniony.

jedyny powód dla którego nie wziąłem OLEDa to cena w tym rozmiarze który chciałem. Jestem zadowolony z LCD, ma fajną jasność ale denerwuje np. ciemne tło i poświata wokół napisów bo akurat tam jest część full array.

minusem OLEDow jest wypalenie pikseli i słabsza max jasność. Oba problemy są praktycznie rozwiązane. Zresztą to jak z tą czernią, po co tyle nitów jasności? :)

Zupelnie świadomie zazdroszczę OLEDów i następny TV nim na pewno będzie.