majkel74 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Cóż, prawie w każdej scenie są jakieś ciemne elementy, niekoniecznie czarne. Bardziej tu chodzi o kontrast, dynamikę obrazu. Sam mam dwa LCD od Sonego, obraz jak dla mnie bardzo dobry, czerni nic niby nie dolega, ale ten sam materiał z Oleda jak dla mnie jednak sporo lepszy. Następny będzie oled, pewnie od Sony. 5 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Ja w salonie mam jakiegoś Philipsa Oled 65" Ablilight. Model sprzed kilku lat ( i tyle go mam). Fajnie odbiera, jest duża różnica pomiędzy nim, a sypialnianym LG 43" LED. Polecam, dobry obraz, dobry dźwięk, fajne podświetlanie za tv, dobrze działające apki C+ czy Netflix. To chyba tyle nie przywiązuję za dużej wagi do tv. aaa wszedłem w menu i znalazłem opis Model: 65OLED706/12 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, terracan1929 napisał: nie przywiązuję za dużej wagi do tv. No i tego się trzymajmy. Nadgorliwość jest dużo gorsza od faszyzmu. Czerń owszem, może wpływa na kontrast, ale w ogólnym rozrachunku do niczego się nie przydaje. I demonizowanie tej czerni , dla zwykłego widza jest bezsensowne. Bo nie tv i jakość jego czerni jest tym co najważniejsze. Owszem, jesli ktoś dąży za wszelką cenę do perfrkcji w obrazie tv to nie w marketach, a w salonach i nie za cenę kilku lub kilkunastu tys , ale o kilka rzędów drożej. Nie wszyscy muszą jeździć Aston Martinem. A jeśli ktoś musi to jego sprawa. Edytowano 19 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
burz Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 30 minut temu, Rega napisał: Czerń owszem, może wpływa na kontrast, ale w ogólnym rozrachunku do niczego się nie przydaje. I z tym zdecydowanie się nie zgadzam czerń, obok jasności, to sól ziemi (znaczy obrazu). 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Zanim wybierzemy dobrze telewizor, musimy zadać sobie kilka pytań. 1. W jakiej odległości od TV będziemy się znajdować i jak duży TV mamy aktualnie? 2. Czy będziemy korzystać z telewizora sami lub maksymalnie we dwie osoby? Czy będzie oglądać więcej osób jednocześnie? Jak będziemy wtedy siedzieć? Idealnie na wprost, pod kątem czy mocno z boku - np. na ustawionej gdzieś pod kątem/w rogu sofie. 3. Czy TV będzie stał w mocno nasłonecznionym pomieszczeniu? Czy będą na niego padać bezpośrednio promienie słoneczne? 4. Czy oglądamy filmy w ciemności lub przy niewielkim świetle? 5. Jakie treści oglądamy? Co jest źródłem i ile urządzeń będziemy musieli mieć podpięte? Konsola, komputer, odtwarzacz mediów strumieniowych, Blu-ray, streaming z wbudowanych aplikacji, tv naziemna, kablówka, itd. 6. Czy telewizje informacyjne potrafią być u nas włączone całymi dniami, bez przerw? 7. Czy gramy w gry na nowoczesnych konsolach lub podpiętym do TV komputerze? 8. Czy planujemy wykonać profesjonalną kalibrację obrazu? 9. Czy zależy nam na przyzwoitym dźwięku już z samego TV, czy to raczej sprawa drugorzędna? 10. Jaki mamy budżet? Edytowano 17 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując
pairtick Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 30 minut temu, lpomis napisał: Jaki mamy budżet? Budżet na TV, na forum AUDIO? Zero 😉 Jestem kinomanem, a nie oglądaczem parametrów. Jak, po wielu latach, kupiłem TV 55", to do oglądania filmów. I tego się trzymam. Zamiast chodzić do kina, mam Netflix, Amazon etc. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, Rega napisał: A ile tej czerni oglądasz? Naczytałeś się o referencyjnej czerni OLEDA i powtarzasz. Czy w tv najważniejsza jest czerń? Oglądasz NIC? W rzeczywistości też NIE MA całkowitej czerni. Uczestniczyłem przez wiele lat w forum HDTVpolska, tym od Gmeru. I też czerń, czerń, i czerń. ALe ta czerń jest ułamkiem tego co się ogląda. Poza tym to nie czerń była najważniejsza do czasu zaistnienia tam Kopera. Nawiasem mówiąc właściciela firmy kalibracyjnej. No i się zaczęło. Do wszystkiego na tematy czerni należy podchodzić z dystansem. Dużo ważniejsze są inne parametry niż ta sławetna czerń. Sam mówię że nie mam OLEDa. Ale nie, nie chodzi o czerń. Weź choćby strefy wygaszania w LEDzie, chwalą się że jest 32, 100, a OLED? Każdy piksel jest osobną strefą wygaszania. Ponadto reakcja każdego piksela jest szybsza (polecam kanał Vincenta Teoh i ekrany sfilmowane kamerą slow motion tysiąc klatek na sekundę) w sposób naturalny i niedościgniony. jedyny powód dla którego nie wziąłem OLEDa to cena w tym rozmiarze który chciałem. Jestem zadowolony z LCD, ma fajną jasność ale denerwuje np. ciemne tło i poświata wokół napisów bo akurat tam jest część full array. minusem OLEDow jest wypalenie pikseli i słabsza max jasność. Oba problemy są praktycznie rozwiązane. Zresztą to jak z tą czernią, po co tyle nitów jasności? Zupelnie świadomie zazdroszczę OLEDów i następny TV nim na pewno będzie. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Po flagowym Samsung q90t qled LG B4 OLED nie rzucił mnie na kolana. A jakie macie doświadczenua z kalibracją TV? Warto? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) Jestem wielkim fanem LG. Wszystkie monitory i tv miałem i mam, oled fantastyczny. Edytowano 11 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: ciemne tło i poświata wokół napisów To jest tzw CLOUDING - charakterystyczny dla LCD z niewielką ilością stref wygaszania lub bocznym podświetleniem matrycy w starszych typach tv. Widoczny bardziej, kiedy pomieszczenie jest ciemne lub słabo oświetlone. Owszem, nie twierdzę, że OLED to coś złego - to następny krok do poprawiania choćby kontrastu, a LG w tym przoduje , bo ostatecznie to oni pierwsi wprowadzili takie matryce w tv dla szerszej publiczności. Początkowo borykali się z wypaleniami, ale obecnie już prawie rozwiązano ten problem. Myślę, że ważniejszą rzeczą są kąty. Im szersze , tym lepiej. Nie każdy siedzi na wprost tv. Ważna jest też częstotliwość odświeżania. Choć np różne metody prowadzące do tzw obrazu teatralnego nie dla wszystkich są odpowiednie. To jest dobre np do oglądania transmisji sportowych, ale filmy już ogląda się dużo gorzej. Edytowano 8 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, lpomis napisał: Zanim wybierzemy dobrze telewizor, musimy zadać sobie kilka pytań. 1. W jakiej odległości od TV będziemy się znajdować i jak duży TV mamy aktualnie? 2. Czy będziemy korzystać z telewizora sami lub maksymalnie we dwie osoby? Czy będzie oglądać więcej osób jednocześnie? Jak będziemy wtedy siedzieć? Idealnie na wprost, pod kątem czy mocno z boku - np. na ustawionej gdzieś pod kątem/w rogu sofie. 3. Czy TV będzie stał w mocno nasłonecznionym pomieszczeniu? Czy będą na niego padać bezpośrednio promienie słoneczne? 4. Czy oglądamy filmy w ciemności lub przy niewielkim świetle? 5. Jakie treści oglądamy? Co jest źródłem i ile urządzeń będziemy musieli mieć podpięte? Konsola, komputer, odtwarzacz mediów strumieniowych, Blu-ray, streaming z wbudowanych aplikacji, tv naziemna, kablówka, itd. 6. Czy telewizje informacyjne potrafią być u nas włączone całymi dniami, bez przerw? 7. Czy gramy w gry na nowoczesnych konsolach lub podpiętym do TV komputerze? 8. Czy planujemy wykonać profesjonalną kalibrację obrazu? 9. Czy zależy nam na przyzwoitym dźwięku już z samego TV, czy to raczej sprawa drugorzędna? 10. Jaki mamy budżet? Wojtek, nie mogłeś napisać tego wcześniej, bo ja głupi nabyłem TV pod wpływem wiadomości o nowej matrycy OLED Samsunga i zastosowaniu jej w Sony Trzeba wiedzieć, że Wojtek oprócz wiedzy o audio, ma także duże pojęcie o telewizorach. Jest gdzieś na forum test Wojtka mojego TV, chociaż po 3 latach to jest już staroć. Zacytuję słowa Adama @kaczadupa o "grającej matrycy" podczas naszej audio-orgietki "Największe techniczne wrażenie zrobił na mnie... flagowy OLED od Sony (dokładnie to matryca od Samsunga ale kto siedzi w temacie, ten wie o co chodzi). Obraz majstersztyk a wisienką na torcie jest technologia grającej matrycy ekranu. Genialny obraz, genialna przekątna ekranu, świetny dźwięk, coś wspaniałego. 10/10 - Hi End. Chcę taki mieć!" Jest 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Zastanawiałem się czy ten patent z grającym ekranem ma wpływ na trwałość panelu … Działa to fajnie, słyszałem parę razy, ale coś czuję, że ta myśl nie dawałaby mi spokoju … Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 13.11.2025 o 17:17, misiekx napisał: Hej. Spytam tutaj 😉. Jaki tv 65cali polecacie? Cena? Najlepiej nie za drogo ale nie mam sprecyzowanej. Nie mam jakoś presji żeby zmienić ale przy BF może coś się trafi fajnego. Oled, Qled, 4k.... Cześć. Ja bym podszedł do Twojego pytanie w taki sposób. Ile czasu oglądasz TV? Bo jeśli raz, dwa razy w tygodniu jakiś serial albo wiadomości to faktycznie wybór można ograniczyć tylko do "dobrej promocji" bo to w sumie nie ma dużego znaczenia, ważne aby się nie popsuł szybko Ale jeśli oglądasz często albo masz jakieś preferencje typu - dużo filmów, albo dużo sportu, albo dużo wiadomości , albo żona to ogląda w kółko ale w tym czasie prasuje, gotuje, gapi się w laptopa itd. więc ważniejsze aby dużo prądu nie ciągnął To wtedy warto zrobić tak: Nagraj na pendrive materiał który najczęściej oglądasz , jeśli masz kablówkę to coś w tej rozdzielczości, coś z wiadomości, coś z fimów 720p, 1080p, 4k hdr, jakieś zdjęcia z aparatu swojego które znasz jak wyglądają na monitorze przy PC (najlepiej kalibrowanym ) itd. Podjedź do dużego sklepu z telewizorami, ważne aby być rano kiedy sprzedawcy będzie się chciało i nie będzie dużo ludzi i poproś o wyłączenie trybu sklepowego - UWAGA- to ważne, wszystkie sklepy od kilku lat mają narzucony przez producentów TRYB SKLEPOWY z kolorami, kontrastem z dup.... więc to koniecznie trzeba wyłączyć, a nie jest to takie proste , w TCL trzeba resetować TV (w modelach zeszłorocznych) . Najlepiej przestawić na tryb FILMAKER , lub FILM. Gwarantuję że wyniki mogą zaskoczyć, z całym szacunkiem do mainstrowych recenzentów TV na YT. Warto samemu ZOBACZYĆ, bo np: - najbardziej popularna marka OLEDÓW w średniej i wyższej półce cenowej ma jakiś problem ze skalowaniem twarzy występującej w studiu osoby, coś ala softwarowe wygładzanie skóry ala przedni aparat w dzisiejszych smartfonach, dla mnie porażka - obraz w filmach jest nadmiernie wyostrzany, nie mówię tylko o efekcie opery mydlanej, ale taki za akuratny, jakbyś oglądał coś w teatrze, bez tego filmowego looku - fatalne skalowanie słabej treści, jeśli dużo oglądasz kablówki lub starszych filmów itd. - sport - okazuje się że piłka leci jak kometa, lub narciarz na szkoczni leci z czterema nartami, serio, nawet w drogich TV... - dużo bieli na ekranie, np. polarny niedźwiedź w swoim środowisku - tego OLEDy nie potrafią dobrze pokazać, futro sie zlewa (najczęściej) - kąty widzenia, sprawdź samemu - odbicia w TV, jeśli masz dużo okien a będzie to topowy oled (sprzed 2 lat) który wygrywał TV shotoout 2x pod rząd to zobaczysz że przy dziennym świetle gdy okna są vis a vis TV i z boku nie da się nic zobaczyć - zdjęcia - dla mnie np to ważne bo robię czasem pokazy, tutaj ku mojemu zdziwieniu najlepiej poradził sobie TCL który nawet pliki kalibracyjne do monitorów szeroko-gamutowych wyświetlił poprawnie - menu , odpalanie aplikacji, szybkość i responsywność, współpraca z innymi urządzeniami Uniwersalna uwaga - nie oglądajcie nigdy DEMO producenta, noc w mieście na OLEDACH, coś tam innego ma miniLEDach, bo to bez sensu, każdy tym sie jara 5 minut, a potem 5.000 godzin ogląda normalną telewizję, seriale, filmy. Co do marek. Można trafić wśród jednej marki super TV i buble. Maciek przytoczony w wątku często o tym mówi. Jego praca i doświadczenie wyróżnia się spośród recenzentów , warto to wziąć pod uwagę, ale warto też samemu doświadczyć... ps. 1 godzinę temu, Rega napisał: To jest tzw CLOUDING - charakterystyczny dla LCD z niewielką ilością stref wygaszania lub bocznym podświetleniem matrycy w starszych typach tv. Widoczny bardziej, kiedy pomieszczenie jest ciemne lub słabo oświetlone. A czy nie mówisz o bloomingu? Clouding to obszary zabrudzenia na matrycy, takie chmury, np szare na jasnym niebie, stąd nazwa. A blooming to zjawisko o którym pisał kolega 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Rega napisał: 7 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: ciemne tło i poświata wokół napisów To jest tzw CLOUDING Nie. Ten efekt to blooming. Tak wygląda: I wspomniany clouding dla porównania: 1 godzinę temu, Rega napisał: Choć np różne metody prowadzące do tzw obrazu teatralnego nie dla wszystkich są odpowiednie. To jest dobre np do transmisji sportowych Nie jest dobre. Predefiniowane tryby takie jak „sport” czy „dynamiczny” w telewizorach to najgorsze możliwe opcje do oglądania sportu. Tyczy się też innych treści. Wysoka wartość upłynniacza lub kiepsko radzący sobie z obróbką obrazu TV = artefakty ruchu, znikająca piłka, zniekształcenia ruchu, utrata detali… 12 godzin temu, Rega napisał: Czerń owszem, może wpływa na kontrast, ale w ogólnym rozrachunku do niczego się nie przydaje Czerń definiuje kontrast. A kontrast jest najważniejszym parametrem obrazu. Jesli czerń jest słaba (szara) to cały obraz traci głębię. Wpływa też na postrzeganie przez nas innych kolorów. Czerń decyduje też o jakości efektu HDR. Szczytowa jasność traci sens jeśli telewizor nie jest w stanie wyświetlić „głębokiej” czerni. 3 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, MMarek napisał: Zacytuję słowa Adama @kaczadupa o "grającej matrycy" podczas naszej audio-orgietki "Największe techniczne wrażenie zrobił na mnie... flagowy OLED od Sony (dokładnie to matryca od Samsunga ale kto siedzi w temacie, ten wie o co chodzi). Obraz majstersztyk a wisienką na torcie jest technologia grającej matrycy ekranu. Genialny obraz, genialna przekątna ekranu, świetny dźwięk, coś wspaniałego. 10/10 - Hi End. Chcę taki mieć!" byłem kiedyś u znajomych którzy mają ten TV , sygnał z netu, ze sterlinka - puszczane były różne treści w tym te o słabszej jakości i mimo że sony jest niekwestionowanym liderem jeśli chodzi o skalowanie to tutaj coś nie grało i obraz był mega słaby, ale być może to przez internet. Na dobrym źródle faktycznie super, coś tam puszczałem do testów z NEtflixa na trybie Filmaker, bez zastrzeżeń, czerń mega. Ale następnego dnia rano nie dało sie oglądać, to był salon przeszklony praktycznie z trzech stron - ekran niczym lustro odbijał okna z zewnętrznymi żaluzjami. Wszystko zależy od preferencji. Mnie ciagnie co jakiś czas do OLEDów (mając LCD) ale filmy i tak oglądam na proju więc rewiduję szybko ten zapał właśnie takimi praktycznymi testami. Mój wybór jeśli chodzi o TV to Bravia 9 w 85 calach ale jest dla mnie za wysoko wyceniona. Na drugiej stronie szali od 2 lat stoi TCL ze swoimi niedoskonałymi produktami ale za to w doskonałej cenie! I dlatego co rok staram się "rozchodzić" pomysł zmiany. Aż może nadejdzie RGB Mini Led i coś się zmieni na rynku Edytowano 6 godzin temu przez Arek_Gd Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 28 minut temu, lpomis napisał: Czerń definiuje kontrast. A kontrast jest najważniejszym parametrem obrazu. Jesli czerń jest słaba (szara) to cały obraz traci głębię. Wpływa też na postrzeganie przez nas innych kolorów. I gdy kupowałem pierwszego Eizo ze 20 lat temu, tak właśnie gość gadał jak Ty😊 W kamera express/Nl mają duży salon z kilkunastoma monitorami do obróbki/grafika, foto, film i jak ogromne są różnice, to nie mogę uwierzyć. Czy w sklepie z telewizorami można tak na wejściu zobaczyć rzeczywiste różnice w obrazie? Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @misiekx jeszcze jedno przy wyborze wielkości ekranu. To pytanie do czego będzie służył TV jest mega ważne. Celujesz w bardzo popularną przekątną 65 cali - i o ile świetnie się sprawdza do telewizji i wszystkiego co nagrane w 16:9 o tyle w filmach kręconych 21:9 to sie diametralnie zmienia. Chcę powiedzieć, że aby mieć tą samą imersję co przy 65 calach w "wiadomościach" musisz do filmu mieć 85". To dlatego tak na świecie popularna stała się marka TCL / Hisense , bo szturmem zdobyła rynek 98" TV. Ale jak będziesz na takim oglądał newsy, to ja dziękuję za głowę polityka wielkości krowy. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) @AudioTube Niestety. Ciężko. Zwłaszcza, gdy planujemy kupić TV w jednym z dużych elektromarketów. A tam mocne, sztuczne oświetlenie. Do tego włączone tryby sklepowe, materiały ze statycznymi, wolnymi obrazami, na których ciężko nawet zaobserwować jak dany TV radzi sobie z poprawnym odwzorowaniem ruchu. W sklepie pozostaje mieć własny materiał na pendrive, ewentualnie prosić o włączenie jakichś testów na YT, ale to tylko półśrodki. Edytowano 6 godzin temu przez lpomis 2 Odpisz, cytując
burz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Pozostają test na pro portach, np. u Kopera. Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Wielokrotnie spotkałem się w marketach z odmową odtwarzania plików/filmów z własnego nośnika. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zdaje się jesteśmy z jednego miasta W Sony center na Matarni bez problemu, w MediaExpert na Szczęśliwej i Przywidzkiej bez problemu, z opiekunem stoiska tylko musisz rozmawiać i umówić się na czas gdy nie ma dużo ludzi. W MM na Martarni też spoko, a w MM w Forum lub Galerii Bałtyckiej(już nie pamiętam) jest taki młody gostek co kalibruje TV, jak go zagadasz dobrze to nawet przewiezie TV do swojej kanciapy w której symuluje środowisko zwykłego pokoju bo nie ma tam jebitnych jarzeniówek. On kalibruje odpłatnie. Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu W centrum Morena "absolutnie nie", dwa razy próbowałem (mam najbliżej). W MM na Grunwaldzkiej nad Leroyem też mnie odprawili z kwitkiem. Widocznie mam pecha z doborem miejscówki Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przecież swiatlo które jest w większości sklepów powoduje, że ogladanie tam jakiegokolwiek TV traci sens. Jak kupowałem monitor (wysoki model, oled) to w sklepie wyglądał dramatycznie. Kupic I tak musialem wiec zamówiłem i postawiłem w domu. Dwa różne urządzenia... mimo, ze model ten sam... z tego samego sklepu na X. Odpisz, cytując
Wtgs74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 41 minut temu, PanKlor napisał: Kilka lat temu nie miałem problemów aby w MM testować tv z własnego pendriva. Cóż, może zmienili podejście. W kwestii wyboru technologii, to uważam, że tylko oled. Kiedyś jedynym rozsądnym wyborem była plazma, a teraz jest oled. Mój LG śmiga kilka lat bez problemu. Edytowano 3 godziny temu przez Wtgs74 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 godzin temu, Sundin997 napisał: A jakie macie doświadczenua z kalibracją TV? Warto? Oczywiście że warto! Jak się przejdziesz po osiedlu domów jednorodzinnych to z daleka widać że ludziska oglądają z oczojebnym dynamiczny trybem bo "tak ładnie świeci" i w sklepie tak było. Najlepsze jest to że nie raz komuś ze znajomych przestawiłem TV na tryb filmowy, to po jakimś czasie znów wraca do oczojebnego bo kolory jakieś takie słabe Polecam taką drogę z kalibracą: - darmowa na bazie wiedzy z netu , forów - j.w. plus zabawa z chatem GPT / google gemini i innymi AI , ja spędziłem swego czasu kilka godzin z projektorem i jestem zadowolony z efektów (darmowych) - płatne ustawienia uśrednione, czasem w dużych sieciach takie firmy jak skalibruj.tv dają zestaw presetów najczęściej pomagających na dany egzemplarz, uśredniony z różnych doświadczeń bo każdy egzemplarz jest inny. Cena ok 20-30% profi kalibracji - na koniec płatne sklepowe lub (lepiej) u Maćka, nie sądzę aby ktoś lepiej od nich kalibrował w PL odbiorniki konsumenckie 1 godzinę temu, Butler napisał: W centrum Morena "absolutnie nie", dwa razy próbowałem (mam najbliżej). W MM na Grunwaldzkiej nad Leroyem też mnie odprawili z kwitkiem. Widocznie mam pecha z doborem miejscówki 🤣 Inna sprawa, że jakość obsługi dramatycznie się obniża i będzie z tym coraz gorzej. Zawsze uważałem że im więcej ludzi będzie się o to upominać to w jakiś sposób to dotrze do producentów - że dla co 10 klienta jest takie coś ważne i nie wybrał Waszego produktu bo nie można było przetestować. Jeśli będzie taka prośba tylko raz na 1000 to zaniknie zupełnie taka możliwość i zostanie nam tylko nabijanie nas, konsumentów w butelkę. Odpisz, cytując
Recommended Posts