Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po przesiadce na Marantza SA-10 przyszło mi na myśl zastosować wbudowany w nim DAC do odtwarzania muzy z qubuza. Jako że mój Teac nie może pełnić roli transportu zacząłem rozglądać się za takowym. 

Pierwszy wybór padł na Wiim Ultra. W końcu to tylko transport i DAC odpowiada za brzmienie a cena, funkcjonalność Wiim jest dla mnie optymalna.

Ale.... czy mam rację? A może jednak transport ma znaczenie i wpływ na brzmienie?

Dajcie swoje spostrzeżenia, porównania i wnioski pliz.

Napisano
46 minut temu, Matt Daemon napisał:

A może jednak transport ma znaczenie i wpływ na brzmienie?

Pół roku „testowałem” różniste, wszystkie transporty, które posiadam. Żadnej różnicy w brzmieniu. Testowałem na słuchawkach. Powodzenia.

Napisano

Jestem zdania, że każdy poprawnie skonstuowany i działający transport ze streamingiem brzmi w sposób nie do odróżnienia. W dobrze działającym torze cyfrowym sygnał to po prostu dane - jeśli urządzenie nie generuje błędów, trudno oczekiwać, by grało inaczej. Podobnie jak @AudioTube, również miałem kilka u siebie. Porównywałem na słuchawkach i kolumnach. Wyrównywałem poziom głośności. Łączyłem optykiem i USB.

Różnice wyłapałem z jednym, bardzo znaczące. Był to Audio Pro Link 1. Jak się później okazało, miał jakiś dziwny problem/usterkę z implementacją serwisów streamingowych. Nie drążyłm mocno tematu, odesłałem. Po kilku takich próbach odpuściłem streamerowe rotacje i wróciłem do PC jako transportu. Uważam, że kasę w audio można spożytkować w dużo lepszy sposób :)

Napisano
29 minut temu, Matt Daemon napisał:

2 odpowiedzi i jakże różne

Ja i Marcin czerpiemy ogromną radość, gdy siedzimy w fotelach i zniekształcenia falowe/energii robią z nami co chcą. Zatem różnice pomijalne między Nami.

Ale co Ty z tym zrobisz? Powodzenia Matt.

16 minut temu, mateolo2 napisał:

niestety chciałem zawsze żeby transporty brzmiały tak samo

Mateusz, jeśli się tak mocno zbierzesz do kupy i tak jeszcze bardziej zachcesz, to ABBA pomylisz z Metallica. 
Pozdrawiam