Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po przesiadce na Marantza SA-10 przyszło mi na myśl zastosować wbudowany w nim DAC do odtwarzania muzy z qubuza. Jako że mój Teac nie może pełnić roli transportu zacząłem rozglądać się za takowym. 

Pierwszy wybór padł na Wiim Ultra. W końcu to tylko transport i DAC odpowiada za brzmienie a cena, funkcjonalność Wiim jest dla mnie optymalna.

Ale.... czy mam rację? A może jednak transport ma znaczenie i wpływ na brzmienie?

Dajcie swoje spostrzeżenia, porównania i wnioski pliz.

Napisano
46 minut temu, Matt Daemon napisał:

A może jednak transport ma znaczenie i wpływ na brzmienie?

Pół roku „testowałem” różniste, wszystkie transporty, które posiadam. Żadnej różnicy w brzmieniu. Testowałem na słuchawkach. Powodzenia.

Napisano

Jestem zdania, że każdy poprawnie skonstuowany i działający transport ze streamingiem brzmi w sposób nie do odróżnienia. W dobrze działającym torze cyfrowym sygnał to po prostu dane - jeśli urządzenie nie generuje błędów, trudno oczekiwać, by grało inaczej. Podobnie jak @AudioTube, również miałem kilka u siebie. Porównywałem na słuchawkach i kolumnach. Wyrównywałem poziom głośności. Łączyłem optykiem i USB.

Różnice wyłapałem z jednym, bardzo znaczące. Był to Audio Pro Link 1. Jak się później okazało, miał jakiś dziwny problem/usterkę z implementacją serwisów streamingowych. Nie drążyłm mocno tematu, odesłałem. Po kilku takich próbach odpuściłem streamerowe rotacje i wróciłem do PC jako transportu. Uważam, że kasę w audio można spożytkować w dużo lepszy sposób :)

Napisano
29 minut temu, Matt Daemon napisał:

2 odpowiedzi i jakże różne

Ja i Marcin czerpiemy ogromną radość, gdy siedzimy w fotelach i zniekształcenia falowe/energii robią z nami co chcą. Zatem różnice pomijalne między Nami.

Ale co Ty z tym zrobisz? Powodzenia Matt.

16 minut temu, mateolo2 napisał:

niestety chciałem zawsze żeby transporty brzmiały tak samo

Mateusz, jeśli się tak mocno zbierzesz do kupy i tak jeszcze bardziej zachcesz, to ABBA pomylisz z Metallica. 
Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)

Nikt mi nie wmówi że Lumin U2mini czy słynny Node gra tak samo jak mój Silent Angel M1T a przez grzeczność nawet nie wspomnę o Ayon S10 II (tu? gdy porównywałem 1-1  granie z Qobuz z Płytą CD ) połączony cyfrowo (Audioquest Carbon coax) z DAC Moon (tak samo jak pozostałe urządzenia). Zresztą? dokładnie jest tak samo z Playerami/transportami CD (połączonymi z DAC), "żaden" nie gra tak samo, czasami różnice są kosmetyczne, czasami spore ale Tak samo? na pewno nie!

PS zawsze były używany AQ Carbon coax jaki uniwersalny kabel który pasował do wszystkich urządzeń.

Edytowano przez Bogusław 66
Napisano

Ja pamiętam mój największy szok w audio związany właśnie z transportem jak byłem na początku swojej drogi. Mój pierwszy system - puszczałem muzykę przez AirPlay na przystawce telewizyjnej Apple TV podłączona do DAC’a beresford. Odkładałem kasę na coś bardziej audiofislkiego i kupiłem sobie raspberry pi (malinkę) z jakąś super wypasioną płytą z wyjściami cyfrowymi (allo digi, coś takiego). Zajarany usiadłem i włączyłem swoją muzykę. Do dzisiaj nie zapomnę jak byłem zawiedziony, nie wiedziałem czy coś źle podłączyłem, czy coś się zepsuło, ale grało to TRAGICZNIE, przełączenie znowu na tanią kostkę Apple TV (stratny AirPlay i w ogóle masakra) i wszystko wracało do normy. Dźwięk klasę wyższy. Pamiętam jak to opisywałem tu na forum. Wtedy kupiłem node 2i jako transport no i wtedy to zagrało lepiej i od kostki jak i tym bardziej malinki. Wtedy zdałem sobie sprawę, że transporty na prawdę robią różnicę. Parę miesięcy później miałem 4 daci na testy w domu i między nimi było ciężej mi wychwycić różnicę niż między tymi transportami gdzie dosłownie przełączając myślałem, że coś się ZEPSUŁO 

Napisano
2 minuty temu, Marek Bodecki napisał:

Dobrze dobrany tor audio wszystko pokaże

I tu jest wyjaśnienie. 
Między Dobierającym a dobieranym. Jeśli tam nie zatrybi, to koń jaki jest każdy widzi.

46 minut temu, Bogusław 66 napisał:

Nikt mi nie wmówi

Bogusław, słyszę, szanuję ale i zapytuję przy okazji, czy masz smaka na inne kolumny?

Napisano (edytowany)

Te różnice w brzmieniu streamerów są spowodowane głównie różnicą w jitter czy jeszcze czegoś innego?
Też zauważyłem różnice. Największa była przy przesiadce z macbooka przez usb do daca (z izolacją galwaniczną) na wiim pro plusa przez spdif do daca. wiim jakby otworzył górę pasma ale biorąc pod uwagę temat jitter to wiim po spdif powinien brzmieć gorzej niż macbook przez usb z izolacją.

Edytowano przez młodymeloman
Napisano (edytowany)

Na tym samym transporcie grając przy pomocy różnych programów będzie różnica. Porównaj odtwarzanie przez aplikację firmową, ROON, Audirvanę, Mconnect, czy Jplay. Z każdym zagra inaczej. Jitter chyba nie ma, aż takiego znaczenia.

Edytowano przez Marcysko
Napisano
Przed chwilą, Marcysko napisał:

Na tym samym transporcie grając przy pomocy różnych programów będzie różnica. Porównaj odtwarzanie przez aplikację firmową, ROON, Audirvanę, Mconnect, czu Jplay. Z każdym zagra inaczej.

Tak, to jest spowodowane tym, że sa różne masteringi tych samych utworów na każdej z platform. Porównywałem spotify losless i tidal = słyszalne róznice.