BlaBla Napisano Wtorek o 21:49 Autor Napisano Wtorek o 21:49 1 godzinę temu, S!N! napisał: @VectorinniMam na 18m2 , wcześniej na 20m2. Miałem kiedyś w zastępstwie "prawdziwych" kolumn - KRK Rokit 5. Jako odsluch instrumentu w studiu bez zastrzeżeń ale jako stereo to mi się średnio sprawdziło. Wiadomo, ze to monitory bardzo budżetowe ale jednak prezentowały się słabiej niż zdezelowana Yamaha z podstarzalymi kolumnami Sony 😉 Odpisz, cytując
S!N! Napisano Wtorek o 21:55 Napisano Wtorek o 21:55 3 minuty temu, BlaBla napisał: KRK Rokit 5. To nie ta liga. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Wtorek o 23:34 Autor Napisano Wtorek o 23:34 Od kilku dni delektuję się brzmieniem Rubikonów i na długi czas mi wystarczy. Mam parę płyt do posłuchania ...😎. Nie wdając się już w detale zauważam, że wiele nagrań pozbawionych zostało pewnych agresywnych nut, przerysowania, co na pierwszy rzut ucha może wydawać się mniej ekscytujące. Ale ta właśnie równość grania, powiedzmy wierność, pozwala skupić się na nagraniu w sposób jaki sami sobie wymyślimy (melodia, aranżacja, harmoniczne drobiazgi, poszczególne instrumenty, czy plany), a nie na tym co podkreśla, narzuca sprzęt. Podobne wrażenie miałem już z AP 701. Porownalbym to do oglądania zdjęć bez filtrów, fotoszopów i innych bajerów, które na pierwszy rzut oka dają złudzenie piękna, atrakcyjności, pelnych kolorów itd, lecz dopiero surowy, niepodkolorowany obraz oddaje istotę rzeczy. Odpisz, cytując
cymes Napisano Wtorek o 23:40 Napisano Wtorek o 23:40 Surowy i rzetelny przekaz, duża zasługa w tym Teac. Odpisz, cytując
cymes Napisano Czwartek o 07:27 Napisano Czwartek o 07:27 Kiedyś myślałem żeby użyć HA jako pre do setu Teac. Teraz cena poleciała. https://www.kajt24.pl/teac-ha-507-srebrny,id589469.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowany) Korzystając z lekkiej nudy już praktycznie poświątecznej, kilka zdań podsumowania wątku. Słucham sobie tych Rubikonów już od tygodnia i to całkiem sporo. Pierwsze opisane wrażenia oczywiście zamieniły się w jakąś tam powiedzmy wiedzę, a co najmniej świadomość i o ile tamte odczucia były wg mnie opisane trafnie, to dziś można je już ubrać w ogólniki i logicznie ułożyć, wyciągając pewne wnioski. Na pewno bas określić można jako wyraźnie obecny (na pewno nie nadmierny!) i wierny prawdopodobnemu brzmieniu oryginalnych nagrań. A nawet jesli tak nie jest na 100%, to bas jest na tyle zróżnicowany co do swej faktury, natężenia oraz zakresu, że brzmi bardzo wiarygodnie, realistycznie więc w pełni zaspokaja moje zapotrzebowanie. Opisane wczesniej cofnięte wokale, były zapowiedzią kolejnej ogólnej obserwacji. Typowe instrumenty front line'u, jak gitara, saksofon, fortepian, trąbka ale i wokale właśnie, zostały cofnięte o krok, co świadczy wg mnie o generalnej tendencji tych kolumn ku liniowemu brzmieniu, przez co rozumiem nie eksponowanie nadmiernie żadnego z pasm. Nie twierdzę, że taka nadekspozycja nie ma w ogóle miejsca (od tego są wykresy) ale do moich przyzwyczajeń, w tym głównie ze słuchawek, jednak raczej nie. Tak rozumiana liniowość, przejawila się na początku wrazeniem sporawego basu i cofnieciem wokali. Teraz, przyzwyczajony do nowych brzmien odbieram to jako porządek i zachowanie odpowiednich proporcji. Co do dźwięków najwyższych, to poza tym, że jest ich oczywiście sporo, na wysokim poziomie rozdzielczości, to mogłoby być jeszcze więcej ale... Ale standy wciąż jeszcze nie dopasowane, siedzę za nisko, więc jeszcze się to zmienić może. Co do sceny, a z tym związanego ustawienia kolumn, to ostatecznie stoją równolegle, na wprost, metr od ściany tylnej ( tam jest 30 cm wełny) i zaledwie 15 cm od ścian bocznych. Z tym ustawieniem już nie kombinuję - tak jest optymalnie i lepiej u mnie już nie będzie. Scena bardzo szeroka, gra jakby cała ściana ale w tym sensie, że dźwięki dochodzą zewsząd, głośniki znikają. Głębia mogłaby być lepsza (ale tu zaznaczam, że przyzwyczajony do wysunietych wokali, teraz mogę odbierać scenę jako dość plytką bezzasadnie). Analiza nagrania poprzez prześledzenie ścieżki wybranego instrumentu bezproblemowa ale porządane jeszcze więcej takich informacji. Niektóre plyty dopiero teraz brzmią sensownie, np słuchane właśnie Winobranie czy Kujaviak goes funky brzmią perfekcyjnie, niektóre jednak brzmią źle i to na jeden z dwóch sposobów. Po pierwsze i oczywiste, źle nagrane lub zrealizowane nagrania brzmią po prostu źle i koniec. Ale jest druga kategoria, to nagrania dobre w sensie technicznym ale przez większą ilość informacji jaka się pojawiła, jakoś mniej się podobają w sensie czysto muzycznym. Nagle coś się okazało i przeszkadza albo zwyczajnie nie podoba się. Najogólniej. Kierunek bardzo dobry. Miało pokazywać dobre i złe nagrania i pokazuje. Miało być blisko prawdy i jest. Mogłoby bardziej? Chciałbym. Można chyba określić Rubikony 2 jako kolumny grające wiernie, odpowiedzialnie, adekwatnie do serwowanej muzyki. Jeszcze jeden plus dodatni - można słuchać bardzo cicho bez utraty jakości. To dla wielu osób ważna cecha. Plusów ujemnych nie stwierdzam. Jeszcze na koniec jedno, gdyby ktoś jak ja zastanawial się czy warto kupić 2 razy droższe kolumny od posiadanych średniopółkowych. Na tym poziomie i w tym przypadku tak. To nie jest tak, że trzeba ucho wytęzyć, a jak zgaszą światło to nie zgadniesz co gra, bo różnice widzisz ale nie słyszysz. Tu słychać różnicę! Większą niż sądziłem. Inne granie zupełnie 😁 Edytowano 14 godzin temu przez BlaBla 7 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) @BlaBlaTak na koniec jeszcze propo rokitów, które do pięt nie dorastają kh tu masz najmniejszy model, który potrafi wiele jak na swój gabaryt, a co dopiero wyższe po kalibracji ma1 lub w połączeniu z subem, bądź subami. Edytowano 12 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 8 godzin temu, BlaBla napisał: Z tym ustawieniem już nie kombinuję - tak jest optymalnie i lepiej u mnie już nie będzie. Na wstępie gratuluje kolumn. A jak byś tak dla czystego eksperymentu wysunął kolumny w ten sposób by tworzyły trójkąt równoboczny / lub coś w tym stylu / 120-130 cm ? https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-audio-physic.php Nawet jak nie ma opcji by tak stały na stałe / tak jak u mnie , bo wypadają na środku pokoju/ to warto wg. mnie poznać pełen potencjał sceny jaką nasze kolumny mogą stworzyć. Dowiadujemy się zarazem czy głębokość sceny wynika z charakterystyki kolumn , czy też jest to taka , a nie inna odpowiedź pomieszczenia na fale dźwiękową. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, S!N! napisał: @BlaBlaTak na koniec jeszcze propo rokitów, które do pięt nie dorastają kh tu masz najmniejszy model, który potrafi wiele jak na swój gabaryt, a co dopiero wyższe po kalibracji ma1 lub w połączeniu z subem, bądź subami. Dzięki za poradę ale aktywnych do stereo nie szukam, a z tych przy tv jestem zadowolony, poza tym mało ogladamy więc ciśnienia brak. Poza tym te kolumny do studia na pewno się nadają ale nie do salonu bo są szpetne. Żona dostałaby zawału 😧. 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Na wstępie gratuluje kolumn. A jak byś tak dla czystego eksperymentu wysunął kolumny w ten sposób by tworzyły trójkąt równoboczny / lub coś w tym stylu / 120-130 cm ? https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-audio-physic.php Nawet jak nie ma opcji by tak stały na stałe / tak jak u mnie , bo wypadają na środku pokoju/ to warto wg. mnie poznać pełen potencjał sceny jaką nasze kolumny mogą stworzyć. Dowiadujemy się zarazem czy głębokość sceny wynika z charakterystyki kolumn , czy też jest to taka , a nie inna odpowiedź pomieszczenia na fale dźwiękową. Ale wiesz, że takie odkrycia wywołują frustrację, no bo jak się okaże, że zagrają lepiej, a ja świadomie będę musiał z tego zrezygnować....🤨. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 40 minut temu, BlaBla napisał: Poza tym te kolumny do studia na pewno się nadają ale nie do salonu bo są szpetne. Żona dostałaby zawału Ja najbardziej się nadają i niszczą jakością pudełeczka z tego tematu. Jak dla mnie szpetne są właśnie te, które się tutaj pojawiają, zmyślne obudowy, które po prostu nie grają. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, S!N! napisał: Ja najbardziej się nadają i niszczą jakością pudełeczka z tego tematu. Jak dla mnie szpetne są właśnie te, które się tutaj pojawiają, zmyślne obudowy, które po prostu nie grają. No niestety , masz zupełnie inny punkt widzenia niż większość z nas. Może to i dobrze, i tobie to pasuje, ale po co negujesz ciągle nasze wybory? 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał: po co negujesz ciągle nasze wybory? A dlaczego ciągle wypowiadasz się za wszystkich? Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Uczestnik S!N! 1,2k Napisano 9 godzin temu (edytowany) @BlaBlaTak na koniec jeszcze propo rokitów, które do pięt nie dorastają kh tu masz najmniejszy model, który potrafi wiele jak na swój gabaryt, a co dopiero wyższe po kalibracji ma1 lub w połączeniu z subem, bądź subami. Czyżby na ścianie , rolę ustrojów , pełniły wytłaczanki do jajek? Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, S!N! napisał: A dlaczego ciągle wypowiadasz się za wszystkich? Bo tak lubię, a Tobie nic do tego, ciągle wpychasz się tam gdzie ciebie nie chcą. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 17 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: ale po co negujesz ciągle nasze wybory? Bo pewnie większość osób chce wierzyć, że dokonała jedynego, słusznego wyboru, o czym świadczy wiele wpisów na forum. Zdaje się, że większości z nas dowód, w postaci przyjemności ze słuchania muzyki, już nie wystarcza. Muszą przekonać siebie i cały świat, że to właśnie ich wybór jest tym jedynie prawdziwym 😉. Pozdrawiam 3 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Bo tak lubię, a Tobie nic do tego, ciągle wpychasz się tam gdzie ciebie nie chcą. Stary to trzeba leczyć bo nie jest to normalne. 13 minut temu, Rega napisał: Czyżby na ścianie , rolę ustrojów , pełniły wytłaczanki do jajek? A tego to nie wiem, ale jak ktoś z tego skorzystał to niestety efekt zerowy. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, S!N! napisał: Stary to trzeba leczyć bo nie jest to normalne. Młody to chyba Ty powinieneś leczyć to wpychanie się na siłę z tymi aktywnymi tam gdzie o nich nie ma mowy. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Fajne to forum jest. Kup to, nie kupuj tamtego. To lepsze a tamto do dooopy 🤣. Szkoda chyba życia, tej reszty co została. 😉 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Najlepiej nie zwracać uwagi na porady, a zwyczajnie kierować się własnymi upodobaniami. Nasz sprzęt ma grać DLA NAS, i NAM sprawiać radośc, a nie dla kogoś, kto ma zupełnie inne upodobania i preferencje. Co mi, np po tym, że w/g pomiarów będzie ok, skoro mi się to nie podoba? Mam się katować brzmieneim , którego nie lubię? Podobnie z twierdzeniem o zamyśle twórcy - czy musze słuchać , jak zamyślił sobie twórca, skoro ja wolę inaczej? Nie interesuje mnie co miał na myśli twórca, podobnie jak to, że twórca miał w d.... to co mnie się podoba. I co poradzić na to , ze wiele coverów trafia do mnie bardziej niż oryginały. Czy mam ich nie słuchać, dlatego, że s,ą inne niż oryginały. Nonsens. M.in dlatego uważam, że pytania typu ,,co byście polecili,, mijają się z celem. A już odpowiadanie na nie to narzucanie własnych preferencji. PS - przepraszam za powtarzanie tego samego już n-ty raz, ale, jak widać ciągle mało, a próby narzucania własnych preferencji dalej są na topie. Pozdrawiam. Rega. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 47 minut temu, S!N! napisał: Ja najbardziej się nadają i niszczą jakością pudełeczka z tego tematu. Jak dla mnie szpetne są właśnie te, które się tutaj pojawiają, zmyślne obudowy, które po prostu nie grają. Spróbuj dopuścić do swojej świadomości że brzydkie pudełeczka które tak wszędzie wychwalasz i proponujesz wszystkim, mogą zniszczyć nawet budżetowe podbarwiające kolumny, które dają po prostu przyjemność ze słuchania muzyki indywidualnemu odbiorcy. 2 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Rega napisał: Najlepiej nie zwracać uwagi na porady, a zwyczajnie kierować się własnymi upodobaniami. Nasz sprzęt ma grać DLA NAS, i NAM sprawiać radośc, a nie dla kogoś, kto ma zupełnie inne upodobania i preferencje. Dokładnie. Mój system może grać dla wszystkich do dooopy, mnie się podoba, jestem bardzo zadowolony i szczęśliwy. 🥰 3 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Mój obszerny wpis z wczoraj był z myślą o tych, co szukają, nie mają dużego doświadczenia, lecz są juz na tyle przytomni by recenzje z popularnych stron tematycznych traktować jako formę marketingu. Wtedy ci ludzie trafiają m.in. tu na forum sądząc, że wszystko co jest tu napisane jest rzetelną prawdą.... Komentarz każdy dopisze sobie sam 🙄... Napisałem na tyle konkretnie na ile umiałem co z Rubikonami jest ok, a co nie i tylko o to mi chodziło. Ich równość w jednym systemie będzie sie sprawdzać ale tam gdzie reszta toru podbija jakieś cechy brzmienia nadmiernie - już się nie sprawdzą, bo jeszcze bardziej to coś uwydatnią i będzie jeszcze gorzej. Dlatego to nie są uniwersalne kolumny dla każdego. Zawsze czytam wszelkie porady traktując je jako udzielanie w dobrej intencji. Czasem są bardziej na temat, czasem mniej, normalka. Ale namawianie mnie na kolumny aktywne, gdy mam już cały gotowy tor, a zwłaszcza w momencie gdy już przecież kupiłem kolumny jest zupełnie poza tematem i nie za bardzo rozumiem czemu ma służyć. Prowadzi jedynie do jakiegoś zmętnienia wątku. Można chyba założyć wątek o kolumnach aktywnych, chętnie poczytam. Ale nie tu. Zbędny tumult tylko się robi. 2 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Słucham Rubicon 2 od roku i powiem krótko, są super! Taka krytyka niepoprawnego ignoranta która próbuje bezpodstawnie zamazać pozytywny odbiór brzmienia autora tematu jest na bardzo niskim poziomie. Rubicony bardzo odwdzięczają się będąc w doborowym towarzystwie. Nie można zapomnieć że kolumny grają razem z pomieszczeniem. Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, cymes napisał: Rubicon Masz Rubicon czy Rubikore? Byłem przekonany, że masz najnowsze Dali. Robiliście może bezpośrednie porównanie do Opticon? Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Zakochany w Menuet przeszedłem na Rubicon i zostały. @Mprezi jest posiadaczem Rubikore 2. Odpisz, cytując
Recommended Posts