Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @Raf_raf kolega @BlaBla dobrze pisze,każdy robi co może,ludzie mają skosy,klitki,koty,małe dzieci... . Parę patentów i coś tam z gratów wyciśniesz, pewnie nie BBC, jak większość z nas. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, DiBatonio napisał: A wiesz, że to się wiąże z wibroakustyką, co też dotyczy klamotów z elektroniką, kiedyś spróbuj postawić na jakieś izolatory swoje urzadzenia, albo położyć coś ciężkiego na wzmak lub źródło. Dociążyć z góry można też kolumny i posłuchać akustycznych utworów, co się zadzieje np. z basem. W przeciwieństwie do izolatorów, które trzeba gdzieś wypożyczyć z dociążeniem nie ma problemu, każdy ma w domu książki, może jakieś krążki od hantli, kawałek granitu, albo co. Można zacząć od 2-5 kg, można też więcej 😉 Myślę o tym i nawet zadałem tu pytanie ale chyba bez odpowiedzi. Czy takie podstawy antywibracyjne i inne podobne rozwiązania mają sens w przypadku, gdy elektronika stoi na takiej sobie zwykłej szafce ikea? A jeszcze dodam, że wibro- traktuje jako cześć akustyki stosowanej 😁. Ale racja, to ważny dział. Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Edytowano 7 godzin temu przez BlaBla Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Mebelki IKEA są zazwyczaj robione z płyty meblowej (wiórowej), to jest tragedia. W stolikach lub platformach masz kanapki MDFu ze sklejką i fornirowane, czasem też sam MDF fornirowany. Inaczej też wygasza drgania sklejka z drzew liściastych i sklejka z drzew iglastych. Czasem na zdjęciach systemów widać, że niektórzy stawiają urządzenia na blaty ze sklejki, albo deski rzeźnickie z bambusa notabene z IKEi 😁 Kiedyś @Rafał S zapytał chyba Chat GPT o rodzaje drewna i ich właściwości jeśli chodzi o mikrodrgania i ich wygaszanie, czy coś. Wyniki były ciekawe i generalnie pokrywały się z tym o czym nieraz pisałem z Rafałem, chyba na forum też. Ale wiadomo jakie były reakcje 😁 Wiesz jak jest, audiooodoo i takie tam... Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 32 minuty temu, BlaBla napisał: Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Jest.😉 Przeca w przemyśle też ta dziedzina jest wykorzystywana i ogarniana. 16 minut temu, BlaBla napisał: Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Na pewno odizoluje od mikrodrgań szafki, a tą wzbudza ciśnienie akustyczne zwłaszcza przy basowych nagraniach. Najprościej to sprawdzić na własnym organizmie i sprzęcie 😉 Kiedyś tu pokazywałem na forum za pomocą aplikacji w telefonie z (wibrometrem, albo apką iDynamics), który kładłem na wzmacniacz i zapodałem utwór z basowymi wybrzmieniami. Czasem dotkniesz obudowy i czujesz, ale czasem tylko akcelerometr wykryje te drgania. No ale nie muszę mówić jak to się skończyło. Dlatego nie bardzo chcę wchodzić w takie dyskusje. Pzdr. Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @DiBatonio @BlaBla cała rzecz w tym, że wiele rzeczy można potestowac w domu i domowym sposobem,jakie będą wyniki,a jeśli będą ,czy dadzą do myślenia,to inna sprawa. Wystarczy nawet łapę położyć na kolumnie ,czy jakimś gracie, żeby poczuć jak pracuje.W mojej Tadze ,jak się płyta czasem źle ułoży na tacce, to dopiero potrafi zawibrować . Próby i doświadczenia to podstawa. 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Nie no wiadomo, zgadzam się z Wami, życie poprostu🙂 Teraz z perspektywy czasu wiem, że lepszym rozwiązaniem byłaby inna szafka i standy, ale z drugiej strony córeczka miała wtedy dopiero roczek, więc ta szafka była bezpiecznym rozwiązaniem i tyle, drug raz postąpiłbym tak samo. @Nowy75 Pomysł o standach wyjmowanych tylko na czas odsłuchu nadal świta mi w głowie, ale sam nie wiem 😉 @BlaBla nad tymi podstawkami się już zastanawiałem, sugerowano mi już Aperte, na razie postawię na kolcach, zobaczę co będzie, pewnie niewiele, ale może kiedyś suma małych zmian zacznie przynosić jakieś ciekawe efekty 🙂 @DiBatonio Wibroakustyka, na to mogę sobie pozwolić, i częściowo może pomóc w rozwiązaniu problemu małej ilości miejsca na półkach 😉 a takie, powiedzmy, granitowe płyty można przetestować też jak podstawę pod sprzęt, nie tylko głośniki? I czy tę ścianę z tyłu warto byłoby czymś wytłumić? Właściwie to jedno z niewielu miejsc gdzie mógłbym przemycić jakieś ustroje akustyczne 😉 @BlaBla przepraszam za spamowanie Twojego tematu, ale zrobił się bardzo uniwersalny nagle 🙂 Edytowano 5 godzin temu przez Raf_raf 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) @Raf_raf, jakiej zmiany doświadczyłeś po dociążeniu kolumn tymi książkami? PS. Pod kolumny możesz dać piankowe podkładki z rynku Pro. To chyba najskuteczniejszy sposób izolacji. Edytowano 5 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @Raf_raf spoko, temat jak każdy inny - rozlazi sie na boki 😄. Co do ściany z tylu opcji jest wiele. Ale trzeba uważać - czasem poprawiając wiecej zepsujesz niż zyskasz. Wiele zalezy od tego co chcesz zyskać. Jeżeli ogólną poprawę, ucywilizowanie basu, to absorbery szerokopasmowe - jeden, dwa zależy jakie wymiary, zależy jaki pokój. Na początek. Ale niech to będą absorbery a nie cienkie pianki (piramidki), bo ich cel jest inny - walka z poglosem i wysokimi tonami. Czyli 10cm grubości z czegoś w stylu wełna skalna albo przynajmniej basotect lub coś podobnego. Temat w dziale akustyka obracany tysiąc razy . 1 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: @Raf_raf do odsłuchu każdorazowo ustawiam standy w odpowiednim miejscu,przesuwam dywan,targam wielki fotel,a ONA dość często mi o standach przypomina,nawet gdy stoją w pozycji spoczynkowej blisko ściany,taki los😁 Taki los — na szczęście mnie taki ominął. 😃 Nie wyobrażam sobie, żebym miał do każdego odsłuchu przesuwać prawie 40‑kilogramowe monitory z zamontowanymi IsoAcoustics. Kto ma te izolatory, ten wie, że przesuwać je po podłodze wcale nie jest lekko. 😉 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 35 minut temu, BlaBla napisał: Jeżeli ogólną poprawę, ucywilizowanie basu, to absorbery szerokopasmowe Tyle że 10 cm absorbery szerokopasmowe na bas nie zadziałają. Jeśli kolega @Raf_raf chce robić coś w kierunku akustyki, warto najpierw zadać sobie pytanie w czym jest problem a potem próbować coś z tym robić 🙂. Pozdrawiam 1 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Zadziałają, dlatego są szerokopasmowe i działają na szeroki zakres tonów. Nie zadziałają na cos baaardzo niskiego ale czy mówimy o kolumnach które są w stanie takie niskie tony reprodukować, chyba nie. Pisząc ogólnikowo, że szerokopasmowce nie zadziałają na basy łatwo wprowadzić w błąd i ktoś gotowy pomyśleć, ze goła ściana da ten sam efekt, czyli żaden. Twoja teoria, o której już pisałeś, że 20 cm welny skalnej o pow prawie 7m kw (u mnie) co daje blisko 1,5 m sześciennych nie zadziała na niskie basy nie znajduje pokrycia w moich praktycznych doświadczeniach. Więc nie uogólniajmy. U Ciebie może nie działa, a u mnie działa, bo jest tu ze mną ta wełna, w moim pokoju i zapewniam, że działa 😎. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Tylko 20 cm wełny o powierzchni 7 m² to nie dwa absorbery grubości 10 cm za kolumnami. 🙂 Zresztą bas to bardzo szerokie pojęcie i coś co zadziała na na 250 Hz nie koniecznie zadziała na 40 - 60 Hz. A to ten niższy zakres zwykle bywa w domowych pomieszczeniach największym problemem. I nie neguję, że tego że duży kawał wełny w ścianie da pozytywne efekty jeśli chodzi o bas. Zresztą przed zakupem absorberów warto zapoznać się z ich specyfikacja. Tam opisane jest na jaki zakres pasma one działają. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu No i o to chodzi. Wiadomo że metr absorbera da inny efekt niż 7 metrów ale na gołej ścianie to będzie jak niebo a ziemia... Ale to nie tak, że nic. Na pewno 3 cm pianki nic nie da na bas. Przepraszam da, bo pogorszy sprawę - wytnie wysokie potęgując niskie, czyli efekt będzie ale nie w zamierzonym kierunku ☝️. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Raf_raf przy TV mamy podobne absorbery😁 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Raf_raf napisał: sugerowano mi już Aperte, na razie postawię na kolcach, zobaczę co będzie Jak to co będzie, zrobisz dziury w blatach komody/szafki 😁 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Kraft to była na razie szybka akcja w przelocie między salonem a "biurem". Poeksperymetuję z tym wieczorem i dam znać 🙂 Takie podkładki miałeś na myśli? @BlaBla @KrólKiczu nadmiar basu nie jest u mnie problemem (chyba), raczej jest go może trochę za mało. Natomiast po zmianie wzmacniacza zauważyłem, że mimo, iż większość albumów, które dobrze znałem, w moim odczuciu zyskała na tej zmianie, to są też takie, z których jakby wyssało życie. Stały się płaskie, zgasły, wszystko rozpływa się w średnicy, tak to postrzegam. I zastanawiam się, czy to mogło być tak, że obecny wzmacniacz zmienił proporcje wysokich, średnich i niskich tonów, i ekspozycje, i zaczęła mocniej grać rolę akustyka. Coś w tym może być? Czy bzdurna teoria? 🤨 @Nowy75 krasnale? 😃 W okresie świątecznym zwykle dociążaja głośniki 😀 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Jak to co będzie, zrobisz dziury w blatach komody/szafki 😁 Nie, bo mam pod nie podkładki 😃 Ha! 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Raf_raf napisał: Wibroakustyka, na to mogę sobie pozwolić, i częściowo może pomóc w rozwiązaniu problemu małej ilości miejsca na półkach 😉 a takie, powiedzmy, granitowe płyty można przetestować też jak podstawę pod sprzęt, nie tylko głośniki? Możesz spróbować, tańsza opcja to sklejka. Trochę droższa Vibrapody, dobierasz typ do ciężaru kolumny lub urządzenia, jeszcze droższa IsoAcoustic z TopHifi, później już dużo droższe od Finite Elemente zalezy jaki model z kulkami ceramicznymi itd.itp. 😉 Moje ciężkie standy stoją na kanapce licząc od podłogi korek, sklejka, granit. A głośniki na standach podklejone kwadracikami Monacor, średnio twarda guma. Za miękka się nie nadaje, zwłaszcza przypadkowa z nie wiadomo czego. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, Raf_raf napisał: Coś w tym może być? Czy bzdurna teoria? 🤨 To czy teoria jest bzdurna weryfikuje ostatecznie praktyka 😁. Wg mnie, im lepszy sprzęt (lepszy tak w ogóle albo np lepszy poprzez udaną synergię itd), tym bardziej usłyszymy różnice np w jakości nagrań. Jest to powszechnie bagatelizowane ale wszystkie płyty świata nie mają prawa dobrze i tak samo brzmieć. Dobry tor to pokaże i przeciwnie - z boomboxa dudniącego na plaży wszystko zabrzmi tak samo. A może to Twój wzmacniacz narzucił swój charakter i tak to obecnie odbierasz? No ale ja się nie znam za bardzo na tym wszystkim. 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, DiBatonio napisał: Możesz spróbować, tańsza opcja to sklejka. Trochę droższa Vibrapody, dobierasz typ do ciężaru kolumny lub urządzenia, jeszcze droższa IsoAcoustic z TopHifi, później już dużo droższe od Finite Elemente zalezy jaki model z kulkami ceramicznymi itd.itp. 😉 Moje ciężkie standy stoją na kanapce licząc od podłogi korek, sklejka, granit. A głośniki na standach podklejone kwadracikami Monacor, średnio twarda guma. Za miękka się nie nadaje, zwłaszcza przypadkowa z nie wiadomo czego. Widzę, że, kolokwialnie mówiąc, możliwości jest od groma 🙂 Nic tylko wybierać o testować. W każdym razie dzięki, będę z czasem testował różne rozwiązania 🙂 1 Odpisz, cytując
burz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 godzin temu, BlaBla napisał: Robił je Kamil - jeden z forumowiczów, a polecił mi go Adam (@kaczadupa) Wykonanie to pełna profeska, estetyka bez zarzutu, zwymiarowane pod zamówienie i jeszcze z możliwością dość specyficznego modyfikowania ustawienia kolumn. A zdjęcie to pies? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Raf_raf napisał: Coś w tym może być? Czy bzdurna teoria? 🤨 Pewnie u każdego trochę inaczej. U mnie na płytach nie zauważyłem skopanych realizacji, choć bez wątpienia są spore różnice, niektóre odbieram, jako laik ,jako lepiej nagrane. Są za to takie zjawiska, że niektóre nagrania straciły kopa,który był obecny w dawnym jazgoczącym jamniku,set dał jakiś spokój,jakby były wolniej odmierzane ,za to słychać o wiele więcej detali ,no i jest jakiś majestat,masa,tak to odbieram. A wykop gdzieś zniknął. 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 48 minut temu, BlaBla napisał: To czy teoria jest bzdurna weryfikuje ostatecznie praktyka 😁. Wg mnie, im lepszy sprzęt (lepszy tak w ogóle albo np lepszy poprzez udaną synergię itd), tym bardziej usłyszymy różnice np w jakości nagrań. Jest to powszechnie bagatelizowane ale wszystkie płyty świata nie mają prawa dobrze i tak samo brzmieć. Dobry tor to pokaże i przeciwnie - z boomboxa dudniącego na plaży wszystko zabrzmi tak samo. A może to Twój wzmacniacz narzucił swój charakter i tak to obecnie odbierasz? No ale ja się nie znam za bardzo na tym wszystkim. Myślałem o tym, ponoć wzmacniacz nie może narzucić wiele od siebie, no ale odczuwam brzmienie jako inne, zazwyczaj przyjemniejsze, lepsza, rzadziej gorsze. Te albumy, o których mówię to w pierwszej kolejności "Low" i "Heroes" Davida Bowie, bardzo mi się podobały w poprzedniej konfiguracji systemu (z Yamahą) i teraz po zmianie i pozytywnych wrażeniach po odsłuchach wielu inny albumów, oczekiwałem wiele od tych dwóch, a tu klapa. Podobnie wczoraj było z Geordie Greep i jego "The New sound", a wcześniej z "Little Earthquakes" Tori Amos. Ok, już koniec off top 🙂 Rubicony nadal czarują na nowych standach? 😉 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Czarują, bo mam wrażenie, że teraz pokazują to co miały do zaoferowania. Pewnie jeszcze cos można kombinować ale mi się już nie chce. Posiadam wrodzony brak dociekliwosci 🤣. Dla mnie najważniejsze jest odwzorowanie charakteru nagrania, stylistyki, nastroju, tak by słuchanie plyty odbywało się z przyjemnością, pełnią doznań ale i z sensem. Jak słucham teraz Weather Report, to ta muzyka, jej wyraz, przekaz, wrażenia czysto instrumentalne, nie ma żadnych punktów stycznych z np Jeffersonami czy Renesansem. Bas, czy gitara lub talerze, to wszystko za każdym razem brzmi inaczej. I tak powinno być. Grać ma muzyka, a nie jednorodna papka i chyba tak teraz jest. 1 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 42 minuty temu, burz napisał: A zdjęcie to pies? Kilka fotek... Górna półka daje dwie pozycje mocowania szpilek - szeroko i wąsko,a w komplecie szpilki ostre i płaskie + wkręty dla pasujących kolumn (np Monitor Audio można przykręcić na sztywno i chyba Pylony też?), możliwe też zamontowanie kółek na dole. Zależało mi na odsunięciu kolumn od ściany (samych standów się nie da odsunąć) To jest raczej waga ciężka. Te podstawy trudne do podniesienia jedną ręką. Kawał żelastwa. A zarazem podkładki mają jakiś taki fajny lakier, że nie rysują podłogi i dość łatwo je przesunąć przód-tył Tu standardowe modele, długość i inne opcje na życzenie. Tu moje "inne opcje". Dwie możliwości mocowania górnej półki: symetrycznie i skrajnie. U mnie to zadziałało naprawdę dobrze. A na żywo wygląda lepiej. 5 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts