misiekx Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 36 minut temu, Wito76 napisał: Połączenie filozofii lampowej z technologią R2R sprawia, że WARMER z założenia nie jest rozwiązaniem uniwersalnym. Ma sprawdzić się tam, gdzie tor audio potrzebuje dodatkowej „otuliny”, nasycenia i głębi dźwięku, skutecznie ocieplając i uprzyjemniając zbyt jasną, techniczną lub chłodną prezentację - działając na zasadzie równowagi żywiołów Czyli myślę, że u mnie raczej by się nie sprawdził. Tak jak pisaliśmy, komuś może się podobać, sprawdzić w systemie na zasadzie docieplenia. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, misiekx napisał: Czyli myślę, że u mnie raczej by się nie sprawdził Dobrze że nie zdążyłeś kupić, za dużo tego dobrego może wyjść bokiem. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu O tym samym pomyślałem😉, choć zdobyte doświadczenie bezcenne. Odpisz, cytując
cymes Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 8 minut temu, misiekx napisał: choć zdobyte doświadczenie bezcenne. To że jest moda to nie znaczy że wszyscy z nim zostaną. Jak @lpomis zwróci zawsze możesz wypożyczyć również z salonu. 1 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Jak ktoś lubi takie zabawy to wrzucam LINK do kwadry ruskich 6n23p - może nie do końca pierwsze z brzegu, ale na pewno dobra cena. Oczywiście na ebay-u każdy może sobie poszukać innych. Moim zdaniem warto, powinno być lepiej niż z JJ. Nie wiem jak tam z plombami na obudowie, czy są, ale jeśli nie to zachęcam do wydania tych kilku złotych. Bez obaw, podmiana jeden do jednego, to ta sama lampa. Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: A bierzesz pod uwagę, że nie każdy zimą ma 24 stopnie i nie każdy ma w domu/mieszkaniu klimatyzację? Dokladnie Odpisz, cytując
audiowit Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 3 godziny temu, Wito76 napisał: Pokopałem trochę w necie i znalazłem info od Fiio-Polska na fejsie. No i jeszcze charakterystyka E88cc JJ z innej już strony . Chyba się nie pomyliłem: Choć lampy E88CC osiągają pełnię swoich parametrów katalogowych przy napięciu 90 V, w przypadku tego DAC-a priorytetem nie była laboratoryjna precyzja, lecz wykreowanie unikalnej barwy dźwięku. Stąd nazwa WARMER. Zastosowanie niższego napięcia 28 V to rozwiązanie nie tylko bezpieczne i prostsze konstrukcyjnie, ale przede wszystkim kluczowe dla uzyskania pożądanego efektu dźwiękowego. Wprowadza ono lampy w nieliniowy obszar pracy, w którym powstają harmoniczne zniekształcenia parzystego rzędu, nadające brzmieniu ciepły, aksamitny i głęboko analogowy charakter. Połączenie filozofii lampowej z technologią R2R sprawia, że WARMER z założenia nie jest rozwiązaniem uniwersalnym. Ma sprawdzić się tam, gdzie tor audio potrzebuje dodatkowej „otuliny”, nasycenia i głębi dźwięku, skutecznie ocieplając i uprzyjemniając zbyt jasną, techniczną lub chłodną prezentację - działając na zasadzie równowagi żywiołów. Czyli zepsuć jeszcze bardziej coś co już skiepszczone. Odpisz, cytując
cymes Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Piszcie Panowie, nie bójcie się Wojtka, dobrze się tutaj czyta. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Wito76 napisał: Jak ktoś lubi takie zabawy to wrzucam LINK do kwadry ruskich 6n23p - może nie do końca pierwsze z brzegu, ale na pewno dobra cena. Oczywiście na ebay-u każdy może sobie poszukać innych. Moim zdaniem warto, powinno być lepiej niż z JJ. Nie wiem jak tam z plombami na obudowie, czy są, ale jeśli nie to zachęcam do wydania tych kilku złotych. Bez obaw, podmiana jeden do jednego, to ta sama lampa. Zobaczymy Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 10 godzin temu, audiowit napisał: Czyli zepsuć jeszcze bardziej coś co już skiepszczone. 😀 A dokładniej? Chyba rozumiem, ale rozwiń. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 28.12.2025 o 12:37, bartleby napisał: Mnie temperatura obudowy aż tak nie martwi, ale lampy niemal leżące na tych żółtych kondensatorach już trochę tak. One na pewno mają odpowiednią tolerancję termalną, no ale wyobraźnia mocno się załącza. Zdjęcie kradzione z forum gdzie "rządzą cyferki", opis: I changed mine also with JB capacitors 2,2uF /200V and Miflex MKP13 0,33uF /400V. Skąd to zdjęcie? Chętnie poczytam opis upgrade'u. Wywalić żółte kondensatory chińczyki to intuicyjnie bardzo dobry pomysł. Tutaj widać wstawione nasze polskie MKP-13 od Miflex i z pewnością jest lepiej. Choć akurat te czarne Miflexy są takie "standardowe", żaden top ale i nie obciach. Wyobraźnia nas jedynie ogranicza, ale gdyby wstawić tam jakieś miedziowane Miflexy DAC zyskałby piękną barwę. Niestety raczej na pewno nie zmieszczą się. Miflex KPCU to gabarytowo prawie słoik po musztardzie, trochę mniejsze są KFPM (mam je w swoim DACu i we wzmacniaczu), ale też raczej ciężko byłoby wcisnąć. Barwa, kontur, wybrzmienia, dosłownie jakby ktoś zapalił żarówkę w pokoju. Z moich doświadczeń kondensator w filtracji anodowej to bardzo wrażliwe miejsce urządzenia, które ewidentnie "gra". Podmieniając taki kondensator można sobie niczym equalizerem modelować charakter grania. Rok temu albo lepiej miałem zajawkę na takie zabawy i efekty są bardzo ciekawe. Wstawić tutaj jakiś zwykły foliak MKP np tani Monacor za 25zł i z ciepłego barwnego grania robi się analityka i stół chirurgiczny, dosłownie robi się tranzystor bipolarny. Coś od Muzga vel Polnik i robi się gęsto, basowo i ciemno. Janzten Superior ożywia i rozjaśnia zarazem. Mundorf Supreme robi piękną barwę i taki efekt "kinowy", dużo przestrzeni, lecz trochę czuć podbicia pasm. Najbardziej neutralny i zarazem najdroższy (blisko 2 stówy sztuka) był u mnie Audio Note Kaisei Non Polar - kondensator wręcz przezroczysty. Nie robi analityki, równy, nic nie podbija, taki "czysty" a zarazem z dawką magii. Wg AudioNote to następca słynnych Black Gate. Temat rzeka. Warmer to stosunkowo tanie urządzenie i jest potencjał, by zrobić z niego porządny sprzęt. Lampy, recaping, zasilanie i może być kiler. Odpisz, cytując
tmnich Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 11 minut temu, Wito76 napisał: Skąd to zdjęcie? Chętnie poczytam opis upgrade'u. Tu masz cały proces. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, tmnich napisał: Tu masz cały proces. Ten filmik to tylko podmiana lamp na ruskie Liony (mam je, fajne lampki). W sumie to szybciej znalazłem odpowiedź niż się spodziewałem, na diyaudio.com jest krótki opis tego upgrade. W oryginale siedzą widzę jakieś żółte badziewiaki JIMSON -facet wstawił ciekawsze wspomniane Miflex MKP-13 i wyjściowe JSX. Nie ma bata, musi być lepiej . Odpisz, cytując
tmnich Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Wito76 napisał: Ten filmik to tylko podmiana lamp na ruskie Liony Plus widok na wnętrze, zasilanie oraz montaż. 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 25 minut temu, Wito76 napisał: Ten filmik to tylko podmiana lamp na ruskie Liony (mam je, fajne lampki). W sumie to szybciej znalazłem odpowiedź niż się spodziewałem, na diyaudio.com jest krótki opis tego upgrade. W oryginale siedzą widzę jakieś żółte badziewiaki JIMSON -facet wstawił ciekawsze wspomniane Miflex MKP-13 i wyjściowe JSX. Nie ma bata, musi być lepiej . Czyli krótko mówiąc ...to sprzęt dla ludzi DIY 😁...chcesz mieć lepiej musisz "wypruć i wszczepić" kilka nowych wnętrzności 😁 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Niekoniecznie DIY konieczny, ale zawsze możliwy... są sprzęty gdzie nic nie pogrzebiesz Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Pewnie wdzięczny temat do upgradeowanie dla "przyjaciół lutownicy" Ale na ori badziewiakach też jest dobrze. A wiadomo nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej Z innej beczki - ja gram po koaksjalnym z Eversolo A6 gen2. W wolnej chwili, a tych ostatnio trochę brakuje, podłączę sie po usb, ciekaw jestem różnicy. 1 Odpisz, cytując
bartleby Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Wito76 napisał: Ten filmik to tylko podmiana lamp na ruskie Liony (mam je, fajne lampki). W sumie to szybciej znalazłem odpowiedź niż się spodziewałem, na diyaudio.com jest krótki opis tego upgrade. W oryginale siedzą widzę jakieś żółte badziewiaki JIMSON -facet wstawił ciekawsze wspomniane Miflex MKP-13 i wyjściowe JSX. Nie ma bata, musi być lepiej . Zdjęcie wziąłem z tego zamkniętego wątku: audiosciencereview.com Piszesz ciekawie o lampach i kondensatorach - dzięki. 1 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, MacieQ napisał: Czyli krótko mówiąc ...to sprzęt dla ludzi DIY 😁...chcesz mieć lepiej musisz "wypruć i wszczepić" kilka nowych wnętrzności 😁 Zawsze można poprawić fabrykę. Było o lampach, o kondensatorach w filtracji i wyjściowych, a jeszcze kluczowe są opampy. One też w ogromnym stopniu wpływają na brzmienie. Tutaj siedzą OPA1642AIDR x2- nie znam, tzn nie używałem nigdy. Takie za 1$ za sztukę, więc... inżynier przegrał z księgowym. Umówmy się, że słabo a niewiele drożej można dużo lepiej. Można pokusić się o wylutowanie, wstawienie podstawki i podmianę na co się chce. Ogólnie mówiąc, jeśli sprzęt miał kosztować 300$ to będzie tu sporo takich kwiatków i kompromisów. Ale sztuką jest mimo wszystko fajnie to pozbierać do kupy, zrobić synergię na ile to możliwe i cieszyć się "lampowym" DACiem. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Wito76 napisał: Zawsze można poprawić fabrykę. Było o lampach, o kondensatorach w filtracji i wyjściowych, a jeszcze kluczowe są opampy. One też w ogromnym stopniu wpływają na brzmienie. Tutaj siedzą OPA1642AIDR x2- nie znam, tzn nie używałem nigdy. Takie za 1$ za sztukę, więc... inżynier przegrał z księgowym. Umówmy się, że słabo a niewiele drożej można dużo lepiej. Można pokusić się o wylutowanie, wstawienie podstawki i podmianę na co się chce. Ogólnie mówiąc, jeśli sprzęt miał kosztować 300$ to będzie tu sporo takich kwiatków i kompromisów. Ale sztuką jest mimo wszystko fajnie to pozbierać do kupy, zrobić synergię na ile to możliwe i cieszyć się "lampowym" DACiem. Zgadza się 👍 ...tylko nie każdy jest z klanu DIY a to już zrobi różnice no i trzeba wziąć na klatę że trzeba wyłożyć kilka stówek by osiągnąć zamierzony cel. Z drugiej strony zastanawia mnie takie podejście Fiio ...nie lepiej było zastosować trochę lepsze "tajle" i podnieść trochę cenę ??? Przecież bez problemu też by się sprzedawał i nie byłoby tylu kontrowersji odnośnie aktualnie zastosowanych 🤔 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, MacieQ napisał: Przecież bez problemu też by się sprzedawał Za pół roku będzie poprawiona wersja mk2. 2 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 47 minut temu, MacieQ napisał: Zgadza się 👍 ...tylko nie każdy jest z klanu DIY a to już zrobi różnice no i trzeba wziąć na klatę że trzeba wyłożyć kilka stówek by osiągnąć zamierzony cel. Owszem i ja to doskonale rozumiem. Zdaję sobie sprawę, że te wszystkie uwagi, rady i generalnie całe to moje popisywanie się wielu zignoruje i nie weźmie pod uwagę. Nie wiem, może 5% posiadaczy podejmie się jakichś tematów, albo jeszcze mniej. Najłatwiejsze i nie wymagające żadnej tajemnej wiedzy będzie podmienić lampy. Podałem wczoraj jakiś link do ruskich Voskhodów i myślę, że 150zł jest na kieszeń każdego Kowalskiego audiofila. A to tylko jakaś tam jedna z setek propozycji na ebay. Ciekaw jestem efektów, jak ktoś podmieni lampy to wrzućcie info. Fakt faktem, że tuningowanie względnie kiepskich urządzeń jest zabiegiem bardziej nastawionym na zaspokojenie potrzeb czysto poznawczych niż nosiłoby jakieś sensowne uzasadnienie. Bo pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć bez przejścia na lepiej skonstruowane urządzenia. Dlatego w pewnych systemach/urządzeniach może być problem w usłyszeniu prawdziwego wpływu wspomnianych wcześniej Mundorfów, Miflexów, Audynów, Duelundów, Kaisei-ów, dobrych lamp NOS z epoki czy drogich opampów na brzmienie. Ale na to już nie ma innej rady niż dalsze i trafione inwestycje w dany sprzęt. W pewnych sytuacjach wręcz nie usłyszy się rzeczywistego wpływu wymienionych części, bo będzie to poddane silnemu zniekształceniu przez inne, te najsłabsze elementy. No i zawsze pozostanie dylemat, tak jak choćby ze słynnym i kontrowersyjnym okablowaniem systemu, jaki będzie rzeczywisty stosunek nakładów do osiągniętych efektów. 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Kurcze @Wito76 kusisz tymi przeróbkami. Może sam się pokuszę o wymianę kondów w swoim warmerze. Lubie grzebać w sprzęcie Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Za pół roku będzie poprawiona wersja mk2. A za rok , jak wymienią 90 % bebechów " reference " Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, MacieQ napisał: Zgadza się 👍 ...tylko nie każdy jest z klanu DIY a to już zrobi różnice no i trzeba wziąć na klatę że trzeba wyłożyć kilka stówek by osiągnąć zamierzony cel. Z drugiej strony zastanawia mnie takie podejście Fiio ...nie lepiej było zastosować trochę lepsze "tajle" i podnieść trochę cenę ??? Przecież bez problemu też by się sprzedawał i nie byłoby tylu kontrowersji odnośnie aktualnie zastosowanych 🤔 Wiesz co niby tak, a z drugiej strony ostatnio widziałem zwrotnice kolumn PCM za 220 tyś, która miała najtańsze możliwe komponenty ze sklepu elektrycznego 🤷 Tam dopiero nie ma uzasadnienia do takich zabiegów. W przypadku warmera. Za 1200 zł dostać drabinkę r2r, pełny zasilacz liniowy, 4 lampy JJ (a nie chinskie), do tego mega solidna i ładnie wykonana obudowę i analogowe wycieraczki. To jest niesłychane i jestem w stanie całkowicie wybaczyć tańsze kondy. Edytowano 1 godzinę temu przez mateolo2 Odpisz, cytując
Recommended Posts