Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, cymes napisał:

Najnowszy moduł jest wręcz zobowiązany do podania źródeł. @kaczadupa pisanie że to śmieci jest bardzo obraźliwe dla twórcy, który stara się żeby odpowiedzi były jak najbardziej rzetelne i pracuje cały czas nad tym.

Nie irytuj się tak. I tak dalej będziesz wklejał co AI ma do powiedzenia o Twoich Dali/TEAC i akustyce Twojego pokoju. Dla mnie to śmieci bo ile razy można... Dla mnie.!

Udanego zbierania serduszek, na zdrowie i bez odbioru. :) 

Napisano
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Mam wrażenie, podobnie jak Wojtek @lpomis, że większość naszych wyborów dokonujemy emocjonalnie. Na podstawie recenzji, opinii, mody a często (a może głównie) ceny.

Zgadzam się z tym. Dlatego kiedyś napisałem, że takie fora mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Mam kilku znajomych którzy kupili swoje graty X lat temu, nie siedzą na żadnym forum i nie mają potrzeby wymieniać klocków co kilka lat (miesięcy 😁). Cieszą się muzyką, nie szukają św graala, nie gonią za 🐇

Napisano
37 minut temu, misiekx napisał:

Zgadzam się z tym. Dlatego kiedyś napisałem, że takie fora mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Mam kilku znajomych którzy kupili swoje graty X lat temu, nie siedzą na żadnym forum i nie mają potrzeby wymieniać klocków co kilka lat (miesięcy 😁). Cieszą się muzyką, nie szukają św graala, nie gonią za 🐇

Czy nie na tym polega to hobby? Na żonglowaniu sprzętem.

Jeśli ktoś ma wewnętrzny przymus kupowania i potem czuje frustrację, wyrzuty sumienia, to już jakiś zakupoholizm.

Napisano
49 minut temu, misiekx napisał:

Dlatego kiedyś napisałem, że takie fora mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Tak mogą. Mogą również wywołać impuls który da dobry efekt. Forum może kreować ścieżki i trendy ale na końcu to słuchacz podejmuje decyzje.

Napisano
18 minut temu, MarSZ napisał:

Czy nie na tym polega to hobby? Na żonglowaniu sprzętem.

No chyba nie do końca. Nie ma jakiejś encyklopedycznej definicji ale to "hobby" ma jakoby polegać na słuchaniu muzyki w jak najlepszej jakości. Czyli ta wymiana sprzętu ma prowadzić do momentu, w którym jakość dźwięku będzie najlepsza, na jaką we własnych warunkach (i pieniądzach), możemy sobie pozwolić. Samo żonglowanie dla żonglowania, bez bliżej określonego celu, jest moim skromnym zdaniem, startą czasu i energii. 

Napisano
2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Czyli ta wymiana sprzętu ma prowadzić do momentu, w którym jakość dźwięku będzie najlepsza, na jaką we własnych warunkach (i pieniądzach), możemy sobie pozwolić.

Audiofil szuka najlepszego brzmienia, tak jak napisałeś jest moment kiedy jest indywidualna granica, przekroczenie to już kierunek choroby audiofilskiej.

Napisano
18 minut temu, cymes napisał:

Audiofil szuka najlepszego brzmienia, tak jak napisałeś jest moment kiedy jest indywidualna granica, przekroczenie to już kierunek choroby audiofilskiej.

Masz dopieszczony system?... Kiedy zmiany? 😉

Napisano
12 godzin temu, lpomis napisał:

Każde z nas miało dziesięć prób. Kolejność grających urządzeń była wcześniej zaplanowana i oczywiście nieznana osobie testowanej. Mieliśmy dziesięć prób/odsłuchów. Czas trwania pojedynczej próby bez limitu, mogliśmy cofać dowolnie kawałek (ja skorzystałem z tej dogodności raz). Każda próba poprzedzona przepięciem (lub też udawanym przepięciem) DACa. A sprawa była wyjątkowo prosta - nie wymagała fizycznego przepinania przewodów, a jedynie wybrania odpowiedniego przetwornika w ustawieniach systemowych komputera i zmiany źródła na wzmacniaczu. 

Być może pominąłeś coś w opisie procedury testowej. Chciałbym się upewnić: jedna próba to jeden odsłuch utworu lub jego fragmentu (ewentualnie powtórzony na życzenie słuchającego), czy tak?

Napisano

Łącznie Ty i żona mieliście 20 prób odsłuchowych. Trafiono 12 na 20. Według SI oznacza to 

"Prawdopodobieństwo, że przy losowym zgadywaniu w 20 próbach wypadnie co najmniej 12 trafień, wynosi około 25%.

Oznacza to, że wynik 12/20 może całkiem łatwo zdarzyć się przypadkiem — nie jest to statystycznie istotne. Innymi słowy, na podstawie tych 20 prób nie można z dużą pewnością stwierdzić, że uczestnik naprawdę rozróżniał dźwięki."

Napisano (edytowany)
20 minut temu, misiekx napisał:

Masz dopieszczony system?... Kiedy zmiany? 😉

Mirek prawie tak, muszę go odkurzać codziennie, jest wiele zabawnych rzeczy, były pętle w które wpadłem, ale jak zawsze wygrzebują się, konsekwencja u mnie taka że są klocki nie do ruszenia są dalej, a te wątpliwe już zmienione. Jako niesłyszący kabli jestem za wymianą kabli , taki cud, podkładki pod stojakami już wymieniłem. Mam bogatą wyobraźnię ale już pasuję oraz już nie mam ochoty. Muzyka mnie pochłania. Single track Everest czynny? Jeździsz rowerkiem ?

Edytowano przez cymes
Napisano

Ja w drugą stronę 😉. Sprzedałem platformy antywibracyjne, podkładki, drogie kable. Wzmacniacz, CDk, patefon już dobrych kilka lat. Jedynie kupiłem nowe kolumny i teraz mam wywalone😉

Jak się spotkamy to obgadamy wszystko 😀

Napisano

Ludzka psychika działa w obie strony. Jak się bardzo chce to się usłyszy... lub jak się bardzo chce to się nie usłyszy ;) 

Co do mierzenia - od dobrych paru lat praktycznie nie robi się urządzeń które miałyby nie liniową charakterystykę, więc wynik pomiaru też nie jestem zaskoczeniem i @KrólKiczu nie jest to żaden dowód na brak zmian odczuwalnej ilości basu. Pomiar wykazał to co powinien (że nie ma tu tanich sztuczek z zepsuciem charakterystyki w Warmerze) i tylko tyle.

Inna sprawa że Warmer ma tylko 1,9V - jak pisałem u mnie wystarczy mocno obniżyć volume na dacu i już basu jest odsłuchowo więcej, do tego robi się bardziej poluzowany.

Fajnie że się @lpomis chciało posłuchać, ale po drugiej stronie mamy przeciwny ale też wagowo równoważny, choć pewnie ciut nadmiernie entuzjastyczny głos @mateolo2

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

@KrólKiczu nie jest to żaden dowód na brak zmian odczuwalnej ilości basu.

Marcin. Tyle że Mateusz i Leoś nie pisali o "odczuwalnej ilości basu" a o jego niższym zejściu 🙂

Wiesz, ja po zmianie Cyprysa na Marantza też miałem wrażenie tak zwanej "lepszej kontroli basu". Czy było to tylko wrażenie i z czego wynikało - nie wiem i nie będę gdybał. Wiem natomiast, że tak osłuchany i doświadczony forumowicz jak @mateolo2, który swego czasu chwalił się, że złożył swoim znajomym ileś tam systemów, powinien w swoich opiniach być bardziej powściągliwy. Wybacz, ale w życiu nie miałem u siebie wzmacniacza czy DACa, który sprawiłby, że ATC zagrały niższym basem niż przewidział konstruktor. A to czy z tym lub tamtym zagrały WG MNIE bardziej poluzowanym czy kontrolowanym basem, to już inna para kaloszy. 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano (edytowany)

@lpomis Wojtek nie mam testowanego DAC-a , ale znając Cię wierzę w każde słowo. Zainspirowałeś mnie do włączenia chyba po jakiś dwóch latach Meridiana bezpośrednio pod lampy z pominięciem RME. I na ten moment , a właśnie słucham już godzinkę DAC wbudowany w CD bardziej mi odpowiada. A , teraz , czy to wyłącznie głowa , czy jest tak rzeczywiście , że sa takie różnice w DAC-ach ? Postaram się do końca tygodnia rozwiązać tą zagadkę idąc Twoim torem testu. 

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
11 minut temu, misiekx napisał:

Bo ten Meridian naprawdę bardzo dobrze gra

Fakt , pasuje mi , tylko tak jak w przypadku Fiio chcę sprawdzić co to sprawia. Porównywałem już trzy posiadane CD / Meridiana , Denona , Yamahę/ i wyszło mi , że gdy grają jako czyste transporty różnicy nie słyszę absolutnie żadnej. Różnice pojawiają się dopiero gdy przy podłączeniu bezpośrednim ze wzmacniaczem , a więc gdy sygnał jest przetwarzany przez wmontowane DAC-i. Ale czy na pewno te różnice były ?

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Miałem naprawdę dużo CDk ów u siebie, tak jak pisałem kiedyś.... w Holandii możesz kupić taniej niż w Polsce, używane. Porównywałem i takie za kilkanaście tysięcy (nowe tyle kosztowały) i tylko jeden zagrał jak dla mnie dużo lepiej, tylko że był kupiony dla kolegi z tego forum. Nie chce mi go odsprzedać, taki kolega 🤣

2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Ty mnie nie strasz , bo może się okazać , że przez lata podłączenie pod RME było zbędne :) 

🤣🤣🤣

Napisano
2 minuty temu, misiekx napisał:

i tylko jeden zagrał jak dla mnie dużo lepiej, tylko że był kupiony dla kolegi z tego forum. Nie chce mi go odsprzedać, taki kolega

Tak , ludzie to nie mają jakieś empatii , czy coś. Biednemu to zawsze wiatr w oczy :) 

Napisano (edytowany)

Ja mega szanuję @lpomis za ten test. Pięknie wykonana robota. 

Natomiast… muszę wbić kij w mrowisko - przepraszam. 

Trudno mi się bardzo zasugerować tym testem jako dowodem na to, że mój mózg został oszukany i warmer gra tak samo jak nowoczesny przetwornik w wiimie ultra. Zbyt wyraźna różnice słyszę. 

Kiedyś zrobiono mi ślepy test 3 przetworników na układzie delta sigma (Cambridge, Nad, Arcam). Trafiłem 100% bo wyraźnie słyszałem, który się czym charakteryzuje. Nie było to w ogóle trudne, żeby je odróżnić. Wystarczyło 15 sek utworu. Ten ciemniejszy, ten sypie górą, a ten jest neutralny. 

Dlatego ciężko mi wziąć na poważnie słowa kiedy @lpomis porównuje dać d/s (chord) z r2r i jeszcze z buforem (fiio) i nie słyszy różnicy, mając problem w ślepym teście je odróżnić. Ja rozpoznałem różne przetworniki D/S między sobą w ślepym teście a co dopiero R2R, który jest kompletnie w innej technologii i brzmi serio inaczej. 

Jesli wnioski @lpomis byłby prawdziwe czyli „nie ma różnic słyszalnych miedzy nowoczesnymi przetwornikami” to wtedy można by było powiedzieć, że WSZYSCY producenci, recenzenci, użytkownicy for internetowych są w błędzie testując różne przetworniki i opowiadając o różnicach między nimi, lubiąc jedno lub drugie. Czyli, że tak ogromne grono ludzi zostało oszukane przez ich własną podświadomość? No nie jestem w stanie w to uwierzyć. To by była największa audiofilską aferą w historii. 

Ja wyraźnie czuję co robi Warmer w moim systemie, czym się różni od mojego poprzedniego DAC’a (D/S). Tak jak pisałem wcześniej - może to jest kwestia jakieś wrażliwości, tak jak jeden ma słuch do grania na instrumentach a drugi nie. I może ta wrażliwość sprawia, że jedni słyszą różnice a inni nie. 

I nie bronię tu w żaden sposób warmera, piszę generalnie. 

Edytowano przez mateolo2