Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu We wzmacniaczach lampowych największą uwagę należy zwracać na jakość traf głośnikowych. To od nich zależy w dużej mierze jakość brzmienia. Z tym, że trafa głośnikowe dobrej jakości to połowa (o ile nie więcej) wartości wzmacniacza. A z lampami bywa różnie. Łatwo wymienić, tylko ile osób zdecyduje się na wymianę kosztującą prawie tyle ile cały wzmacniacz. I to piszę na własnym przykładzie. W jednym z moich wzmaków mam 10 lamp. Koszt samych lamp, które wstawiłem, wymieniając to co było, to ok 6 tys.( 6xTFK i 4x Westinghouse - wszystkie NOS dobrane parametrami i seriami). Czy było warto? Dla mnie TAK, ale ktoś inny może powiedzieć, że lepiej było kupić inny wzmacniacz. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dwa lampowe i trzy tranzystorowe. Ten, o którym była mowa powyżej , to Fisher X-101-C. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Ale nic z obecnie produkowanych? Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Z obecnie produkowanych mam tranzystor Audia Flight. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Choć mam juz mieszane uczucia to jeszcze pomyśle nad zakupem drugiego lampowca.Ale bez pośpiechu zeby znowu nie kupić czegoś czego bede potem żałował. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, Rega napisał: I to piszę na własnym przykładzie. W jednym z moich wzmaków mam 10 lamp. Koszt samych lamp, które wstawiłem, Roman , to o czym piszesz to istotna rzecz na którą warto zwrócić uwagę decydując się na zakup wzmacniacza lampowego. Lampy które obecnie u mnie siedzą to połowa ceny monobloków + pre. Jak podliczę trzy komplety zapasu ,to już znacznie przekraczam cenę klocków. Podobny trik stosują niektórzy producenci wkładek gramofonowych. Igła potrafi kosztować niemal tyle co wkładka z igłą Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 8 minut temu, tomek4446 napisał: Igła potrafi kosztować niemal tyle co wkładka z igłą Tomek, wiem coś na ten temat (Pickering XSV 4000) a dodając SME 3009 i jak się to ma do ceny samego Thorensa?😉 A ktoś tu uważał, ze lepszy nowy za 3500. Może i lepszy. No, ale odbiegamy od tematu. 16 minut temu, T Z6 napisał: jeszcze pomyśle nad zakupem drugiego lampowca. Ale, żeby nie było, że Cie na coś namawiam🙂. Edytowano 2 godziny temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 9 minut temu, Rega napisał: Tomek, wiem coś na ten temat (Pickering XSV 4000) a dodając SME 3009 i jak się to ma do ceny samego Thorensa?😉 A ktoś tu uważał, ze lepszy nowy za 3500. Może i lepszy. No, ale odbiegamy od tematu. Ale, żeby nie było, że Cie na coś namawiam🙂. Jesli na cos porzadnego i fajnego to jak najbardziej. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Od kiedy jestem na Tym forum (już 9 lat) mam jedną zasadę - nigdy nie polecam sprzętu. bo .... ,,jeden lubi córkę, a drugi teściową,,😉. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Rega napisał: Od kiedy jestem na Tym forum (już 9 lat) mam jedną zasadę - nigdy nie polecam sprzętu. bo .... ,,jeden lubi córkę, a drugi teściową,,😉. Ja wole dobry i dobrze skonstruowany wzmacniacz😉. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Problem w tym, że czasem właśnie te źle skonstruowane są tzw św Graalami:) Przykładem lampa CCa. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Bo Synthezis Roma 96DC brzmi fajnie ale jego budowa i trwałość juz nie bardzo. A najciekawsze ze w serwisie nic nie trzeszczy....😂 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) No to może warto zrobić dokładny przegląd z czyszczeniem potencjometru i .... zamiast szukać czegoś innego, po prostu go zostawić i cieszyć się słuchaniem. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, T Z6 napisał: A najciekawsze ze w serwisie nic nie trzeszczy... Takie rzeczy się po prostu zdarzają i tyle. Trzeba przestawić umysł. Sam jeździłem swego czasu tyle razy do Kluczborka / WBA / , że dostałem klucze do miasta i tytuł honorowego obywatela @Rega Roman pamiętasz swojego C2a , zawoziłem do serwisu , grał cały dzień fantastycznie u Piotra , przywoziłem do chałupy i po godzinie znowu usterka. Kolega przytargał do mnie lampowca 25 kilogramowy Unison Research Simfonia , podłączyliśmy kable , odpalamy, a on nawet nie miałknął , a u kolegi grał jeszcze rano bez zarzutu. Ot, taki los audiofila , nie znasz dnia ani godziny Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Rega napisał: No to może warto zrobić dokładny przegląd z czyszczeniem potencjometru i .... zamiast szukać czegoś innego, po prostu go zostawić i cieszyć się słuchaniem. Poprosilem o pelny przegląd.I otrzymalem zapytanie o wymiane potencjometru.Ale zaznaczajac ze jesli zajdzie taka potrzeba.I ze trzeba bedzie czekac do marca podobno. Przy okazji dowiedzialem sie ze budowa tego wzmacniacza nie wrózy długiej bezawaryjnej pracy.Zreszta skoro tam pojechał to juz oznacza ze jest slabo. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Podejrzewam, że ma plombe gwarancyjną, bo wymiana potencjometru to kilkanaście minut pracy i można byłoby to zrobić gdzie indziej i dużo szybciej. No, ale jesli chodzi o pełny przegląd , to już tylko w zakładzie autoryzowanym. No, chyba, że masz już PO gwarancji. @tomek4446 - tak ten C2a grał ok, a skończyło się na tym , ze na olx gość kupił go jako uszkodzony za kilka stówek. Prawdopodobnie miał uszkodzoną (pęknięta którąś ścieżkę) na płycie montażowej. A z racji tego, że była bardzo mocno rozbudowana , to znalezienie tego miejsca było bardzo trudne. Pożegnałem się z nią z lekkim żalem. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ledwo po gwarancji.Reduktor Szumu sie nim zajmuje. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @T Z6 rozumiem rozgoryczenie. Naprawdę. Właśnie mi padł Denon... urwał nać! Zaprzestał czytać plyty sacd... ręce opadają. Krok do przodu i dwa w tył... A dupa zawsze tam gdzie była 1 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Trudno sie mówi.Jak trzeba to trzeba. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu Na chwilę obecną 7-8 tyś na olx Lebeny, potem 10-12 są Jadisy dwa inne po drugiej stronie barykady Octave. Więcej w okolicy 10 koła nic ciekawego ja nie widze. Jest jedną PrimaLuna sa UR ale za s6 dawać 8.5 tyś dla mnie to przegięcie. Ja bym chyba dociupał i Octave brał w tym budżecie i Lebena mimo skrajnych opinii mimo wszystko tez bym nie lekceważył ma ten mały gniotek cos w sobie... Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu 42 minuty temu, BlaBla napisał: @T Z6 rozumiem rozgoryczenie. Naprawdę. Właśnie mi padł Denon... urwał nać! Zaprzestał czytać plyty sacd... ręce opadają. Krok do przodu i dwa w tył... A dupa zawsze tam gdzie była Ale Atola już przecież masz, chociaż tyle. Odpisz, cytując
Recommended Posts