cymes Napisano Piątek o 20:53 Napisano Piątek o 20:53 10 minut temu, tomek4446 napisał: Ja mam kuchenne noże do kitu , będę wiedział do kogo się zwrócić o radę Tylko nie kupuj Fiskarsa, Gerlach jest poczciwy i łatwy w obsłudze ryzyko odcięcia palca niskie. Dalej to już kucharzofilizm. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Piątek o 20:54 Napisano Piątek o 20:54 Może też Gerlach z kuchennych noży, japońskie to one nie będą. Ale jakiś tam wybór jest, no i najważniejsze chyba, żeby dobrych noży kuchennych nie wkładać do zmywarki. 1 minutę temu, cymes napisał: Tylko nie kupuj Fiskarsa, Gerlach jest poczciwy i łatwy w obsłudze ryzyko odcięcia palca niskie. Dalej to już kucharzofilizm. O akurat pisalem o nich, a Fiskarsa to wszystkie, bo są te z rączką czarno pomarańczową i te podobno lepsze. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Piątek o 21:11 Napisano Piątek o 21:11 17 minut temu, cymes napisał: Dalej to już kucharzofilizm. Mówisz do faceta ,który nasmarował patelnie olejem , i właśnie ją wygrzewa w 200 st. w piekarniku Odpisz, cytując
cymes Napisano Piątek o 21:14 Napisano Piątek o 21:14 18 minut temu, DiBatonio napisał: a Fiskarsa to wszystkie, bo są te z rączką czarno pomarańczową i te podobno lepsze. Miękkie i elastyczne łatwo się ostrzy ale trzeba często, jak się dużo używa szkoda zachodu. 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Mówisz do faceta ,który nasmarował patelnie olejem , i właśnie ją wygrzewa w 200 st. w piekarniku Jak ma być japońsko warto zwrócić uwagę na początku na Global. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Piątek o 21:18 Napisano Piątek o 21:18 2 minuty temu, cymes napisał: Miękkie i elastyczne łatwo się ostrzy ale trzeba często, jak się dużo używa szkoda zachodu. Fiskars zaleca chyba ja3kies swoje ostrzałki, zgadza sie? Czy masz jakieś sensowne ostrzalki, które się nadadzą? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Piątek o 21:19 Napisano Piątek o 21:19 3 minuty temu, cymes napisał: Jak ma być japońsko warto zwrócić uwagę na początku na Global. Coś takiego ? https://ostry-sklep.pl/89683-zestaw-5-nozy-kuchennych-global-g-2951138 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano Piątek o 21:30 Napisano Piątek o 21:30 Pewnie tak. Mając nożową zajawkę wyczytałem, że właśnie te noże najczęściej polecano i faktycznie, miały dobrą renomę jako entry level. Odpisz, cytując
cymes Napisano Piątek o 21:43 Napisano Piątek o 21:43 (edytowany) 36 minut temu, DiBatonio napisał: Fiskars zaleca chyba ja3kies swoje ostrzałki, zgadza sie? Czy masz jakieś sensowne ostrzalki, które się nadadzą? Zwykła wolframowa wystarczy. 35 minut temu, tomek4446 napisał: Coś takiego ? https://ostry-sklep.pl/89683-zestaw-5-nozy-kuchennych-global-g-2951138 👍 Tu masz taniej. https://fabrykaform.pl/global-zestaw-nozy-global-5-szt Najlepszą ergonomię ma seria Sai. Dla mnie podstawa to nóż szefa 70% użycia, do obierania wole zwykły tani miękki, elastyczny szczególnie przydaje się do ryb, do chleba można się obejść. Co kto lubi można łyknąć cały zestaw albo żyć z dwoma uniwersalny + szefa. https://fabrykaform.pl/global-noz-szefa-kuchni-global-sai-19-cm https://fabrykaform.pl/global-noz-szefa-kuchni-global-sai-14-cm Edytowano Piątek o 21:55 przez cymes 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 13:21 Napisano Sobota o 13:21 (edytowany) 21 godzin temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Od 6:00 I to by było na tyle 😉 Edytowano Sobota o 13:25 przez pairtick Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano Sobota o 15:45 Napisano Sobota o 15:45 @tomek4446 global to straszny szajs, mój syn uznaje tylko miyabi… Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Sobota o 18:23 Napisano Sobota o 18:23 Miyabi to porządna robota ,bo to własność niemieckiego Zwillinga. Podobnie jak Global to produkt fabryczny,więc traci ten klimat kuźni na rzecz fabrycznej powtarzalności. Tak czy siak,w nożu najważniejsze jest, by dobrze kroił a japońskie robią to świetnie 😁 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Dnia 13.02.2026 o 22:18, DiBatonio napisał: Fiskars zaleca chyba ja3kies swoje ostrzałki, zgadza sie? Ostrzałki Fiskarsa jakie widziałem są identyczne jak te w Ikea... Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Dnia 13.02.2026 o 17:25, Artur Brol napisał: Dużo te dzieci Cie kosztowały? Artur ,przepraszam za opóźnienie. Odpowiadam. Nie ma tragedii ,starsza trójka tak ponad trzy stówy za sztukę, najmłodsze 759/ pamiętam,bo niedawno😁/ Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Dziendobry. Nic sie nie stało. To tak jeszcze znośnie. To panowie i panie, zaczynamy nowy tydzień. Duzo słoneczka życzę, bo to cos co ja rzadko widuję. Kurcze się nie dziwie ze niektórzy Holendrzy do Hiszpanii sie wyprowadzają. 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) @Artur Brol Podejrzewam, że noże na przykład z Victorinox spokojnie Ci wystarczą. Trochę pochmurnie dziś, ale nie ma tragedii 😉 U mnie poza muzyką banalnie. Filmy, seriale i gry video. Myślałem, że będzie też siłownia, ale raczej nie przekształci się to w pasję. Miałem od początku roku wrócić, ale jak na razie ćwiczę w domu. Głównie maszyna do wyciskania, hantle, poza tym ćwiczenia na brzuch typu deska, unoszenie nóg i powolne ich opuszczanie leżąc, rowerek leżąc i tym podobne. Na pewno wrócę, przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo jednak w domu to nie to samo. Edytowano 6 godzin temu przez Adi777 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dziwne, ze nikt nie interesuje sie puzlamu. To takie uspokajające hobby. Odpisz, cytując
Heathen Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ja powróciłem do mojej pasji po 5 latach przerwy.... to dopiero uspokajajace hobby (o ile nie walczy się z glonami:)) 135L spokoju.... 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Heathen ,akwarystyka,terrarystyka super sprawa , patrząc na podwodny świat można odlecieć jak przy muzyce 😁. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 37 minut temu, Artur Brol napisał: Dziwne, ze nikt nie interesuje sie puzlamu. To takie uspokajające hobby. Artur gdybym miał układać puzzle z 1500 sztuk i nie mógłbym znaleźć jednego puzzelka to nie wiem, czy byłbym wyciszony i spokojny. 😁😁😁 Mnie inne układanki uspokajają, serio... Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Artur Brol wracając do noży, jeśli nie jesteś pasjonatem kucharzenia i używasz ich tak niedzielnie, lub do robienia kanapek mogą to być praktycznie wszystkie dostępne, poza kosztującym kilka złotych za sztukę złomem dostępnym w różnych chińskich marketach. Te od kilkudziesięciu zlociszy w górę są z normalnej stali, fabrycznie wystarczająco ostre i można je podostrzyć prostymi osełkami ceramicznymi dostępnymi na rynku. Kwestia dobrania wyglądu, który Ci odpowiada,a z rzeczy praktycznych,żeby dobrze leżał w dłoni. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A ja mam taką ostrzałkę, certyfikowana 😉 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DiBatonio w takim przypadku, przekładasz pojedynczo, z jednego pudełka, do drugiego. W końcu by sie odnalazł 😊 @Nowy75 kucharz ze mnie zaden. Co nie przeszkodzi mi sie wśród tych lepszych sie rozejrzeć, ładny, elegancko wykonany i ostry, to juz dwa plusy. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Artur Brol no to żebyś daleko nie szukał polecam dwóch producentów, Zwilling lub Wusthoff, świetne stale i wykonanie. Są serie dla Kowalskiego i dla tych którzy chcą/ mogą wydać więcej. Kilka porad użytkowych od kolegi z forum: nie trzymaj noży w kupie w jakiejś kuchennej szufladzie, żeby sobie grzechotały o siebie nawzajem,myj je ręcznie,nigdy w zmywarce( chemia z tabletek pięknie osłabia krawędź tnącą) , do utrzymania ostrości najlepiej przyda się musaka,czyli taki rodzaj pilnika( prosty w użyciu i ma większą żywotność od ostrzałek ceramicznych), no i jak będziesz chciał nóż naostrzyć,a nie tylko podostrzyć dobrze rozejrzeć się za jakimś warsztacikiem ślusarskim,gdzie poczciwy majster przeleci krawędź na jakimś pasku ściernym 😁 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Bardzo ważne żeby noże po myciu od razu wycierać do sucha. Zwilling robi bardzo dobre patelnie. Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dzięki za podpowiedzi, na temat noży, i patelni. Wszystkiego będę potrzebował. Także 🫡 Odpisz, cytując
Recommended Posts