Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, Wing0 napisał:

Heheheh czyli jednak powinno się adaptować pomieszczenie do kolumn EUREKA :D nikt nie pisał nigdzie że jest to tanie, że jest to jedyna droga i że łatwo to zrobić.... milej soboty.

Ale ty nie masz hiendu (ja zreszta tez) wiec nas to nie dotyczy 😆

Milej soboty rowniez

Napisano
Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał:

Ale ty nie masz hiendu (ja zreszta tez) wiec nas to nie dotyczy

Jasne że nie, co nie zmienia faktu iż Mariusz ma racje ;). Choć kurde kiedyś niektóre moje wzmacniacze byly highendem :D hurrraaaa 

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, Artur Charicki napisał:

Przeciętny audiofil czy meloman zmienia kolumny bardzo często.

Co proszę?

Gdyby zrobił akustykę, choćby "amatorsko"  nie musi być PRO z udziałem firmy za zyliony PLN, to przestałby zmieniać kolumny lub cokolwiek w audio.

Jeśli nie, to nie jest raczej melomanem, a audiofilem audionanistą 😁

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
9 minut temu, Wing0 napisał:

Choć kurde kiedyś niektóre moje wzmacniacze byly highendem :D hurrraaaa 

Jak kolumny, źródło i kable nie były Hi-Endowe, to się nie liczy, o stoliku i podstawkach pod kable nie wspomnę 😁😁😁

😂😂😂

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Uwaga! Jesli zrobisz najlepiej jak potrafisz akustykę to będziesz miał większy wybór w wybraniu sprzętu.

Wrócę tylko do uwagi. Tutaj popełniłem błąd (tak, tak potrafie się przyznać!). Co prawda nikt akurat nie zdążył się odnieść do tej części wpisu więc tym lepiej dla mnie. 

Chciałbym zaznaczyć (poprawić zdanie) że :

JEŚLI ZROBISZ NAJLEPIEJ JAK POTRAFISZ AKUSTYKĘ TO BĘDZIESZ MIAŁ MNIEJSZY WYBÓR PRZY WYBORZE SPRZĘTU. (Bo z góry odrzucisz "zdupczone" kolumny)

Nienaganna akustyka od razu pokaże że zdupczone kolumny to... zdupczone kolumny!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Nienaganna akustyka od razu pokaże że zdupczone kolumny to... zdupczone kolumny!

Niewiele zrozumiałeś chyba. W punktach wyjaśniam raz jeszcze w wielkim uproszczeniu.

1. Analizujesz spinoramę.

2. Jeżeli z charakterystyk poza osią wychodzą problemy to na pierwsze odbicia dobierasz taki ustrój akustyczny, który problem rozwiąże czyli pomniejszy, a nie go wyeksponuje czyli powiększy.

3. Jeżeli spinorama poza osią nie pokazuje niepokojących trendów to analizujesz, osłuchujesz i dobierasz akustyczne ustroje w zależności od wyników i indywidualnych oczekiwań.

4. Nie sugerujemy się tylko danymi ze spinoramy. To dobry punkt wyjścia, ale jest wiele innych parametrów równie istotnych, które maja wpływ na brzmienie zestawu i należy je analizować całościowo, a nie wybiórczo.

Ty twierdzisz, że najpierw akustyka później kolumny i nie ważne jakie, bo akustyka dobrze zrobiona jest uniwersalna. Wystarczy żeby kolumny nie były zdupczone. Z tego wnoszę, że nie rozumiesz. 

Wyjaśnię na przykładzie Herbeth Monitor 30. To zajefajne hajendowe monitory, ale mają wady. Tylko kto by ich nie chciał?  Spinorama pokazuje o co chodzi. Trzeba dopasować akustykę pomieszczenia by wyciągnąć z nich potencjał. W przypadku gdy zostawisz akustykę przypadkowi mogą ujawnić się problemy i zrujnowana jakość odtwarzanej muzyki. Oczywiście oczekiwania są różne i nie każdemu odpowiednie adaptacje są potrzebne.

Sam mistrz Amir sugeruje absorpcję w konkretne miejsca celem wyeliminowania problemów wynikających z technicznych błędów projektowych - patrz obrazek.

Na jednym z obrazków widzimy zaburzony balans tonalny w zakresie od ok. 1,8khz do 6kHz poza osią. Zaznaczyłem na kątach 40-50 st. hipotetyczne absorbery. Dokładając je powiększymy to zaburzenie odejmując energię z zakresu ich działania, ale zostawiając tą nadmiarową w zakresie 3-6kHz. Chyba tego nie chcemy. Trzeba pozbyć się tej nadwyżki  energii z tego zakresu żeby nie było "przerysownia" w górnym zakresie. Zawodowy akustyk będzie wiedział jaki akustyczny gadżet dać w tym zakresie. 

To co? Teraz mając taką wiedzę, wyrzucasz herbatniki bo nie pasują do pomieszczenia wcześniej zaadoptowanego, czy dopracowujesz adaptację pod konkretne kolumny? ;)

Amir też wypisuje głupoty? 

Pozdrawiam.

sugestia A.jpg

spinorama h.jpg

Napisano

Miałem Harbethy 30.2 i słuchałem ich w czterech różnych pomieszczeniach. Za każdym razem brzmiały bardzo podobnie, żeby nie powiedzieć: identycznie. 
Owszem, akustyka za każdym razem odciskała swoje piętno, ale zasadniczo nie zmieniała tego, co z nich słyszałem. 
Podlaczam inne kolumny - i od razu zmiana. W tej samej akustyce…

chciałbym usłyszeć te herbatniki grające w pomieszczeniu zaadaptowanym „pod nie”, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle zaczną grać szybko, z rytmicznym, mocnym basem i wyrazistymi wysokimi tonami.

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Herbeth Monitor 30. To zajefajne hajendowe monitory, ale mają wady.

celem wyeliminowania problemów wynikających z technicznych błędów projektowych 

To co? Teraz mając taką wiedzę, wyrzucasz herbatniki 

Nawet się do nich nie zbliżam, ponieważ jak się okazuje, Alan Shaw nie potrafi poprawnie zaprojektować kolumn. Plus jeszcze te jego teorie na temat wzmacniaczy. Horror 😁😉

Napisano
3 minuty temu, pairtick napisał:

Nawet się do nich nie zbliżam, ponieważ jak się okazuje, Alan Shaw nie potrafi poprawnie zaprojektować kolumn

To, że nie mierzą nie znaczy, że nie grają. Caly szkopuł w tym, że się bronią brzmieniem. Wykorzystują techniczne uchybienia żeby nie być bezbarwnym studyjnym narzędziem, tylko żeby królować na audiofilskich salonach, gdzie nikt nie lubi codziennej szarości, zaś pożąda wielobarwnej ekspresji 😉

Napisano
Dnia 7.02.2026 o 12:53, majkel74 napisał:

Słucham sobie w moim drugim systemie relatywnie tanich monitorów z niedrogim wzmacniaczem Regi i przetwornikiem IFI. 

Czy można tego słuchać z przyjemnością? Zdecydowanie. W sumie to niczego tu nie brakuje. Jest energia, barwa, nawet basik fajny jest.

Czego nie ma w porównaniu z moim drugim systemem? Najprościej rzecz ujmując: słychać mniej wszystkiego. Jest mniej szczegółów, wokale mają uproszczoną (choć przyjemną) barwę, mniej mikrodynamicznych smaczków, oczywiście jest też mniejsza skala dźwięku.

W niedługim czasie postaram się posłuchać tych Dynaudio w moim drugim systemie z „absurdalnie” drogim (w relacji do ceny tych monitorów) Markiem Levinsonem 585. Zobaczymy co wyjdzie z takiego mezaliansu :).

IMG_6787.jpeg

Jak dobrze widzę to 40th. Miałem dwa dni i dwa wzmaki nie dały rady ich wysterowac. Twoja rega nie jest także zbytnio mocna ale jeżeli to u ciebie gra to fajnie. Rega musi mieć więcej prądu niż mówi specyfikacja 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Niewiele zrozumiałeś chyba. W punktach wyjaśniam raz jeszcze w wielkim uproszczeniu.

1. Analizujesz spinoramę.

2. Jeżeli z charakterystyk poza osią wychodzą problemy to na pierwsze odbicia dobierasz taki ustrój akustyczny, który problem rozwiąże czyli pomniejszy, a nie go wyeksponuje czyli powiększy.

3. Jeżeli spinorama poza osią nie pokazuje niepokojących trendów to analizujesz, osłuchujesz i dobierasz akustyczne ustroje w zależności od wyników i indywidualnych oczekiwań.

4. Nie sugerujemy się tylko danymi ze spinoramy. To dobry punkt wyjścia, ale jest wiele innych parametrów równie istotnych, które maja wpływ na brzmienie zestawu i należy je analizować całościowo, a nie wybiórczo.

Ty twierdzisz, że najpierw akustyka później kolumny i nie ważne jakie, bo akustyka dobrze zrobiona jest uniwersalna. Wystarczy żeby kolumny nie były zdupczone. Z tego wnoszę, że nie rozumiesz. 

Wyjaśnię na przykładzie Herbeth Monitor 30. To zajefajne hajendowe monitory, ale mają wady. Tylko kto by ich nie chciał?  Spinorama pokazuje o co chodzi. Trzeba dopasować akustykę pomieszczenia by wyciągnąć z nich potencjał. W przypadku gdy zostawisz akustykę przypadkowi mogą ujawnić się problemy i zrujnowana jakość odtwarzanej muzyki. Oczywiście oczekiwania są różne i nie każdemu odpowiednie adaptacje są potrzebne.

Sam mistrz Amir sugeruje absorpcję w konkretne miejsca celem wyeliminowania problemów wynikających z technicznych błędów projektowych - patrz obrazek.

Na jednym z obrazków widzimy zaburzony balans tonalny w zakresie od ok. 1,8khz do 6kHz poza osią. Zaznaczyłem na kątach 40-50 st. hipotetyczne absorbery. Dokładając je powiększymy to zaburzenie odejmując energię z zakresu ich działania, ale zostawiając tą nadmiarową w zakresie 3-6kHz. Chyba tego nie chcemy. Trzeba pozbyć się tej nadwyżki  energii z tego zakresu żeby nie było "przerysownia" w górnym zakresie. Zawodowy akustyk będzie wiedział jaki akustyczny gadżet dać w tym zakresie. 

To co? Teraz mając taką wiedzę, wyrzucasz herbatniki bo nie pasują do pomieszczenia wcześniej zaadoptowanego, czy dopracowujesz adaptację pod konkretne kolumny? ;)

Amir też wypisuje głupoty? 

Pozdrawiam.

sugestia A.jpg

spinorama h.jpg

Doceniam twój wkład w stworzenie obszernego (w mojej ocenie) wpisu (cenię poświęcony czas na to), jednak nie będę się do tego odnosił z prostej przyczyny. Wcześniej w wpisach zacząłeś używać dosyć "hardkorowego" określenia a mianowicie "zdupczone kolumny" (oczywiście również pozwoliłem sobie na taką formę opisu). Było ok bo nie pisaliśmy o konkretach. Teraz jednak kontynujesz dyskusje wymieniając danego producenta.

Wiem że napisałeś:

3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Wyjaśnię na przykładzie Herbeth Monitor 30

Mnie jednak się to niepodoba. Nie będę uczestniczył w takim typie dyskusji. Wybacz... mam nadzieje (choć co prawda nikłą) że to zrozumiesz.

Mogę pisać na temat akustyki i  "wynajdywaniu" za jej pomocą zdupczonych kolumn ktorych na pewno nie kupię, ale bez podawania które to te zdupczone lub chociażby nawiazując w jakikolwiek sposób czy to przykładami czy innymi sposobami na takowe.

Pozdrawiam i miłej niedzieli

Edytowano przez Chyba Miro 84