MariuszZ Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Nie wiem czy to wina zmiany metody pomiaru , już niewiele wiem. Ale mogę zrobić ten pomiar jeszcze raz , z tym pikaniem i bez. Zobaczymy. Hej, Tomek zrób z pikaniem ale osobno kanały L i P. później skorelujemy i zobaczymy stereo ( All SPL --> zaznaczasz tylko L i P ----> Cross corr align ---> Vector sum i masz stereo wyśrodkowane ) Tak lepiej robić bo błędy przy ustawianiu mikrofonu w centralnej pozycji środkowej pomiędzy l i P zawsze są i mogą zaburzać przebieg dB SPL bo filtrowanie grzebieniowe itp. Oczywiście trzeba mieć nową wersję REW. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 2 godziny temu, Slawko69 napisał: Jak miałeś ustawione ProAci w czasie odsłuchów. Mocno dokręcone do środka? Zdjęcia spłaszczają perspektywę. Ja nie mogę z moich D2R uzyskać takich efektów przestrzennych. Być może to wina akustyki nie mam w tym względzie nic ogarnięte. Podobnie jak ty mieszkanie w bloku salon 22m ProAców nie skręca się do środka. Ustawiasz zaledwie 5-7° skręcenie w osi kolumny. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, DiBatonio napisał: ProAców nie skręca się do środka. Dla mnie to kwestia czysto indywidualna. Zbyt dużo zmiennych , by był gotowy przepis. Mam rozstaw 2,8m , brak dogięcia powoduje dziurę w scenie jakieś 40 cm. od wewnętrznej strony kolumn. Natomiast jak przy tym samym rozstawie przesunę kolumny z 2,8 m na 1,4 metra do miejsca odsłuchu , to tak , wówczas mogę sobie pozwolić na ustawienie bez dogięcia i jest ok. Na szczęście pozycjonowanie jest za darmoszkę a daje spektakularne efekty. Warto kombinować. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Dla mnie to kwestia czysto indywidualna...Mam rozstaw 2,8m , brak dogięcia powoduje dziurę w scenie Tomek, nie pisałem o braku dogięcia, dla mnie brak dogięcia to ustawienie na wprost, a to się nie sprawdza niemal z większością kolumn. Ta kwestia jest poruszona nawet w instrukcji ProAców, ja mam bazę między kolumnami licząc do środka driverów ok 2,4m w podobnej odległości od każdej z kolumn siedzę i nie chce być inaczej, jak te kilka stopni o których już pisałem wyżej. Przez kilka lat przewinąłem wiele ustawień pod tymi kątem i nie tylko mocniejsze skręcanie do środka, ale też ustawienia na wprost, no ni chuchu. Może gdyby odległość od linii kolumn była z 4m i podobny rozstaw, wtedy pewno trzeba by bardziej dogiąć. Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu U mnie baza to około 2,2 m. Siedzę w odległości 3 m od lini kolumn. Będę kombinował Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 26 minut temu, Slawko69 napisał: U mnie baza to około 2,2 m. Siedzę w odległości 3 m od lini kolumn. Będę kombinował Spróbuj usiąść bliżej o 80cm i zobacz, czy zagra lepiej. Kombinuj, ja mam fajną metodę na to by każda kolumna była idealnie tak samo skręcona, robię to na "sznurek". Bardzo ważna jest odległość każdej kolumny do punktu odsłuchu na podłodze zaznaczyć środek między kolumnami i do tego punktu można odmierzać od wewnętrznej krawędzi i frontu głośnika (foto).Jak kto woli, można też spróbować od środka osi głośnika. U mnie co do milimetra te same odległości 😉 Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Heheh gorzej jak się ma zaokrąglone kolumienki na szczęście laser przychodzi z pomocą 9 minut temu, DiBatonio napisał: U mnie co do milimetra te same odległości Wrzuć że deko szerszą perspektywę sprzętu i pokoju jak już zacząłeś Edytowano 6 godzin temu przez Wing0 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Wing0 napisał: Heheh gorzej jak się ma zaokrąglone kolumienki Tylko, że @Slawko69 ma ProAci 😉 3 minuty temu, Wing0 napisał: Wrzuć że deko szerszą perspektywę sprzętu i pokoju jak już zacząłeś Nie mogę się publicznie obnażać ze sprzętem 😁 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dalmierz laserowy już kupiłem. W weekend działam 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 18 minut temu, DiBatonio napisał: Nie mogę się publicznie obnażać ze sprzętem 😁 Dawaj, nie pitol 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Dalmierz laserowy już kupiłem. W weekend działam A wystarczy miara z OBI i druga osoba do pomocy. A do ustawienia obu kolumn idealnie tak samo skręconych nitka lub sznurek i ołówek do postawienia kreski na górnej ściance kolumny. Myślalem, że nasze roczniki ogarniają takie tematy manualnie, a tu lasery potrzebne 🤭 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Dawaj, nie pitol Wolę popitolić 😛 Edytowano 4 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Każdy orze jak może. Ja dla ułatwienia używam linii wytyczonej przez panele na podłodze,za środek od którego mierzę robi środkowa nóżka szafki RTV. Rozstaw monitorów mierzę do zewnętrznych rogów podstaw standów, które dostawiam do linii paneli ,a wewnętrzne rogi podstaw odsuwam od linii paneli w głąb o ustaloną odległość w cm uzyskując odpowiedni skręt. Jeszcze tylko zgranie środka fotela z nóżką szafki RTV i gotowe😁. Proste 😁 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 23 godziny temu, tomek4446 napisał: @Mprezi tak jak obiecałem zrobiłem jeszcze porównanie Dali Menuet z ProAcami Response One SC. Pokój ten sam , 23m2. No i muszę odszczekać to , że ProAc mają problem z basem w takiej kubaturze. Oczywiście jak ktoś jest ortodoksyjny ,to się przyczepi. Bas nie schodzi bardzo nisko , nie jest też specjalnie zauważalny jego podział, ale jest. Menuety spadają w tej kategorii na trzecie miejsce. Dali i ProAc to dwa różne przekazy. O Menuetach już pisałem , czarują przestrzenią , miękkością faktury , plastycznością przekazu. ProAc to szersza scena, nie grają tak w głąb jak Dali , ale też zza linii kolumn. I to co pochłania bez reszty, czyli średnica. Wokale brzmią pięknie , baaardzo pięknie. Wysokie w moim guście , idą wyżej niż Dali , nie są tak zaokrąglone, kończą się w idealnym momencie, czyli na skraju mojej akceptacji. Można słuchać bez zmęczenia dźwiękiem. Wrócę do basu , zaskoczył mnie , poważnie. Nie wiem czemu ale pamiętałem , że jak kiedyś je podłączyłem to była kicha. Teraz kontrabas był zaakcentowany do perkusji też nic nie miałem, rzecz jasna pamiętając , że mówimy o małych kolumienkach. Wojtek / @lpomis / zrobiłem nowe pomiary , tym razem wg. wskazówek Mariusza / @MariuszZ / z wątku " Pomiary REW ' czyli z tym piśnięciem na początku i końcu. Pomiar bez filtrów , DBX-a , subwoofera. Źródło - wzmacniacz - kolumny. Pomiar na lampach. QLN-DALI-PROAC.mdat 2.3 MB · 6 downloads Pięknie to wygląda Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Wolę popitolić 😛 Loża szyderców domaga się nowej ofiary ze zdjęć. Dawaj 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Wing0 napisał: Loża szyderców domaga się nowej ofiary ze zdjęć. Dawaj Ty mnie tu nie wkręcaj 😁 Gdyby szlo zajrzeć do zakładki "o mnie", dowiedziałbyś się co tam u mnie jest po kątach porozstawiane 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Wing0 napisał: Heheh gorzej jak się ma zaokrąglone kolumienki na szczęście laser przychodzi z pomocą Michał , pożyczyć fleksa ? Wyrówna się i będzie git. U mnie też miernik laserowy , a na koniec / wiem że to już trąci chorobą/ calówka i mierze odległości od ściany do narożników. Czy aby takie same w obu kolumnach 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Myślalem, że nasze roczniki ogarniają takie tematy manualnie, a tu lasery potrzebne Chyba ktoś mnie obraża ? Sznurkiem kiedyś robiłem , ale z wiekiem człek robi się wygodny. To , że umiem używać waserwagi , to nie znaczy , że nie sięgnę po poziomice. A co do dalmierzy laserowych , mam kilka z racji roboty,to nie każdy się nadaje. Chodzi o to by ta tylna ścianka była prosta , niektóre są lekko zaokrąglone i dalmierz po przyłożeniu do kolumny się kiwa. Wiadomo co robi odchyłka 3 mm na trzech metrach 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Proste Chyba tak , zapisałem się na trzyletni fakultet z trygonometrii by to zrozumieć . Ale tak , chyba tak proste. 19 minut temu, Mprezi napisał: Pięknie to wygląda Zapraszam jak zawsze i dziękuje. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Dla mnie to kwestia czysto indywidualna. Zbyt dużo zmiennych , by był gotowy przepis. Mam rozstaw 2,8m , brak dogięcia powoduje dziurę w scenie jakieś 40 cm. od wewnętrznej strony kolumn. Natomiast jak przy tym samym rozstawie przesunę kolumny z 2,8 m na 1,4 metra do miejsca odsłuchu , to tak , wówczas mogę sobie pozwolić na ustawienie bez dogięcia i jest ok. Na szczęście pozycjonowanie jest za darmoszkę a daje spektakularne efekty. Warto kombinować. Moze głupie pytanie, jak rozpoznajesz dziurę w scenie 40 cm? Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, DiBatonio napisał: Ty mnie tu nie wkręcaj No nie daj sie prosić, czasem tam wspominałeś co tam masz ale nie chwaliłeś się oonkretniej wystrojem itd, ciekawy jestem po prostu nie że jakaś tam szydera. Wszyscy mieszkamy w normalnych warunkach mamy sprzęty jakie mamy no może poza Patryczkiem on jest the best i w ogóle Ja ostatnio na sonym jak wrocil cięgle siedzę dobrze że nie klasa A bo dupe bym poparzył... 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 23 godziny temu, tomek4446 napisał: @Mprezi tak jak obiecałem zrobiłem jeszcze porównanie Dali Menuet z ProAcami Response One SC. Pokój ten sam , 23m2. No i muszę odszczekać to , że ProAc mają problem z basem w takiej kubaturze. Oczywiście jak ktoś jest ortodoksyjny ,to się przyczepi. Bas nie schodzi bardzo nisko , nie jest też specjalnie zauważalny jego podział, ale jest. Menuety spadają w tej kategorii na trzecie miejsce. Dali i ProAc to dwa różne przekazy. O Menuetach już pisałem , czarują przestrzenią , miękkością faktury , plastycznością przekazu. ProAc to szersza scena, nie grają tak w głąb jak Dali , ale też zza linii kolumn. I to co pochłania bez reszty, czyli średnica. Wokale brzmią pięknie , baaardzo pięknie. Wysokie w moim guście , idą wyżej niż Dali , nie są tak zaokrąglone, kończą się w idealnym momencie, czyli na skraju mojej akceptacji. Można słuchać bez zmęczenia dźwiękiem. Wrócę do basu , zaskoczył mnie , poważnie. Nie wiem czemu ale pamiętałem , że jak kiedyś je podłączyłem to była kicha. Teraz kontrabas był zaakcentowany do perkusji też nic nie miałem, rzecz jasna pamiętając , że mówimy o małych kolumienkach. Wojtek / @lpomis / zrobiłem nowe pomiary , tym razem wg. wskazówek Mariusza / @MariuszZ / z wątku " Pomiary REW ' czyli z tym piśnięciem na początku i końcu. Pomiar bez filtrów , DBX-a , subwoofera. Źródło - wzmacniacz - kolumny. Pomiar na lampach. QLN-DALI-PROAC.mdat 2.3 MB · 6 downloads Słuchając tych wspaniałych ProAc wskazujesz na genijalna średnicę i lepszy bas Vs Manuet. Czy to oznacza ze Proac mogę na codzień grać bez pomocy Suba? Edytowano 1 godzinę temu przez Mprezi Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Każdy orze jak może. Ja dla ułatwienia używam linii wytyczonej przez panele na podłodze,za środek od którego mierzę robi środkowa nóżka szafki RTV. Rozstaw monitorów mierzę do zewnętrznych rogów podstaw standów, które dostawiam do linii paneli ,a wewnętrzne rogi podstaw odsuwam od linii paneli w głąb o ustaloną odległość w cm uzyskując odpowiedni skręt. Jeszcze tylko zgranie środka fotela z nóżką szafki RTV i gotowe😁. Proste 😁 Kiedyś miałem taki stolik, tylna noga była na środku. To nie byl dobry pomysł jak sie okazalo, ani stolik, ani mierzenie na oko. Wszytko pomierzyles wg paneli i to wokół kolumn, a zmierzyles od kolumny jednej i drugiej do punktu odsluchu, czy masz takie same odległości? Tylko nie mów mi, że wg paneli na podłodze masz na pewno równiutko 😊 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 58 minut temu Autor Napisano 58 minut temu 3 minuty temu, Mprezi napisał: Moze głupie pytanie, jak rozpoznajesz dziurę w scenie 40 cm? Rozstawiam kolumny najszerzej jak się da, zachowując racjonalne odległości od ścian bocznych. Np. producent QLN-ów zaleca rozstaw 5 metrów. Jak tak rozstawie to mam dźwięk ze środka , lewo , prawo jakieś 1,7-2 m , potem nic się nie dzieje i dźwięk z kolumny. Zwężam do momentu, aż dźwięk będzie spójny. Z dogięciem ma podobnie choć nie tak spektakularnie. Jak nie mam dogięcia to to w pobliżu kolumn jest cisza i znowu dźwięk. Myślę , że to kwestia odległości zarówno od ścian bocznych jak i odległości od słuchacza. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 7 minut temu, Wing0 napisał: No nie daj sie prosić, czasem tam wspominałeś co tam masz ale nie chwaliłeś się oonkretniej wystrojem itd, ciekawy jestem po prostu nie że jakaś tam szydera. Wszyscy mieszkamy w normalnych warunkach mamy sprzęty jakie mamy no może poza Patryczkiem on jest the best i w ogóle Ja ostatnio na sonym jak wrocil cięgle siedzę dobrze że nie klasa A bo dupe bym poparzył... Na PW coś tam mogę pokazać, ale i tak nie teraz. Bo nie mam dostępu. @sonique niech Ci prześle 😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu 6 minut temu, Mprezi napisał: Czy to oznacza ze Proac mogę na codzień grać bez pomocy Suba? To trudne pytanie. Wszystko zależy od punktu odniesienia , preferencji , rodzaju muzyki. Ja chyba mógłbym. Dlatego najlepiej przekonać się samemu. Jak znajdziesz chwilę możesz podjechać , ja do Częstochowy daleko też nie mam , a do tych ProAców Tira zamawiać na szczęście nie trzeba. 10 minut temu, Wing0 napisał: ciekawy jestem po prostu nie że jakaś tam szydera. 2 minuty temu, DiBatonio napisał: coś tam mogę pokazać, ale i tak nie teraz. Są jednak ludzie łatwowierni 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 47 minut temu Napisano 47 minut temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Jak nie mam dogięcia to to w pobliżu kolumn jest cisza i znowu dźwięk. Myślę , że to kwestia odległości zarówno od ścian bocznych jak i odległości od słuchacza. Na linii kolumn często są takie kwiatki, to dziury w akustyce raczej tak zwane węzły. Tego nie unikniemy, nasze pokoje pełne są węzłów i strzałek. 7 minut temu, tomek4446 napisał: Są jednak ludzie łatwowierni Tomek, wiesz, że ja nie z tych co się chwalą. Pamietasz jak wrzuciłem w "stopkę" co tam u mnie stoi, leży i co ino, to 3 dni była dyskusja. A docenił tylko Witek 😉 😁😁😁 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 9 minut temu, DiBatonio napisał: Tomek, wiesz, że ja nie z tych co się chwalą. Ja tam wrzucam foty 90% nie wie z wyglądu co to, a 99% nie słyszało także ten tego moge udawać ze nieźle to gra 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts