audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 godzin temu, RoRo napisał: Mów o sobie 😉 Ja (i nie tylko ja-choć chodzi raczej o osoby z wieloletnim stażem na Forum AUDIO) o wielu Jego sprzętach słyszałem i słuchałem. Zaś co do narzekania (nie przez Ciebie) na ESy Sony-niektóre były całkiem niezłe. Pamiętajmy jednak o ich cenach -to często była trochę droższa "budżetówka", a nie hi-end. Z jakiegoś powodu przez kilkadziesiąt lat był podział na 3 serię Soniaków. A przy okazji -to trochę odbiegamy od tematu wątku. Pozdrawiam No ale przyznasz Romek, ze najwyzsza wtedy seria Sony zaczeła juz odbiegać od poziomu konkurencji. A do tego momentu z Sonym nikt technologicznie nie mial startu. Sony poszlo w komerchę. Oczywiscie raz na dekadę robili popis umiejetnosci, zeby nadal liczyc sie na pewnych rynkach ale to juz byly zabawki powyzej mozliwosci mniej i bardziej majetnych. 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Mnóstwo , chyba że ktoś podłączył w 2014 -tym i nic nie rusza. Nie myli sie ten co nic nie robi. Dnia 27.02.2026 o 10:09, tomek4446 napisał: Też mnie to dziwi. A po za tym już dawno się z nikogo nie nabijaliśmy Jak to nie. Z gustu jednego z forumowiczow i jego cmentarnych upodobań. No i z tego, ze juz zabraklo na wzmacniacz 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 godzin temu, audiowit napisał: Nieeeeee, tu chodzi o nieuleganiu baraniemu pędowi. Dlaczego to ma być kryterium przy wyborze sprzętu? Od strony psychologicznej owszem. Jak chcesz się wyróżnić z tłumu, to ok. Ale technicznie? Popularny sprzęt jest często popularny dlatego, że jest po prostu lepszy. Ludzie to doceniają i masowo kupują. Niszowy musi wabić niszowością, bo technicznie/cenowo odstaje od liderów. Odwołanie do snobizmu to jego jedyna szansa na przetrwanie na rynku. I ok. Każdy ma czego potrzebuje. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Kraft napisał: Popularny sprzęt jest często popularny dlatego, że jest po prostu lepszy. Ludzie to doceniają i masowo kupują Kraft heheheh aleś mnie tym rozbawił 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu (edytowany) 51 minut temu, Kraft napisał: Dlaczego to ma być kryterium przy wyborze sprzętu? Od strony psychologicznej owszem. Jak chcesz się wyróżnić z tłumu, to ok. Ale technicznie? Popularny sprzęt jest często popularny dlatego, że jest po prostu lepszy. Ludzie to doceniają i masowo kupują. Niszowy musi wabić niszowością, bo technicznie/cenowo odstaje od liderów. Odwołanie do snobizmu to jego jedyna szansa na przetrwanie na rynku. I ok. Każdy ma czego potrzebuje. Nie jest to kryterium. Natomiast znajac sie troche lepiej niż przecietny zjadacz chleba ( to nie brak skromnosci) jestem w stanie wylapać sprzet, ktory gra ponadprzecietnie. Dlatego warto wpadać na fora zachodnie, gdzie sprzet u nas niszowy, nie jest niszowy. Pamietajmy, ze nasz ryneczek jest malutki. Nie obrazajcie się, ale na forum dominują uzytkownicy majacy wlasnie sprzet budzetowy, popularny więc to trochę moda, trochę podatnosć na marketing itd. Kraft, w jaki sposob masz poznać kolumny wybitne, zbudowane z najwyzszej jakosci elementow i grajace lepiej ( subiektywnie) niz b&w jesli są produkowane przez firmę, nie majaca dystrybucji w PL. Jeszcze do tego niezrecenzowane przez Kisiela? Żarty żartami ale ja to tak widzę. Jeszcze jest cos takiego jak znajomosć historii audio. Bez tego, naprawde mozna robic ludzi w balona. Snobizmem, dla mnie jest natomiast chwalenie sie cenami swojego sprzetu, a juz jego szczytem ignorancja w temacie i chwalenie sie nim. Bo mozna sie cieszyć i dzielic sie radoscią z kupieniem np Magico ale zeby zaniedbac wszystko dookola, łącznie z akustyką to juz glupi snobizm. Bycie majetnym to nie wstyd. A jesli ktos mysli inaczej, to juz jego problem. Potrafie docenić rowniez popularne, tanie, wybitne konstrukcje np ls50. 42 minuty temu, Wing0 napisał: Kraft heheheh aleś mnie tym rozbawił To nie jest zabawne. Ludzie naprawdę tak myslą. To triumf marketingu nad żeczywistoscią. Edytowano 42 minuty temu przez audiowit 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu 35 minut temu, Wing0 napisał: Kraft heheheh aleś mnie tym rozbawił Mam to traktować jako głos w dyskusji? 5 minut temu, audiowit napisał: popularny więc to trochę moda, trochę podatnoćć na marketing itd. A może tak jak pisałem, coś jest popularne, bo jest po prostu dobre/wybitne. Załóżmy koledzy, że chcecie sobie kupić nowy aparat fotograficzny albo smartfon. Skreślicie na dzień dobry sprzęty Canona i Appla, bo są liderami rynku? Serio uważacie, że ludzie kupują ich produkty tylko z powodu baraniego pędu, mody i podatności na marketing, a nie z powodu ich walorów użytkowych, jakości wykonania, zaufania do marki? Moim zdaniem ludzie masowo kupują Canony i Apple, bo to po prostu wiodące produkty na rynku. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 56 minut temu, Kraft napisał: Popularny sprzęt jest często popularny dlatego, że jest po prostu lepszy 48 minut temu, Wing0 napisał: Kraft heheheh aleś mnie tym rozbawił Mnie też, dawno nie słyszałem takiej opinii. 😉 1 minutę temu, Kraft napisał: Załóżmy koledzy, że chcecie sobie kupić nowy aparat fotograficzny albo smartfon. Skreślicie na dzień dobry sprzęty Canona i Appla, bo są liderami rynku? Zapomniałeś o Nikonie. Chociaż jestem Canonowcem, zawsze ceniłem Nikona. A jeśli chodzi o barani LED, to raczej w przypadku aparatów fotograficznych ludzie kupują Sony Alfa, albo Panasonic Lumix, czy inne. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowany) 7 minut temu, DiBatonio napisał: Chociaż jestem Canonowcem... Rozumiem, że kupiłeś produkt lidera sprzedaży w baranim pędzie? Edytowano 29 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
audiowit Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 6 minut temu, Kraft napisał: Mam to traktować jako głos w dyskusji? A może tak jak pisałem, coś jest popularne, bo jest po prostu dobre/wybitne. Załóżmy koledzy, że chcecie sobie kupić nowy aparat fotograficzny albo smartfon. Skreślicie na dzień dobry sprzęty Canona i Appla, bo są liderami rynku? Serio uważacie, że ludzie kupują ich produkty tylko z powodu baraniego pędu, mody i podatności na marketing, a nie z powodu ich walorów użytkowych, jakości wykonania, zaufania do marki? Moim zdaniem ludzie masowo kupują Canony i Apple, bo to po prostu wiodące produkty na rynku. To zly przyklad. Tu mamy do czynienia z rewolucją technologiczną. W swiecie audio to dziala w źródlach cyfrowych czy przetwornikach albo inaczej, kolumnach. Kraft, wiem do czego dązysz. Nie przekonasz mnie masowoscią itd. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu Canon był liderem także w czasach analogowych. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 minut temu Autor Napisano 18 minut temu 2 godziny temu, audiowit napisał: Z gustu jednego z forumowiczow i jego cmentarnych upodobań. Rozmawiałeś z Piotrem Bociankiem ? Przyznaję , że wspominaliśmy jego pierwsze konstrukcje i jakoś tak zeszło na kamieniarzy 1 godzinę temu, Kraft napisał: Popularny sprzęt jest często popularny dlatego, że jest po prostu lepszy. Ludzie to doceniają i masowo kupują. Niszowy musi wabić niszowością, bo technicznie/cenowo odstaje od liderów. Odwołanie do snobizmu to jego jedyna szansa na przetrwanie na rynku. I tak i nie. Jarek , gdyby to wszystko było takie proste. Zacznijmy od tego , że nie ma pojęcia ' lepszy " bez podania od czego. Bo tak , to lepszy może być ze względu na cenę , dostępność , design , kolor , bryłę , marketing, a wreszcie bo wpisuje się w wymagania nabywcy. A teraz niszowość. Najczęściej brak szeroko rozumianego marketingu , nie masówka więc, musi być drożej , możliwość użycia lepszych podzespołów ,bo celujemy w zamożny target już z założenia. Personalizacja , indywidualne podejście do klienta. A teraz łyżka dziekciu , tak w jednym jak i w drugim przypadku mogą się zdarzyć wypaczenia. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu Kraft, ale np B&W nie jest "najlepsze", a bardziej popularne niz Magico. Popularnosć głownie bierze sie z ceny, nie z jakosci. 34 minuty temu, DiBatonio napisał: Mnie też, dawno nie słyszałem takiej opinii. 😉 Zapomniałeś o Nikonie. Chociaż jestem Canonowcem, zawsze ceniłem Nikona. A jeśli chodzi o barani LED, to raczej w przypadku aparatów fotograficznych ludzie kupują Sony Alfa, albo Panasonic Lumix, czy inne. Hmmm... jesli o mnie chodzi, to Sony Alfa rzadzi. Mowię o zastosowaniach specjalistycznych. Odpisz, cytując
Recommended Posts