Sundin997 Napisano Sobota o 20:44 Autor Napisano Sobota o 20:44 40 minut temu, Rega napisał: To nie była propozycja kupna. Od tego jest giełda. To zaledwie propozycja potestowania:) A to jest za darmo. Dziękuję Rega. Ostatni Mohikanin. Nawyżej odezwę się na priv. Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 20:47 Napisano Sobota o 20:47 Ok. Ale nie myśl, że jesteś jedyny:) W tej chwili Koledzy mają kilka moich rzeczy na testach:) Normalna sprawa. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 22 godziny temu, elektron6 napisał: Konstrukcje 300b są wymagające i aby taki wzmacniacza dobrze zagrał to komponenty muszą być top.. tutaj zabawki za 5 koła na najprostszych trafach nie zdają egzaminu. 17 godzin temu, MariuszZ napisał: Zachęcam do przyjrzenia się wzmacniaczeom SET na lampach małej mocy typu 2A3, 300B, 6B4G zgodnie z sugestią Tomka @elektron6 Tak więc na dobrą zabawkę obecnie nie będzie mnie stać. Wiem że sporo ludzi na forum jest uczulona na chiński sprzęt,ale udało mi się znaleźć coś takie,dodatkowo by wystarczyło na jakieś drobne modyfikacje. Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: NOWOŚĆ 9W*2 6*8 Push 300B Class A single-ended high-fidelity lampowy wzmacniacz mocy, 717A 6J8P 6*8 przed-stopniowy push, 30HZ-20KHZ https://a.aliexpress.com/_EI7pRNS Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Odpuść sobie takie wynalazki niewiadomego pochodzenia. Piszesz ze nie masz kasy na zabawę a chcesz wywalić 2 tysiące złotych kosza? Skup sie narazie na wzmacniaczach markowych w zasięgu nie muszą byc od razu na 300b, markowy odesprzedsz z małą stratą o ile Ci nie spasuje. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 45 minut temu, Wing0 napisał: Odpuść sobie takie wynalazki niewiadomego pochodzenia. Piszesz ze nie masz kasy na zabawę a chcesz wywalić 2 tysiące złotych kosza? Skup sie narazie na wzmacniaczach markowych w zasięgu nie muszą byc od razu na 300b, markowy odesprzedsz z małą stratą o ile Ci nie spasuje. To zaproponuj coś do 2 tysięcy. Z tym koszem to bym nie przesadzał. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Zakup po taniości lampy nie jest dobrym rozwiązaniem. Jest to pierwszy krok do sparzenia się tematem techniki lampowej-potem są narzekania i ładowanie kasy w modyfikacje. Sumarycznie wyjdzie na to samo jakbyś kupił coś lepszego a policzmy jeszcze czas, nerwy etc. Przyzwoity wzmacniacz lampowy swoje kosztuje. Jeśli budżet na to nie pozwala to raczej pozostaje rozwój w dziedzinie tranzystorów- tutaj wybór jest większy, podaż ogromna zatem oceny relatywnie niższe. Edytowano 17 godzin temu przez elektron6 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 51 minut temu, Sundin997 napisał: To zaproponuj coś do 2 tysięcy. Opis Niestety po taniości to albo okazja na OLX albo Chinczyk z ryzykiem transportu, gwarancji, bezawaryjności. "Sklep" Osobiście zachęcam do dozbierania i kupna markowego wzmacniacza od polskich producentów. WBA, Sinus Audio, Fezz, są używki do trafienia na portalach aukcyjnych. Warto poczekać, przespać się z pomysłami, skalkulować, doczytać niż podejmować decyzję zakupową instynktownie, co może być wtopą finansową i rozczarowaniem. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: zaproponuj coś do 2 tysięcy. Zdecyduj sie ile chcesz wydać 3-5 tyś czy 2 tyś, moze za 200 zł coś ci zaproponować? Dostałeś wiele propozycji i informacje że po taniości mozna dobry używany tranzystor kupić lub nowy mikser chociaz ciasto dobre zrobisz :). 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu (edytowany) 48 minut temu, Wing0 napisał: Zdecyduj sie ile chcesz wydać 3-5 tyś czy 2 tyś, moze za 200 zł coś ci zaproponować? Dostałeś wiele propozycji i informacje że po taniości mozna dobry używany tranzystor kupić lub nowy mikser chociaz ciasto dobre zrobisz :). Napisałem 2 tys.bo ten chińczyk tyle kosztuje. Gdzie te propozycje,oprócz tej dzielonki? Chyba że ci chodzi o nazwę firmy. Też potrafię być niemiły jak potrzeba,żadna sztuka. Zresztą wszystko na co patrze na olx firmowe do 5 tys to push pull Edytowano 15 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Za dwa tysiące nie dostaniesz nowego dobrze brzmiącego wzmacniacza lampowego. Więc w tej cenie nikt niczego Co nie poleci, bo się nie da. Ci co słyszeli tylko najtańsze zazwyczaj oparte na tanich kiepskich trafach lampowce wypisują potem że lampy to lipa. Tymczasem tak samo jak w przypadku tranzystorów, akceptowalna jakość zaczyna się od pewnego poziomu cen. Dobre trafa głośnikowe kosztują i w piecyku za dwa tysiące trudno spodziewać się dobrego dźwięku. Jeśli ktoś jest ciekawy lamp, to warto zacząć od posłuchania różnych wersji w salonie. Najlepiej w jednym miejscu posłuchać po kolei single ended i push pulla. Jeśli się spodoba, zastanowić się który rodzaj dźwięku bardziej nam się odpowiada i mając już jakiś bazowy poziom świadomości poszukać czegoś dla siebie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 14 minut temu, Sundin997 napisał: Gdzie te propozycje,oprócz tej dzielonki? To tak dla pokazania od jakich kwot zaczynają się lampy: https://audio-connect.pl/ars-sonum/filarmonia-classic/ Odpisz, cytując
pairtick Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 14 minut temu, tomek4446 napisał: To tak dla pokazania od jakich kwot zaczynają się lampy: https://audio-connect.pl/ars-sonum/filarmonia-classic/ Obudowa z polerowanej stali nierdzewnej To mnie przekonało 😁 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 15 minut temu, tomek4446 napisał: To tak dla pokazania od jakich kwot zaczynają się lampy: https://audio-connect.pl/ars-sonum/filarmonia-classic/ I co tam takiego siedzi w tych wzmakach? Porządne trafo jak wyczytałem dobrze kosztuje 2000-3000 tys... a to jest niby serce lampy Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 48 minut temu, Sundin997 napisał: Gdzie te propozycje,oprócz tej dzielonki? Rusz trochę głową i placem i poszukaj. Mamy ci z olx linki wklejać? Dostałeś nazwy firmy którymi sie warto zainteresować to to zrobię, a jakieś noname badziewia sobie odpuść jak ci pisałem tylko kasę w błoto wywalisz. A odnosnie bycia miłym czy nie lata mi to, mamy doradzić, a nie upiększyć ci dzień miłymi frazesami. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 21 minut temu, pairtick napisał: Obudowa z polerowanej stali nierdzewnej To mnie przekonało Dmuchaj na zimne jak to powiadają. A jak mieszkasz nad morzem czy jeziorem ? A jak sporo się gotuje w chałupie ? 24 minuty temu, Sundin997 napisał: I co tam takiego siedzi w tych wzmakach? Magia Panie. Słuchałem go jak wybierałem kolumny , a i na Zlocie grał. Bardzo dobry piec. a jak wolisz czarne to: https://www.wbamp.com/product/ironbird-monoblock-a-class-amplifier-x-2/ https://www.wbamp.com/product/blazebird-dual-mono-class-a-tube-preamplifier/ cena niestety podobna Odpisz, cytując
michaudio Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @Sundin997 wybierz się gdzieś, posłuchaj jakiejkolwiek lampy. Bo może się okazać że to nie dla Ciebie. Jeśli Ci się spodoba ,wyrobisz sobie własną opinię o modelach dostępnych w handlu. Wtedy zyskasz punkt odniesienia i polecenia innych zyskają dla Ciebie realną wartość informacyjną. Bo na razie jakiekolwiek polecenia to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, michaudio napisał: @Sundin997 wybierz się gdzieś, posłuchaj jakiejkolwiek lampy. Bo może się okazać że to nie dla Ciebie. Jeśli Ci się spodoba ,wyrobisz sobie własną opinię o modelach dostępnych w handlu. Wtedy zyskasz punkt odniesienia i polecenia innych zyskają dla Ciebie realną wartość informacyjną. Bo na razie jakiekolwiek polecenia to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Nie będę się nigdzie wybierał bo to nie ma sensu. Jedynie bezpośrednie porównanie na moich głośnikach w moim pomieszczeniu ma sens. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) @Sundin997 wybierz się gdzieś, posłuchaj jakiejkolwiek lampy. Bo może się okazać że to nie dla Ciebie. Jeśli Ci się spodoba ,wyrobisz sobie własną opinię o modelach dostępnych w handlu. Wtedy zyskasz punkt odniesienia i polecenia innych zyskają dla Ciebie realną wartość informacyjną. Bo na razie jakiekolwiek polecenia to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Wypożycz za kaucją lampowca do domu i wyrób sobie własne zdanie, porównaj z tym co masz w domu. Będziesz miał świadomość czy to dla Ciebie i punkt wyjścia do ewentualnych dalszych poszukiwań. Edytowano 13 godzin temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 11 minut temu, michaudio napisał: @Sundin997 wybierz się gdzieś, posłuchaj jakiejkolwiek lampy. Bo może się okazać że to nie dla Ciebie. Jeśli Ci się spodoba ,wyrobisz sobie własną opinię o modelach dostępnych w handlu. Wtedy zyskasz punkt odniesienia i polecenia innych zyskają dla Ciebie realną wartość informacyjną. Bo na razie jakiekolwiek polecenia to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Nie będę się nigdzie wybierał bo to nie ma sensu. Jedynie bezpośrednie porównanie na moich głośnikach w moim pomieszczeniu ma sens🙂 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 28 minut temu, tomek4446 napisał: Dmuchaj na zimne jak to powiadają. A jak mieszkasz nad morzem czy jeziorem ? A jak sporo się gotuje w chałupie ? Ja nie lubię całej tej mody na open space. No i pokój do muzyki ma być pokojem do muzyki, a nie do kuchennych zapachów. 51 minut temu, tomek4446 napisał: cena niestety podobna Z tego co widzę, to 'bezcenne' 😁 Odpisz, cytując
Rega Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, Sundin997 napisał: Jedynie bezpośrednie porównanie na moich głośnikach Weź pod uwagę, że nie wszystkie kolumny są odpowiednie do wszystkich lamp. Miałem przypadek, że kolumny uznanej firmy zupełnie nie sprawdziły się z lampą, pomimo, ze z tranzystorem zagrały bardzo dobrze. To do wzmacniacza dobiera się kolumny, a nie wzmacniacz do kolumn. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 14 minut temu, Rega napisał: Weź pod uwagę, że nie wszystkie kolumny są odpowiednie do wszystkich lamp. Miałem przypadek, że kolumny uznanej firmy zupełnie nie sprawdziły się z lampą, pomimo, ze z tranzystorem zagrały bardzo dobrze. To do wzmacniacza dobiera się kolumny, a nie wzmacniacz do kolumn. Nie wykluczam,że mój tranzystor już większość z nich wycisnął. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 14 minut temu, Rega napisał: To do wzmacniacza dobiera się kolumny, a nie wzmacniacz do kolumn. To u mnie, akurat, odwrotnie 😇 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Dnia 7.03.2026 o 07:13, elektron6 napisał: Horny i wysoka skuteczność taki zestaw aż się prosi o wzmacniacz lampowy typu set triodowy. Tutaj wystarczy kilka wat mocy i będzie wszystko na swoim miejscu. Dodatkowo uzyskasz genialną średnicę, niedostępną w tranzystorze. Ale czytając taki wpis,aż serce rośnie. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Taka jest prawda iż wysoka skuteczność takich kolumn to dobra predyspozycja dla wzmacniaczy typu set. Do tego horn ma sporo powietrza i detali co lampa niewątpliwie lubi. Jest jedno ale lampa lampie nierówna a przyzwoita konstrukcja set swoje kosztuje. Czy jesteś gotowy na takie inwestycje? To mus sam sobie odpowiedzieć. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts