Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

1 godzinę temu, Rega napisał:

No, właśnie . Muszę spróbować zrobić coś takiego. Kilka magnesów neodymowych o dużej mocy pola, gdzieś tam zalega w mojej piwnicy. Mam już nawet opracowany projekt utrzymania ich w miejscu. 😉. Jeśli się uda to opatentuję.

Trochę się spoźniłeś bo jak pisalem, jest juz kilka konstrukcji na poduszcze magnetycznej.

@tomek4446Spokojnie - jeden magnes (z tych które mam) wytrzymuje obciązenie 350 kg. A X 4 ? Też za mało?

@audiowit a kto powiedział, ze moja konstrukcja byłaby taka sama? Takie samo byłoby wykorzystanie pola, a to wykorzystuje się na wiele sposobów. Potrzebne byłyby mi jescze cztery pręty ebonitowe fi 15-18.

Edytowano przez Rega

9 minut temu, Rega napisał:

@tomek4446Spokojnie - jeden magnes (z tych które mam) wytrzymuje obciązenie 350 kg. A X 4 ? Też za mało?

@audiowit a kto powiedział, ze moja konstrukcja byłaby taka sama? Takie samo byłoby wykorzystanie pola, a to wykorzystuje się na wiele sposobów. Potrzebne byłyby mi jescze cztery pręty ebonitowe fi 15-18.

Ebonitowe lub jeszcze lepiej teflonowe. Romek, no mowię Ci, ze się spoźnileś :)

20250104_162659.jpg

Aj, Witek! Zawsze mnie sprowadzisz na Ziemię😅. No, ale tak, czy inaczej coś na poduszce magnetycznej sobie wystrugam.

@tomek4446 i @Artur Brol do zabepieczenia przed uderzeniem bocznym właśnie byłyby te pręty ebonitowe lub teflonowe. Do złamania czterech trzeb byłoby użyć siły o wratości następnych kilkuset kg.

Edytowano przez Rega

17 minut temu, Rega napisał:

Aj, Witek! Zawsze mnie sprowadzisz na Ziemię😅. No, ale tak, czy inaczej coś na poduszce magnetycznej sobie wystrugam.

@tomek4446 i @Artur Brol do zabepieczenia przed uderzeniem bocznym właśnie byłyby te pręty ebonitowe lub teflonowe. Do złamania czterech trzeb byłoby użyć siły o wratości następnych kilkuset kg.

Może zbyt to uproszczę teraz, ale to chyba się lekko z celem mija, moim zdaniem.

Zrobić taką fajną unosząca się platformę, i potem ja zabezpieczać prętami.

Może poprostu ja jednak połączyć z resztą konstrukcji? Mnie roboty.

Ok, nie wiem jak to będzie wyglądało, ale w tym momencie mi to przypomina kupowanie fajnego telefonu, a po zakupie pakowanie go w futerał. Już tego jego fajnosci nie widzimy bo jest zabezpieczona przed uszkodzeniem futerałem. 

3 minuty temu, Rega napisał:

Tomek, takie już wystrugałem mojemu wnukowi

Na magnesach ??? :) 

4 minuty temu, Rega napisał:

zamawiałem specjalną nietoksyczną farbę z ceną 180 zł za 400ml.

na dzieciach się nie oszczędza :) Kurde Roman , zazdroszczę Ci warsztatu oraz umiejętności. Wiele rzeczy mógłbym sam zrobić , jakieś pojęcie mam , tylko nie mam gdzie .

2 minuty temu, Artur Brol napisał:

ale w tym momencie mi to przypomina kupowanie fajnego telefonu, a po zakupie pakowanie go w futerał.

A mnie jak ludzie wydają najpierw 300 tys. na okna na 3 metry wysokości , a potem zasłaniają je roletami :) 

10 minut temu, Artur Brol napisał:

Ok, nie wiem jak to będzie wyglądało, ale w tym momencie mi to przypomina kupowanie fajnego telefonu, a po zakupie pakowanie go w futerał. Już tego jego fajnosci nie widzimy bo jest zabezpieczona przed uszkodzeniem futerałem. 

Można też nosić na czole, żeby wszyscy widzieli jaki fajny Smartfon  masz. 😁

Smartfon nie służy do chwalenia się jaki to jest fajny i zajebisty, to narzędzie multimedialne, ja każdy jaki miałem używałem w oryginalnej silikonowej okładce, a do pracy wkładam w kaburę na pasku.

Aaa to zmienia wszystko😁

Już widziałem to łóżeczko powyżej, to sobie to wyobraziłem. 😆

27 minut temu, DiBatonio napisał:

Można też nosić na czole, żeby wszyscy widzieli jaki fajny Smartfon  masz. 😁

Smartfon nie służy do chwalenia się jaki to jest fajny i zajebisty, to narzędzie multimedialne, ja każdy jaki miałem używałem w oryginalnej silikonowej okładce, a do pracy wkładam w kaburę na pasku.

To jest porównanie, gdzie napisałem że telefon jest po to by się nim chwalic( choć niektórzy tak robia)?

Z tym czołem to pojechałeś 😁

44 minuty temu, tomek4446 napisał:

Na magnesach ??? :) 

na dzieciach się nie oszczędza :) Kurde Roman , zazdroszczę Ci warsztatu oraz umiejętności. Wiele rzeczy mógłbym sam zrobić , jakieś pojęcie mam , tylko nie mam gdzie .

A mnie jak ludzie wydają najpierw 300 tys. na okna na 3 metry wysokości , a potem zasłaniają je roletami :) 

Oni te okna z innych powodów zasłaniają 😂

1 minutę temu, Artur Brol napisał:

Magnesy sie odpychaja, inaczej takie zawieszenia by nie bylo możliwe.

Niestety zbliżane magnesy mają tendencję do uciekania na bok. Szkopuł w tym, jak je utrzymać na miejscu. 

2 minuty temu, Rega napisał:

Dla uzyskania poduszki, a filc dla zminimalizowania drgań.

Mamy tu jednak tarcie, co stawia pod znakiem zapytania ideę platformy lewitującej.