Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 minut temu, audiowit napisał:

Ale dźwięk naprawdę jest podgrzany. Jednak WBA Ironbird to wzmacniacz triodowy. To slychać.

Czy ja dobrze widzę, że na samej górze za pudełkiem z płytą jest Holo Spring?

Napisano (edytowany)

Właśnie jedzie do mnie DOBRANA KWADRA TFK ECC83. Ribbed Plated. Czy ktoś będzie chętny? 

Sorry, że nie w temacie giełda, ale najpierw muszę wiedzieć czy są chętni, bo pierwsze co zrobię to jeszcze raz muszę zawieźć do powtórnych pomiarów. TFK ECC82 i Siemens ECC82 (pary) też czekają na pomiary i będą dla potrzebujących.

Edytowano przez Rega
Napisano
Dnia 1.02.2025 o 12:48, Adamo666 napisał:

fajny piec - z jakimi głośnikami go łączysz?

Napisz koniecznie o wrażeniach z mojo2 - też planuję zakup tego DAC'a.

Ja łączę go z Amphion'ami Argon'ami 3LS i wydaje mi się to być super połączeniem. Amphion'y fajnie pokazują jak gra MF A1, a wzmak z kolei trochę ożywia ich detailiczną, może nawet trochę suchą naturę. Przełącznik trebli na +1 dB i dobry DAC powoduje, że z detalem na całym paśmie nie ma problemu, a jednocześnie nie ma takiej szklistości/szorstkości. 25W to więcej niż wystarczająco dla tych kolumn. A1 jest w stanie wygenerować natężenie 25A co jest niemalże 2,5-krotnością wzmaków w klasie AB w podobnym budżecie, więc z "drive'em" nie ma problemu nawet przy cichym graniu.

Mojo 2 - za cenę jaką kupiłem używkę lepszego DAC'a chyba nie da się kupić. Dynamika, rytm, detal to po prostu inna liga. W dobrze zrealizowanych nagraniach da się wyczuć głębie sceny co w delta-sigma jest bardzo rzadkie. Robiłem porównanie z przetwornikiem w H190 i Toppingiem D90 i wg mnie Mojo 2 gra przyjemniej.

Napisano

No i "trochę" Meridianów nadal dzielnie służy pierwszemu właścicielowi i mają tysiące odtworzonych płyt na koncie. Nie ma to jak oryginalne porządne lasery i soczewki, a nie chińskie zamienniki...

Co do wyglądu-można się przyzwyczaić 😉 506 i 508 są zdecydowanie ładniejsze od serii 200. 

Pozdrawiam

Napisano
3 minuty temu, RoRo napisał:

Micromega jest ładniejsza

Roman , Meridian MUSI być ładniejszy , bo ........Micromegi nie mam :) 

8 minut temu, Rega napisał:

Niestety, pilot jedynie zastępczy. Przeżyję.

Roman , jak pamiętasz dzięki Tobie mam to CD. Co do pilota, to nie masz co żałować. To bardzo duże i nie wygodne bydle. U mnie leży w szufladzie odkąd tylko dotarł odtwarzacz.

20201220_051509.jpg

20201220_051153.jpg

Napisano

Ja mam Micromegę serii Stage (to już kolejna, szedłem w coraz wyższe modele), Ty masz Meridiana-a Rega ma oba. Więc albo się z tym pogodzimy, albo Rega będzie musiał załatwić Meridiana dla mnie, a Micromegę dla Ciebie 😉

Tak swoją drogą to kiedyś (jeszcze przy pierwszym CDku) na poważnie zastanawiałem się nad dokupieniem jeszcze tunera i wzmacniacza Micromegi... Ale to było dawno temu, zanim nie poszedłem wyżej 😎 Choć może kiedyś wrócę do tego pomysłu jak np.coś do pracy będę kompletował itp.

A co do "stołowego pilota", to znajomi często wykorzystywali  uniwersalne Logitechy zamiast tej krowy.

Pozdrawiam 

Napisano
3 minuty temu, Rega napisał:

Trochę tego miałem (mam). Na zdjęciu czesć. I faktycznie Micromega ładniejsza. 

Nie tylko "ładniejsza", ale NAJŁADNIEJSZA!

A przy okazji -sprawdź czy pilot od Micromegi i Marantza obsługuje Twojego Meridiana.

Pozdrawiam

Napisano

No, właśnie pilot od Micromegi obsługuje Marantza. A ja do Marantza wyłudziłem od @tomek4446 Logitecha😒. O tym , że są kompatybilne , dowiedziałem dowiedziałem się kiedy dwa odtwarzacze zadziałały jednocześnie🤣.

Napisano (edytowany)

Tylko , pomimo tego samego lasera, mają inną sygnaturę dźwiękową. Marantz ciepły, przytulny, zaokrąglony, a Micromega (niestety, TYLKO 1) bardziej detaliczna, z szeroką i głęboką sceną. 

Edytowano przez Rega
Napisano

No to zapoluj na S6 (lub S3) 😎

Co do pilotów - to już wyższa specjalizacja ... Ja np. wzmacniacz Cyrusa poganiam księżycowym pilotem 😎 bo mi tak pasuje. 

A najbardziej lubię SONY i ich piloty -nieważne od jakiego modelu wezmę, obsługuje ten który mam włączony 👍

W innych firmach nie ma tak dobrze, czasami masz dwa lub 3 różne kody...

Pozdrawiam

PS. A który (inny) obsługuje Meridiana?