Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.U mnie to wygląda tak.
Denon AVR 4306
Denon DVD 2930
Rotel RCD 06S
Kable:
Audioquest CV 4-Fronty
Satelity-monster
Interconnect-Audioquest(copperhead)
Głośniki-JBL
fronty-L 890
satelity-L 820 i 810
Jedno z czego jestem zadowolony(i nie tylko ja) to ukrycie plątaniny kabli

DSC01446.jpg

Napisano
pirs
Waldek

Gratuluję fajnego sprzętu. Ale.........! No właśnie. Czy aby nie macie problemów ze stereofonią i przestrzennością przy takich ustawieniach kolumn. Chodzi mi, że są dokładnie na baczność na wprost a nie skierowane lekko pod kątem do miejsca odsłuchu? I czy baza stereo nie jest za wąska? Może jednak to przekłamanie zdjęć albo ja jestem jakimś zapyziałym tradycjonalistą icon_sad.gif

PS. Może wkrótce ja strzelę jakąś fotę swojego High Enda to wam rury pomiękną icon_mrgreen.gif
Napisano
u mnie akurat na pewno przekłamanie. kolumny są pod kątem, ba udało mi się zachować idealnie równą odległości między obiema kolumnami a kanapą, przez co ten fragment mieszkania nazywany jest przez żoną "ołtarzem". Jedyny feler to ciut mniejsza przestrzeń za jedną z kolumn, co w sumie aż tak mocno nie wadzi. na pewno będę się chwalił całościom jak tylko tya "całość" nabierze formy jaką sobie zaplanowałem ( fajny mebel na sprzęt, gramofon).

ps.1 czekamy na fotki tego zmiękczającego rury sprzętu icon_razz.gif

ps. 2 ten temat zaczął się prężnie rozwijać niczym przeniesiona jakiś czas temu sławna Jolida ( ta od " co z Jolidą 102 b ")
Napisano
Perkoz 1
Witam.Ja również miałem takie obawy.Kombinowałem różnie.Ale po zastosowaniu mikrofonu do autokalibracji,efekt jest bardzo dobry.Jest piękna ster
eofonia,przestrzeń.Swoją droga ten wynalazek(autokalibracja)to wspaniała rzecz.Pozdrawiam
dodałem jeszcze fotkę.Takie wiszą 4

DSC01446.jpg

Napisano
Aleście się wszyscy rozpędzili z waszymi systemami. Poza tym to witam zaginionego w akcji kolegę hybyrd83. A ja już Mosad i Opus Dei w kupę wzięte wynajmowałem aby tak porządnego człeka poszukiwał icon_smile.gif

pirs - rzekłeś to i wierzę. I zazdroszczę. To też zdrowe uczucie w naszej branży.

PlasticElvis - bądź cierpliwy i wytrwały a dojdziesz do wszystkiego icon_biggrin.gif Fotki będą jak gdzieś w tym domu aparata jakiegoś znajdę bo mam pewne podejrzenia, że jeden jest z zoną w słonecznej Italii, drugi z synalkiem na Majorce a komórkę z trzecią cyfrówką dałem do Anglii córce. A sam sobie pstryknąć co najwyżej palcami mogę. Ogołocili tatusia łobuzeria jedna. Ale coś wymóżdżę po to aby was prześladowały totalne koszmary zazdrości icon_twisted.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif
Napisano
Witam!
Fajny to on jest średnio, tyle ile kosztował, ale gra nieźle i obraz jest przyzwoity. Powiem tak;najlepszy z najtańszych! Ale do rzeczy. Z ustawieniem kolumn to u mnie bywa różnie, takie moje wariactwo.Zdjęcie jest trochę starawe, teraz są lekko skierowane do środka i tak na razie zostanie. W poprzedniej wersji scena była większa (na szerokości), skupienie było prawidłowe, Diana Krall zawsze siedziała na miejscu telewizora ( baba zwariowała, za każdym razem ściągać 60 kg telewizora, tylko dla niej!). Teraz Krall-owa w końcu śpiewa na stojąco i mam spokój. Poprawie uległ też bas.Quantumy dmuchają niestety lub stety do tyłu i był z tym mały problem, ale już po sprawie.
Pozdrawiam
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 11 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Idąc za ciosem tematu o szafkach pod sprzęt kontynuuję i noże wznawiam temat systemów.

Gdzie gra - "salon" 5mx5m ale za to na 3m wysoki

Czego słucham - w zasadzie to wszystkiego co mi się podoba :rock, ambient, industrial, dark gothic, elektroniczna ale w starym dobrym wykonaniu, klasyczna czyli podstawa edukacji muzycznej, plus inne których nazwy są różne i dziwne a można ich wiele wymieniać.

Na czym gram:
Amplituner - Yamaha RX-V1800
DVD - Yamaha DVD-S1800
CD - Denon CDC-725
Deck - Technics RS-BX 606
Gramofon - Pro Ject Debut III

I oglądam:
Tuner HDTV - Samsung HSB-H370G
TV - Panasonic PDP TH-50PY70P

Kable głośnikowe:
front Bi-amp - Audoiquest Rocket 33 + Van Den Hull Clearwater ;
centralny- Audoiquest Rocket 33
tył - Real Cable CAT 250 015 ;

Kable IC:
Audio - Audioquest Alpha-Snake 6x (SACD) ; Thomson High End Cable(deck) ; Real Cable(SUB)
Digital - Audioquest VDM-1(DVD);Alphard Da Vinci HF8DR(CD)
Digital Optocal - Real Cable OTT 60
HDMI - Audioquest HDMI-A 2x

Głośniki:
Front B&W 683
Cenralny B&W HTM 61
Subwoofer B&W ASW 610
Tył B&W 685

A oto zdjęcie mojego ołtarzyka lub jaki mawiają inni panorama Tatr:

DSC01446.jpg

Napisano
Po dlugiej pustce w tym watku, nowe zdjecie jak najbardziej cieszy. Niestety kolego o samym ustawieniu
sprzetu nie mozna nic dobrego powiedziec. W tym ustawieniu nie ma prawa poprawnie grac.
Ludzie wydaja mnostwo pieniedzy na sprzet, a nie zwracaja uwagi na ustawienie sprzetu i akustyke pokoju.

Napisano
Miło ,że nowe zdjęcie cieszy ale czy oprócz suchego stwierdzenia, że to nie ma prawa poprawnie grać masz jakieś konkretne uwagi i propozycje czy to tylko taka luźna uwaga? Bo jestem otwarty na uwagi osób z większym doświadczeniem i osłuchaniem muzycznym natomiast nie przepadam za niczym nie popartą krytyką icon_biggrin.gif
Napisano
Cooledit
Tak na początek, wysunąłbym lekko kolumny do przodu i zagiął do siebie. Odnosi się wrażenie, że ta prawa kolumna wciśnięta jest w kąt.
Może wytłumić lekko przestrzeń za kolumnami.
Jak to zrobisz posłucha, czy jest jakaś różnica w stereofonii.

Może inni Koledzy coś doradzą. icon_smile.gif
Napisano
Cooledit

Z checia podpowiem co zrobic by gralo lepiej, ale nie w tym watku. Nie bedziemy robic OT.
Podepnij sie np. pod ktorys z ponizyszych watkow:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=4902&hl=
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...+ods%B3uchowych

to wyzej o akustyce, ale mozesz zalozyc tez wlasny watek "o ustawieniu kolumn pod kino domowe".
Radze sie przygotowac icon_wink.gif, przydalby sie rys pokoju z wymiarami, oraz naniesione na nim
sprzety domowe (TV, szafki, kanapy etc).
Napisano
Stare poczciwe stereo w dużym pokoju:
odtwarzacz CD: harman kardon hd 720
wzmacniacz: Denon PMA-320A
kolumny: jamo s506 (nie dawno wymieniłem, do tych które miałem wcześniej wstyd się chyba przyznać)
Nowe stereo w malutkim pokoiku:
Nabyty w tym miesiącu zestaw denon DM-37 + kable Bandridge Profigold PGC 7254
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam

U mnie nastąpiła mała zmiana w sprzęcie.
1.Zmiana telewizora-ale to mniej wazne

2.Podstawowa zmiana to doszedł wzmak Yamaha A 1020 podpięty pod ampli.
Poprawila się rozdzielczość a przede wszystkim więcej jest średnich tonów.
Wzmak jest od szanownego kolegi Kaczora -zadbany i w dobrej kondycji.

3.Żeby to połaczyć doszedł IC-QED-qunex 3
Ten cieńki kabelek co widać nie ma nic wspólnego z głosnikami

Pozdrawiam

DSC01446.jpg