Gruby33 Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2007 Witam. Zamierzam kupić tuner cyfrowy. Jakiś niedrogi maks do 70zł. Tuner najlepiej aby był srebrny i firmy Pioneer (aby dobrze wyglądał z moim wzmacniaczem Pioneer SA-608). Co sądzicie o tunerach Pioneer F-255 i ONKYO INTEGRA T-4450. Bo na rzie na allegro te 2 mnie przekonują do zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2007 Pewnie się powtarzam ale jak zwykle doradzam Onkyo tuner tej firmy mam w drugim systemie i dźwiękiem, prawie nie ustępuje mojemu Luxmanowi a jest od niego trzy krotnie tańszy Zresztą Onkyo w swoim czasie słynęło z tunerów.Tuner Pioneer też miałem w swoim czasie na UKF jeszcze od biedy chodził, lecz pozostałe zakresy to były nie wiedzieć po co Na długich jedna stacja na średnich niewiele więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 2 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2007 Jeżeli ten tuner Pioneera, lepiej pasuje wizualnie do wzmacniacza który posiadasz, to nie ma co się zastanawiać. Poziom jakościowy nadawanej muzyki ze stacji radiowych, i tak w większości przypadków, jest na niezbyt wygórowanym poziomie. Ten tuner w zupełności spełni te wymagania, i w takiej cenie jest dobrym wyborem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 A jeżeli chodzi o dźwięk to tuner Onkyo ma przesuniętą równowagę nieco w górę. Dotyczy to raczej odtwarzania głosów redaktorów. Ale nie sądzę, żeby mocno Ci to przeszkadzało, bo sama muzyka brzmi naprawdę nieźle - prestrzennie i wyraźnie...I jeszcze żart KODZamierzam kupić tuner cyfrowy. Jakiś niedrogi maks do 70zł. Tuner najlepiej aby był srebrny i firmy PioneerW takim razie tylko jeden tuner spełnia te kryteria - Pioneer...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Oświećcie mnie Panowie bo nie jestem na bieżąco ,często są prowadzone dyskusjei pojawia się pojęcie "tuner cyfrowy" i czy chodzi tu o tuner DAB czy o taki ,któryzamiast "skali" ma wyświetlane cyferki z wybrana częstotliwością ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Fono!Ja oczywiście również na początku miałem wątpliwość, co do pytania kolegi "Gruby33"...Niemniej z kontekstu oraz z oznaczenia tunerów w poście wynikało ponad wszelką wątpliwość, iż koledze chodziło o zakup tunera radiowego do odbioru stacji transmitujących sygnał drogą naziemną, a nie tunera do odbioru sygnału cyfrowego (DAB)...A cyfrowy, to ma byś wyświetlacz A szkoda - bo wyswietlacze analogowe w tunerach mają swój urok...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 O to drugie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby33 Napisano 3 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Cytat A szkoda - bo wyswietlacze analogowe w tunerach mają swój urok...Pozdrawiam Zgodzę się z kolegą. Ale wybór padł na cyfrowy bo często zmieniam skalę i w analogowym bym musiał ciągle gałką kręcić a tu wciskam jeden guziczek i już Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Podświetlana skala miała jednak swój urok ...........nawet taka malutka podświetlana na zielonojak w Radmorze kupionym przeze mnie w 1978 roku.Kupiłem go we Wrocławiu na Oławskiej /3-cie piętro/ i pamiętam ,że musiałem dodatkowo "skusić"Pana Sprzedawcę bo nie chciał sprzedać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Fono' Offtopicujemy okropnie!Admin na Mikołaja dostarczy nam rózgę!!! Dla mnie niezwykłym przeżyciem dobre dwadzieścia kilka lat temu było zobaczenie i wsłuchiwanie się w zestaw amplituner - Unitra Elizabeth, dedykowane "Elizabetce" kolumny i gramofon...Kurcze - jak to cudnie wyglądało... Sentyment mi został do dziś, a dźwięk był cudownie cieplutki, choć rozdzielczy...Wiele lat później stałem się przypadkowo posiadaczem wielkiego tunera firmy Onkyo z wielką, analogową skalą na froncie podświetlaną na bursztynowożółto...I pomyśleć, że tuner ten nigdy nie mieścił mi się na stoliku z zestawem klocków audio... wydałem go komuś za frico... Teraz żałuję nieco, bo był po prostu piękny i audiofilski ...Gruby33!Przemyśl kwestię! Za taką samą kasę możesz stać się posiadaczem prawdziwego tunera Vintage, na widok którego w kobiecych piersiach będą trzepotać wesoło serduszka, a oczka tychże kobiet zasnują się mgłą... pożądania... Pomyśl, czy nie jest to warte tej udręki związanej z ręcznym strojeniem rozgłośni... Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Cytat Dla mnie niezwykłym przeżyciem dobre dwadzieścia kilka lat temu było zobaczenie i wsłuchiwanie się w zestaw amplituner - Unitra Elizabeth, dedykowane "Elizabetce" kolumny i gramofon...Kurcze - jak to cudnie wyglądało... Sentyment mi został do dziś, a dźwięk był cudownie cieplutki, choć rozdzielczy... Ja się tak zachwycałem amplitunerem Merkury - zostało mi do dzisiaj - patrz avatar Cytat Za taką samą kasę możesz stać się posiadaczem prawdziwego tunera Vintage, na widok którego w kobiecych piersiach będą trzepotać wesoło serduszka, a oczka tychże kobiet zasnują się mgłą... pożądania... Nie znam kobiecych serduszek, które reagowałyby w ten sposób na widok jakiegokolwiek urządzenia stereo. Cytat Pomyśl, czy nie jest to warte tej udręki związanej z ręcznym strojeniem rozgłośni... W moim tunerze padło mi podświetlenie i ... wcale mi to nie przeszkadza.Stacje mam zaprogramowane a i tak praktycznie słucham wyłącznie jednej stacji - Trójki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Mejson!KODNie znam kobiecych serduszek, które reagowałyby w ten sposób na widok jakiegokolwiek urządzenia stereo.No to niefart okrutny!!! Szczere wyrazy współczucia! Widać mój egzemplarz, albo lepiej wychowany, albo wyjątkowy...Od jakiegoś czasu reaguje! Nawet fotki sprzętu ogląda z zaciekawieniem... Co prawda krótko (szybko się nudzi), ale zawsze I myślę, uogólniając, że jednak kobietki reagują... Inaczej nie powstałby termin WAF (Wife Acceptance Factor)...A leciutkie podświetlenie skali tunera naprawdę działa niczym tlący się płomień w kominku... WAF 10 na 10!!! Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 I tuner cyfrowy może być piękny .To mój Luxman.A ja swoje kup Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Cytat Widać mój egzemplarz, albo lepiej wychowany, albo wyjątkowy... BertNezależnie od wybranego wariantu odpowiedzi (czyli w obu wypadkach) Ty to masz szczęście Cytat I myślę, uogólniając, że jednak kobietki reagują... Inaczej nie powstałby termin WAF (Wife Acceptance Factor)... U mnie żona czasami też reaguje !!! I fotki sprzętu też czasami ogląda z zaciekawieniem...A zaciekawienie budzi zazwyczaj wielkość sprzętu - a dokładniej jego "małość"Za zgodę na malutki zestaw kina domowego czy miniwieżę i pozbycie się reszty porządnego sprzętu dałaby (mężowi...) chyba wszystko Co do WAFu - to żonie podoba się niebieska dioda w SACD oraz "wielokanałość" w amplitunerze.W przypadku Mojej oraz kwestii audio to tłumaczenie skrótu WAF może brzmieć: Walnę (Cię), Ale Fest A co do podświetlenia - do końca życia nie zapomnę pomarańczy w moim pierwszym stereofonicznym sprzęcie, czyli Amatorze 3 - jakoś bardziej mi się podobało od zielonej "2", chociaż zamiast wskazówki dostrojenia były tylko 3 lampki Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby33 Napisano 3 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Jak tak czytam to aż mi się łezka w oku zakręciła Może znajdę tanio analogowego do zestawu czyli Pioneer TX-608 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2007 Bravo, bravo, bravissimo!Z pewnościa żałować nie będziesz. Tym bardziej, że oldschoolowe tunery zazwyczaj w kwestii dźwięku miały więcej do "powiedzenia" niż wspólczesne maszyny!Zresztą - co tu duzo mówic - dzisiejsze tunery to mała płytka drukowana z paroma elementami, która spokojnie zmieściłaby się w pudełku na mydło. Vintage'owe tunerki - to porządne klocki, zarówno wizualnie, jak i wagowo!Ten tuner Onkyo, o którym wspomniałem, miał taka wagę i objętość, że w środku zmieściłyby się z dużym luzem ze swa tunery "cyfrowe"...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2007 Gruby33!Pioneer'y dla Ciebie (zaznaczam, że nie moje)- tuner pioneer- tuner pioneer 2Tym razem z innej fimy - tuner kenwoodChyba przyznasz, że są urocze???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby33 Napisano 4 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2007 No tego pierwszego Pioneera obserwuję już od 2 dni. Jest wyrąbisty. Tylko ta cena kup teraz mnie przeraża. Za tuner chcą prawie tyle co ja dałem za wzmacniacz Ten drugi Pioneer jest krótki i nie pasował by do mojego wzmaka i dla mnie jest obrzydliwy.Ten Kenwood jest taki średni na jeża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 5 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2007 Według katalogu Pioneer'a z tego samego roku co posiadany wzmacniacz, to powinieneś szukać tunerów: TX-9800, TX-7800, TX-608 i TX-608L. Są one zgodne ze wzornictwem Twojego wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp3ppp Napisano 29 maja 2008 Udostępnij Napisano 29 maja 2008 Witam mam problem z pioneer sa 9800. wszystko piękni gra ale nie wiem jak zmienić impedancję z 8ohm na 4ohm'y. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o wytłumaczenie jak laikowi. Błagam pomóżcie!!!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 maja 2008 Udostępnij Napisano 29 maja 2008 Cytat mam problem z pioneer sa 9800 ppp3pppTo pytanie (jako nowy wątek) umieściłeś już w kilku miejscach, jest to wzmacniacz stereo i w dziale STEREO jest odpowiednie miejsce!"Zmiana impedancji w Pioneer Sa - 9800, nie wiem jak to zrobić"http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=4915Dostałeś już parę odpowiedzi i proszę nie twórz nowych wątków związanych z tym samym problemem, tylko korzystaj z jednego.Kolejne wątki lub posty na ten temat w innych działach będą usuwane, tworzą niepotrzebny bałagan Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts