audiowit Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 U mnie jedno zalatwia sprawę. Mam komputer i cd poprowadzone przez zegar i dac. Z dac ide besposrednio do wzmacniacza. Fafniaku, pamietaj, ze im mniej wejsć tym lepiej. Gołe wejscia nie lapią fal i nie trzeba stosować zatyczek Cardasa Poza tym kazdy egzemplarz jest budowany pod indywidualne zamówienie. Łacznie z tym, ze transformatory głosnikowe są nawijane pod konkretne kolumny, jesli ktoś ma takie zyczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 Na ebay tylko 2 pary AF7 , czy zacne nie wiem W audiowito-wzmaku tyle lamp , wiadomo które najwięcej wnoszą w kreowanie brzmienia ? Tak się zastanawiam skoro tyle upgrejdów , tzn iż na dziś brzmienie jest takie sobie aniżeli to np. za 2 lata po kolejnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 W najblizszym czasie nie planuję żadnych upgradów. W stosunku do wyjściowej Lorki. -drabinka Dact -srebrne okablowanie glosnikowe -srebrne terminale cmc -srebrne gniazda rca -kondensatory wymienione na Hovlandy i Aerovoxy -lampy mocy El84 Philips -lampy 6s8 cos tam na 6sn7 Marconi -Af7 zamiast pierwotnych. Narazie brakuje mi pomysłow na dalsze kroki. Zresztą sam upgrade dla upgrade nie ma sensu. 6p14p nie podobaly mi się i dlatego podjołem się ich wymiany. A że już wkladalem te lampy, to poszedlem 2 kroki dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 Hmm słyszałem o terminalach rca ,ale jakiś super miedzianych , o srebrze nikt nic nie mówił. Ile mocy ma ten wzmacniacz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Znowu o mocy wzmacniaczy lampowych? Wystarczającą. Pojemności kondensatorów są też bardzo duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Proszę jaki smakowity kąsek znalazłem w jednym ze swoich pudel z lampkami. Zupełnie zapomniałem, ze mam jeszcze parki 6sn7 sylvania chrom top z lat 50tych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 chciałbym mieć takie "zbunkrowane pudełka" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 O Fafniaczku zobacz Hitachi metal base Ale zaraz, zaraz to 6SH7 gt... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Wizualnie fantastyczne - może jeszcze cała ta siatka sie świeci ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Nie, chyba nie :). Widzę, ze to parowane nowki w oryginalnych pudelkach. Poprzedni wlasciciel nawet chyba nie użył. Grał na tych Raytheonach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Sprawdźmy jak grają. Nie swiecą całą siatką. Ale i tak nieźle się prezentują. Ladują w miejsce RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 10 minut temu, audiowit napisał: Nie swiecą całą siatką szkoda 😈 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Niezłe lampy , nawet by zrobić sobie w jakiejś przeszklonej gablocie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2019 Hitachi mają mniej nasycony dźwiek niz RCA. Nie wiem czy sa wygrzane, bo wyglądają na nowki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2019 Dnia 17 sierpnia 2019 o 18:16, Kubakk napisał: Tak się zastanawiam skoro tyle upgrejdów , tzn iż na dziś brzmienie jest takie sobie aniżeli to np. za 2 lata po kolejnym Już w podstawowym wydaniu Lorelai gra bardzo dobrze :-) Wersja Witka tym bardziej, a po wizycie u Pana Andrzeja jest jeszcze lepiej. Zaś co do mocy, to jak w informacjach o starych samochodach Rolls-Royce: moc jest wystarczająca :-) No i zapas energii w kondziach wystarcza na 20 sekund grania po wyłączeniu zasilania... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2019 Rollse jak i stare usa v8 miewały mało mocy ale dużo momentu , z lampami podobnie - mała moc , spory zapas Nie wiem jak wzmak może grać po wyłączeniu , mój nie gra , po to jest guzik "sezamie wyłącz się" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 19 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2019 Dziwne Kuba, bo nawet moja hybryda gra z 5 sekund po wyłączeniu 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 11 godzin temu, Kamill00 napisał: Dziwne Kuba, bo nawet moja hybryda gra z 5 sekund po wyłączeniu 😊 Wyobraź sobie teraz auto które zatrzymuje się 5s po tym kiedy chciałeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 (edytowany) Rozladowują się kondy. No i nie gra 20s tylko bardziej minutę dopóki nie wygasną calkowicie lampy Warto tak zrobić jesli np chcesz odłączyć wzmacniacz i coś w nim pogrzebać. Mozesz Ty zaswiecić nawet przy odlaczonym z pradu wzmaku jesli masz wszystko naladowane. Widzę Kuba, że masz watpliwosci co do jakosci Lorki. Odsyłam do lektury. Raczej jej nie odsluchasz, bo jest tylko 42szt. To i tak duzo wziawszy pod uwagę jak dlugo robi się ten wzmacniacz. On jest w calosci robiony recznie z selekcjonowanych, parowanych elementow. Pana Markowa nie da się " przyspieszyć". On niczego nie robi po łebkach. Edytowano 20 sierpnia 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 A tam wątpliwości , pewność Dla mnie ma za dużo lamp których pracy nie rozumiem , jest gdzieś to dokładnie opisane ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 Wysylałem Ci link. http://www.highfidelity.pl/@main-255&lang= Coś tu powinieneś znaleźć. A rozumiesz zasadę dzialania swojego, najprostszego wzmacniacza SE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 Mega mózg ten A.M , i wspomina o tym o czym kiedyś zapomniałem , by użyteczne pasmo wzmaka było ~2x większe od tego co słuchamy co by zmiana fazy się odbyła po za Naszym zakresem. Ciekawie i chyba prawdziwie pisze o współczesnych lampach , niestety tak jak ze sprzętem , dawniej nie było tyle materiału do ich produkcji i trzeba było robić na 20-30 lat ,a dziś 3-5 lat i śmietnik. Oczywiście ,że rozumiem , załączam i magiczne coś powoduje iż słyszę muzykę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2019 No wiec własnie. Nieważne jak jest cos zbudowane byleby dobrze grało. Ja juz od dawna nie patrzę jak co wyglada. Czasem te najbrzydsze potrafią zaskoczyć i to co wygląda, ze nie zagra, gra. A najciekawsze jest to, że nie powiela schematow tak jak wiekszosć firm tylko bada i wprowadza własne rozwiązania. Musialbyś go poznać. On zyje w świecie lamp. Caly czas cos sprawdza, lutuje. Efekt jest. Od kiedy trochę już slyszalem elektroniki rożnej to stwierdzam, ze konstrukcje Markowa naprawdę się wyrozniają wśród zalewu wszelkiej masci użądzeń. Czy to są najlepsze wzmacniacze. Nie, ale życzę takich konstrukcji kazdemu kto docenia lampy. Mam dobre amplifikacje, a nadal myślę czy Lorki nie zostawić w głownym systemie. Konstrukcje lampowe są bardzo proste. Te Markowa są bardziej skomplikowane ale i tak proste w stosunku do np tranzystorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2019 Co my tu mamy? 2 dziurki i mniejsza bańka. Brakuje też literki B w nazwie. Czyzby ta lampka przez to zagrała gorzej? Chyba nie....;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2019 Daj znać jak te grają , wyglądają na takie jak te moje mniejsze. Więcej "słodyczy" względem dużych , ale bas chyba bardziej poluzowany , chociaż brzmienie fajne szczególnie na gitarach itp. instrumentach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts