mejson Napisano 22 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2013 Temat trochę zbliżony do "Ulubionych stacji radiowych", ale tamten jest przeznaczony dla zadeklarowanych słuchaczy a tu ja pytam wszystkich muzykolubów.Łatwość słuchania ulubionych nagrań za pomocą odtwarzaczy mp3, telefonów czy strumieni w Internecie na pewno poważnie ogranicza słuchanie starego, dobrego radia analogowego.Ja jednak nie wyobrażam sobie podróży samochodem bez radia czy grającego radia w tle przy pracy czy w trakcie domowych obowiązków.To taki kumpel na co dzień...Przy okazji instalacji anteny na potrzeby telewizji cyfrowej zainwestowałem w antenę radiową i posiadając doskonały tuner cieszę się możliwością słuchania kilkudziesięciu stacji, z których naprawdę słucham dwie, góra trzy...Płyty włączam "od święta".A wy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Witam.Od kiedy udało mi się dokupić, od dawna oczekiwany tuner, radio towarzyszy nam dość często.W samochodzie głównie słucham muzyki z płyt. W domu, częściej radio. Jak pisze Mejson, ja też bardzo lubię słyszeć radio w tle, podczas codziennej krzątaniny. Uwielbiam muzykę, ale radio daje mi przyjemne uczucie, żywego uczestniczenia w audycji i wrażenie, jakby ci ludzie byli obecni w domu .Wstyd się przyznać, trochę to z lenistwa, ale jeszcze nie zamontowałem solidnej anteny. Nadal odbiera u mnie na kawałku kabla zasilającego.W zeszłym tygodniu byłem zapytać w sklepie RTV o antenę. Mają coś za 50 zł. Mejson, może coś doradzisz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Ja też słucham... niestety co raz część on line... takie czasy.. ale nie uważam je za złe .. bo ja akurat za cyfrą jestem taki odmieniec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 W samochodzie owszem, także w kuchni i od święta na głównym systemie np. "Top Wszech Czasów" Trójki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Ja słucham tylko Trójki, a konkretnie "Nocy Muzycznych Pejzaży" - to w domu. A w samochodzie też Trójki - co tam leci, to leci. Poza tym, 90% to u mnie jednak płyty, płyty, płyty... Nie lubię empetrójek, wolę krążek w dłoni. Cytat W samochodzie owszem, także w kuchni i od święta na głównym systemie np. "Top Wszech Czasów" Trójki Topu kilka razy słuchałem, ale już mnie znudził. Za mało proga itd... P.S.Ale radio to jednak bym wolał cyfrowe, denerwuje mnie czasami sygnał w analogowym (to wina tego nadawania, a nie moich instalacji)... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Mało kto lubi mp3, ale wielu i jestem przekonany często na mp3 dajmy na to w samochodzie zwyczajnie przymknie oko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 23 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Cytat Witam.Od kiedy udało mi się dokupić, od dawna oczekiwany tuner, radio towarzyszy nam dość często.W samochodzie głównie słucham muzyki z płyt. W domu, częściej radio. Jak pisze Mejson, ja też bardzo lubię słyszeć radio w tle, podczas codziennej krzątaniny. Uwielbiam muzykę, ale radio daje mi przyjemne uczucie, żywego uczestniczenia w audycji i wrażenie, jakby ci ludzie byli obecni w domu .Wstyd się przyznać, trochę to z lenistwa, ale jeszcze nie zamontowałem solidnej anteny. Nadal odbiera u mnie na kawałku kabla zasilającego.W zeszłym tygodniu byłem zapytać w sklepie RTV o antenę. Mają coś za 50 zł. Mejson, może coś doradzisz ? Mam 50 km do nadajnika w Raszynie, przez długi czas używałem anteny wewnętrznej ATK-SONUSFM_W i całkiem dobrze sobie radziła. Denerwowała mnie tylko konieczność przestawiania jej w różnych warunkach pogodowych. Teraz mam zewnętrzną prętową ATK-TOTAL-W umieszczoną na dachu czteropiętrowego bloku i jest idealnie - nie szumi na stacjach, które słucham, nawet Dwójka jest na 99% bezszumowa. Ale przy starym tunerze trochę jednak szumi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Cytat Mało kto lubi mp3, ale wielu i jestem przekonany często na mp3 dajmy na to w samochodzie zwyczajnie przymknie oko Nieeee, jeśli to jakieś wysokobitrate'owe AAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Ja sobie płyty na odtwarzacz przenośny zgrywam do .ogg q9 i jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Cytat Nieeee, jeśli to jakieś wysokobitrate'owe AAC a jak aac nie odtwarza w aucie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Radia słucham w samochodzie i najczęściej Radia Kraków (taki lokalny patriotyzm ), chyba że wyjadę poza zasię patriotyzmu to wtedy najczęściej Trójki chyba, że o polityce gadają - wtedy stacje ze starymi przebojami. W domu sporadycznie, w niedzielę rano, Trójki i Manna.Co do mp3 - nawet w samochodzie marnie to słychać więc płytki do auta mam kopiowane z oryginałów (których szkoda mi na samochodowe trzęsienie płytkami ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 24 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Trudno uwierzyć, że 90% mojego czasu słuchania przypada na radio... Ponad 90% to radiowa Trójka, nawet jestem takim desperatem, że regularnie nagrywam audycje muzyczne - "3 Wymiary Gitary", "W Tonacji Trójki", "Piosenki Bez Granic", "Lista Osobista", "Noc Muzycznych Pejzaży".Okazuje się że nie jestem jedynym desperatem - wielu podobnych nie tylko nagrywa ale i archiwizuje te audycje na "Chomiku". Niektórzy robią to od wielu lat.Przyłączyłem się do nich ale by się odróżnić, zdecydowałem się jako jedyny archiwizować audycje w bezstratnym formacie flac. Tak więc nie ma nie tylko kompresji stratnej jaka jest zawsze przy słuchania radia z tunera satelitarnego czy streamingu internetowego ale nie dokładam jeszcze kompresji archiwizując pliki.Jakby ktoś był zainteresowany, to zapraszam.Dostęp do archiwum wymaga hasła, zainteresowanych proszę o wiadomość na priva. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Cytat Cytat Nieeee, jeśli to jakieś wysokobitrate'owe AAC a jak aac nie odtwarza w aucie ? Apple + wyjście liniowe z doka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 ee pisałem o radio jako same radio a nie po wejsciu liniowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Cytat Mam 50 km do nadajnika w Raszynie, przez długi czas używałem anteny wewnętrznej ATK-SONUSFM_W i całkiem dobrze sobie radziła. Denerwowała mnie tylko konieczność przestawiania jej w różnych warunkach pogodowych. Teraz mam zewnętrzną prętową ATK-TOTAL-W umieszczoną na dachu czteropiętrowego bloku i jest idealnie - nie szumi na stacjach, które słucham, nawet Dwójka jest na 99% bezszumowa. Ale przy starym tunerze trochę jednak szumi. Dzięki za odpowiedź. Ja mieszkam na 10-tym piętrze. Poszukam i też taką kupię. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 24 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2013 Cytat ee pisałem o radio jako same radio a nie po wejsciu liniowym Kto by tam jeszcze nosił jakieś pendrive'y czy inne karty pamięci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinrumak Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2013 Jakby się zastanowić to jak też częściej słucham radia, szczególnie w samochodzie czy w pracy. Nawet idąc gdzieś z słuchawkami w uszach częściej włączam radio niż kawałki wrzucone na telefon. W domu też mam całkiem niezły tuner, więc radio może grać na dobry poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2013 Nie może, bo nadają na strasznym poziomie w większości, niestety... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 4 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2013 Cytat Nie może, bo nadają na strasznym poziomie w większości, niestety... W wiekszosci faktycznie tak.Z ogolnopolskich najlepiej jeszcze trzyma poziom PR2 ale ma problem z zasiegiem.PR3 jest dostepna wszedzie ale niekiedy przesadzaja z korekcja pasma. Dynamike obcina wyraznie normalizer. Ale na dobrym tunerze potrafi zabrzmiec ladnie, szczegolnie w nocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 5 lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 lutego 2013 Nie przeczę, mimo wszystko do CD/winylu/pliku temu daleko, czasami niestety... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 6 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2013 Cytat Nie przeczę, mimo wszystko do CD/winylu/pliku temu daleko, czasami niestety... Brzmi wystarczająco dobrze, by czasem zachęcić do kupna CD albo poszukania pliku... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 lutego 2013 To owszem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 10 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2013 Cytat Ostatnio moja mama słuchała radia w szpitalu, a wiem że na Nowy Rok dużo osób włączyło audycję Trójki. Twoja mama slucha a ty nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 lutego 2013 Ja słucham Tok Fm i RMF Classic i czasem pr. 2 Ostanio wymiennie z CD "Kult Unplugged" z przewagą radia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 1 marca 2013 Udostępnij Napisano 1 marca 2013 Ja lubię posłuchać Radia Złote Przeboje w samochodzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts