Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

Dnia 21.12.2024 o 11:32, Grzesiek202 napisał:

Nie znałem, dopóki @audiowit nie wrzucił pewnego razu. Przepiękna sprawa na takie grudniowe dni.

Screenshot_20241215_161117_AUDIO PRO.jpg

A dziękuję. Warto czasem wrzucić coś nowego.

Przy okazji wspomnieć o pochodzeniu choinki, ktora podobnie jak i wiele innych symboli w chrzescijaństwie została zaporzyczona, ukradziona z tradycji poganskich, a już w prawie obecnej postaci rozpowszechnił Luter. Z tym, że byla wieszana pod sufitem czubkiem w dół. Wiec katolicy przejeli ten zwyczaj od niemcow, a dokladniej germanów. Ci zaś prawdopodobnie od rzymian gdzie iglaste gałazki przyozdabiano tasiemkami, owocami i symbolizowaly płodność.

W Pl popularność zyskala po wojnie...

W naszym kraju choinka zastapila jemiołę lub podłaźniczkę, a szkoda...że wyrzekamy się swojej bogatej tradycji kulturowej.

Miłego ogladania Kewina samego w domu i z pozdrowieniami audiowit ;)

Ja znow z przyjemnoscia te plyty zamowilem.

Pierwszy powod, bardzo mi sie spodobalo co uslyszalem, drugi juz daaaaawno zadnej plyty cd nie kupilem.

Wiec to juz najwyzszy czas byl.

Pierwszy raz to wydawnictwo widzialem. Ciekawe jak zabrzmi.

Edytowano przez Artur Brol

Ja w 2024 na płyty CD przewaliłem kwotę, za którą kupiłbym system ze średniej półki, np. do sypialni. Zatem gdy podliczyłem koszt tej „CD aktywności”, to uznałem, że sprawy zaszły daleko… Dlatego wyznaczyłem sobie limit na 2025: jedna płyta na kwartał. Trzymajcie kciuki, proszę…;)

Z BEAMO przyszły też dwie inne. Też piękne. Jak przestać ja się pytam!

IMG_0483.jpeg.0e025dcb0f9ef83344f45e5b20d457c4.jpeg

PS. BEAMO zamówione w sklepie na stronie podanej w moim poście powyżej jeszcze przed świętami (czyli aktualnie „last call”), wysyłane jest z autografem Leszka Możdżera. To nie to samo co osobiście, ale zawsze. Polecam!

Edytowano przez sonique

3 godziny temu, sonique napisał:

Ja w 2024 na płyty CD przewaliłem kwotę, za którą kupiłbym system ze średniej półki, np. do sypialni. Zatem gdy podliczyłem koszt tej „CD aktywności”, to uznałem, że sprawy zaszły daleko… Dlatego wyznaczyłem sobie limit na 2025: jedna płyta na kwartał. Trzymajcie kciuki, proszę…;)

To ja trzymam kciuki, żeby Ci się nie udało 😁

Tylko jedna płyta na kwartał? Chłopie, za co wymyśliłeś sobie taką karę? Byłeś tak niegrzeczny? 🤭

Ja w tym roku wydałem znacznie więcej na książki niż CD (bo to był dziwny rok 🙄), ale i tak muzycznie grubo. Kwotę przemilczę, o chlebie i wodzie długo nie pociągnę 🙃

8 godzin temu, Profi napisał:

Tylko jedna płyta na kwartał? Chłopie, za co wymyśliłeś sobie taką karę? Byłeś tak niegrzeczny? 🤭

Chcę stworzyć domowe studio muzyczne w wersji bardzo podstawowej - bez robienia akustyki i możliwości zaawansowanego nagrywania - a tylko do komponowania i prostego muzykowania. Mam fajnego syntha - stary ale jary - od lat kurzy się w kącie. Potrzebuję automat perkusyjny bo sprzedałem dawno temu, gitarę, wzmacniacz, proste nagłośnienie, Shure SM58 i jakiś drugi pojemnościowy wystarczą. Może kupię jakiegoś prostego vintage 4-ro ślada Fostexa. Chcę się pobawić z moim ośmioletnim dzieckiem w muzykowanie bo przejawia zainteresowanie i to lubi. A ja może chociaż trochę wrócę do dawnej pasji;)

Tak więc zakupy płyt „on hold”.

7 minut temu, sonique napisał:

Chcę stworzyć domowe studio muzyczne w wersji bardzo podstawowej - bez robienia akustyki i możliwości zaawansowanego nagrywania - a tylko do komponowania i prostego muzykowania. Mam fajnego syntha - stary ale jary - od lat kurzy się w kącie. Potrzebuję automat perkusyjny bo sprzedałem dawno temu, gitarę, wzmacniacz, proste nagłośnienie, Shure SM58 i jakiś drugi pojemnościowy wystarczą. Może kupię jakiegoś prostego vintage 4-ro ślada Fostexa. Chcę się pobawić z moim ośmioletnim dzieckiem w muzykowanie bo przejawia zainteresowanie i to lubi. A ja może chociaż trochę wrócę do dawnej pasji;)

Tak więc zakupy płyt „on hold”.

Taki cel rozumiem i w pełni popieram. Życzę wytrwałości :) Ja za kolei w ostatnim czasie kupiłem nieco więcej płyt, ale głównie dla córki. I wygląda na to, że się nie zatrzymujemy. Zakochała się w grunge'u, kompletujemy więc dyskografię Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden, Audioslave, Silverchair, Smashing Pumpkins, jak też solowe projekty Eddie'ego Veddera i Chrisa Cornella, Ja przy okazji też wróciłem do starych płyt, niektóre utwory odkrywam na nowo, jak poniższy:

Podczas świątecznego obdarowywania, wpadła mi w ręce ciekawa już 20-letnia płyta: Arild Andersen - The Triangle (2004).

IMG_0529.jpeg.d7c77a1d5b93a27c3460d62a5ee30ae8.jpeg

Arild Andersen to jeden z najbardziej lubianych przeze mnie basistów sesyjnych. Tu na dość spokojnej płycie swojego autorstwa, której nie sposób nie lubić. W dodatku jest to jej pierwsze wydanie, dzisiaj raczej rzadkie. Poza japońskim, w które to wydania nie celuję, wznowiona została jeszcze jedynie w jubileuszowej serii Touchstones - kolekcji 50 kluczowych dla wytwórni ECM płyt na jej 50-cio lecie istnienia. Niestety sposób wydania płyt serii Touchstones w lichych kartonowych „wsuwkach” uwłacza potrzebom melomanów - tych wydań się nie pożąda - je się omija szerokim łukiem. Nie mówiąc już o stronie praktycznej: wsuwana w kartonową obwolutę płyta CD bardzo szybko nabiera niezliszonych przetarć i rys. Niestety kupując ten tytuł via Internet mamy niemal 100% pewności, że dostaniemy ten „kartonowy bubel”.