Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
20 minut temu, Grzesiek202 napisał:

No tak. 🙂. Ale jak widzę "tyś.", to już nie ręczę za siebie.

Mam podobnie, kiedy słysze ,, któren,,. Normalnie mnie trafia. 

Napisano (edytowany)

@fp74 Na tym albumie Javona Jacksona Lenny nie ma wiele do roboty, przede wszystkim niczego nie psuje. 

Nie wiem, czy się zgodzisz: z tymi znanymi bębniarzami (również jazzowymi), bywa tak, że nabierają pewnej maniery grania i potem niekoniecznie sprawdzają się w innym kontekście. Np. Bernard "Pretty" Purdie w pewnym momencie osiadł na swoim patentowym "in the pocket" i niechętnie wychodził poza to. Mam płytę "Opening Round: Groove Masters Series 1" - Houston Person, Joey De Francesco, Rodney Jones i właśnie Purdie. Kiedy w wolnym jazzowym bluesie nabija ten swój jednostajny groove, to mnie szlag trafia. Marzę wtedy o innym perkusiście. ;)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 12.02.2025 o 23:21, pairtick napisał:

Jedna z moich ulubionych płyt, aczkolwiek jedyna z jego dyskografii, a przesłuchałem chyba wszystkie 🤔

Znalazłem też oryginalne zdjęcie.

cover.jpg

Kurczaki, dobre to! Nie wiedziałem, że lubię taki orient 😉

Napisano
1 godzinę temu, soberowy napisał:

Wokalista z utworu Oldfielda Shadow on the Wall.

A wcześniej frontman Family. Kawał głosu i bardzo charakterystyczne wibrato. Mam podwójną antologię jego solowych nagrań i sporo jej słuchałem tego lata. Wprawdzie nagrywał głównie w Niemczech, ale miał dobry zespół złożony z brytyjskich muzyków. Na płycie przywołanej przez Ciebie: między innymi Mick Moody (Whitesnake) i Geoff Whitehorn na gitarach. :) 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

polish jazz

U mnie ostatnio w tle czasem leci: Karolak Piano Trio - Moontag (2019 r., Paweł Pańta na kontrabasie i Arek Skolik na bębnach). Niestety nie widzę na YT, nie wiem też, czy jest na platformach streamingowych. Do tego DR niższy niż na płytach z ECM. No i może być dla większości zbyt spokojne na sobotni wieczór. Więc nie mogę polecić. Co nie przeszkadza mi słuchać samemu z przyjemnością. ;)

4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

już z nudów (?)  czytasz biografię Słonimskiego

Dobrze napisana, a to wcale nie takie oczywiste. Np. "Miłosz w Kalifornii" Cynthii Haven moim zdaniem nie nadaje się do czytania (książka rozmamłana i pretensjonalna). Oczywiście wszystko jest kwestią gustu.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
7 godzin temu, fp74 napisał:

Polecam stronę okladki.net, ale o tej wersji okladki plyty nie ma tam słowa.  w oryginale lotnia jest daleko a pokojówki w ogóle.

The album has been remixed for 2019. A standalone version was released on 29 October 2021.

The Later Years includes a remixed version of Pink Floyd's 1987 album A Momentary Lapse of Reason. The remix features restored contributions by the keyboardist, Richard Wright, and new contributions by the drummer, Nick Mason, to "restore the creative balance between the three Pink Floyd members".

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Later_Years

A ja słucham dalej 😇 

Screenshot_20250216-003946.jpg

Screenshot_20250216-004005.jpg