Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

Dziś Vanilla Fudge c.d. Rzeczywiście jak dla mnie niezwykle śmiałe brzmienia jak na 1967 i 1968r. Tę płytę polecam w wersji zremasterowanej na Tidal-u (no oczywiście chyba, że ktoś ma krążek czarny lub srebrny). A bębniarz - niejaki Carmine Appice (tu również lead vocal) to po prostu wymiata. Podobnie zresztą jak kościelny (🎹🎹🎹😉)

Vanilla_Fudge_Renaissance.JPG.44e1ead313eb9419885b4df2706f8a6a.JPG

@fp74 Też bardzo lubię Vanilla Fudge, choć akurat ich drugiej płyty nie słyszałem. Kupiłem kiedyś debiut, "Then and now" (auto-covery z 2004 r.) i "Out Through the In Door" z ich wersjami klasyków Led Zeppelin. A samego Carmine'a Appiece'a mam na półkach w różnych konfiguracjach: Cactus (znów z Timem Bogertem), jakieś płyty z Patem Traversem itp. Wspaniały bębniarz. Z pokrewnych perkusistów nasuwa mi się od razu Aynsley Dunbar. Na pewno znasz. A z Polaków - przedwcześnie zmarły Piotr Dziemski, chyba najbardziej znany z płyty Niemen - "Aerolit" z 1974 r. Dla mnie Dziemski to jeden z bohaterów tamtego albumu.

Tak mi popłynęły skojarzenia...

arbenz.jpg.575da38bf91ba082274a1b9afb3326dd.jpg

Był rok temu w BlueNote ze świetnym koncertem. Polecam też jego długą serię "Conversation..." - zwłaszcza dla miłośników garów i talerzy . A tu jeszcze Ron Carter dla fanów dżezowego kontrabasu.

2 minuty temu, Rafał S napisał:

A z Polaków - przedwcześnie zmarły Piotr Dziemski, chyba najbardziej znany z płyty Niemen - "Aerolit" z 1974 r. Dla mnie Dziemski to jeden z bohaterów tamtego albumu.

Dziemskiego dopiero co słuchałem na Aerolicie. W tej nowej serii Polskich Nagrań SACD (a mam chyba wszystko Niemena i SBB co tam wyszło) są bardzo fajne booklety i jest tam opisywana jego historia. No i rzeczywiście ta płyta zaczyna się od perkusji, że aż ciarki po plecach idą.

Płyta, której absolutnie nie polecę każdemu. Stary nie jestem (któż z nas jest 😀), ale maturę mam z rosyjskiego. Jakoś tak za młodych lat zawsze przychodził mi łatwiej niż angielski.

Włodzimierz Wysocki. Niby znany w Polsce, bo i Osiecka i Młynarski, i wielu jeszcze innych korzystało z jego tekstów. Ale tutaj, moim zdaniem, w najbardziej odpowiedniej formie: tylko gitara i ochrypły męski głos, w zasadzie przysłowiowe trzy akordy na krzyż. Cała płyta w tak surowej aranżacji. I moim zdaniem, tak to powinno brzmieć. Moje barwy duszy.

Zapomniałem napisać, że wydanie polskie, bard ukraiński, a język oryginalny. 

20250226_143252.jpg

Edytowano przez Grzesiek202