Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wybitna płyta. Czytam właśnie, że jedną z większych inspiracji była dla nich muzyka Floydów, o czym nie wiedziałem, a tuż przed nimi skończyłem A Momentary Lapse Of Reason.... cóż za przypadek 😎😏

20260103_190416.jpg.0ad51ef6aa89af172616532d5eb47e86.jpg

Napisano
53 minuty temu, BlaBla napisał:

Wybitna płyta. Czytam właśnie, że jedną z większych inspiracji była dla nich muzyka Floydów, o czym nie wiedziałem, a tuż przed nimi skończyłem A Momentary Lapse Of Reason.... cóż za przypadek 😎😏

20260103_190416.jpg.0ad51ef6aa89af172616532d5eb47e86.jpg

Też ją uwielbiam, 8 lat temu poznałem ją przez streaming (wiem, długo długo po premierze), przez te lata często do niej wracałem, a w grudniu Mikołaj przyniósł mi ją w prezencie 🙂

Napisano

Szkoda, że ta płyta jest taka krótka.... świetna muzyka i absolutnie wybitna realizacja.

Czy ktoś zwrócił uwagę, że plyta kończy się utworem Feeling Good, a inna jej płyta Stay Tuned (ktora nie jest następną w kolejności, tylko jeszcze późniejszą) otwiera się utworem Good Feeling...., który zaczyna się dokladnie tam, gdzie Feeling Good się skończyło (ciut zmieniono aranżację). Świetny pomysł, a zarazem zastanawia, dlaczego takiego zabiegu nie zastosowano na bezposrednio kolejnej płycie...? Albo na wszystkich...! Taki pomysł 😎

Ot, takie słowo na niedzielę 😁.

20260104_074729.jpg.709b7288c7ad2b34c87ddda27542ef10.jpg

Napisano

Lubię Mazola, oto live z tego roku - bardzo udany i artystycznie, i realizacyjnie. Czas już nabyć jego najnowsze solowe dziecko. Coś tam słyszałem ze streamu i brzmi zachęcająco.  Mam kilka jego plyt i są zawsze bardzo dobrze nagrane/wydane więc na pewno będzie 👌.

I jeszcze świetna tegoroczna jego plyta z Pink Freud - Sorry Music Polska.... naprawdę super. Ale dzisiaj to:

20260104_132207.jpg.f014368e3715b37bd6f9020ba8261dfc.jpg

Napisano

Fantastyczna książka, przeczytałem przez dwa dni, a liczy sobie 450 stron. Dotychczas niespecjalnie interesowałem się muzyką Michała Urbaniaka, ale pod wpływem książki nie mogę oderwać się od tej płyty. Wielka szkoda, że już nie żyje ten genialny muzyk.

Urbaniak.jpg

Napisano
5 minut temu, MMarek napisał:

Fantastyczna książka, przeczytałem przez dwa dni, a liczy sobie 450 stron. Dotychczas niespecjalnie interesowałem się muzyką Michała Urbaniaka, ale pod wpływem książki nie mogę oderwać się od tej płyty. Wielka szkoda, że już nie żyje ten genialny muzyk.

Urbaniak.jpg

Zachęciłeś 👏

Napisano
15 minut temu, MMarek napisał:

Fantastyczna książka

Mnie zaintrygowało to, jak Urbaniak stopniowo przeistaczał się na jej stronach ze skromnego młodego człowieka w megalomana. A przecież fizycznie opowiadającym historię był wciąż ten sam - już starszy - muzyk. Identycznie było wcześniej z "Ja Miles", która też powstała we współpracy muzyka i zaprzyjaźnionego z nim pisarza.

Napisano
4 minuty temu, Rafał S napisał:

Mnie zaintrygowało to, jak Urbaniak stopniowo przeistaczał się na jej stronach ze skromnego młodego człowieka w megalomana. 

Trafnie to określiłeś, ale pomimo to dobrze się czyta.

Napisano (edytowany)

Debiut kanadyjskiego zespołu z tzw. sceny Quebec, jedna z moich absolutnie ulubionych płyt nagranych na tamtejszej scenie muzycznej. Prog/jazz-rock/prog-folk - coś w tym stylu, ale warto posłuchać, następnych płyt również, przynajmniej dwóch.

@BlaBla może Ci wpadnie w ucho 😉

@sonique Lubisz takie klimaty?

obraz_2026-01-05_113034864.png

Edytowano przez Adi777