Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Chyba jedyna czeska (a ściśle - czechosłowacka) płyta jaką mam. Właściwie plyta jest polska - GAD Records, a zespół czechosłowacki. Koncert rewelacyjny. Mam w planie nabyć kilka ich innych płyt. 

20260112_193355.jpg.91032d157321aa486575abfab4fd900c.jpg

Napisano
16 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

Nie wiem, czy to dobry czas, czy zły, ale dziś wypada 57 rocznica debiutu Led Zeppelin „the only way to fly”…

IMG_2941.jpeg

Ile razy jeszcze trzeba powtarzać, że z nimi zawsze jest dobry 😁

Napisano
16 godzin temu, BlaBla napisał:

Chyba jedyna czeska (a ściśle - czechosłowacka) płyta jaką mam. Właściwie plyta jest polska - GAD Records, a zespół czechosłowacki. Koncert rewelacyjny. Mam w planie nabyć kilka ich innych płyt. 

Spoko granie. Słuchałem Pozorovatelna / The Watch-Tower (1974), 

Symbiosis (1974), 

Pori Jazz 72 (2020),

Świetna jest płyta "Coniunctio" nagrana we współpracy z Blue Effect. Blue Effect & Jazz Q Praha z 1971 roku.

Napisano
1 minutę temu, Adi777 napisał:

Spoko granie. Słuchałem Pozorovatelna / The Watch-Tower (1974), 

Symbiosis (1974), 

Pori Jazz 72 (2020),

Świetna jest płyta "Coniunctio" nagrana we współpracy z Blue Effect. Blue Effect & Jazz Q Praha z 1971 roku.

Dorzuć jeszcze Hodokvas...

Napisano
Dnia 9.01.2026 o 12:18, Rafał S napisał:

Poświąteczna ciekawostka dla klubowiczów PMC (@majkel74 i @KrólKiczu).

An Oscar Peterson Christmas (Telarc, 1995)

We wkładce 2 strony na temat cudowności, które tu zastosowano przy nagrywaniu i obróbce - mikrofony, kable, elektronika (Bryston i Krell) oraz oczywiście kolumny PMC. U mnie brzmi to przeciętnie, a jak na Telarc z tamtych czasów , to poniżej średniej. I to już któryś przypadek, gdy album miksowany na PMC jakoś słabiej u mnie wypada niż płyty zrobione z użyciem ATC. Hipoteza robocza to, że mój system (szczególnie kolumny) jest niekompatybilny z tym, z czego korzystali ludzie pracujący dla Telarku. Pomożecie ją zweryfikować? Cała płyta zrelaksowana i naprawdę urocza od strony muzycznej - typowy późny Peterson. Jak to gra u Was? Smyczki zachowują rozdzielczość i wyrazistość, czy są jak spod koca?

Brakuje wysokich, szczegółów, ogólne przytłumienie.

Napisano
7 minut temu, BlaBla napisał:

Dorzuć jeszcze Hodokvas...

A tego nie słuchałem, dzięki. Poznając dobre kilka lat temu muzykę jazzową, jazz-rockową/fusion nie wychylałem się prawie wcale poza lata 70.

Jak już jesteśmy w Czechach, to polecę też album "5 ran do čepice" Jiří Stivína, dobrze też wspominam "Jazzove Nebajky" 1973 grupy SHQ, Jazz Celula - "Oheň Až Požár" 1976, Modrý Efekt & Radim Hladík - "Modrý Efekt & Radim Hladík" 1975.

Było tego oczywiście sporo więcej.

Napisano

Słucham i słucham na tych nowych zabawkach i niektóre plyty to już chyba więcej nie zagrają...🤨 ale ta wchodzi do ekstraklasy brzmienia! Niektóre plyty dostały nowe życie. To właśnie jedna z nich. 

20260113_174607.jpg.46b86e95221985596f1b1bd94b17079f.jpg

Napisano
2 godziny temu, gienas napisał:

Kiedy dziewiątego stycznia  ;) grała "ta gitara" do "tego głosu" ( porzednia strona ) to grała w swoje urodziny...

Spodek'98 - Page/Plant, Black Sabbath z Ozzym, Deep Purple bez Blackmore'a.