muzyczny_gość Napisano 11 listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 listopada 2007 u mnie niedziala zaczeła sie od w sumie dość swierzej płyty dość oslawionego ostatnio zespołu...Feeli mi sie w miare podoba pomimo innych troche preferncji muzycznychale w koncu neleży być otwartym;-)a taki jestem;-)a po za tym ...dobre bo Polskie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 11 listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 listopada 2007 Zupełnie zlekceważyłem Alan Parsons Project - uważałem to za smętną "pościelówkę".Do czasu, gdy nie posłuchałem na dobrym sprzęcie płyty "On Air".Wstyd mi ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Cytat Zupełnie zlekceważyłem Alan Parsons Project - uważałem to za smętną "pościelówkę".Do czasu, gdy nie posłuchałem na dobrym sprzęcie płyty "On Air".Wstyd mi ... MejsonByło wyznanie grzechów, był żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy...Ego te absolvoJako pokutę - 3 razy posłuchasz "On Air" Alan Parsons Project i sprawdzisz podłączenie - poprawną fazę we wzmacniaczu... Pozdrawiam nawróconego grzesznika... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 A teraz bez żartów i w głównym temacie!Dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionego kolegi, również audiofila, dane mi było posłuchać oraz popatrzyć na pewną portugalską wokalistkę śpiewającą fado.Nazywa się ona Mariza i dysponuje fantastycznym głosem, barwowo nieco podobnym do Edyty Geppert...I to, co śpiewa oraz w jaki sposób śpiewa, jest niezwykłe, niesamowite i zachwycające!Popatrzyć też warto (2 płyty DVD z koncertów), gdyż pomimo faktu, iż uroda Marizy jest, hmm, kontrowersyjna, to ekspresja jej śpiewu i zachowania doprowadza do tego, iż po plecach przechodzą ciarki!Miłośnikom niebanalnej muzyki wykonywanej pierwszorzędnie polecam z całego serca!Odkrycie miesiąca!!!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romekcz Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Ja polecam stary dobry rock: Deep Purple. Black Sabbath, Led Zeppelin, czy Jimiego Hendrixa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij Napisano 15 listopada 2007 Słucham wszystkiego po trochu. Ale ostatnio Dire Straits i Marka Knopflera.Niektóre płyty tego ostatniego na Merlinie są po 15 zł(wreszcie uczciwa cena) a od 50 zł wysyłka gratis.Poza tym zawsze Vangelis Pink Floyd no i trochę plumkania ,właśnie czekam na płytę Norah Jones od redakcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 listopada 2007 a ja słucham Iron Maiden i stwierdzam że są rewelacyjni. Bruce Dicinson to najlepszy wokalista. Czy ktoś może wie kiedy dokładnie będą w Polsce? Podobno w 2008. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 to teraz na wieczorsucham plyty Dave Gahan - Hourglassdla mnie rewelacyjna plytaoczywiscie utrzymana z racji DM w tym wlasnie stylurany boskie gość ma taki wokal ktry im starszy tym lepszybardzo za DM wiec bardzo za Gahanem;-)Fono Master - Tobie polecam tą płyte - spodoba sie pełna ekspresja w kazdym kawalku plyta zawiera chyba w kazdym kawalku historie DepeszówPolecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Kolega wrócił z Brytanii i "podrzucił" mi dwie płyty zespołu KEANE "Hopes And Fears"i "Under The Iron Sea" i tak sobie słucham w oczekiwaniu na mecz.Nazwę zespołu parę razy gdzieś tam słyszałem ale muzyki nie kojarzyłem zupełnie alepowiem ,że słucha się tego bardzo przyjemnie, zwłaszcza na "lampie". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1970 Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 listopada 2007 Moja muzyka to po pierwsze Pink Floyd i Roger Waters. Dalej mamy Dire Straits, The Doors, King Crimson, Led Zeppelin, Marillion i Fish,Queen, U-2, Police i Sting, Leonard Cohen,Elton John, George Michael, Joe Cocker, Nat King Cole, Rod Steward, Władimir Wysocki. J.M.Jarre też mi odpowiada, zwłaszcza te starsze kawałki. I oczywiście nasza rodzima muzyka: od zawsze Republika, Jacek Kaczmarski, Grzegorz Turnau i artyści Piwnicy pod Baranami, Tomek Kamiński, Trzecia Godzina Dnia i pewnie wiele jeszcze innych. Bardzo lubię sięgnąć po starszą siostrę muzyki rozrywkowej to znaczy muzykę klasyczną czy poważną, ale to juz musi być jakaś dobra okazja i nastrój, albo szczególna chwila. Jestem otwarty na dobrą muzykę.Na pewno nie słucham disco, hip hop, polo itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 30 listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 listopada 2007 Dzisiaj wybór padł na Londonbeat "In the Blood" tak długo już tego nie słuchałem,że zapomniałem ,że posiadam,a że przy okazji "testuję" nowego playerka to słyszę różne nowe rzeczy ......cuda paniecuda...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2007 Obecnie słucham se THE OFFSPRING SPLINTER. Ta płyta pozwala mi nabierać sporo pozytywnej energii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2007 u mnie dzisiaj na świerze przedpołudnie dobra i miła dla ucha składanka "Heaven Deep Trance Essentials" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1970 Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2007 A ja sobie podglądam Pulse Pink Floyd..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2007 Po wieluuuu latach jakiś czas temu wróciłem do jazzu. Często maltretuję Pata Metheny (Secret Story) i Keitha Jarretta (Koncert w Kolonii). Trochę zaniedbałem starego dobrego rocka, ale w przerwach między jazzem a jazzem lubię sobie posłuchać m.in. Pink Floyd, Yes, Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin, King Crimson. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziajek Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2007 Witam na forum mój muzyczny gust jest bardzo dziwny - teraz słucham takich wykonawców jak Jaco Pastorius, John Scofield, Charlie Parker, Marcus Miller, Scott Henderson, Joni Mitchell, Paco de Luciaale również (czasami) nie stronię od takich klimatów jak Pantera, Led Zeppelin, Van Halen, Black Label Society, GnRczyli z jednej strony mamy powiedzmy jazz a z drugiej mocny rock jeśli nie metal - czy jest ktoś jeszcze z taka muzyczną schizofrenią?? uwielbiam ludzi którzy potrafią naprawdę dobrze grać (nie jakieś zespoły na jeden sezon) oraz nieprzeciętny wokalpozdrawiam Tomasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Ziajek!Witamy debiutanta!Zdziwił byś się, Kolego, bowiem, większość osób piszących na forum w swych kolekcjach posiada płyty, których charakter, tak jak napisałeś, jest szalenie różny... A przekrój muzyki, w nich zawarty, jest jak "A", do "Z"...Bo tak naprawdę, pomimo zwykłej, ludzkiej chęci do systematyzacji, tak naprawdę muzykę można podzielić na dobrą lub złą...Przykładowo - w kategorii jazz jest tyle samo słabej muzyki, co dobrej np. w kategorii hard rock...I dlatego w ogóle mnie nie zdziwiło, iz zaraz po "The sun don't lie" M. Millera do odtwarzacza trafia Black Sabath, czy Judas Priest...Bo tak naprawdę liczy się wyłącznie muzyka...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 ZiajekDokładnie tak jak napisał Bert muzykę dzieli się na dobrą i złą, no może z drobnymi wyjątkami. Ja np. obecnie głównie słucham jazzu, ale w swoich zbiorach posiadam tak różnych wykonawców i różne gatunki muzyczne że pewnie byś się zdziwił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziajek Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Dla mnie to moje muzyczne podzielenie to poważny problem bo mam troszkę aspiracji do tworzenia muzyki - gram sobie na basie i to że z rana z głośników na cały regulator leci Zakk Wylde a wieczorem dla odmiany Miles Davis jest dla mnie nie lada problemem - otóż nie potrafię się skupić na tym aby grać jeden konkretny gatunek muzyki (a o fusion jazz-metal nie ma dla mnie mowy) i rozwijać sie w stylu dla niego odpowiednim. Ale poradziłem sobie z tym w sposób następujący: wyprogowałem swój bas (teraz mam tak jak w skrzypcach lub kontrabasie - gładka podstrunnica a nie tak jak w gitarze - progi na których opiera się struna) przyznaję że zrobiłem to w dużej mierze pod wpływem inspiracji Jaco Pastoriusem - Jest to pewne ograniczenie brzmieniowe które sprawia że w zasadzie nie chce mi się na tym wieśle grać metalu ani rocka a co do różnorodności słuchanej muzyki to powiem tak: wydaje mi się że Jazz jest ostatnio modny, bardzo dużo młodych ludzi zaczyna słuchać tego gatunku muzyki i się z tym afiszować (śmieszne wydaje mi się to jak tacy ludzie patrza na mnie z pogarda kiedy mówię że lubię posłuchac Pantery ) - wg mnie ta tendencja powodowana jest chęcią snobowania się, bycia "egzotycznym" (bo nie oszukujmy się - niewielu ludzi potrafi wybierać muzykę której chcą słuchać, większość przyjmuje bezkrytycznie to co słyszy w radiu)ale cieszę się z tego ze znalazłem ludzi którzy z jednej strony nie ograniczają się niechcąc słuchać niczego poza ostrym metalowym graniem a z drugiej strony potrafią wybrać ten jazz który im się podoba i nie snobują się z tym że go słuchająPozdrawiam Tomasz! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 20 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2007 a dzisiaj powróciłem do mojego jedno z bardziej ulubionych albumow Lary Fabian Adagio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 26 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2007 dzis z okazji swiąt niecodzienne brzmienia..oferta wydana w sam raz na bardzo tanecznego sylwestra..zblizajace sie juz bardzo szybko i bardzo blisko:)The Disco Boys Vol 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 26 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2007 Odwiedził mnie szwagier i przywiózł płytkę z czymś, czego do tej pory nie słuchałem. W sklepie nie zwróciłbym na nią uwagi, ale po odsłuchaniu wręcz polubiłem ją od pierwszego nagrania. Jest to płytka Rachid Taha - „The Definitive Collection”. Jest on algierczykiem, mieszkającym we francji i jest jednym z najbardziej popularnych wykonawców muzyki rai, zakorzenionej w arabskiej Afryce Pn., a przełożonej na współczesne brzmienia i wykorzystującej europejskie zdobycze elektroniki. "The Definitive Collection" to prawdziwa esencja przebojów Rachida Tahy.Kto oglądał film Helikopter w ogniu to zrozumie jaka to jest muzyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pruci Napisano 26 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2007 Widzę, że na tym temacie znajduje się dużo fanów szeroko pojętego rock'a. Ale zauważyłem też, że co niektórzy forumiści proponują również szeroko pojęty jazz. No to dorzucę się do tego jazzu. Ostatni zafascynowany jestem nagraniami jazzowymi z lat 50 i 60-tych. Szczególne wrażenie zrobiły na mnie płyty nagrane dla wytwórni Columbia czy Blue Note Records. Dlatego też gorąco polecam następujące płytki: Miles Davis "Kind of Blue" (Columbia), The Dave Brubeck Quartet "Time Out" (Columbia), John Coltrane "Blue Train" (Blue Note Records). Pewnie dla zagorzałych jazzmanów nie jest to zbytnio odkrywcze, ale dla pozostałych polecam. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 31 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2007 Wzięło mnie dzisiaj z rana na melancholię. Wrzuciłem do cedeka płytkę Dummy zespołu Portishead. Wspaniała muzyka przenikająca z zapachem świeżo parzonej kawy. Beth Gibbons to czysta poezja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 31 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2007 A ja dzisiaj na jazzowoMiles Davis & Quincy Jones-Live At MontreuxKupa dobrego i solidnego jazzu z 1993 roku. Jak zwykle wspaniała trąbka Milesa Davisa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts