Rafał S Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 7 minut temu, gienas napisał: się wyłamię i posłucham Slade Dobrze, że choć na Ciebie można liczyć. Te wcześniejsze ambienty itp... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Ambient na dłuższą metę jest dla mnie męczący To też męczące Wracam do spokoju Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 29 minut temu, Rafał S napisał: Dobrze, że choć na Ciebie można liczyć. Te wcześniejsze ambienty itp... A bo to panie jutro bedę wczorajszy a dziś muza tak ciężka że mi monitor wygina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 9 minut temu, gienas napisał: jutro bedę wczorajszy Czyli jest plan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Dobra, bo widzę, że tu narzekają na ambienty, czyli pora na coś normalnego, tak? No to proszę: 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 3 sekundy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 7 minut temu, Fafniak napisał: 3 sekundy Pięknie weszło, ależ mi brakowało takiej dawki brutalnego jazzu. Wystarczyło, żebyś dotrwał do 15:20, pojawiła się melodia 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 39 minut temu, Fafniak napisał: 3 sekundy No dobra, a takie coś? Pierwsze 6 utworów. To też free, ale łagodne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Obawiam się że nie Najlepsza była reakcja psa... NA odgłos trąbieli obejrzała sie na głośniki i przemieściła się do innego pokoju 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 35 minut temu, Fafniak napisał: NA odgłos trąbieli obejrzała sie na głośniki i przemieściła się do innego pokoju 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 😂 i na co mnie to było Garbarka lubię tę płytę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 5 godzin temu, Adi777 napisał: No dobra, a takie coś? Pierwsze 6 utworów. To też free, ale łagodne. To specyficzne i zarazem dziwne wydawnictwo. Składają się na nie trzy już wcześniej wydane płyty Garbarka. Wydane bez zmian. Niejako powtórzone. Są to w kolejności: SART, Witchi-Tai-To, oraz tytułowe Dansere. Łączy je ta sama ekipa. Taki tryptyk. Podobnie zrobiło ECM z trzema płytami Eberharda Webera, które niezmienione wydano powtórnie na płycie Colours. Doprawdy dziwny to zabieg. Można się „naciąć” i wydać pieniądze na coś co już się posiada. Wracając do tych trzech płyt Garbarka pod jednym szyldem Dansere: świetna to muzyka i fantastyczny okres w twórczości wirtuoza. Do tych trzech krążków dodałbym jeszcze trzy kolejne i z Garbarka więcej znać już nie trzeba: Dis, Triptykon, oraz zjawiskową Afric Pepoerbird. Niestety sam autor jak i całe ECM nigdy później nie wzbili się już na takie wyżyny, chociaż nierzadko serwowali i tak fantastyczny poziom. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Dla tych, co wcześniej tak narzekali na ambienty... 😶 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 1 godzinę temu, gienas napisał: 😂 i na co mnie to było Garbarka lubię tę płytę Z późniejszych zdecydowanie wyróżnia się Rites, ale też StAR, oraz Teelve Moons. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 11 minut temu, sonique napisał: Wracając do tych trzech płyt Garbarka pod jednym szyldem Dansere: świetna to muzyka i fantastyczny okres w twórczości wirtuoza. Do tych trzech krążków dodałbym jeszcze trzy kolejne i z Garbarka więcej znać już nie trzeba: Dis, Triptykon, oraz zjawiskową Afric Pepoerbird. Esoteric Circle też niezła. Z troszeczkę późniejszego ECM na pewno warto znać: Codona - "Codona" (1979) Nils Petter Molvær - "Khmer" (1997) Bengt Berger - "Bitter Funeral Beer" (1981) Stephan Micus - "Implosions" (1977) - najdłuższy utwór na płycie, czyli "As I Crossed a Bridge of Dreams". Po prostu brakuje mi słów, żeby go opisać. Oczywiście cała płyta jest zdecydowanie warta uwagi. John Surman - "Upon Reflection" (1979) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Do Garbarka trzeba dorosnąć, jak kiedyś pusciłem w pracy, to mnie spytali z jakiej sekty jestem 😅 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Barre Phillips - Mountainscapes (1976). Znasz? Znacie? Manfred Schoof Quintet - "Scales" (1976). Najładniejsze trąbienie z ECM, jakie znam. Robin Kenyatta - "Girl From Martinique" (1971). Ten album też polecam. Jedna z wcześniejszych pozycji ECM. Ciekawe instrumentarium, bo między innymi flet i klawinet, który dodaje oryginalności brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Nie, ale chętnie posłucham, lubię trąbienie, mam nadzieję, że znajdę na Tidal lub Qobuz, bo ostatnio na stremingu siedzę. Polecam Blue Mitchell-Graffiti. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 (edytowany) Ja się ograniczyłem tylko do Garbarka. Gdy wrzucimy temat „Wybitne płyty ECM” to będziemy pisać tak długo, że z pewnością zanudzimy wielu kolegów, którzy gustują w innej dobrej muzyce;) Edytowano 2 lipca 2022 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Kenny Wheeler - "Gnu High" (1976). Również fajne trąbienie, choć osobiście wolę Manfreda Schoofa i jego Scales, ale zdecydowanie warto płytę przesłuchać, tak samo następną, czyli "Deer Wan" (1978). 2 minuty temu, sonique napisał: Gdy wrzucimy temat „Wybitne płyty ECM” to będziemy pisać tak długo, że z pewnością zanudzimy wielu kolegów, którzy gustują w innej dobrej muzyce;) Oj tam, oj tam 😁 O dobrej muzyce trzeba pisać. Wręcz trąbić 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Rozumiem, że masz wszystko na półce z najlepszych wydań, nie jakieś remastery? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Chciałbym... 33 minuty temu, Artsky napisał: lubię trąbienie, To tak jeszcze na koniec, przed spaniem, polecę Ci taki oto album: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Dzięki, Polish Jazz zawsze na bieżąco. Kiedyś nawet poznałem osobiście Dudusia ś.p. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 A takie klimaty lubicie?? Panowie z filmików powyżej są w Polsce znani, natomiast ci z kolejnego chyba nie... Kupiłem kiedyś w ciemno za kilka euro podczas pobytu za granicą. Kawał dobrej muzyki, ale przede wszystkim rewelacyjna jakość nagrań Francois de Ribaupierre trio & quartet "Shades Of Silence" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Rabih Abou-Khalil jest mi znany z tego albumu: Czy lubię takie klimaty? Oj tak, i to jeszcze jak 😃 Natomiast tych panów nie znam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts