tchocky Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 1 godzinę temu, sonique napisał: Jeżeli się zdecydujesz to w zasadzie sprawdź Boy, October, The Joshua Tree, oraz Rattle and Hum. Ewentualnie właśnie War. Resztę bym sobie podarował…;) Jeszcze The Unforgettable Fire. Achtung Baby też niezła, dla mnie ostatnia którą warto znać bo następne były już średnie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 39 minut temu, tchocky napisał: Jeszcze The Unforgettable Fire. Celowo jej jednak nie poleciłem bo jest niesamowicie nierówną płytą. Obok naprawdę świetnych kawałków (Bad, Pride, Indian Summer Sky, The Unforgettable Fire, Wire) pojawiają się takie średniaki - jakby niedokończone utwory demo - jak Promenade, Elvis Presley and America, czy MLK. Jest jeszcze 4th of July ale to właściwie nie U2 a Brian Eno - co słychać wyraźnie;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 (edytowany) 2 godziny temu, sonique napisał: Jest tak sobie czyli raczej słabo. Szkoda. Daniela Lanoisa kojarzę głównie z "Time Out of Mind" Boba Dylana, którą bardzo lubię. W swoim czasie jej produkcja robiła na mnie wielkie wrażenie. Ale dawno nie słuchałem, więc nie wiem, czy na obecnym systemie wciąż by mi się tak podobała. Edytowano 28 lutego 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 Tandem Daniel Lanois / Brian Eno wniósł do U2 przede wszystkim wartość artystyczną. Momentalnie słychać kiedy zespół zaczął komponować pod wpływem ich silnych osobowości. Tandem ten nie miał jak się wydaje wielkich ambicji aby stworzyć coś co dobrze brzmi na audiofilskim sprzęcie. Byli zajęci raczej samym tworzeniem i poszukiwaniami nowych rozwiązań i nowego brzmienia. U2 nie brzmi również tragicznie. Ale do Dire Straits, Sade, czy innego Stinga to im daleko;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 (edytowany) 30 minut temu, sonique napisał: U2 nie brzmi również tragicznie. Ale do Dire Straits, (...) to im daleko;) Dobrze zagrana "organiczna" muzyka nie wymaga kombinowania z dźwiękiem, więc po latach ten dźwięk lepiej się broni. Jak się ma Knopflera w studiu czy na taśmie, to wystarczy nie zepsuć - nagrywać i miksować "po staremu". Dodajmy, że Knopfer najpierw świadomie wybierał producentów, którzy już się sprawdzili w takich rzeczach, a potem sam zaczął się bawić w produkcję, bo dobrze wiedział, co chce osiągnąć. Brzmienie i muzyka są tu nierozerwalnie związane. Bo Knopfler, nawet, jak był młody, to grał jak stary. A U2 - odwrotnie. I tu jest problem, bo kto wie, jak powinna brzmieć młoda kapela? Oczywiście nie jestem obiektywny, bo duchowo, już jako nastolatek, trzymałem z tymi starymi zespołami. Edytowano 28 lutego 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 27 minut temu, Rafał S napisał: bo kto wie, jak powinna brzmieć młoda kapela? Świeżo;) Ale U2, o którym rozprawiamy nie było już wtedy młodą grupą. Bo Lanois/Eno za sterami to dopiero na The Unforgettable Fire… I paradoksalnie tylko ta płyta z pierwszego okresu działalności grupy (do Achtung Baby wyłącznie) nieco się moim zdaniem zestarzała… pozostałe lepiej zniosły próbę czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Rafał S napisał: Natomiast mam jedną płytę Stevena Van Zandta (E Street Band), Automatycznie mi się skojarzyło z tym panem Posłucham w drodze do domu. Edytowano 28 lutego 2023 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 (edytowany) 5 godzin temu, Rafał S napisał: Steven Van Zandt Zawsze lubiłem tego pana za to: Edytowano 28 lutego 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 1 godzinę temu, sonique napisał: Zawsze lubiłem tego pana za to: No i Silvio Dante... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 23 minuty temu, tchocky napisał: No i Silvio Dante... Dodajmy, że to właśnie Steven Van Zandt był inspiracją dla postaci Tony'ego Soprano i rozważano nawet powierzenie mu tej roli. Szybko jednak okazało się, że potrzeba zawodowego aktora, Steven został więc Silviem i objął w posiadanie Bada Bing. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 lutego 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Dnia 27.02.2023 o 18:42, Adi777 napisał: Uwielbiam orientalne klimaty, wpływy […] Ja też od nich nie stronię a niektóre takie płyty są naprawdę niezłe. Pewnie znasz: Collin Walcott - Cloud Dance 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 1 godzinę temu, sonique napisał: Pewnie znasz: Collin Walcott - Cloud Dance Nie, nie znam jego solowych płyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, sonique napisał: Collin Walcott - Cloud Dance Z takimi muzykami, jakich miał tu Walcott, to pewnie każdy z nas nagrałby świetną płytę. Edytowano 1 marca 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 2 minuty temu, Rafał S napisał: Z takimi muzykami, jakich miał tu Walcott, to pewnie każdy z nas nagrałby świetną płytę. Tak, to prawda. Pod warunkiem, że siedzielibyśmy w studio w kącie i co najwyżej uderzali od czasu do czasu w trójkąt;) Trójkąt, tamburyn, marakasy…itp… wszystkie je kocham bo zawsze stroją w punkt;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 3 minuty temu, sonique napisał: Tak, to prawda. Pod warunkiem, że siedzielibyśmy w studio w kącie i co najwyżej uderzali od czasu do czasu w trójkąt;) Taki był plan. Ja to nawet zostawiłbym ich samych na trochę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 49 minut temu, Rafał S napisał: Taki był plan. Ja to nawet zostawiłbym ich samych na trochę. A ja bym ich nie zostawiał nawet na chwilunię. Bo potem nie pozwolili by Ci umieścić nazwiska na okładce i pewnikiem zgarnęli całą kasę… a ja tam za darmo w trójkąt uderzać bym nie chciał…;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 The Dark Side of the Moon kończy dziś 50 lat. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 To prawda .... odpowiednia wersja już zamówiona. https://www.cdjapan.co.jp/product/SICP-10143 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 (edytowany) Nudy panie, nudy i nie wiem która jest ta prawilna, discogs podaje 1198 wersji… Edytowano 1 marca 2023 przez MarcKrawczyk 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 marca 2023 Udostępnij Napisano 1 marca 2023 Dziś mija już 35 lat od wydania tej płyty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 marca 2023 Udostępnij Napisano 2 marca 2023 Serce roście, że ludzie sluchają jeszcze takiej muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts