Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 26.03.2024 o 10:19, Highlander_now napisał:

Das Wohltemperierte Klavier Buch I gra Keith Jarrett.

1.jpg.22d261f55cde0c1adc5eeae07caae89d.jpg

Uczta.

Podzielam twoją fascynację tą płytą. Pokazuje jak wszechstronnym wykonawcą jest Jarrett. Jedynie czego z jego klasycznej kolekcji zdzierżyć nie mogę, to jego interpretacji na klawesyn. Ale to już mój problem. Znam go, jest ze mną od dziecka i nawet nie próbuję z nim walczyć. Ja po prostu nie znoszę klawesynu. Nawet bardziej niż banjo…;)

3 godziny temu, Highlander_now napisał:

OS0yMDk5LmpwZWc.jpeg

Bardzo ciekawe i dobrze brzmiące nagranie Czterech Pór Roku Antonio Vivaldiego. 

Gdy mieszkałem w mieście (czasem za tym tęsknię) to faktycznie pory roku były cztery. A gdy zima gwałtownie przechodziła w lato, to nawet trzy. Od kiedy mieszkam z dala od miasta to wyraźnych „pór roku” - zmian w otaczającej przyrodzie - jest przynajmniej sześć… muszę jeszcze raz przesłuchać to dzieło… może są tam jakieś „hidden tracks”…;)

Napisano
2 godziny temu, sonique napisał:

zdzierżyć nie mogę, to jego interpretacji na klawesyn

To dzielimy pewne odczucie. Ja w ogóle nie przepadam za klawesynem.

2 godziny temu, sonique napisał:

muszę jeszcze raz przesłuchać to dzieło… może są tam jakieś „hidden tracks”…;)

To bardzo różnorodne dzieło. Oprócz czterech astronomiczno-kalendarzowych można się tam bez trudu doszukać się niuansów. Można poza tym sięgnąć po takie wydanie lub całkiem współczesną wariację na temat.

Napisano

Po południu nadeszła pora na Obrazki z wystawy Modesta Musorgskiego. Płyta z roku 1976.

NC5qcGVn.jpeg

Świetnie nagrani Berlińscy Filharmonicy po dyrekcją Herberta von Karajana. Nie zawsze nagrania z tego okresu są tak pęknie oddające symfonikę orkiestry i niekoniecznie przypada mi do gustu wykonawstwo Berlińczyków. Tu jest pierwsza klasa.

O płycie zapomniałem i leżała latami "na górnej półce". Tu na forum, ktoś zapytał się o Obrazki ... , zaprzeczyłem że posiadam, dopiero po czasie przejrzałem listę i ze zdziwieniem stwierdziłem, mam. Za dużo płyt lub początki tego Niemca co mi wszystko chowa.

Napisano

Coś w wieczornym nastroju.

Cztery sonaty triowe J.S. Bacha wykonuje Helmut Walcha. Przypomnę, że organista ten w wieku 16 lat stracił wzrok i wszystko co grał i nagrał (a nagrał wszystkie utwory organowe J.S. Bacha) robił tylko z pamięci. Uczył się utworów najpierw z pomocą matki, później żony.

NDYtMjY0Ny5qcGVn.jpeg

Napisano (edytowany)

Czy ktoś ma ochotę na klimaty mroczne niczym te z serialu Twin Peaks? We wtorek widziałem na żywo Bohren & Der Club Of Gore. Wcześniej znałem ich pobieżnie ale wygląda na to, że zanurzę się w ich muzykę głębiej…

IMG_6654.jpeg.e7599f5be5b107f0fe4f84fdc64b7284.jpeg

Polecam.

IMG_6686.jpeg.9b074869a976ed710755da23a9eff416.jpeg

Bohren & Der Club Of Gore - Patchouli Blue (2020r.).

Edytowano przez sonique
Napisano

Smyczki dla początkujących. Moja mamusia polubiła rzewne skrzypki i nawet potrafi wyłowić cello. Ktoś słyszał to barokowe ensamble? Troszkę ponad godzinkę lekkiej i radosnej muzyki. Za „chwileczkę” a nawet już teraz mogę się radować. Jest nadzieja. Rodzinnych i obfitych w radość i czułość Świąt Wielkiej Nocy. 

FDB5AED4-1BA6-4763-AC90-21B5776A07F3.jpeg

Napisano
16 godzin temu, sonique napisał:

Czy ktoś ma ochotę na klimaty mroczne niczym te z serialu Twin Peaks? We wtorek widziałem na żywo Bohren & Der Club Of Gore. Wcześniej znałem ich pobieżnie ale wygląda na to, że zanurzę się w ich muzykę głębiej…

Polecam.

Polecam ich album "Sunset mission" jest bardzo klimatyczny.

Napisano
Dnia 30.03.2024 o 19:22, sonique napisał:

Polecam.

Słucham własnie albumu ''Sunset Mission''... i dobre to. Faktycznie klimat jak u Lyncha. 

Napisano

Wracając do mego Mocarza Muzyki, J. S. Bacha i jego kultowego dzieła Die Kuns der Fuge.

Dziś na talerzu wyjątkowy egzemplarz i to z kilku powodów. Po pierwsze wykonawca The Academy Of St. Martin-in-the-Fields, po drugie dyrygent Sir Neville Marriner, po trzecie samo wydanie. Posiadam dwa, jedno wydanie europejskie, pochodzące z Holandii, drugie z kraju dalekiego, Japonii. Dziś to drugie. Zachowane w idealnym stanie od roku 1975.

neville_kunst_der_fuge_front.jpg

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, maxredaktor napisał:

The Black Crowes i ich najnowszy studyjny album.

No proszę. Jednak bracia Robinson zeszli się na dobre. Może to i lepiej, bo Magpie Salute to jednak nie do końca to, a Chris Robinson Brotherhood odpłynęło dość daleko od rockendrola.

I jak się tego słucha? Widzę nazwisko producenta - Jaya Joyce'a, którego raczej źle kojarzę z takim komercyjnym country-rockiem. No i czytam, że nie ma Steve'a Gormana - dawnego perkusisty. Zostało coś z magii najlepszych płyt zespołu?

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Z dawnego składu, prócz braci Robinsonów, ostał się basista Sven Pipien. A Chrisowi głos się też nieco zmienił, już nie ma tej ostrości. Niemniej jednak płyta ma pazur, mnóstwo energii i wrażenie powrotu do przeszłości - przynajmniej po jednorazowym przesłuchaniu.

Podoba mi się. I myślę, że ją kupię.

Napisano

Na piątkowe popołudnie dwaj klasycy.

J. S. Bach i Goldberg Variations w wykonaniu Vikingura Ólafssona.

oraz dwie symfonie W. A. Mozarta, 40 i 41 w wykonaniu Berlińczyków pod dyrekcją Karla Böhma.

Do obu wykonań jak i nagrań nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń.

vikingur_front.jpg

mozart_front.jpg

Napisano
2 godziny temu, Fandiscopolo napisał:

Morbid Angel 'Heretic'

Wlasnie slucham i wlasnie stwierdzam ze prad w gziazdku,internet,streamer,dac,wzmacniacz,przewody wszelkie,glosniki........ze wszystko mam szybkie.

R-14473941-1575242008-9119.jpg

Odpaliłem w samochodzie, ma 100koni więcej :D