Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

ależ ekspresja

Ale skład. Praktycznie dla każdego z muzyków można kupić płytę. Steve Gadd - instrumentalista, którego czasem słucha się nawet o tym nie wiedząc. Jego gra na bębnach została zsamplowana i wykorzystana w pierwszych automatach perkusyjnych. Więc dziś trudno nawet stwierdzić, na ilu albumach "grał" w latach 80-tych.

Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał:

Jego gra na bębnach została zsamplowana i wykorzystana w pierwszych automatach perkusyjnych.

Podziwiam Twoją wiedzę. Czy zawodowo w jakiś sposób zajmujesz się muzyką?

Przynajmniej w jej historycznym ujęciu?

Napisano

@Grzesiek202 

25 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Czy zawodowo w jakiś sposób zajmujesz się muzyką? Przynajmniej w jej historycznym ujęciu?

Nie, chociaż byłoby to miłe. Tę ciekawostkę na temat Gadda wyczytałem chyba jeszcze na studiach - czyli ponad 25 lat temu. Zapamiętałem akurat to, zamiast rzeczy, których ode mnie wtedy wymagali. ;) Nawiasem mówiąc, próbowałem to teraz zweryfikować i nie udało mi się znaleźć jednoznacznego potwierdzenia. Trafiłem tylko na informację, że pierwszy automat perkusyjny powstał na potrzeby Steely Dan, a Steve był wtedy jednym z perkusistów współpracujących z tym duetem (obok Jeffa Porcaro z Toto i innych czołowych "sesyjniaków").