Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

jako że wczoraj obchodziliśmy święto narodowe naszło mnie na posłuchanie polskich wykonawców, poszperałem nieco i wydobyłem pierwsze samodzielne zakupione krążki, nr 1 Iza Trojanowska, nr 4 ponownie ona, nr 5 Perfect Live, nr 6 Kombi, nr 7 TSA, a nr 9 znowu Pefect, cholera wie co się stało z tymi brakującymi i resztą ponumerowanych przeze mnie płyt...

462561121_1070359844573367_948335474491048564_n.jpg

3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał:

jako że wczoraj obchodziliśmy święto narodowe naszło mnie na posłuchanie polskich wykonawców

U mnie na co dzień sporo polskiej muzyki, a ostatnio trafiła się nawet płytka programowo polska. 

Witold Janiak Trio - "Zagrajcie swoją muzykę", 2015 r.

@Grzesiek202 Dobrze się to wpisuje w poruszany przez nas ostatnio temat - widać choćby po spisie utworów:

1. Owijas, sieradzkie
  2. Kowal, łęczyckie
  3. Oberek, sieradzkie 
  4. Kujon, łęczyckie
  5. A dzień dobry, radomskie
  6. Krzysztofie, Krzysztofie, łęczyckie
  7. Kujawiak, łęczyckie
  8. Żebyś nie chodziła, sieradzkie
  9. Pojadę ja do roboty, radomskie

Płyta nagrana, jak wiele moich ostatnich nabytków, w Tokarni Jana Smoczyńskiego.

U mnie Robert Elster, "połówka" nieistniejącej już, bardzo popularnej grupy Vibrasphere. Album 'Endless Observations'.

Jeśli ktoś lubi muzykę Magnusa Birgerssona aka Solar Fields, z dużym prawdopodobieństwem polubi styl Roberta.

19 minut temu, Rafał S napisał:

Witold Janiak Trio - "Zagrajcie swoją muzykę", 2015 r.

A tego nie znałem, chociaż Janiak muzycznie nie jest mi obcy. Posłucham, dzięki za wrzutkę 👍

13 godzin temu, Rega napisał:

i jeszcze ten irytujący głos - marna imitacja Planta.. 

Głos może się nie podobać - jak każdy, ale czy to rzeczywiście imitacja Planta? Plant (jak całe LZ) to mieszanka folkowej melodyki, rockowej ekspresji i bluesowej rytmiki i frazowania. W AC/DC tych folkowych wpływów nie ma, a miejsce brytyjskiego wyrafinowania zajęła charakterystyczna proletariacka szorstkość, którą można odnaleźć też w innych zespołach z Antypodów (jak Cold Chisel czy Rose Tattoo). Kompozycje, aranżacje i rytmy znacznie prostsze niż w LZ, większość to boogie - takie ostrzejsze ZZ Top z dwiema gitarami, mocniejszym przesterem i agresywneijszym wokalem. ;) 

Imitatorem Planta jest dla mnie raczej David Coverdale z czasów Whitesnake'a, szczególnie na późniejszych płytach zespołu i albumie nagranym z J. Pagem (na płytach Deep Purple śpiewał nieco inaczej).  

Edytowano przez Rafał S

6 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Piękna.

Dzięki, cieszę się, ze nie tylko mi przypadłą do gustu. Z ostatnio słuchanych polskich chyba na równi z nią podoba mi się "Razem na tej ziemi" Rodowicza z Hołownią, Jonkiszem, Borowskim i innymi. Flet Borowskiego nawiązuje jednocześnie muzyki poważnej i ludowej i dodaje zwiewności aranżom. A fortepian Hołowni ma ten nadwiślański liryzm kojarzący mi się z naszą muzyką filmową, choćby A. Kurylewiczem ("Polskie drogi"). Płyta Janiaka bardziej zwarta i jazzowa, a Rodowicza właśnie filmowa. :)  

Edytowano przez Rafał S