Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 28 minut temu, fp74 napisał: A Ty to zawodowiec czy szczypior jak ja? Nic z tego. Ja tylko słucham z nabożnym podziwem. 18 lat temu próbowałem się uczyć grać na gitarze, ale bardzo szybko dałem spokój, bo miałem już wtedy 30-tkę i palce sztywne, jak diabli. Gratuluję i zazdroszczę pięknego hobby. Edytowano 14 lutego przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Jak już o graniu na gitarze wspominacie, to w ramach nostalgii przypomniałem sobie o popełnieniu będąc jeszcze nastolatkiem wyjątkowego „przeboju”, mając na uwadze dzisiejszy dzień przyjmijcie ten utwór z wyrozumieniem… 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Mała adaptacja akustyczna i zabrzmi lepiej 😜. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Kareta asów. Na dzisiejsze okołopołudnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 31 minut temu, fp74 napisał: Kareta asów. Złota era jazzu. Nie do przebicia, ale u mnie też miło. Javon Jackson - "Easy does it" (Palmetto, 2003) Mocny skład: Fred Wesley, Dr. Lonnie Smith, Mark Whitfield i... Lenny White. @Grzesiek202 Specjalnie pod Twoim kątem sprawdziłem, że Lonnie Smith jednak nie zrobił doktoratu, "Dr." to tylko przydomek, więc zostawiam tę kropkę z pisowni anglojęzycznej. Bo wiesz - zacząłem się Ciebie bać. Edytowano 14 lutego przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) No Lenny White... grywał całe koncerty tylko na werblu i bębnie basowym. Talerze to oczywiste - jak podpis perkusisty. Dobry pałkarz to i na plastikowym wiaderku zagra, ale talerze to inna sprawa! Edytowano 14 lutego przez fp74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Specjalnie pod Twoim kątem Ale dlaczego? 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Bo wiesz - zacząłem się Ciebie bać. Tym bardziej ponawiam moje pytanie 😁. Z tego co widzę na forum, ja to z tych spokojniejszych 🤣. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 2 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Ale dlaczego? Komentowałeś kiedyś, jak to ludzie stawiają kropki, gdzie nie powinni - "zł" itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego No tak. 🙂. Ale jak widzę "tyś.", to już nie ręczę za siebie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 3 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Ale jak widzę "tyś.", to już nie ręczę za siebie. Sam widzisz. Tyś mnie na to uczulił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 20 minut temu, Grzesiek202 napisał: No tak. 🙂. Ale jak widzę "tyś.", to już nie ręczę za siebie. Mam podobnie, kiedy słysze ,, któren,,. Normalnie mnie trafia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) @fp74 Na tym albumie Javona Jacksona Lenny nie ma wiele do roboty, przede wszystkim niczego nie psuje. Nie wiem, czy się zgodzisz: z tymi znanymi bębniarzami (również jazzowymi), bywa tak, że nabierają pewnej maniery grania i potem niekoniecznie sprawdzają się w innym kontekście. Np. Bernard "Pretty" Purdie w pewnym momencie osiadł na swoim patentowym "in the pocket" i niechętnie wychodził poza to. Mam płytę "Opening Round: Groove Masters Series 1" - Houston Person, Joey De Francesco, Rodney Jones i właśnie Purdie. Kiedy w wolnym jazzowym bluesie nabija ten swój jednostajny groove, to mnie szlag trafia. Marzę wtedy o innym perkusiście. Edytowano 14 lutego przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 3 minuty temu, Rafał S napisał: @fp74 Na tym albumie Javona Jacksona Lenny nie ma wiele do roboty, przede wszystkim niczego nie psuje. Nie wiem, czy się zgodzisz: z tymi znanymi bębniarzami (również jazzowymi), bywa tak, że nabierają pewnej maniery grania i potem niekoniecznie sprawdzają się w innym kontekście. Np. Bernard "Pretty" Purdie w pewnym momencie osiadł na swoim patentowym "in the pocket" i niechętnie wychodził poza to. Mam płytę "Opening Round: Groove Masters Series 1" - Houston Person, Joey De Francesco, Rodney Jones i właśnie Purdie. Kiedy w wolnym jazzowym bluesie nabija ten swój jednostajny groove, to mnie szlag trafia. Marzę wtedy o innym perkusiście. Tego przypadku nie znam ale jest to nie tylko maniera perkusistów. Wczoraj w radiu przypadkowo słuchałem utworu Billy'ego Gibbonsa. Nie moje klimaty za bardzo ale każdy kojarzy ZZ Top. Nawet nie silił się na jakiś indywidualny akcent. I nawet jeśli był głównym kompozytorem w ZZ (nie wiem), to przyzwoitość wymaga wprowadzenia jakiegoś minimum zmian, elementu oryginalności. Vide: The Police - Sting. Wiadomo, że charakterystycznego wokalu nie wytniesz ale nikt mi nie wmówi, że Pan Sting klepie w kółko dawne Police. Temat rzeka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego To mnie zaskoczyłeś. Pierwszy raz widzę ten album. Co wiecej, tego artystę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Stary Samael. 93r. Bardzo dobry album sprzed ery gdzie Samael odleciał w kosmos. Ciekawe przejscia rytmu i surowe brzmienie gitar. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_Wal Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Dnia 12.02.2025 o 23:21, pairtick napisał: Jedna z moich ulubionych płyt, aczkolwiek jedyna z jego dyskografii, a przesłuchałem chyba wszystkie 🤔 Znalazłem też oryginalne zdjęcie. Kurczaki, dobre to! Nie wiedziałem, że lubię taki orient 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Przypadkowo dziś odkryłem. Wokalista z utworu Oldfielda Shadow on the Wall. Genialne. https://tidal.com/album/199665879 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Nowość z ecm. I już wciągnięta na listę zakupów♥️. A akurat w tym tygodniu ecm ma wyprzedaż plyt Eicka, więc pewnie nie skończy się na zamówieniu jednej...🤔? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 1 godzinę temu, soberowy napisał: Wokalista z utworu Oldfielda Shadow on the Wall. A wcześniej frontman Family. Kawał głosu i bardzo charakterystyczne wibrato. Mam podwójną antologię jego solowych nagrań i sporo jej słuchałem tego lata. Wprawdzie nagrywał głównie w Niemczech, ale miał dobry zespół złożony z brytyjskich muzyków. Na płycie przywołanej przez Ciebie: między innymi Mick Moody (Whitesnake) i Geoff Whitehorn na gitarach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego @Rafał S widzę, że już z nudów (?) czytasz biografię Słonimskiego. Podrzuciłbyś tu lepiej jakiś polish jazz na wieczór. Leśmian ma ciekawszy życiorys.🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Gdzieś tu obok, jest wątek o perkusistach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts