Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

28 minut temu, fp74 napisał:

A Ty to zawodowiec czy szczypior jak ja?

Nic z tego. Ja tylko słucham z nabożnym podziwem. 18 lat temu próbowałem się uczyć grać na gitarze, ale bardzo szybko dałem spokój, bo miałem już wtedy 30-tkę i palce sztywne, jak diabli. 

Gratuluję i zazdroszczę pięknego hobby. :) 

Edytowano przez Rafał S

31 minut temu, fp74 napisał:

Kareta asów.

Złota era jazzu. Nie do przebicia, ale u mnie też miło.

Javon Jackson - "Easy does it" (Palmetto, 2003)

Mocny skład: Fred Wesley, Dr. Lonnie Smith, Mark Whitfield i... Lenny White. :) 

@Grzesiek202 Specjalnie pod Twoim kątem sprawdziłem, że Lonnie Smith jednak nie zrobił doktoratu, "Dr." to tylko przydomek, więc zostawiam tę kropkę z pisowni anglojęzycznej. Bo wiesz - zacząłem się Ciebie bać. ;)

Edytowano przez Rafał S

@fp74 Na tym albumie Javona Jacksona Lenny nie ma wiele do roboty, przede wszystkim niczego nie psuje. 

Nie wiem, czy się zgodzisz: z tymi znanymi bębniarzami (również jazzowymi), bywa tak, że nabierają pewnej maniery grania i potem niekoniecznie sprawdzają się w innym kontekście. Np. Bernard "Pretty" Purdie w pewnym momencie osiadł na swoim patentowym "in the pocket" i niechętnie wychodził poza to. Mam płytę "Opening Round: Groove Masters Series 1" - Houston Person, Joey De Francesco, Rodney Jones i właśnie Purdie. Kiedy w wolnym jazzowym bluesie nabija ten swój jednostajny groove, to mnie szlag trafia. Marzę wtedy o innym perkusiście. ;)

Edytowano przez Rafał S

3 minuty temu, Rafał S napisał:

@fp74 Na tym albumie Javona Jacksona Lenny nie ma wiele do roboty, przede wszystkim niczego nie psuje. 

Nie wiem, czy się zgodzisz: z tymi znanymi bębniarzami (również jazzowymi), bywa tak, że nabierają pewnej maniery grania i potem niekoniecznie sprawdzają się w innym kontekście. Np. Bernard "Pretty" Purdie w pewnym momencie osiadł na swoim patentowym "in the pocket" i niechętnie wychodził poza to. Mam płytę "Opening Round: Groove Masters Series 1" - Houston Person, Joey De Francesco, Rodney Jones i właśnie Purdie. Kiedy w wolnym jazzowym bluesie nabija ten swój jednostajny groove, to mnie szlag trafia. Marzę wtedy o innym perkusiście. ;)

Tego przypadku nie znam ale jest to nie tylko maniera perkusistów.  Wczoraj w radiu przypadkowo słuchałem utworu Billy'ego Gibbonsa. Nie moje klimaty za bardzo ale każdy kojarzy ZZ Top. Nawet nie silił się na jakiś indywidualny akcent.  I nawet jeśli był głównym kompozytorem w ZZ (nie wiem),  to przyzwoitość wymaga wprowadzenia jakiegoś minimum zmian, elementu oryginalności. Vide: The Police  - Sting. Wiadomo, że charakterystycznego wokalu nie wytniesz ale nikt mi nie wmówi, że Pan Sting klepie w kółko dawne Police.  Temat rzeka.

1 godzinę temu, soberowy napisał:

Wokalista z utworu Oldfielda Shadow on the Wall.

A wcześniej frontman Family. Kawał głosu i bardzo charakterystyczne wibrato. Mam podwójną antologię jego solowych nagrań i sporo jej słuchałem tego lata. Wprawdzie nagrywał głównie w Niemczech, ale miał dobry zespół złożony z brytyjskich muzyków. Na płycie przywołanej przez Ciebie: między innymi Mick Moody (Whitesnake) i Geoff Whitehorn na gitarach. :)