dama Napisano 17 lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 lipca 2015 Halo, halo, jest tu kto? Nie wiem czy dobrze trafiłam, potrzebuję pomocy w sprawie wzmacniacza lampowego.Kompletnie się na tym nie znam, a takie coś kurzy się w piwnicy i nie wiadomo co z tym zrobić. Czy ktoś wie co to za model i czy do czegoś się nadaje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 19 lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 lipca 2015 Witaj, trafiłaś zdecydowanie nie w ten temat. To TRANZYSTOROWY produkt Łódzkiej Foniki sygnowany marką brandt. Prosty wzmacniacz o mocy 45W. Jeśli nie masz pomysłu co z nim zrobić to mogę go kupić choćby na części. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 CześćSkąd wniosek, że jest to wzmacniacz lampowy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 21 lipca 2015 Udostępnij Napisano 21 lipca 2015 Przecież to jasne- jest stary i gdy załączy się sieć to świeci czerwona lampka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 Aaaa, jak tuner ma cyferki na wyświetlaczu, to znaczy że jest cyfrowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 No pewnie, że tak jakoś 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 14 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 Stanąłem przed dylematem związanym z wymianą lamp mocy w moim wzmacniaczu.Obecnie sprzęt gra na radzieckich 6P3S-E ; lampy trochę już grają,elektronik przy ostatnim przeglądzie wzmacniacza zasugerował wymianę. Jak wiadomo lampy starzeją się stopniowo,czasem można się przyzwyczaić i przeoczyć "ubytki" jeśli się nie ma porównania. Tu już raczej siada dynamika...Myślałem o wymianie na coś z rodziny EL34 / 6Ca7,ale wygląda na to,że taka zamiana wymaga grzebnięcia wzmacniacza,więc chyba sobie odpuszczę.Pozostają lampy takie jak w oryginale tj. 6P3S-E ze starej produkcji radzieckiej,lub współczesne Tung-Sole 5881 tudzież 6L6GC STR. Takie typy wskazano mi w sklepie "lampyelektronowe". Tung-Sole miały by (ponoć) oczyścić brzmienie,przy czym wg uzyskanej opinii 5881 dadzą większy basior,a 6L6GC STR większą dokładność,rozdzielczość,ogólnie mają być lepsze.Nie miałem nigdy okazji do porównania moich 6P3S-E z czymś innym,więc jedynie mogę napisać,że w konfrontacji z tranzystorami jest dużo obfitszy bas (co mnie zaskakuje) i więcej planktonu na górze. Przyjemnie się tego słucha,ale wiem z doświadczenia tranzystorowego,że każdy mój poprzedni wzmacniacz też brzmiał przyjemnie dopóty,dopóki nie usłyszałem lepszego... Stąd myśl,że brzmienie które mam aktualnie może mi się podobać,ale tylko do czasu,aż nie usłyszę lepszych -lub dużo lepszych - lamp...Może jesteście w stanie wskazać mi jakieś ciekawe typy w ww.rodzinie lamp? Czego szukam brzmieniowo? Myślę,że cechy tranzystorowe to mam w tranzystorze,a lampę odpalam po to,by zaznać magii muzyki... Oczywiście wymagania rosną z czasem,rozdzielczość,dynamika,wyrównanie pasma mają dla mnie znaczenie,jednakże priorytetem jest przyjemność oraz czar muzyki...Na tą chwilę w parze ze starszymi kolumnami Castle lampa tworzy taki klimat przy odtwarzaniu muzyki granej przez kameralne składy,że czuć zapach drewnianych skrzyń instrumentów. Tego bym nie chciał zatracić.Acha,jeśli ma to znaczenie to w stopniu wstępnym pracują 6N2P-EW. Oczywiście zdaję sobie sprawę,że każdy system gra inaczej,więc chodzi mi o ogólne w charakterze sugestie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 Milesie, lampy 6p3s-E to świetne długowieczne tetrody, odpowiedniki 6L6... Nie zmieniałbym na Twoim miejscu na żadne inne. Onegdaj używałem ich w wzmacniaczu Fase na ośmiu takich lampach. Zachciało mi się wypróbować coś ze współczesnej produkcji, a mianowicie- Electro-Harmonix 6L6. Po dwóch miesiącach wybuchła jedna z lamp. Miałem zapas, więc wsadziłem na to miejsce inną EH. Po nastepnym miesiacu wybuchła druga... Wtedy powiedziałem sobie- nigdy więcej lamp nowej produkcji! Wróciłem do NOS'ów i wymianiałem co cztery lata, choć nie zauważałem zużycia. W postanowieniu- "nigdy innych, jeno NOS" trwam do dziś. Jak wiesz, teraz mam wzmacniacz na na EL84, zmieniłem Sovteki tuż po zakupie Lebena na stare lampy i jestem przekonany, że tak jest bezpieczniej niż gdybym czekał na zużycie tych nowych..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 14 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 Wpszoniaku! Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Jak napisałem wyżej jestem zadowolony z tego co mam,jest super przyjemnie,ale zasiała się we mnie niepewność,że oto może w swojej nieświadomości tracę jakieś fantastyczne możliwości brzmieniowe...Obecne lampy grają już ze cztery lata,zatem kupię kwadrę takich samych radzieckich 6P3S-E i w spokoju ducha będę się nadal cieszył muzyką Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melepeta Napisano 14 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 Daj te lampy do pomierzenia i będziesz wiedział, czy są już zużyte. Czy trzeba wymieniać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 A ja odgrzebię to ziarenko niepewności Moim zdaniem warto sprawdzić jak grają inne lampy. Bo każda marka słynie z nieco innego brzmienia, choć nie można oczywiście generalizować.Zazwyczaj większy wpływ na dźwięk/brzmienie mają lampy w przedwzmacniaczu. Ale lamp mocy też nie można lekceważyć, ponieważ nieraz można doświadczyć dramatycznej wręcz zmiany. Tak było gdy we wzmacniaczu Ayon Spirit wymieniłem fabrycznie montowane Electro-Harmonixy KT88 na Shuguang Treasure KT88-Z, tzw"black bottle". Wiem, jedne i drugie są ze współczesnej produkcji, ale... .W Lebenie wymiana Sovteków na Philips Miniwatt też przyniosła dużą zmianę barwy dźwięku i jakości dźwięku w sumie. Jak dla mnie na plus.Wiesz, dużo też zależy od tego, czy masz środki na kupno lepszych/bardziej renomowanych/droższych NOSów. Nie chciałbym tu wartościować. Bo dla jednego warto a dla drugiego nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 15 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2015 Melepeta,elektronik przy ostatnim przeglądzie badał te lampy i stwierdził,że już czas je zmienić,jeżeli chcę mieć "wykop" i te rzeczy na właściwym poziomie. O takie kwestie jak konkretne wyniki pomiarów czy tym podobne nie pytałem. Jako laik zdaję się na niego,to mój zaufany człowiek. f1angel,no pewnie,że chciałbym zaspokoić swoją ciekawość,jak grają lampy różnych firm. Jednakże wymaga to "przerobienia" kilku kompletów lamp,co wszak jest pewnym wyzwaniem finansowym. Oczywiście już nie raz przekonałem się,że kupując tańsze komponenty w audio tracę podwójnie,bo i tak potem kupuję te droższe... Myślę że przyjdzie czas na jakieś legendarne Nos-y. Zapewne na początek będę musiał poszperać,poczytać,żeby określić,jakie lampy były by tu "górną półką". Wtedy,mając typy, będzie można powoli polować. Teraz chyba jednak nie będę w to brnął, gdyż zbieram na lepsze Sansui ,dlatego rozglądałem się tylko w "wyjściowym" pułapie cenowym... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 3 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2016 Jak chcecie kupować dobre lampy NOS to tylko ebay. I zawsze patrzcie czy sa podawane wartości testów. Niestety trzeba znać jaki miernik ile powinien wskazywać. Jest dużo sprzedawców co wciskają kity... Świat lamp jest skomplikowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts