StanVit0 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 A seria p, y albo yp ? Bo te modele sa czesto na aukcjach. @greg235 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Mam Yp-701 , mogę polecić ten model , paskowy, podwójna pływająca konstrukcja , ramię "S", półautomat, ciężarek w antyscatingu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg235 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 (edytowany) 2 godziny temu, StanVit0 napisał: A seria p, y albo yp ? Bo te modele sa czesto na aukcjach. @greg235 Z tego co pamiętam to modele YP i Y są głównie z lat 70tych potem były modele P. Potem lub równolegle z P jako highendowe były modele PF i najnowsze, ale wcale nie najlepsze, bo już mocno schyłkowe i uproszczone były modele TT. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Kiedyś trafiłem na jakąś stronę gdzie była historia produkcji wszystkich klocków audio Yamahy z podanymi latami produkcji, ale nie zapisałem i jakoś od dłuższego czasu nie mogę znaleźć. Być może, że już nie istnieje. Pozdrawiam Edytowano 14 kwietnia 2021 przez greg235 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Tak wygląda Yp-701 z nową plintą po serwisie , rok 1976 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Daj linki konkretnych modeli. Pomogą @Audio Autonomy, @tomek4446. Wizualnie można ocenić stan i oszacować cenę. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanVit0 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) https://allegro.pl/oferta/yamaha-yp-d6-gramofon-audio-technica-at-vm3-10613255592 oplaca sie ? Czy lepiej dolozyc do https://allegro.pl/oferta/gramofon-yamaha-yp-800-vintage-piekny-10576998208 ?? @1Ender @Audio Autonomy @greg235 @tomek4446 Edytowano 15 kwietnia 2021 przez StanVit0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 @StanVit0 z tych dwóch gramofonów, to YP-800 jest zdecydowanym faworytem. Ma bardzo fajne ramię (Yamaha YA-9) i wizualnie wygląda na zadbany. Jego cena jest trochę za wysoka moim zdaniem (tym bardziej, że wkładka to tylko AT3600). W wymianę smarów i przeprowadzony serwis gramofonów na Allegro, to raczej nie wierzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smokeymbo Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Widziałem kilka fajnych gramofonów od yamaha w salonach Top HiFi. Jakoś mnie gramofony średnio ciekawią, ale wiem, że mają tam dobry wybór do takich rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanVit0 Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 (edytowany) @Audio Autonomy , @greg235 https://allegro.pl/oferta/yamaha-vintage-high-end-10637396177 Co sadzicie o takim ? Edytowano 30 kwietnia 2021 przez StanVit0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Ktoś włożył sporo kasy i serca , plinta jest prawdopodobnie dorobiona, a to trochę kosztuje. Wygląda na bardzo zadbany. Jestem za. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Jeśli profesjonalnie to owszem, ale jeśli tak jak to ostatnio modne - tylko aby modnie wyglądało to już niekoniecznie. Spotkałem się niedawno z gramofonem wartości 250 zł a wystawionym za 3900 zł tylko dlatego że dorobiono mu grubą plintę. Trzeba zwracać uwagę na to co się kupuje, a nie sugerować się tylko zdjęciem. Błyszczący lakier o niczym nie świadczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Natomiast warto zauważyć, że fragmenty opisu na aukcji tego gramofonu Yamaha P-10 powinny dać lekki sygnał ostrzegawczy:"Wkładka Audiotechnika z nową igłą dzwięk jest dynamiczny i pięknie zbalansowany ... dokupiona jest także nowa igła" Skoro sprzedawca nie napisał dokładniej, to może to być stara, najtańsza wkładka (nowa za ok. 100zł) w dodatku z nieoryginalną igłą t.j. najtańszym zamiennikiem. A "gramofon po przeglądzie" dla niektórych (handlarzy...) znaczy: starty kurz i wyczyszczona obudowa, a w środku nic nie poustawiane. Sprzedawca handluje tego typu gramofonami - patrz np. na taką zakończoną aukcjęhttps://allegro.pl/oferta/pionieer-vintage-high-end-10488160303?snapshot=MjAyMS0wMy0yMFQxNjo0Nzo0MVo7YnV5ZXI7NDQ2YWU4YzM5YmMxOWRjMTQwNDYwNWMzNDEzZmM4NjQ4Y2JkYjZlMjU2Y2FhZTk2YTBlZGFhNzI1YTIxNTlkMQ%3D%3D i opis był podobny (w dodatku z błędem): "Bardzo dobra wkładka sanio igłą w bardzo dobrym stanie". A skoro na Pioneera z tej jego starej aukcji znaleźli się chętni za półtora tysiąca - to raczej tanio nie będzie. A co z ew. transportem po wygraniu aukcji - sprzedawca jest z Dzierżoniowa, masz blisko by osobiście odebrać i sprawdzić? Pozdrawiam PS. Może tak być - ale nie musi. W każdym razie jeśli jesteś poważnie zainteresowany, to wg mnie przed zalicytowaniem (a jest paru chętnych) trzeba się skontaktować ze sprzedawcą i dopytać (np. o zakres regulacji/konserwacji, o wkładkę i igłę, czy był wymieniany pasek, kto robił modyfikację tego gramofonu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 1 maja 2021 Udostępnij Napisano 1 maja 2021 Widać, że facet opanował stolarkę i całkiem ładnie te plinty wychodzą. Patrząc po aukcjach to jego robota, dopytaj więc o zakres czynności serwisowych a przede wszystkim o ramię i jego stan (łożyska, luzy). Myślę, że skoro to taki "pewny" gramofon to warto byłoby dopytać o jakąś gwarancję - bardziej jako test i faktyczny stan serwisu. Niestety nie jestem w stanie zidentyfikować jaki model Yamahy był bazą tego projektu a to pozwoliłoby określić rozsądny pułap cenowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 maja 2021 Udostępnij Napisano 1 maja 2021 (edytowany) Takie plinty to raczej sprawa gustu. Mnie osobiście sie to nie podoba. Wolę oryginalny zamysł projektanta. A z tymi grubymi ramami teraz czasem ciężko poznać już nawet nie model, ale nawet producenta. U siebie bym takiego nie postawił. Edytowano 1 maja 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanVit0 Napisano 28 marca 2022 Udostępnij Napisano 28 marca 2022 (edytowany) To https://m.olx.pl/d/oferta/yamaha-yp700-c-gramofon-nowa-pokrywa-1-rok-gwarancji-CID99-IDNyPOO.html Czy to https://m.olx.pl/d/oferta/gramofon-yamaha-yp-d6-CID99-IDOnouF.html?reason=ip|cf Dajcie jakis krotki opis czemu, Dzieki Wzmak yamaha ca-810 Edytowano 28 marca 2022 przez StanVit0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts