mejson Napisano 4 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2012 Cytat Wg mnie magia radia działa cały czas Działa, działa - nie tylko ze względu na jakość i zawartość audycji ale przede wszystkim przez świadomość, że tego samego słucha w tej samej chwili tysiące innych słuchaczy o podobnych gustach, a obecne możliwości kontaktu za pośrednictwem internetu, telefonu i prowadzącego, daje poczucie żywej obecności w czymś ważnym, jak słuchanie w grupie kumpli... Cytat gratulacje, że Ci się tak udało - ja w tym czasie byłem głównie poza domem i raczej bez dostępu do radia, a z dużą ilością telewizji, rodziny i znajomych. Może zamieszczę gdzieś moje archiwum, więc będziesz miał okazję posłuchać echa i ... pozazdrościć bardziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2012 Cytat Może zamieszczę gdzieś moje archiwum, więc będziesz miał okazję posłuchać echa i ... pozazdrościć bardziej Jak Ci się uda - to wtedy paru radiowych "chartów" z naszego Forum będzie miało "banana" na twarzy Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 4 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2012 Cytat Jak Ci się uda - to wtedy paru radiowych "chartów" z naszego Forum będzie miało "banana" na twarzy To się postaram - widok tylu "bananów" byłby bezcenny... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 7 stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2012 Opublikowałem na Chomiku pełną zzipowaną listę 95 utworów nadanych podczas ostatniego 18-go Topu Wszechczasów!Na razie tylko mp3 245 kbps, bo przy mojej prędkości wysyłania flaki musiałbym przesyłać przez cały dzień... Kto nie chce ściągać od razu, ma na zachętę pierwszą piątkę niespakowaną - tylko proszę słuchać we właściwej kolejności - nr 1 na końcu!http://chomikuj.pl/MejsonZonekatalog Top Wszechczasów/18Smacznego! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 7 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2012 Mejsonmnie nie udało się nagrać, dlatego wielkie uznania dla Ciebie. Co do jakości nadawanej muzyki, to temat wałkowany na tym i na inncyh forach od dłuższego czasu. Od dłuższego też czasu pisze się, że dwójka nadaje muzykę w bardzo dobrej jakości, nie mówiąc już o koncertach nadawanych na żywo w dwójce i trójce. Na na dobrym sprzęcie i z dobrą anteną są nie do pobicia.Porównaiane ich do nagrań w jakości mp3 jest co najmniej nieporozumieniem - delikatnie mówiąc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savage Napisano 12 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2012 Ukłony w Twoją stronę mejson!Ja niestety nie mogłem słuchać tegorocznego Topu. Dzięki Tobie mogę to zmienić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianpower Napisano 13 stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2012 jakość stacji online wiąże się z wydajnością serwera, przeliczny jakoś 128 x 1000 słuchaczy - co to musi być za pasmo już nie wspominając o większej ilości słuchaczy. Druga sprawa to licencja na puszczane piosenki. Jeśli nagrania są w jakości 48 mogą być legalnie puszczane w radiu w innym przypadku wymagana jest licencja a to kosztuje.Poniżej zamieszczam link do komercyjnych polskich stacji radiowych które w większości nadają w lepszych jakościach muzykę.Lista polskich stacji radiowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 15 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2013 Okazało się, że na Chomiku egzystuje pokaźna grupa desperatów archiwizujących audycje radiowe, przeważnie Trójki, część z nich nagrywa z analogowego tunera, ale spora grupa korzysta z satelitarnego przesyłu mp2 196 kb/s co odpowiada 128 kb/s w mp3 - zęby bolą od metalicznego posmaku. Znalazłem sobie tam niszę publikując nagrania z analogowego tunera skompresowane bezstratnie do formatu flac. Reszta archiwizuje mp3...Zapraszam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beautiful Instinct Napisano 3 maja 2018 Udostępnij Napisano 3 maja 2018 Odświeżę temat, mam nadzieę że nikt się nie pogniewa Nadal nagrywam z radia, na kasety oczywiście choć magnetofon w mojej wieży niedomaga to jeszcze jakoś ciągnie. Najlepszym sposobem jest użycie timera, bo jak ktoś słucha radia to wie że bardzo fajne rzeczy można tam usłyszeć w nocy, a raczej nie chciałoby mi się siedzieć w nocy żeby wcisnąć REC na kaseciaku. Znajduję sobie co tam leci w eterze i pod koniec dnia nastawiam timer na nagrywanie od tej do tej godziny i idę spać. Rano odsłuchuję sobie audycję. Zazwyczaj są to audycje mówione, więc nie używam super-taśm tylko zwykłych żelazówek ale i tak dźwięk jest OK o ile nie wystąpią zakłócenia. Przedtem nagrywałem jakieś piosenki gdy akurat było coś fajnego, ale po zakupie wieży i odkryciu tej funkcji nagrywam często mimo zjechanych mechanizmów magnetofonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 23 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2021 A ja odświeżę temat, by powiadomić, że temat umarł, chyba nie tylko dla mnie. Nìgdy nie sądziłem że mogę nagle przestać w ogóle słuchać radia. To czego nie załatwił stan wojenny w PRL czy dzika komercjalizacja w latach 90', błyskawicznie załatwili politycy praktycznie w jednej kadencji. Trójka została zatłuczona bejsbolem, Dwójka wypatroszona z najcenniejszych ludzi. Po trzech miesiącach gapienia się na mój idealny tuner FM z wtyczką zasilania wyjętą z kontaktu, sprzedałem go na Allegro. Antena na dachu jeszcze stoi, ale chyba w lecie usunę ten ostatni dowód mojego szaleństwa. Nagrywarka DVD spakowana w karton trzymana jest jedynie jako rezerwa. Radia słucham z internetu, a nagrywanie zarzuciłem, bo rozgłośnie udostępniają podcasty (nawet w jakości mp3 320 kbps). Tak więc nie sądzę, by pozostało wielu desperatów nagrywających z radia. Kurtyna... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 24 maja 2021 Udostępnij Napisano 24 maja 2021 A ja ostatnio zastanawiałem się z młodym czy dało by się zrobić nagrywarkę do audycji 🙂 Ale taką działającą z EPG danej stacji radiowej. Dokładnie jak to działa w nagrywarce kanałów TV. Klikam na daną audycję w programie i nagrywam a potem nagraną odtwarzam kiedy chcę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 24 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2021 Dobre stacje robią podcasty ze wszystkich swoich audycji - np. Radio Nowy Świat. W jakości 320 kbps. To po co tracić czas na nagrywanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Ja jeszcze słucham radia -głównie RMF Classic, więc tunery zostają 😎 Ale co do nagrywania-to sporadycznie, bo nie pamiętam kiedy było coś fajnego (np. koncerty w PR II)... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 18 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2021 (edytowany) Dnia 23.05.2021 o 23:17, mejson napisał: A ja odświeżę temat, by powiadomić, że temat umarł, chyba nie tylko dla mnie. Nìgdy nie sądziłem że mogę nagle przestać w ogóle słuchać radia. To czego nie załatwił stan wojenny w PRL czy dzika komercjalizacja w latach 90', błyskawicznie załatwili politycy praktycznie w jednej kadencji. Trójka została zatłuczona bejsbolem, Dwójka wypatroszona z najcenniejszych ludzi. Po trzech miesiącach gapienia się na mój idealny tuner FM z wtyczką zasilania wyjętą z kontaktu, sprzedałem go na Allegro. Po trzech miesiącach? Szybko się poddałeś. Co prawda Trójkę zastąpiło mi Radio 357 (i Sjesta w Nowy Świat), ale wciąż słucham z przyjemnością RMF Classic, ChiliZet, rzadziej Radio Pogoda, Rock Radio czy Złote Przeboje. Przyznam też, ze nie zbojkotowałem całkiem Trójki. Robię wyjątek dla Ptaszyna (3 kwadranse jazzu) i Adamczyka (Dym na wodzie). Edytowano 18 grudnia 2021 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 A przy okazji - słucha ktoś „3 kwadranse jazzu”? PR3 poniedziałki, g.22:00. Co tam jest nie tak z tym dźwiękiem? Już od dawna się zastanawiałem. IMHO jakość odbiega od jakości innych audycji, również w PR3. Tak jakby Ptaszyn puszczał to ze starego kaseciaka, albo z jakichś mocno i na dodatek źle skompresowanych mp3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 6 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2022 Dnia 18.12.2021 o 19:00, TAtomicus napisał: Po trzech miesiącach? Szybko się poddałeś. Co prawda Trójkę zastąpiło mi Radio 357 (i Sjesta w Nowy Świat), ale wciąż słucham z przyjemnością RMF Classic, ChiliZet, rzadziej Radio Pogoda, Rock Radio czy Złote Przeboje. Przyznam też, ze nie zbojkotowałem całkiem Trójki. Robię wyjątek dla Ptaszyna (3 kwadranse jazzu) i Adamczyka (Dym na wodzie). Zostałem Patronem Radia Nowy Świat następnego dnia po ogłoszeniu startu projektu. Trójki słuchałem doraźnie jeszcze do końca dyrektorowania Strzyczkowskiego - tylko Mini-Max i Markomanii oraz Listy Przebojów do ostatniego głosowania. W 357 słucham Zakamarków i Max357, w Radio Nowy Świat praktycznie wszystkiego. Wspieram jeszcze Rockserwis Piotra Kosińskiego, gdzie jest kilka wartościowych audycji. Ale nagrywanie z radia się skończyło - zresztą i tak prawie wszystko jest w podcastach... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Dnia 6.02.2022 o 16:40, mejson napisał: Ale nagrywanie z radia się skończyło - zresztą i tak prawie wszystko jest w podcastach... Ja nagrywam audycję Max 357 do przesłuchania w dogodnym czasie. Korzystam z opcji prgramowanego nagrywania w aplikacji VRadio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejzus Napisano 29 maja 2023 Udostępnij Napisano 29 maja 2023 Dnia 8.02.2022 o 15:09, marecki napisał: Ja nagrywam audycję Max 357 do przesłuchania w dogodnym czasie. Korzystam z opcji prgramowanego nagrywania w aplikacji VRadio. Cześć Masz może nagraną wczorajszą audycje Max357 ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
base69 Napisano 30 maja 2023 Udostępnij Napisano 30 maja 2023 (edytowany) Dzień dobry, a co z radiem Dab i Dab+? Dla tego wątku założyłem konto. Pamiętam stare czasy nagrywania na kaseciaka. Karta dab do pceta i chyba lepiej być z radia nie może? Edytowano 30 maja 2023 przez base69 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
base69 Napisano 1 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2023 Halo, jest tu ktoś? Na sąsiedniej planecie wrze a tu jakaś pustka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 13 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2023 Dnia 29.05.2023 o 10:11, Bejzus napisał: Cześć Masz może nagraną wczorajszą audycje Max357 ? Tak, mam nagranie. Dnia 30.05.2023 o 22:24, base69 napisał: Dzień dobry, a co z radiem Dab i Dab+? Dla tego wątku założyłem konto. Pamiętam stare czasy nagrywania na kaseciaka. Karta dab do pceta i chyba lepiej być z radia nie może? Radio DAB i DAB+ ma mniejszy bitrate niż stacje nadające w sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 24 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 Dnia 1.06.2023 o 21:51, base69 napisał: Halo, jest tu ktoś? Na sąsiedniej planecie wrze a tu jakaś pustka... Ja właśnie słucham radia… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts