Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zasilanie i ten sam awaryjny patent z pontusa. Dodatkowa przetwornica impulsowa i atomatyczne przełączanie 110/230v. Jakby kurde przełącznika nie mozna bylo zrobić ...

Jak oglądam Denafripsy, te wszystkie baterie kondensatorów, to się odruchowo zastanawiam, kiedy to yebnie... 

Bo zdaje mi się, że to nie jest najmniej awaryjny sprzęt. :( A szkoda, bo dźwięk ludzie wychwalają. 

Venus_15th-16.jpg

Napisano
4 minuty temu, MariuszZ napisał:

Odchodzą już od tych multikondensatorowych filtrów.

Mariusz, a jaka jest techniczna różnica stosowania mniejszej liczby kondensatorów o większej pojemności? Rozumiem, że niezawodność / trwałość większa, bo mniej części, które mogą z czasem się zepsuć. A poza tym?

Napisano

Większa liczba kondensatorów to mniejsze ESR, proporcjonalnie do liczby kondensatorów. Konstruktorom zależy na jak najmniejszej impedancji źródła zasilania. To zaleta, ale wiekszy kondensator to też mniejszy ESR. Szukamy kompromisu.

Wady to wieksza powierzchnia co w dobie miniaturyzacji stanowi kompromis. Przy większej powierzchni są tez dłuższe ścieżki PCB co może mieć wpływ na parametry przy wysokich częstotliwościach. Co taki zasilacz ma napędzać to jedno, ale jak filtrować to drugie zatem konstruktor musi widzieć też szerokie spektrum zaklocen do odfiltrowania. 

Mniej elementów to większa niezawodność. To też ważne.

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, il Dottore napisał:

Bo zdaje mi się, że to nie jest najmniej awaryjny sprzęt. :( A szkoda, bo dźwięk ludzie wychwalają.

Nie słyszałem jeszcze o uwalonym Aresie, ale tam jest przełącznik napięcia, a nie idiotyczny, wręcz szkodliwy w sprzęcie audiofilskim automat... moze stąd problemy w droższych Denafrips,  przynajmniej taka byla przyczyną awarii wrzucanego tu kiedys Pontusa.

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
16 godzin temu, rajdek napisał:

Audio-GD R-1 NOS (...) bardzo energetyczne i bezpośrednie, to tak jak stać bliżej sceny.

Ciekawe. R2R które kojarzę (w sumie 4 modele) raczej oddalały scenę. Wrażenie większej bezpośredniości miałem z Gustardami D/S (A18, A22 i X26 Pro).

Napisano

U mnie z Aresem dość wypchnięte do przodu. Ale to też kwestia kolumn. Moje grają  bardziej średnimi tonami. Miałem niedawno monitory Klipscha z którymi wpadł znajomy. Grały zdecydowanie V-ką i automatycznie głosy i gitary które są zazwyczaj na środku sceny  schowały się za linię kolumn, a na moich wychodzą.

Napisano (edytowany)

Przetwornik nie wprowadził dużych zmian, ale to co zrobił jest na plus, podkreślił cechy które wprowadził przedwzmacniacz r2r.

Reszta jak zwykle do tyłu do Chińczyków, to tylko kwestia czasu kiedy r2r będzie zarezerwowany dla high-endu i jak europejskie salony wyczują to ceny grubo poszybują do góry.

Edytowano przez rajdek
Napisano
Dnia 14.11.2025 o 04:39, rajdek napisał:

brzmienie bardzo podoba mi się

No co ma się tu nie podobać? :) 

Zasilasz po I2S? 

21 godzin temu, rajdek napisał:

, to tylko kwestia czasu kiedy r2r będzie zarezerwowany dla high-endu

Już jest. Praktycznie cała góra przetworników chińskich i nie chińskich jest już R2R. Są wyjątki, ale na wymarciu. R2R prawdopodobnie zmonopolizuje hajend, jak to było 40 lat temu (bo jeszcze nie było delta-sigma ;) ). 

Ale myślę, że R2R będzie obecne i w tańszych konstrukcjach. Ceny drabinek dramatycznie spadły, więc nic nie stoi na przeszkodzie. 

Moja prognoza to po prostu dalsza popularyzacja R2R po nieszczęśliwej erze dominacji delta-sigma. Ludzie kupują uszami. :) 

Dnia 14.11.2025 o 21:10, Rafał S napisał:

R2R które kojarzę (w sumie 4 modele) raczej oddalały scenę. Wrażenie większej bezpośredniości miałem z Gustardami

No właśnie. U mnie Havana powiększa wokale w stosunku do Audio-gd, które wydaje się bardziej zrównoważone w stosowaniu tego miłego ale - przyznajmy - taniego tricku. :) 

Nie mówię, że Audio-gd wycofuje wokale (bo tak nie jest) ale Havana jest w tym względzie dużo bardziej ekspansywna (by nie rzec - nachalna ;) ).

Dnia 14.11.2025 o 21:10, Rafał S napisał:

R2R które kojarzę (w sumie 4 modele) raczej oddalały scenę. Wrażenie większej bezpośredniości miałem z Gustardami

No właśnie. U mnie Havana powiększa wokale w stosunku do Audio-gd, które wydaje się bardziej zrównoważone w stosowaniu tego miłego ale - przyznajmy - taniego tricku. :) 

Nie mówię, że Audio-gd wycofuje wokale (bo tak nie jest) ale Havana jest w tym względzie dużo bardziej ekspansywna (by nie rzec - nachalna ;) ).

Z kronikarskiego obowiązku: DAC Eversolo Z-10 (bo to delta-sigma na AKM). 

Piękna konstrukcja i wielki efektowny ekran. 
Świetna propozycja dla tych, którym delt-sigma nie przeszkadza, a chcieliby mieć funkcjonalność i design Hi-Fi Rose za pół ceny: 

Eversolo-DAC-Z10-1-2-580x435.jpeg

eversolo-dac-z10-web-02.webp?v=176200612

A o co tam chodzi z tym "R2R" na wyświetlaczu? Przecież zastosowane tu chipy AKM to delta-sigma. 

Aaaaaaaaaaaaaaa - już wiem! Tam jest kontrola głośności na drabince! :) Oj, nieładnie Eversolo! Nieładnie! :D 

Z kronikarskiego obowiązku: DAC Eversolo Z-10 (bo to delta-sigma na AKM). 

Piękna konstrukcja i wielki efektowny ekran. 
Świetna propozycja dla tych, którym delt-sigma nie przeszkadza, a chcieliby mieć funkcjonalność i design Hi-Fi Rose za pół ceny: 

Eversolo-DAC-Z10-1-2-580x435.jpeg

eversolo-dac-z10-web-02.webp?v=176200612

A o co tam chodzi z tym "R2R" na wyświetlaczu? Przecież zastosowane tu chipy AKM to delta-sigma. 

Aaaaaaaaaaaaaaa - już wiem! Tam jest kontrola głośności na drabince! :) Oj, nieładnie Eversolo! Nieładnie! :D 

Napisano
2 godziny temu, il Dottore napisał:

No co ma się tu nie podobać? :) 

Zasilasz po I2S? 

Wszyscy goście zgodni - muzyka jest naturalna, bliska, realistyczna.

I2S będę dopiero sprawdzał, teraz coax.

Napisano
5 godzin temu, rajdek napisał:

Wszyscy goście zgodni - muzyka jest naturalna, bliska, realistyczna.

No ja się po prostu nie mogę nachwalić. 

https://rumble.com/v6zhhqw-an-icon-.html

Nawet biorąc poprawkę na świetny DDC, który przyjmuje u mnie sygnał po USB z Aurendera i przerabia go na I2S, to i tak stosunek jakości dźwięku tego przetwornika do jego ceny jest po prostu niewiarygodny. 

Naprawdę żal, że Audio-gd jest firmą szeroko znaną tylko w wąskich kręgach. ;) A z drugiej strony... KMWTW!  :D 

Dla szerokiego ogółu jednak Najściślej Strzeżona Tajemnica Chińskiego Audio wciąż czeka na odkrycie! :) 

Napisano

Z jednej strony różnica wydaje się nie być duża jednaj kiedy przychodzi do wyboru to jest oczywisty. Cena na plus, ile jest modeli do 4kzł z zasilaniem liniowym. Czarne tło zachowane, detal nie obcięty, równowaga tonalna nie zmieniona, nie ociepla, nie zagęszcza, jest przejrzysty. Sposób prezentacji muzyki jest inny, budowa głębi jest inna, główne instrumenty są bliższe to co je dopełnia jest mniej nachalne, może to ten zabieg sprawia wrażenie większej naturalności, choć wokal został na miejscu ale jest bardziej organiczny, obecny! Z jednej strony jest poczucie większego spokoju, a z drugiej większej żywiołowości, trudno to opisać.

Napisano
2 minuty temu, rajdek napisał:

nie ociepla, nie zagęszcza, jest przejrzysty

Jak by powiedział Krzysztof Kononowicz: jest okuratny. :) 

Właśnie określenie naturalności, oczywistości, obecności, prawdziwości samo się narzuca. Wszystko jest takie, jak powinno być. 

Złapałem się na tym, że ostatnio gram prawie wyłącznie albumy koncertowe. :) 

https://banbye.com/watch/v_tGNBZSUYqIsw

Napisano
13 minut temu, Wing0 napisał:

Jest bardzo znane tylko z jakiegoś powodu mało lubiane...

Wydaje mi się, że we wcześniejszym okresie rozmienili się na drobne i wypuścili kilka mniej udanych modeli. Bardzo możliwe, że teraz ich konstrukcje prezentują znacznie wyższy poziom.

Napisano
Przed chwilą, Rafał S napisał:

Bardzo możliwe, że teraz ich konstrukcje prezentują znacznie wyższy poziom

To tylko sie cieszyć :), zakres cenowy jednak dalej mówi o rozmienienie sie na drobne (oczywiście nie twierdze ze dac  musi 20 tys kosztować żeby grać dobrze).