Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, chcę zakupić sprzęt muzyczny ,który zagra lepszej jakości muzykę niż posiadane przeze mnie głośniki modecom mc-mhf60u. Pokój w którym umieszczę sprzęt ma ok 10m2. Ma kształt prostokąta. Jako że posiadam wzmaka Yamaha a-s201 to preferował bym kolumny. Czy forumowicze mogą doradzić jakieś modele godne uwagi w cenie maksymalnie 1500 zł za parę? Sprzęt ma być nowy. Słucham muzyki rockowej,metalu ale i takich wykonawców jak Woodkid, Adele,Lana del Rey,Lorde,Ruelle. Zależy mi by w tej cenie znaleźć sprzęt o wiele lepszy niż obecnie posiadane głośniki.

Dziękuję za pomoc. 

Edytowano przez Gruzin95
Napisano

Tu masz w dobrej cenie nieduże podłogowe Indiana Line Nota 550

http://www.audioforte.com.pl/node/4114?prod=117&cat_main=500&cat_sub=510

fajnie się zgrywają z Yamahą. Co prawda w Twoim pokoju lepsze by były kolumny podstawkowe (bo masz niedużą powierzchnię), ale te Indiana mają niezbyt duże głośniki i jest szansa na niezłe granie.

No i trzeba pamiętać o tym, że Twój wzmacniacz nie należy do najlepszych (wybacz szczerość), więc kolumny mogą być trochę na wyrost - bo nie pokażą wszystkich swoich możliwości.

Poza tym podstawkowe 250 oparte na takim samym głośniku (ale pojedyńczym) kosztują jako nowe niewiele mniej (a trochę większe 260 już tyle samo), a w dodatku trzeba jeszcze mieć podstawki.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-250.html

Pozdrawiam

PS. Czy kolumny będziesz mógł rozstawić jak trzeba, a nie w rogach czy jakoś dziwnie wciśnięte?

Napisano (edytowany)

Dzięki za szybką odpowiedź. Będę musiał pokombinować z ustawieniem. Powiadasz że te kolumny są ok? A czy ta firma jest uznana w środowisku? Słyszałem że warto zwracać uwagę na markę gdyż każdy producent ma inną filozofię tworzenia kolumn itp. 

Edytowano przez Gruzin95
Napisano

Roro nie polecił by ci kiepskich kolumn. W tej cenie są wręcz świetne jeśli chodzi o nowe, można by z używanych coś lepszego kupić ,ale też nie było by raczej ogromnego skoku w stosunku do indian. Aż lekko się zdziwiłem jak zobaczyłem cenę tych kolumn. 

Napisano

Ja też propnował bym Ci kupić używane kolumny. Po co przepłacać. A za podobną cenę można kupić dużo lepiej grające kolumny. 

Szkoda, że wzmacniacz kupiłeś niezbyt dobry. Bo z kolumnami też nie poszalejesz. Ponieważ lepsze wymagają też lepszego napędu. 

Pamiętaj, że kolumny trzeba odpowiednio ustawić w pomieszczeniu. Inaczej mogą zagrać kiepsko. Akustyka to połowa sukcesu jeśli idzie o dobry dźwięk. I musisz zaopatrzyć się w masywne, stabilne standy. Czytałeś coś o akustyce i ustawianiu kolumn? Mam nadzieję, że tak. 

Rozmawiamy tu o kolumnach, ale nie bardzo rozumiem to zdanie: "Jako że posiadam wzmaka Yamaha a-s201 to preferował bym "kolumny".

Napisano

W tej cenie z nowych zaczynają się przyzwoite podstawkowe (ale znowu używane można mieć lepsze...). Magnat Quantum na taki pokój nie nadają się, z kolei zamiast Indiana Line Nota 550 (wielkościowo OK) możesz poszukać np dynamicznych Acoustic Energy Neo 3 albo Tannoy M3, F3. I jeszcze starsze Tannoy o super dźwięku - modele 611, DC2000 (obie pary mają duże głośniki ale w obudowie zamkniętej, do mniejszego pokoju są OK). Możesz przejrzeć OLX, Allegro, zawsze coś ciekawego się znajdzie.

Napisano

Dzięki za propozycje. Jako osoba początkująca wolałbym kupić nowy sprzęt. Z czasem może pomyślałbym nad lepszymi używkami. 

8 godzin temu, Angel napisał:

8 godzin temu, Angel napisał:

A za podobną cenę można kupić dużo lepiej grające kolumny

A różnica w jakości będzie faktycznie wyczuwalna przy moim wzmaku? Kolega Sanwig twierdzi że wielkiej różnicy by nie było. Nw kto w tym momencie ma rację. Nie chciałbym kupić trefnych używek przez moją własną niewiedzę i brak doświadczenia. Najchętniej odsłuchałbym proponowanych egzemplarzy. Ktoś poleci jakiś salon we Wrocławiu lub okolicach? Może Fusic,bo w Denonie mnie ceny trochę przerażają :P

Napisano

Tak się składa, że jestem z Wrocławia, więc jakbyś potrzebował, to mógłbym Ci pomóc w zakupie używanych kolumn. Jeśli chodzi o Fusic to możesz podejść, to chyba najlepiej zaopatrzony salon w okolicy. Mógłbyś odsłuchać kilku zestawów i porównać różne modele (bez względu na to czy kupowałbyś nowe czy używane). W tym przedziale cenowym powinni mieć na przykład STX Electrino lub Pylon Topaz 15.

Napisano (edytowany)

Myślę, że warto skorzystać z propozycji @Audio Autonomy, że pomógłby Ci wybrać dobre używane kolumny. Najlepiej właśnie gdzieś w okolicy, gdzie można by ich posłuchać u sprzedającego. Ale najpierw posłuchałbyś w salonach choć kilku par kolumn, zestawień, by się przekonać co lubisz, jaki dźwięk, brzmienie. A co Ci nie odpowiada? Kupować od razu nie musisz i nie kupuj przy pierwszym zachwycie, bo za chwilę usłyszysz coś lepszego za podobne pieniądze i będziesz żałował szybkiego zakupu. I jeśli polowałbyś jednak na kolumny używane, to w salonie posłuchaj takich 2 - 3 razy droższych niż masz budżet, bo tak zagrają kolumny używane. Oczywiście na odsłuchy wybierasz się ze swoim wzmacniaczem, bo to z nim będą grały kolumny. Nie zapomnij o kilku dobrze znanych płytach ze zróżnicowaną muzyką, jakiej słuchasz. I odsłuchy rób w miarę możliwości zawsze na tych samych kilku nagraniach. Będzie Ci łatwiej ocenić jak co gra.

Koledze@Sanwing'owi chodziło raczej o to, że Indiana Line tak staniały, iż cenowo niewiele się różnią od kolumn używanych. I nie będzie w tej cenie pomiędzy nimi (a nie wszystkimi nowymi kolumnami) dużego skoku w stosunku do kolumn używanych. Sądzę jednak, że dobrze dobrane kolumny z drugiej ręki pokażą więcej. Niech mnie kolega poprawi jeśli się mylę.

Edytowano przez Angel
Napisano

Indiana line 550 to zacne i dobre kolumny, często je polecam bo w swej cenie robią wrażenie, ale czy najlepsze do yamaha as201 czy dla Ciebie ? Niby brzmienie precyzyjne, twarde i szybkie więc teoretycznie dobre do np.metalu . 

Dnia Wednesday, May 17, 2017 o 18:19, Gruzin95 napisał:

A czy ta firma jest uznana w środowisku? Słyszałem że warto zwracać uwagę na markę gdyż każdy producent ma inną filozofię tworzenia kolumn itp. 

Oczekujesz poklasku tzw. środowiska, potrzebne Ci ?;) Oczywiście, że każda marka gra nieco inaczej, konstruktorzy mają swoją wizję brzmienia...tak jak Ty masz swoją dobrego dźwięku.   Do tej yamahy widziałbym coś bardziej miękko i cieplej grającego( np. starsze Tannoy, Mission, Dali ) , niż np. ostro, czy twardo, no ale każdy ma inny gust, czy oczekiwania.

Napisano

Angel w 100% odczytałem moje intencje:). I zgadzam się, że używane mimo wszystko mogą zagrać lepiej, ale nad zakupem trzeba by sporo posiedzieć i poszukać (chociaż dali 450 jest w podobnych cenach).

Napisano (edytowany)

Oczywiście jakie kolumny kupisz do tego wzmacniacza, zależy w dużej mierze od Twoich preferencji brzmieniowych. Czyli warto by było abyś odpowiedział jaki rodzaj dźwięku lubisz ( jasny, twardy, ostry, chłodny, suchy, konturowy, czy ciemny, miękki, łagodny, ocieplony, soczysty z ładnie wypełnioną, nasyconą średnicą)? Bo kolumny same w sobie, te czy inne mogą być dobre. I nawet pasować mniej więcej do wzmacniacza. Ale Tobie taki dźwięk nie będzie pasował.

Edytowano przez Angel
Napisano
22 godziny temu, Angel napisał:

@Audio Autonomy

Koledze@Sanwing'owi chodziło raczej o to, że Indiana Line tak staniały, iż cenowo niewiele się różnią od kolumn używanych. I nie będzie w tej cenie pomiędzy nimi (a nie wszystkimi nowymi kolumnami) dużego skoku w stosunku do kolumn używanych. Sądzę jednak, że dobrze dobrane kolumny z drugiej ręki pokażą więcej. Niech mnie kolega poprawi jeśli się mylę.

Notę 550 miałem i pierwsze co mnie uderzyło to świetnie zbalansowany dźwięk, ale jakość dźwięku większego wrażenia nie robi. Dlatego mimo wszystko lepiej używki, z podobnych (mniejszych podłogówek) nawet tak na szybko można znaleźć za te same lub mniejsze pieniądze np Tannoy R2, Acoustic Energy Neo 3, Tannoy 611 - to wszystko są kolumny zdecydowanie lepsze.