Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@PianoMan Bardzo się ciesze, że napisałeś na forum. :) Przyłączam się do pytania Adama o równowagę tonalną. Mnie najbardziej interesuje ustawianie średnicy. W Contour 20i soprany i górny środek odbierałem jako lekko cofnięte względem dolnej średnicy i basu. W Confidence 20 jest raczej na równo, a w swojej akustyce wręcz odbieram górną średnicę jako wysuniętą przed szereg (co różnie się sprawdza, zależnie od realizacji płyty). Jak jest z tym w BE? (Osobiście za ideał uważam charakterystykę z subtelnie cofniętym górnym środkiem, za to sopranami na równi z resztą pasma.)

Napisano (edytowany)

Ja jestem ciekaw czy faktycznie i w czym idzie usłyszeć dużą różnicę brzmienia między serią Excite a Contour. Widać, że obudowa Contour wykonana luksusowo. Wiadomo, że lepszy tweeter ale jak to się ma finalnie na różnice w brzmieniu. Jest opad szczęki czy może jest trochę więcej detalu, rozdzielczości i to wszystko. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
41 minut temu, kaczadupa napisał:

Jest opad szczęki czy może jest trochę więcej detalu, rozdzielczości i to wszystko. 

Im człowiek starszy i im częściej w życiu musiał zaciskać zęby, tym trudniej o opad szczęki. ;) 

Napisano

Nie słyszałem Excite, ale myślę, że różnice względem 20i będą spore a względem BE jeszcze większe. Cudów nie ma. Jeśli jest coś kilka razy droższe to nie może grać tak samo czy gorzej. Oczywiście każdy słyszy inaczej i oczekuje czegoś innego a co za tym idzie ocenia inaczej.

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

A ja zapytam o równowagę tonalną nowych Dynaudio. 

Nie jestem jakimś wielkim znawcą i chyba nie potrafię opisać słowami wszystkiego jakim jest, ale spróbuję... Rafał jakiś czas temu zrobił to fachowo i szczegółowo opisując różne modele.
W salonie słyszałem BE raczej wygrzane. Piszę "raczej", bo niektórzy twierdzą, że wygrzanie to co najmniej 300h. Na moje ucho po 70-80h już się nic nie zmieniło albo nie na tyle abym to zauważył. Zmiany, które jeśli zachodziły to zachodziły bardzo płynnie więc "usłyszenie" tego i opisywanie jest kłopotliwe. Wspominam o tym, bo kolumny po wyjęciu grały... słabo... jak na tą klasę i zupełnie inaczej niż w salonie. Jeśli nie słyszałbym ich wcześniej to po kilku godzinach odesłałbym z powrotem. To trzeba mieć na uwadze...

Generalnie żadne pasmo nie jest faworyzowane, bo raczej w tym przedziale cenowym już nie może... przynajmniej nie powinno. Na początku grałem z Gato AMP-150 a obecnie z Normą IPA-140. Po przesiadce ze Special 40 zauważyłem, że bas jest zupełnie inny. S40 nie zastanawiały się nad tym co grają i serwowały bas bez zahamowań - było go sporo i był efektowny, nie efekciarski. W BE na pierwszy rzut ucha ma się wrażenie, że basu jest mniej, ale to tylko wrażenie. Jest krótszy, dokładniejszy i chwilami, tam gdzie taki jest na nagraniu potrafi zejść niżej. Średnica... jak to w Dynaudio... barwna, pastelowa... ale już nie aż tak jak S40. Czy jest równa w całym "średnim" paśmie... hmmm... na pewno bardziej wyrównana niż w S40 gdzie było większe dociążenie... ale o tym jeszcze za chwilę... Góra... no tutaj dzieje się dużo! Względem S40 to może nie inna liga, ale pierwsze miejsce w tabeli. Zdecydowanie więcej szczegółów, przestrzeni, powietrza. Więcej dzieje się pomiędzy kolumnami. BE to kolumny, które dość wyraźnie różnicują nagrania, ale jednocześnie obchodzą się z nimi bardzo pobłażliwie. Nie ma mowy o wyostrzeniu czy suchości, ale wspomniana średnica bywa bardzo różna - od cieplutkiej, milusiej po delikatną "chropowatość" zwłaszcza w niektórych nagraniach klasyki (kwartetu smyczkowego). W połączeniu z Normą można powiedzieć, że wszystko brzmi NATURALNIE, swobodnie. Z Gato wszystko było nieco przygaszone, minimalnie(?) mniej dokładne i rozdzielcze. Brzmienie BE można też nazwać "inteligentnym", wyrafinowanym. Myślę, że to kolumny dla bardziej dojrzałych słuchaczy, melomanów niż tych co oczekują "opadu szczęki", choć kto wie i takie zjawisko może się zdarzyć. Zależy z czym to będziemy porównywać.
.........

Napisano (edytowany)
20 minut temu, PianoMan napisał:

Jeśli nie słyszałbym ich wcześniej to po kilku godzinach odesłałbym z powrotem. To trzeba mieć na uwadze...

Teraz pytanie czy tak drastyczna zmiana to faktycznie zmiana pod wpływem rozruszania zawieszenia przetworników czy przyzwyczajenie słuchu do nowego brzmienia. Jednak słuchanie rozegranych w salonie audio i porównanie z nowymi w innej akustyce nie jest żadnym dowodem na tak duże zmiany po rozegraniu. 

Trochę różnych modeli Dynaudio u siebie miałem, w tym nowych, i ze zmian moim zdaniem jakby trochę bardziej poukładana przestrzeń i tyle. Żadnych poważnych zmian na zasadzie - gdybym wcześniej nie słyszał jak grają wygrzane to bym odesłał.

20 minut temu, PianoMan napisał:

Myślę, że to kolumny dla bardziej dojrzałych słuchaczy, melomanów niż tych co oczekują "opadu szczęki"

Opad szczęki nie na zasadzie efekciarskiego czy tam konturowego brzmienia (Dynaudio to raczej zawsze kultura i spokój)  a po przejściu z monitora Dynaudio za 4kzł (Excite 14 czy 18) na taki za 30kzł (Contour 20 BE). Dokładniej chodziło o to, gdzie Dynaudio ma jeszcze pole do poprawy na tle niższych serii bo jak wiadomo jakość ich przetworników już od niskich serii jest bardzo wysoka. Lepsza skrzynka to mniej podbarwień i tu pewnie jest progres. Ciekawe co dokładnie wnoszą najnowsze przetworniki na tle starszych. To dla mnie jest interesujące. 

Napisano
12 minut temu, kaczadupa napisał:

Teraz pytanie czy tak drastyczna zmiana to faktycznie zmiana pod wpływem rozruszania zawieszenia przetworników czy przyzwyczajenie słuchu do nowego brzmienia. Jednak słuchanie rozegranych w salonie audio i porównanie z nowymi w innej akustyce nie jest żadnym dowodem na tak duże zmiany po rozegraniu. 

Trochę różnych modeli Dynaudio u siebie miałem, w tym nowych, i ze zmian moim zdaniem jakby trochę bardziej poukładana przestrzeń i tyle. Żadnych poważnych zmian na zasadzie - gdybym wcześniej nie słyszał jak grają wygrzane to bym odesłał.

BE to moje 7 lub 8 NOWE kolumny i z takim zjawiskiem spotkałem się pierwszy raz. S40 grały od początku niemal tak samo (na MOJE uszy). Opisuję MOJE wrażenia, nie zamierzam z nikim polemizować ani bronić zawzięcie swoich racji. Jak zamieniałem w salonie S40 na BE to sprzedawca się załamał jak powiedziałem, że grały ok. 70-80h. "Przecież one są nie wygrzane!!! Po 300h godzinach dopiero zaczynają grać! Dobrze, że Pan mówi!" Jak tym handluje od kilku(nastu) lat to chyba wie lepiej... Powiedziałem tylko tyle, że dobrze, że nie gram z winyla bo musiałbym poświęcić jedną wkładkę na dotarcie kolumn... 😉

25 minut temu, kaczadupa napisał:

Lepsza skrzynka to mniej podbarwień i tu pewnie jest progres. Ciekawe co dokładnie wnoszą najnowsze przetworniki na tle starszych. To dla mnie jest interesujące. 

Z oficjalnego filmu na YT wynika, że skrzynka jest ta sama. Zmieniony jest bas reflex. Woofer jest zmodyfikowany względem Confidence, Esotar 3 jak wiadomo był już wcześniej w Confidence, Heritage.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, PianoMan napisał:

sprzedawca 

Ugryzę się w język, żeby nie denerwować posiadaczy Confidence 20 i nie pogrążać sprzedawców. Oczywiście nie dałem wiary bo przecież jak sam napisałeś - jak coś jest dużo droższe to… ;)  

26 minut temu, PianoMan napisał:

Z oficjalnego filmu na YT wynika, że skrzynka jest ta sama.

Miałem na myśli serię Excite vs Contour. Nawiązuję ciągle do Excite ponieważ je posiadam. 

Napisano

Teraz pytanie czy tak drastyczna zmiana to faktycznie zmiana pod wpływem rozruszania zawieszenia przetworników czy przyzwyczajenie słuchu do nowego brzmienia. Jednak słuchanie rozegranych w salonie audio i porównanie z nowymi w innej akustyce nie jest żadnym dowodem na tak duże zmiany po rozegraniu

A skąd człowiek ma to wiedzieć?  Według kolegi zmiany zaszły, przynajmniej on tak to usłyszał. Masz wątpliwości to wypożycz z salonu wtedy się przekonasz na własne uszy. Tutaj większość to takie pytania o kant.... Ktoś coś słyszy a drugi to neguje albo ma wątpliwości. Trzeba samemu posłuchać, inny słuch, akustyka, tor audio itp. 

Napisano

po przejściu z monitora Dynaudio za 4kzł (Excite 14 czy 18) na taki za 30kzł (Contour 20 BE). 

Adam, rozmiarowo bliżej Contourów będą Excite 18, które (o ile moja przeglądarka się nie myli) kosztowały oficjalnie pod 6 tys. za parę. Ale Excite 18 to wciąż znacząco mniejsze paczki. Contoury są o 2.5 cm szersze, o 8 cm głębsze i o 12 cm wyższe. Mają też trochę większe midwoofery (18 cm zamiast 17) i według producenta schodzą o kilka Hz niżej. Więc trochę dopłacasz po prostu za większą kolumnę i (co za tym prawdopodobnie idzie) większą skalę dźwięku. 

Co do reszty - musiałbyś znaleźć kogoś, kto słuchał obu monitorów w tym samym torze, a z tym może być ciężko. Dobra wiadomość jest taka, że w związku z tym masz szansę zostać pionierem. :) 

Napisano

Misiekx chyba czegoś nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś. Specjalnie dla Ciebie jeszcze raz:

- słuchamy rozegranych paczek w salonie audio,

- słuchamy nowych paczek w innym pomieszczeniu.

Jak stwierdzić, że różnica w brzmieniu wynika z braku rozegrania paczek a nie innej akustyki? 

Misiekx - co jest takiego wyjątkowego w konkretnym modelu Contour 20BE na tle innych głośników Dynaudio, że akurat w tym modelu wygrzewanie daje tak drastycznie duże zmiany w brzmieniu a nie ma ich w seriach DM, Emit, Excite czy S40? Przecież Dynaudio unowocześnia swoje przetworniki nie na zasadzie rewolucji a delikatnych zmian często nawet wracając do rozwiązań sprzed lat.

Napisano

Wypożycz i będziesz wiedział. Ty tak we wszystkim jesteś taki niezdecydowany i męczący?  Kończyłeś z dynaudio na zawsze, potem zostają na 100 %, kuszą BE i się przymierzasz, potem rezygnujesz.... itp, itd. 

Napisano (edytowany)

Nie znam aż tak dobrze Confidence, ale BE niebezpiecznie zbliżyły się jakościowo do C20, a cena... no cóż... nadal jest zgoła inna... Ja myślę, że seria Confidence zostanie za chwilę odświeżona, być może z nowym driverem, następcą Esotar 3. No i czekamy na wersję Special 50...

@kaczadupa Dlaczego mam wrażenie, że chcesz o coś zapytać, ale już masz gotową swoją odpowiedź na zadane pytanie i nie dopuszczasz innej odpowiedzi niż swoja, jedynie słuszna... żadne argumenty do Ciebie nie trafiają, nawet jeśli piszę, że to MOJE doświadczenia a TY możesz mieć zgoła inne... Dlatego nie lubię pisać na forum, bo cokolwiek, ktokolwiek by w dobrej wierze nie napisał to kończy się to jakąś dziwną przepychanką...

@misiekx dobrze radzi - wypożycz i sam będziesz wiedział najlepiej jakie słyszysz różnice i czy warto dopłacać, itp, itd... Wydaję kupę kasy, więc płacę za fabrycznie zapakowaną parę a nie taką, która zwiedziła pół Polski.

Edytowano przez PianoMan
Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Rafał S napisał:

większą skalę dźwięku

Ogólnie tak to zazwyczaj wygląda w przypadku każdego producenta głośników, pełna zgoda. :) 

22 minuty temu, Rafał S napisał:

Dobra wiadomość jest taka, że w związku z tym masz szansę zostać pionierem. :) 

Nie mam odwagi ;) ( oraz mój pokój nie jest odpowiedni ) na przyjęcie najlepiej brzmiącego monitora Dynaudio (ze wszystkich obecnie produkowanych).  :) 

11 minut temu, misiekx napisał:

Wypożycz i będziesz wiedział. Ty tak we wszystkim jesteś taki niezdecydowany i męczący?  Kończyłeś z dynaudio na zawsze, potem zostają na 100 %, kuszą BE i się przymierzasz, potem rezygnujesz.... itp, itd. 

Przecież mi odradzałeś Dynaudio 20 BE i to dając do zrozumienia, że jesteś specjalistą w audio.  Mniejsza…

Nadal nie  ustosunkowałeś się do tego co specjalnie dla Ciebie napisałem wyżej. :) 

Napisano
9 minut temu, kaczadupa napisał:

Przecież mi odradzałeś Dynaudio BE i to dając do zrozumienia, że jesteś specjalistą w audio.  Mniejsza

Fajnie że mnie tak słuchasz i mam taki autorytet u Ciebie 👍😀

21 minut temu, kaczadupa napisał:

- słuchamy rozegranych paczek w salonie audio,

- słuchamy nowych paczek w innym pomieszczeniu.

Jak stwierdzić, że różnica w brzmieniu wynika z braku rozegrania paczek a nie innej akustyki? 

A skąd mnie to wiedzieć 🤔

Sam znasz już odpowiedzi na swoje pytania🤣

Napisano
11 minut temu, PianoMan napisał:

dziwną przepychanką...

Przykro mi, że odbierasz naszą rozmowę jako przepychankę. OK, przyjmuję do wiadomości, że zmiany w trakcie wygrzewania Contour 20 BE są spektakularne w przeciwieństwie do pozostałych modeli Dynaudio. 

Napisano
16 minut temu, misiekx napisał:

Ty tak we wszystkim jesteś taki niezdecydowany i męczący?  Kończyłeś z dynaudio na zawsze, potem zostają na 100 % 

??? 

3 minuty temu, misiekx napisał:

dając do zrozumienia, że jesteś specjalistą w audio

Proszę o przykład, konkretnie. 

@kaczadupa??? 

Napisano

Wiesz trudno porównywać Exite z prawie-Confidence. Myślę że porównanie do S40 (bardzo obrazowe i dokładne) daje lepszy punkt odniesienia. Ja porównywałem S40 do Focus 110 i dźwięk jest po prostu w każdym aspekcie lepszy. Co nie znaczy że Focus 110 to zły głośnik. Dalej s25 były też lepsze od S40. Mi też trudno byłoby opisać, w czym S25 jest lepszy od Focusów… krótko mówiąc : we wszystkim i to znacznie.

@PianoMan napisz jak to było z tą przypadkową wizytą w salonie i podmianą S40 na 20be ;)

no i gratuluję wspaniałych monitorów!

Napisano
25 minut temu, kaczadupa napisał:

OK, przyjmuję do wiadomości, że zmiany w trakcie wygrzewania Contour 20 BE są spektakularne w przeciwieństwie do pozostałych modeli Dynaudio. 

Nie napisałem, że są spektakularne... i to w przeciwieństwie do pozostałych modeli Dynaudio tylko do S40. Ale możesz rozumieć mój tekst jak chcesz. Nie będę miał z tym problemu...

9 minut temu, majkel74 napisał:

@PianoMan napisz jak to było z tą przypadkową wizytą w salonie i podmianą S40 na 20be ;)

no i gratuluję wspaniałych monitorów!

Dziękuję! 😊
Przypadkowo to byłem w jednym z poznańskich salonów oddać wypożyczone przez kolegę kable. Z tego powodu, że nieco znałem sprzedawcę, to pochwaliłem się niedawno nabytymi S40. A on na to "nie chciałeś BE...?! Takie fajne te paczki, chodź posłuchaj, bo mam akurat podłączone..." No i poszło! Cenę zaproponował mi bardzo dobrą, ale nie chciałem się znowu bujać ze sprzedażą S40, więc je wymieniłem u Pana Romana w Nautilus Północ gdzie je kupowałem. Dopłata też była uczciwa.

4 godziny temu, Kraft napisał:

@PianoMan, może fotka?

Proszę bardzo!

No i zobaczcie... po moim niewinnym wpisie już za chwilę będzie strona więcej w dyskusji... 😉

Pozdrawiam serdecznie

1.jpg

2.jpg

Napisano
16 minut temu, PianoMan napisał:

Proszę bardzo!

Świetnie prezentuje się cały zestaw audio w czerni. Nie to, co u mnie, gdzie czerwone kondensatory na wierzchu sprawiają, że Pathos wygląda jak zrobiony z klocków lego. ;)