mfilipiak Napisano 27 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2017 Witam, Mam pytanie jeszcze przed testami i zakupem, ponieważ być może ktoś walczył z podobnym problemem. Poszukuję kolumn które z konieczności muszę wstawić w zabudowę drewnianą - wyklucza to całkowicie tylny bass reflex, a i to nieduże pocieszenie. Kolumny będą miały kilka cm wolnego miejsca z każdej strony. Czy ktoś w Was zna/słuchał/używa(ł) dobrych kolumn w tej dziwnej konfiguracji. Muzyka to głównie jazz, blues, czasem troche rocka. Budżet 10-15k za parę. Wzmacniacza nie ma - też do kupienia, ale to już będzie łatwiej dopasować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2017 Dzień dobry. Z twojego opisu wynika, że będzie to bardzo duży problem akustyczny. Prześlij proszę jakieś zdjęcie lub projekt pomieszczenia, podaj więcej szczegółów, szczególnie wymiary, powierzchnia. Na pewno jesteśmy w stanie pomóc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 Właśnie. Przydałyby się jakieś rysunki albo zdjęcia pomieszczenia. Jakiej wielkości jest pokój? Czy kolumny będą tak umiejscowione, by głośniki wysokotonowe znalazły się na wysokości uszu siedzącego słuchacza? Z jakiej klasy elektroniką będą pracowały kolumny (cena)? Jakie będzie źródło dźwięku? Jaki typ dźwięku lubisz, brzmienie, barwę? To są podstawowe pytania, by można zacząć o czymś dyskutować. Ja teraz używam w drugim systemie kolumn Xavian Primissima. Ze względu na dziecko stoją w regałach, Tylko przednie ścianki nieco wystają. A kolumny są typu zamkniętego, czyli jak wiesz bez otworów b-r. Jakoś to gra. Choć są to oczywiście kolumny dużo tańsze, niż Ty zamierzasz kupić. A może faktycznie da się inaczej postawić te kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 30 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 Zrobiłem rysunek pokoju na szybko... Ogólnie sam salon ma około 35 m2, miejsce siedzenia będzie na przeciwko kolumn. Same kolumny mają stać na wysokości 15 cm nad podłogą. Do tej pory używałem bardzo leciwego NADa 320 z monitorami System Audio - dźwięk raczej neutralny. Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad Xavian Stella, ale problem jest taki, że producentów (szczególnie kolumn) przybywa w tempie geometrycznym. Wypadłem z obiegu i kompletnie nie wiem w którą stronę udeżyć Co do reszty sprzętu, to jeszcze się nie zastanawiałem, bo wydaje mi się, że będzie już łatwiej, jak będę miał kolumny sensownie wybrane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 @mfilipiak, no nie wierzę, że kolumn nie da się ustawić normalnie na podłodze, jak zaproponowałem na rysunku poniżej. Dlaczego muszą stać w regale? Nie wyjaśniłeś tego. Nie narysowałeś miejsca odsłuchowego, innych mebli. To ważne. Znasz podstawy akustyki i ustawiania kolumn? Jeśli nie napisz do mnie na priv i podaj adres mailowy, to prześlę Ci ciekawe i przystępnie napisane artykuły na ten temat. Akustyka i ustawienie kolumn, to niemal połowa sukcesu jeśli chodzi o dobrej jakości dźwięk. Xavian Stella, to świetne kolumny. Jak na kogoś, kto niby wypadł z obiegu, podałeś świetny typ. Ale oczywiście zależy jaki dźwięk naprawdę lubisz. Chyba nie ma czegoś takiego jak dźwięk neutralny. W praktyce oczywiście. Powiedzmy jednak, że rozumiem o co chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 Dokładnie!! A jeśli koniecznie chcesz je wmontować to szafki to na pewno odpadają kolumny wolnostojące. Wtedy produkty które są do tego przygotowane. No i tyle w temacie. http://www.monitoraudio.pl/custom-install http://pl.horn.eu/pl/PL/MARKI/DALI/CUSTOM_INSTAL?s1=1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 A co z kolumnami zamkniętymi? Bas powinien nie być problemem nawet w zabudowie, ale jak ze sceną i źródłami pozornymi? Może to by było rozwiązaniem chociaż wątpię bo podejrzewam, że i zamknięte kolumny potrzebują oddechu by dobrze zagrać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 30 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 Postaram sie odpowiedziec w kolejnosci: @Angel - oczywiście fizycznie jest to możliwe, żeby ustawic poza zabudową, ale praktycznie mocno ograniczone - kot, dziecko, salon/kuchnia/jadalnia wiec najczesciej wykorzystywana czesc mieszkania . Meble to praktycznie duża kanapa na przeciwko kolumn + jakaś komoda. Na lewej ścianie wewnętrzne półki na książki, po prawej okna. Jeśli chodzi o dźwięk, to bez przesadnych niskich czy wysokich. Zresztą mój poprzedni zostaw był dla mnie OK, wiec można antycypować @S4Home - zastanawiałem się nad takimi montażowymi, ale boję się, że w połączeniu z drewnianą zabudową będzie to wszystko rezonować jak kamerton. Jeśli to byłaby ściana ceglana, to pewnie jest sensowna opcja @Sanwing - nigdy nie miałem zamkniętych - wszystko co się przewinęło miało jakieś dziury Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2017 A może obrócić kanapę o 180 stopni i sprzęt ustawić na ścianie? Problemy znikną, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 4 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 Dnia 30/06/2017 o 12:31, Kraft napisał: A może obrócić kanapę o 180 stopni i sprzęt ustawić na ścianie? Problemy znikną, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. To już bym nie miał jak słuchać po dekapitacji ze strony żony... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 @mfilipiak, ale dalej nie wiadomo o co chodzi z miejscem na którym chcesz (o zgrozo) postawić kolumny podłogowe... to jakaś komoda jest? czy salon od aneksu oddziela ściana przy której to będzie stało? jeśli tak to jaka jest jej szerokość? jak nic przyda się bardziej szczegółowy opis lub rysunek. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 Dokładny rysunek/zdjęcie regału bardzo się przyda. Myślę, że można szczególną uwagę poświęcić szukaniu kolumn ze wstęgowym głośnikiem wysokotonowym. Jeśli zalecenia Dali, która stosuje takie głośniki, są uniwersalne, to takich kolumn nie trzeba kierować bezpośrednio na miejsce odsłuchowe, tylko ustawić równolegle do siebie. W tym przypadku może to być bardzo ważne, choćby ze względów estetycznych (kolumny w zabudowie i do tego skręcone do środka będą jeszcze dziwniej wyglądać). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 4 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) hej Jeśli chodzi o miejsce na kolumny - bedzie to drewniana zabudowa przymocowana do sciany. Na kolumny mam miejsce 120x25 cm Edytowano 4 lipca 2017 przez mfilipiak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 Czy dobrze rozumiem - chcesz "upchać" kolumny w miejsca zaznaczone na czerwono?!? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 4 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 Taki mi przyszedł pomysł do głowy: czy te kolumny nie mogłyby być wysuwane (na około 30 cm) na czas odsłuchów? Można zrobić jakąś grubą półkę na solidnych prowadnicach i na niej postawić kolumny. To by był bajer, a i część problemów akustycznych by zniknęła. Ale to chyba zbyt ekstrawaganckie. Zastanawiam się jeszcze nad problemem odbić fal dźwiękowych od regału. Być może rozwiązaniem w tym przypadku może być kolumna z tubowym głośnikiem wysokotonowym lub falowodem. Taki głośnik powinien ograniczać rozchodzenie się wysokich tonów na boki i ich wczesne odbicia od regału. Postawione na regale książki (nie wiem, czy jest to przewidziane.) też ograniczą niekorzystne zjawiska działając jako dyfuzor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) Te półki z prowadnicami, jak napisał @Kraft, to może być świetny pomysł. Wysuwanie kolumn tylko na czas odsłuchu. Ale musiałoby to być zrobione bardzo solidnie. Kolumny do takiej półki/platformy można by oczywiście podkleić Blu Tack'iem (do kupienia na Allegro). Solidnie by się trzymały a także substancja ta przeciwdziała rezonansom kolumn z podłożem, co w tym wypadku byłoby bardzo newralgicznym punktem. Czasem w trudnych warunkach pozorna ekstrawagancja może być jedynym sensownym rozwiązaniem. Edytowano 4 lipca 2017 przez Angel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) @Kraft, no ja Cię proszę... tyle się tutaj mówi o akustyce, czołowi użytkownicy forum zawsze na pierwszym planie podkreślają iż to podstawa a Ty prubujesz takich kombinacji? to co chce zrobić kolega @mfilipiak poprostu NIE może się udać, bynajmniej nie w zakresie prawidłowej reprodukcji dźwięku... szkoda, bo budżet zacny. Co do prowadnic to kolega zwrócił rownież uwagę na dzieci - prędzej o coś takiego "glebę" zaliczą niżeli wejdą w kolumnę... no niewiem... Edytowano 4 lipca 2017 przez Barry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 @Barry, no oczywiście wiadomo, masz rację. Ale lepiej coś pokombinować, niż miały by te kolumny stać wepchane w regał. Nie każdy ma tak wyrozumiałe żony/dziewczyny, że może sobie pozwolić na swobodne ustawienie kolumn, jak Ty i ja. Nie każdy ma takie warunki. Napisaliśmy, pokazaliśmy jak to powinno wyglądać. A @mfilipiaksam musi zdecydować co zrobi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 Dopowiem jeszcze, że na górze też może być prowadnica (przymocowana nawet bezinwazyjnie do kolumny) i wtedy całość będzie już bardzo stabilna i niewywrotna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfilipiak Napisano 4 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 prowadnice są do zrobienia - pogadam ze stolarzem. No ale pozostaje wciąż to samo pytanie - jak je już wysunę, to i tak odległość szału nie zrobi. Czy np te Xavian Stella to jest coś co powinienem zamówić do odsłuchu, czy może raczej coś innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) Czy to rozwiązuje sprawę? http://allegro.pl/totem-acoustic-canada-tribe-1650-nowe-i6867475132.html#thumb/1 Pomysł Krafta wydaje się też sensowny. A gdzie postawisz elektronikę.? Edytowano 4 lipca 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 @audiowit, ciekawe te soundbary . Nie, no żartuję. Może to być całkiem niezłe. A firma, jej marka daje dużą pewność, że zagra to całkiem dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) Obawiam się, ze to raczej nie przebije xavianów jakoscią ale po wysunięciu, zeby przetworniki były na wysokości frontów może to zagrać. No i trzeba solidnie zamocować. Bierzmy poprawkę, ze nie są to zespoly głośnikowe aidiofilskie. Najlepszy jednak wydaje mi się pomysł z prowadnicą. Edytowano 4 lipca 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 lipca 2017 (edytowany) Jeśli nie można rozstawić kolumn jak należy, zgodnie z podstawowymi zasadami akustyki i ustawiania kolumn, to ja też pomysł z prowadnicami uważam za najlepszy. Co do wielkości kolumn w tych warunkach, także bym się na miejscu @mfilipiaka zastanowił. Może jednak coś mniejszego? Obudowa zamknięta? Chyba bardziej wskazana niż otwarta, np. b-r. A czy tuby na wysokich tonach? Kto wie, ale to trzeba lubić. Wysokiej jakości tuby są bardzo drogie. A te niedrogie grają jak dla mnie zbyt agresywnie. Obudowy ze schowanymi głośnikami niskotonowymi? Jakieś falowody. Może? Edytowano 4 lipca 2017 przez Angel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts