audiowit Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Ja jeszcze za mało slyszalem żeby wiedzieć co dobre dla mnie. Mam typy ale bardziej poruszam się w xlr ach. Zauwazyłeś może prawidlowość, że xlry mają mniejszy wplyw na dzwiek. Tzn nie wylapuję takich wielkich rożnic tak jak to się ma z rca. Nie wiem czy to specyfika konstrukcji kabla czy to to, że trafiałem na podobne do siebie xlry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 Drodzy koledzy, dziękuję za wszystkie podpowiedzi ( @audiowit- namiary do kolegi chętnie przyjmę na PW). Ekran z pewnością się pojawi na kabelku, zobaczymy czy coś od siebie wniesie. Mój IC to nie jest z pewnością żaden święty gral, choć przyznam, że gra jak dla mnie dosyć przyjemnie. Od dawna bawię się budową różnych interkonektów, tym razem jednak chciałbym do tematu podejść nieco... nazwijmy poważniej P.S. Do kabla przykładałem kilka różnych przewodów zasilających, w tym i taki, który ekranu nie ma (przewód od małej lampki nocnej). Negatywnego wpływu na dźwięk nie zauważyłem. Zobaczymy jednak co się zmieni w momencie dodania ekranu. Muszę tylko poszukać dobrej plecionki na jego wykonanie. P.S.2. @wpszoniak, przypomnisz mi jaki masz IC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 września 2017 Udostępnij Napisano 13 września 2017 (edytowany) Jasne, że przypomnę: Ixos 100.X03 Studio jak na fotce Edytowano 13 września 2017 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz8370 Napisano 15 listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 listopada 2017 Witam, widze, ze tym temacie pisza osoby samodzielnie wykonujace przewodu polaczeniowe. W zwiazku z tym mam pytanie czym i jak lutowac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 15 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2017 Witam, Dla spokoju możesz lutować cyną z dodatkiem srebra. Jeżeli jednak takiej nie masz, to możesz też spokojnie używać zwykłej cyny z dodatkiem ołowiu. Masz w planach wykonanie jakiegoś przewodu? Zdradzisz na jakim kablu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz8370 Napisano 15 listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 listopada 2017 (edytowany) Na razie jestem na etapie poszukiwan kabli i wtykow. Co do lutowania, to jakiej mocy lutownicy uzyc? Chodzi mi o ewentualna mozliwosc przegrzania przewodu. Edytowano 15 listopada 2017 przez grzegorz8370 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 15 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2017 A masz już jakąś lutownicę? Zwykłą cyną polutujesz nawet najtańszą lutownicą transformatorową z marketu. Wiadomo, że fajniej jest mieć stacje lutowniczą z regulacją temperatury, itd., ale do robienia jednego kabelka raczej nie będziesz kupował całej stacji P.S. Masz jakiś budżet określony na kabelki i wtyki? Wiesz co byś chciał poprawić w dźwięku nowymi interkonektami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2020 Cisza w temacie, a my ostatnio wyspawaliśmy sobie kilka ciekawych przewodów. Tym razem padło na kilka niedrogich przewodników. Zobaczymy jak sobie poradzą w zestawieniu z miedzią UP-OCC i innymi lubianymi w audio Jeszcze jeden zestaw jest w trakcie składania, więc po weekendzie będzie można zrobić mały sparing kablowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 maja 2020 Udostępnij Napisano 29 maja 2020 (edytowany) A u mnie oprócz Beldenów Twojej produkcji, działają duńskie ,,srebra,, z lampą oraz kilka innych własnej konstrukcji z których najlepiej sprawdza sie ten pozłacany na kablu z bawełnianym oplotem i budzetowymi wtykami z grenlandzkiej stacji radarowej. Jestem ciekaw wyników sparringu u Ciebie. Napisz recenzję. Edytowano 29 maja 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2020 @Rega widzę, że u Ciebie też troszkę się nazbierało tych drutów Mam też Baldena, tylko że 9497, czyli przewód głośnikowy w roli IC. Po weekendzie będę zaczynał ich słuchać i postaram się skrobnąć kilka słów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 maja 2020 Udostępnij Napisano 29 maja 2020 IC Belden 8402 Twojej produkcji to jeden z lepszych IC. Do tego stopnia, że był opisywany na jednym z sąsiednich forów, choć z innymi wtykami. Jego brzmienie porównano ze znacznie droższymi ic. Nawiasem mówiac te na zdjeciach to zaledwie połowa moich😋 zbiorów. Co ciekawe, nie ma dwóch brzmiacych jednakowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2020 57 minut temu, Rega napisał: Co ciekawe, nie ma dwóch brzmiacych jednakowo. I to jest w tym najlepsze! Są przewody tańsze i droższe, z różnych przewodników, o odmiennej konstrukcji itd. Wszystkie mają jakieś swoje cechy, która mogą się różnie sprawdzić w danych warunkach/systemach 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 maja 2020 Udostępnij Napisano 29 maja 2020 No i nie jest regułą, że TYLKO drogie przewody są ok. Czasem, tak jak w przypadku Beldena, okazuje sie, ze przewód niedrogi, potrafi zabrzmieć dużo lepiej niż niejeden markowy i co ważne drogi IC. Przykładem choćby przewody z drutem w nazwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2020 5 godzin temu, Rega napisał: No i nie jest regułą, że TYLKO drogie przewody są ok Jasne! Ja właśnie wystrugałem sobie helixa z najtańszych przewodów i jest dobrze. Co dopiero będzie gdy użyję lepszych przewodników... Na razie moje nowe węże wygrzewają się z innymi gadami 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Gratuluję Wam słuchu. Ja nie słyszę różnic w interkonektach. Posiadam Hybrida od M&B i oprócz satysfakcji z jego posiadania, nie słyszę różnicy pomiędzy nim, a sznurowadłem za 20 PLN. Nie twierdzę, że to wina przewodu, tylko ja tego po prostu nie słyszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Mnie tez sie kiedys, przez wiele lat zdawało , że wszystkie ,,węże,, grają tak samo. Wręcz śmieszyło mnie kiedy ktoś mówił o różnicach w brzmieniu. To, że jednak jest inaczej uświadomił mi przed kilku laty, znajomy Duńczyk robiąc prezentację różnych przewodów tylko dla mnie. Uwierzyłem dopiero kiedy usłyszałem. Wiele zależy od sprzętu oraz kolumn. Nawet pośród sznurówek marketowych można usłyszeć różnice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Mnie nie śmieszy, a raczej smuci to że nie słychać tego, za co wydaje się niemało, dlatego "zazdraszczam" tym, którzy słyszą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 A czy słyszysz różnicę w brzmieniu kabli głośnikowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Na szczęście jeszcze tak 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Nooooo to nie jest źle Różnice w brzmieniu po zastosowaniu różnych IC są trochę mniej słyszalne niż w przypadku głośnikowych. Myśle, ze skoro słyszysz różnice w głośnikowych to z czasem, usłyszysz i w IC. Staraj sie zwracac uwage nie na ogólne brzmienie, ale na poszczególne cześci odtwarzanego pasma. Starając sie odnaleźć różnice w całości, najcześciej właśnie ich nie słychać. I właśnie te drobne niuanse stanowią o tym czy dany kabel brzmi odpowiednio dla naszego (indywidualnego) ucha odpowiednio czy może raczej je rani. Na początku warunkiem jest słuchanie tego samego utworu z tego samego źródła i tego samego nośnika przy użyciu tych samych kolumn. Najlepiej po jednym utworze. Próbuj, a na pewno usłyszysz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 Ja po przejściu z podstawowego rca na neotecha zauważyłem głównie zmianę w tzw. czarnym tle. Podobno srebrne kable więcej zmian dają , może kiedyś się skusze na jakiś podstawowy albedo pod cd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 30 maja 2020 Udostępnij Napisano 30 maja 2020 (edytowany) Ja nigdy nie miałem okazji posłuchać "kabli". Moje AQ Rocket33 dość mocno różnią się od sznurówek, ale tylko tyle że się różnią. Kuszą mnie kable Purist Audio Design, ale nie słuchałem ich i nie wiem czy coś poprawią u mnie? W zasadzie nie piszę w temacie, ponieważ temat dotyczy RCA, a ja miałem na myśli głośnikowe. Edytowano 30 maja 2020 przez karolkos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 Dnia 30.05.2020 o 19:19, karolkos napisał: W zasadzie nie piszę w temacie, ponieważ temat dotyczy RCA, a ja miałem na myśli głośnikowe. Niebawem będę miał dosyć ciekawe przewody głośnikowe, więc jeżeli będziesz chciał skonfrontować je ze swoimi Rocket albo z PAD, to dawaj znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 8 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Niebawem będę miał dosyć ciekawe przewody głośnikowe, więc jeżeli będziesz chciał skonfrontować je ze swoimi Rocket albo z PAD, to dawaj znać PAD planuję kupić, choć nigdy ich nie słyszałem. Nie wykluczam jednak wypróbowania kabelków od Ciebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Ja sprawdzałem te: + jeszcze jakaś wejściowa wersja Acrolinka, ale nie udokumentowałem. Ten perłowy to DIY neotech noemi 5220 z wtykami KaCsa, nie pamiętam już jakimi. DIY własny i długo u mnie grał, resztę brałem na testy. Ostatecznie neotecha i inne wyparł właśnie PAD. Polecam sprawdzić ten IC u siebie, bo warto. U mnie, między wymienianymi były duże różnice, łatwo słyszalne. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że nie opłaca się iść w DIY, bo zapewne okaże się, że ostatecznie koszt porządnego DIY przewyższy zakup jakiegoś firmowego kabla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts